Drupal, instruktioner för redaktörer

Informationssida

BeskrivningEn informationssida är en grundläggande typ av sida i Drupal och används för sidor där text och fakta är i fokus. Till skillnad från en genomgångssida är en informationssida ofta slutdestinationen för den som letar efter information och används oftast på nivå 3 och 4 i strukturen.

Informationssidor kan skapas av både webbredaktörer och lättredaktörer, men det är bara en webbredaktör som kan lägga in sidan i menyn till vänster.
Om du lägger in fem underrubriker (H2) så genereras dessa i en vänstermeny i sidhuvudet. Denna funktion kallas In-page navigering för informationssidor. I layoutbuilder kan man få H2-rubriker genom att välja formatering ”Rubrik 2”. Den formateringen finns i komponent ”editor” i sektion ”information” för informationssidor och i komponenten ”textruta” i övriga sektioner (1-spalt, 2-spalt etc.).

Många vill kunna använda mer avancerad funktionalitet som dragsspelsfunktion på sina sidor, som bara finns tillgänglig via layout-builder, och för att underlätta framtida editering har vi därför valt att stänga av brödtextfältet under redigerafliken. Från och med 27 mars kommer alla informationssidor skapas med hjälp av informationssektionen och editorn i layout-builder. Detta blir samma förfarande som för genomgångssidor, dvs att ni skapar rubrik och sammanfattning direkt under innehållet, men att ni sedan bygger upp sidan i layout-builder.


Exempel: Anmälan och antagning, vår organisation osv.

Film: Skapa informationssida i Drupal
Film: Redigera informationssida i Drupal

Så här gör du

  1. För att skapa en Informationssida går du till fliken "Innehåll" l längst upp till vänster.



  2. Klicka på länken "Informationssida".



  3. Klicka på knappen "+ Lägg till informationssida".



  4. Språk
    Svenska är angivet som förvald språkversion, men du kan också välja att först skapa en engelsk version av din sida till "Engelska" i rullistan i fältet "Språk".
  5. Titel
    Skriv informationssidans titel i fältet "Titel" (obligatoriskt).
  6. Sammanfattning
    Skriv en ingress, en kortare sammanfattning av informationssidan, i fältet "Sammanfattning för puff" (obligatoriskt). Om sammanfattningen är lång och länkas i en puff, bryts den av efter 94 tecken med tre punkter.


  7. Huvudbild/film
    Under fliken "Huvudbild/film" har också möjlighet att lägga till en huvudbild eller huvudfilm till toppen av sidan.

    OBS! Vilket språk du väljer som huvudspråk, första språket du skapar sidan på, styr vilket språk du kan lägga in en film på. När du skapar sidan första gången kan du lägga in en huvudfilm på ena språket, översätta sidan och då ha möjlighet att redigera filmen (det vill säga lägga in en annan film även på det andra språket). Dock måste huvudfilm vara vald på båda språken.

    Skulle du byta till huvudbild istället för film på huvudspråket kommer filmen på den översatta sidan försvinna och du kan inte ersätta den. Lägger du till en ny film på huvudspråket kommer den bara synas på det språket




    1. Huvudbild
      Klicka på den grå knappen "Öppna bildbiblioteket".
      1. Du kan nu välja någon av länkarna: "Ytans bild" (förvalt), "Gemensamt bildbibliotek" eller "Ladda upp ny bild".


      2. Välj bild
        För att välja en redan uppladdad bild klickar du på den (grön bockmarkering) och sedan på den blå knappen "Välj bild" nere till vänster.
      3. Alt-text och Bildtext
        När du har valt en bild så måste du fylla i fälten "Alt-text" (obligatoriskt) och bildtext till bilden i fältet "Bildtext". Bilder som enbart har en dekorativ funktion eller inte är meningsbärande ska inte ha en alt-text.



