Drupal, instruktioner för redaktörer

Skip to end of metadata
Go to start of metadata

You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 16 Next »

I Drupal har vi tagit fram ett antal färdiga sidmallar som ska underlätta för besökaren att snabbt skapa ett innehåll som presenteras på ett snyggt och tillgängligt sätt. Sidmallarna skapar ett homogent utseende på våra olika typer av innehåll och underlättar på så sätt för besökaren att förstå vilken typ av innehåll som presenteras. Sidmallarna är framtagna utifrån de behov som framkommit att våra besökare har när de till exempel ska läsa om ett forskningsprojekt eller en kurs. Därför finns det alltid en obligatorisk kontakt på sidorna som placeras högst upp.

Webbytor

Webbytor ersätter det som tidigare var webbplatser i Infoglue. Fakulteter, institutioner, centrumbildningar, infrastrukturer är exempel på verksamheter som har egna webbytor. Varje webbyta måste ha en ansvarig webbredaktör som har genomgått både redaktionell och praktisk utbildning i Drupal. Alla webbytor ligger platt i webbstrukturen vilket innebär att institutioner inte sorteras in under fakulteter.

Sidmallar

I listan nedan ser du de sidmallar för de innehåll som du som redaktör skapar i Drupal. Innehåll som skapas i Akeneo pim-verktyg kommer att visas i sidmallar för kurs- och programinformation.

 Startsida för webbyta för fakultet och institution

Beskrivning

Denna sidmall kommer att programmeras upp. Det innebär att en webbredaktör själv inte kan skapa en ny startsida för en webbyta. Startsidan för webbytorna som tillhör en fakultet eller institution har samma menylänkar på första nivån i menyn. När webbredaktören lägger till en huvudbild på webbytan kommer webbytans namn läggas in huvudbilden. Detta ligger fast för att förklara för användaren var den befinner sig.

Huvudbild, kort beskrivning och kontaktruta är tvingande fält på startsidan. Alla webbytor har dessutom en kontaktfunktion i sidhuvudet som också nås under länken om oss. Denna sida kan redaktören inte ta bort.

Svensk meny

STUDERA HOS OSS
VÅR FORSKNING
FORSKARUTBILDNING
OM OSS

Engelsk meny

STUDY HERE
OUR RESEARCH
DOCTORAL STUDIES
ABOUT

Exempel och mer information:

Designskiss för webbyta (invision skissverktyg)

 Webbyta för centrum /övrig verksamhet

Beskrivning

Eftersom centrumbildningars verksamhet kan se väldigt olika ut kommer centrumbildningarna själva kunna bestämma vilka länkar som ska visas i ytans vänstermeny.  Undantaget är länken ”Om oss” och “Kontakt”, som alltid finns med på en webbyta. De länkar som skapas i vänstermenyn ska följa de riktlinjer som finns för menylänkar:

  • För att navigationen ska bli överskådlig för besökaren ska antalet länkar begränsas. En rekommendation brukar vara max 7 länkar.

  • Maximalt navigationsdjup är 4 nivåer

  • Centrumbildningens "startsida" räknas som nivå (1) i trädstrukturen.

  • En länk i menyn ska alltid leda till grupperingar av innehåll och får aldrig gå till en specifikt innehåll så som en enskild personsida, utbildning, nyhet eller forskargrupp. 

  • En länk i menyn får inte ta oss direkt till en annan del av webbplatsen.

  • Innehåll som logiskt går att kombinera grupperas för att minska antalet sidor.

Exempel och mer information

Designskiss för centrumbildning (invision skissverktyg)

 Genomgångssida

Beskrivning

Genomgångssidan är den sidmall som används till exempel för ingångssidorna “studera” “forskning”. Genomgångssidan kan finnas på nivå 2 och 3 i webbstrukturen. Syftet med en genomgångssida är att samla innehåll inom ett område eller leda besökaren vidare till sidor längre ned i strukturen eller sidor som inte finns i strukturen ( till exempel forskningsprojekt och nyheter) . Sidmallen kan också användas för kampanjsidor och större evenemang. Sidmallen är inte anpassad för att arbeta med mycket text, då ska istället informationssidan visas. Denna sidtyp kan endast skapas av webbredaktörer.

Huvudbild/huvudfilm

Överst på sidan kan en huvudbild eller huvudfilm läggas till. Denna bild är den som kommer visas på bildpuffar som leder till sidan om inget annat visas.

Rubrik

På genomgångssidan skrivs rubriken i versaler. Rubriken blir också sidans H1.

