Riktlinjer och rekommendationer


Här finns riktlinjer, tips och rekommendationer för redaktörer som arbetar i Sharepoint. Sidan fylls kontinuerligt på.


Bildrekommendationer

Rekommendationen är att vara restriktiv med bilder i Medarbetarportalen då det är ett intranät. Innan du lägger till en bild i en informationstext så fråga dig om bilden tillför något till texten? Eller är det en ren dekorationsbild?

Vi har rekommendationer för hur du kan tänka när du vill lägga upp en bild.

Bygg långa sidor 

Tänk på att skapa långa sidor i Sharepoint i stället för att dela upp innehållet i kortare delar på flera sidor. Använd webbdelen Innehållsförteckning (in-page navigering) för att hjälpa besökaren att hitta rätt på sidan. För att korta ner sidorna kan du också använda komprimerbara avsnitt som läsaren kan fälla ut utifrån intresse.   

Ny! Komprimerbara avsnitt och sök via Ctrl+F

Uppdaterades 2024-04-23 Det finns utmaningar kopplat till komprimerade fält då innehållet i dessa fält ej går att söka på vid användning av sökfunktionen Ctrl+F om fältet är ihopfällt. När fältet är utfällt får man träffar men inte om det är ihopfällt.

Ny! Begränsa storleken på textblock

Uppdaterades 2024-04-23 Sharepoint har ännu ej lagt in en maxlängd för textblock vilket innebär att om slutanvändaren använder en stor skärm kommer textraden bli längre än vad som rekommenderats utifrån Digg – Myndigheten för digital förvaltning. För att hantera detta rekommenderar vi istället att lägga blocket på två tredjedelar av sidan.

Skriv tydliga länkar

En sammanfattande huvudregel: Alla länkar, såväl interna som externa länkar, ska öppnas i samma flik. Detta baserar sig på rekommendationerna från Digg – Myndigheten för digital förvaltning.

OBS. Vi är medvetna om att Sharepoint inte fullt ut stöder detta, och ändå öppnar vissa länkar i nya flikar. Skapa länkar som öppnas i samma flik så långt det är möjligt.

Länkar ska vara så tydliga att det går att förstå vart de leder utan att klicka på dem

Tydliga länkar underlättar särskilt för personer som använder hjälpmedel. Skärmläsare kan exempelvis ge personen en lista över länkar som finns på webbsidan som då är till hjälp för att navigera.

Undvik länktexter som exempelvis ”Läs mer”, ”Klicka här”, ”Gå till”. En regel du kan arbeta efter är att länken ska säga något om innehållet på sidan som den länkar till.

Interna länkar

Skapa länkar som öppnas i samma flik (inte i ny flik eller fönster).

Exempel: Läs mer om Om Medarbetarportalen - instruktioner för redaktörer.

Externa länkar

Skapa länkar som öppnas i samma flik (inte i ny flik eller fönster). Förtydliga att länken leder till en extern webbplats.

Information om hur externa länkar ska se ut på Medarbetarportalen

Exempel: Läs mer på Skatteverkets webbplats (www.skatteverket.se)

Dokumentlänkar 

Ladda inte upp dokument direkt i Medarbetarportalen, utan använd Samarbetsverktyget för dokumenthantering. Läs mer om vad och varför i Handboken Samarbetsverktyget. Länk till aktuellt kapitel finnes nedan.

Dokumenthantering på medarbetarportalen

Innehållsansvarig 

En innehållsansvarig är en person eller funktion som kan svara på frågor om innehållet på sidan, en sakkunnig person som inte nödvändigtvis har behörighet som redaktör för sidan. 

Publicera eller spara dina sidor som utkast

När du som redaktör loggar in och arbetar med en sida så glöm inte att publicera sidan på nytt när du är klar, eller spara som utkast. Om du inte gör det tror Sharepoint att du fortfarande arbetar med sidan och den är därmed låst för dina kollegor.

Puffar 

Använd inte puffar på informationssidor, där är det bättre att länka med hjälp av knappar om du vill framhäva länkar mer än med en vanlig hyperlänk. På genomgångssidor/landningssidor kan du använda puffar vid behov, men var sparsam med dem. Puffar ska helst vara av tillfällig karaktär, inte statiska länkar. För statiska länkar kan du i stället använda webbdelen Snabblänkar. 

Sidansvarig 

Sidansvarig är en person eller funktion som har behörighet att redigera sidan och kan uppdatera till exempel stavfel eller trasiga länkar. 

Sidmallar 

Använd alltid mallen ”Central informationssida med lokalt tillägg” när du skapar sidor i de centrala kommunikationswebbplatserna.