Drupal, instruktioner för redaktörer

Startsida för yta

Den här manualen används inte längre. Istället hittar du riktlinjer och instruktioner för hur du arbetar på gu.se, Studentportalen och Hotellportalen i Redaktörsmanual för Drupal.

BeskrivningEn "Startsida för yta" skapas då din webbyta har lagts till. Du måste aktivt gå in och uppdatera innehållet. Startsidan fungerar precis som de andra genomgångssidorna i menyn på den första nivån.

I det här exemplet visas hur du uppdaterar innehållet på startsidan för Naturvetenskapliga fakultetens yta.

Så här gör du

  1. Gå till fliken"Innehåll" längst upp till vänster.



  2. I vyn "Översikt" visas alla innehållstyper på din yta. Under rubriken "Innehållstyp" hittar du "Startsida för yta".
    Klicka på länken för startsidan du vill redigera under rubriken "Titel". I det här exemplet "Naturvetenskapliga fakulteten".



  3. Du kommer till vyn där du ser hur sidan ser ut för besökaren under fliken "Visa". Klicka på fliken "Redigera" för att ändra innehållet på startsidan.



  4. Du får nu fram ett formulär med basinnehåll för startsidan. Fyll i de olika fälten nedan.

    1. Språk
      Svenska är angivet som förvald språkversion, men du kan också välja att först skapa en engelsk version av din sida till "Engelska" i rullgardinsmenyn i fältet "Språk".
    2. Huvudbild
      Under fliken "Huvudbild" har också möjlighet att lägga till en huvudbild till toppen av sidan. På ytornas startsida kan man inte lägga in filmer i huvudfältet. Där är det bara bilder man kan läggas till. Anledningen är att ytans namn visas på bilden och skulle det ligga en film med titel där, skulle det inte bli snyggt. Däremot kan man lägga in filmer på alla andra innehållstyper.
    3. Alternativ text
      Ange en alternativ text till huvudbilden i fältet "Alt-text", obligatoriskt. Bilder som enbart har en dekorativ funktion eller inte är meningsbärande ska inte ha en alt-text (skriv i så fall <none> i detta fält).
    4. Titel
      Skriv informationssidans titel i fältet "Titel", obligatoriskt.
    5. Sammanfattning
      Skriv en ingress, en kortare sammanfattning i fältet "Sammanfattning", obligatoriskt. Om sammanfattningen är lång och länkas i en puff, bryts den av efter 94 tecken, med tre punkter.
    6. Kompletterande textruta
      I fältet
      "Kompletterande textruta" har du möjlighet att lägga till en introducerande text som används när du behöver beskriva innehållet mer omfattande än i en sammanfattning. Texten visas i en tvåkolumnslayout.



  5. När du är klar med sidan, klicka på knappen "Spara"