    2. Huvudfilm
      Klicka på den grå knappen "Lägg till Video". Om du har lagt in både en huvudbild och en huvudfilm, så kommer filmen att visas.
      1. Titel
        Ange videons Titel i fältet "Titel", obligatoriskt.
      2. Video URL
        Klistra in en länk från t.ex. Youtube, Vimeo eller GU Play i fältet "Video URL" (obligatoriskt).
      3. Video längd
        Ange videons längd i fältet "Video längd
        " (obligatoriskt).
      4. Video omslag
        Lägg till en bild som skall fungera som omslagsbild för video innan den spelas i fältet "Video omslag"
        , obligatoriskt. Klicka på den grå knappen "Öppna bildbibliotek. Se instruktioner i punkt 8a.
      5. Skapa Video
        Klicka på den grå knappen "Skapa video" för att spara inställningarna eller på "Avbryt" för att återgå till huvudflikarna.



  1. Puffinställningar
    Under fliken "Puffinställningar" kan du ladda upp en alternativ bild till puffen, som visas istället för huvudbilden. Om du har en huvudfilm på sidan och du laddar upp en bild här, kommer bilden att användas i puffen (annars får puffen en bakgrundsfärg).

    1. Puffbild
      Klicka på "Puffbild" för du ladda upp en alternativ bild till puffen, som visas istället för huvudbilden. Om du har en huvudfilm på sidan och du laddar upp en bild här, kommer bilden att användas i puffen (annars får puffen en bakgrundsfärg).

    2. Titel för puff
      Du kan ange en kortare titel, så att det ser bra ut när sidan länkas i en puff i fältet "Titel för puff".
    3. Sammanfattning för puff
      Du kan ange en kortare sammanfattning, så att det ser bra ut när sidan länkas i en puff i fältet "Sammanfattning för puff". Sammanfattning för puff begränsad till 95 tecken,
    4. Etikett för puff
      I fältet "Etikett för puff" kan du ange om vill ha en etikett på en puff för informationssidor. Etiketten visas i mindre text ovanför titeln i puffen.
  2. Kontaktkort
    Du kan lägga till ett eller flera kontaktkort på en sida i Drupal. Det går också att skapa manuellt anpassade för exempelvis externa personer.
    Se Kontaktkort på en sida.
  3. Default är sidan i läge "Utkast" och inte publicerad.
    1. För att publicera sidan, välj "Publicerad" i rullistan "Spara som" och klicka på "Spara".
    2. Om du vill förhandsgranska sidan innan du publicerar den kan du spara den som "Utkast". För att spara ett utkast av sidan, välj "Utkast" i rullistan "Spara som" och klicka på "Spara".
    3. När sidan är publicerad kan du ändra sidtillståndet till "Avpublicerat".


  4. Bygg resten av sidan i layout-builder.

Inställningar för sidan

I högerkolumnen finns uppgifter om när sidan publicerades, författare till sidan och inställningar för meny.

  1. Uppgifter om sidan (fälten går inte att ändra)
    1. Senast sparad: när sidan senast är sparad
    2. Författare: användarens x-konto
    3. Loggmeddelande för versionshantering: här kan du beskriva ändringar som gjorts på sidan och då kommer det att visas under versionshanteringen.
  2. Inställningar för meny
    1. Klicka i kryssrutan "Ange en menylänk" för att aktivera inställningar för menyn.
    2. Ange titel på menylänk i fältet "Titel på menylänken". Det är viktigt att den är kort, begriplig och unik.
    3. Ange en kort beskrivning av sidan i fältet "Beskrivning". Visas när man för muspekaren över menylänken.
    4. Under rubriken "Ovanliggande val" finns en rullgardinslista där alla menylänkar listas. Markera den menylänk där du vill att din sia ska hamna som underlänk.
    5. Ange menyplacering i fältet "Vikt".
  3. Författarinformation
    1. Publicist
      Dessa uppgifter finns default när sidan skapas, men om man vill ändra författare kan detta göras i fältet "Publicist".
    2. Publicerad
      Skapas default (datum/tid) när man skapar sidan första gången. Om man av någon anledning vill ange ett passerat datum så kan man lägga in det i fältet "Publicerad".