Sammanfattning

Efter rubriken finns det obligatoriska fältet sammanfattning. Här ska innehållet på sidan sammanfattas kortfattat. Behöver du mer utrymme för att beskriva sidans innehåll kan du använda fältet kompletterande textruta. Texten som läggs in här kommer att visas i två kolumner.

Kontaktinformation

Längst upp till höger kommer ett obligatoriskt fält för kontaktinformation finnas när denna funktionalitet finns färdig i Drupal.

Resten av en genomgångssida byggs upp av sektioner med puffar, bilder, filmer och länkar. Som redaktör gör du detta i layoutfliken i Drupal.

Exempel och mer information

Exempelskiss för genomgångssida (invision skissverktyg)

Instruktioner för att skapa en genomgångssida

Instruktioner för layout builder.

 Informationssida

Beskrivning

En informationssida är en de grundläggande sidtyperna i Drupal. Sidan ska användas för sidor där text och fakta är i fokus. Ytan för text i mittenspalten är anpassad så att radlängderna blir tillgängliga och läsbara. Till skillnad från genomgångssidan är informationssidan ofta slutdestinationen för den som letar efter information. Genom puffar från genomgångssidor leder vi besökaren till informationssidorna. Informationssidorna kan i sin enklast form bara innefatta en huvudbild, sammanfattning, brödtext och högerspalt med kontaktinformation. Men informationssidan kan också byggas ut puffar, dragspelsfunktionalitet mm. Informationssidor kan bli väldigt långa och sidan används för att gruppera innehåll som tidigare visats på flera sidor. Om en sida innehåller fem H2-rubriker eller mer kommer en In-page-navigation (index över sidans innehåll) att visas på sidan så att besökaren enkelt kan ta sig till den sektion på sidan som den vill läsa om.

Huvudbild/huvudfilm

En huvudbild eller huvudfilm kan placeras överst på en informationssida. Det är denna bild som kommer att visas som bild på puffar som leder till sidan. Sidan behöver dock inte ha en huvudbild/huvudfilm, puffen som länkar till sidan blir i så fall blå.

Titel

Titel/rubrik på sidan. Detta blir H1-rubriken för sidan.

Ingress/sammanfattning

Fält som ska sammanfatta hela sidans innehåll

Inpage-navigation/sidans innehåll

Menyn skapas automatiskt när en sida innehåller fem H2 rubriker eller mer. Tänk på att använda korrekta rubriknivåer och att rubrikerna inte får vara för långa. Inpage-navigationen är "sticky" vilket innebär att den kommer att ligga fast när besökaren scrollar på sidan för att alltid vara tillgänglig.

Kontaktruta - Kontakta oss

Alla informationssidor har en tvingande kontaktruta. Här ska det finnas kontaktuppgifter till den som kan svara på frågor om innehållet på sidan.

Rubriker

Text och bild som skapas via editorn för genomgångssida. Redaktören kan själv styra hur denna ska se ut med underrubriker, bilder, film osv.

En lång sida kan med fördel delas in i olika sektionen (markeras med strecket och och kan ha en annan bakgrundston). För att göra det används layoutfunktionaliteten i Drupal.  Då kan redaktören själv välja att blanda  text med puffblock, bilder och filmer.

Puffsektion

På informationssidan ska fokus vara innehållet på sidan. Det är därför bra att låta puffar som leder besökaren bort från sidan komma långt ner i innehållet.

Exempel och mer information:

Exempel på informationssida (invision skissverktyg)

Instruktioner för att skapa en informationssida

 Forskningsprojekt/forskargrupp

Beskrivning

Samma sidmall kommer att kunna användas både för forskningsprojekt och forskargrupper. Anledningen till detta är att vissa delar av universitetet pratar om forskargrupper och andra ställen om forskningsprojekt men innehållet på webbsidorna är ofta de samma. Vid skapande av ett nytt innehåll kommer redaktören få markera om det är en forskargrupp eller forskningsprojekt.

Forskningsprojekt/forskargrupper bor ingenstans i strukturen med blir sökbart för besökaren under gu.se/forskning/hittaforskning. Detta gör att besökaren lättare till all spännande forskning vid universitetet på ett ställe. På institutionens forskningssida kommer det precis som idag vara möjligt att presentera vilken forskning som pågår eller vilken inriktning som institutionen har med bildpuffar och länkar till projekten/grupperna.

Sidmallen är framtagen utifrån underlag från effektkartläggningen (intervjuer med forskare, doktorander och allmänhet) och workshop i delprojektet externwebben. En särskild referensgrupp med en forskningsrepresentant för varje fakultet har sedan inkommit med synpunkter. Sidmallen är justerad utifrån dessa.

Steg 1

 

OBS! Redigering i Steg 1 sker under fliken ”Redigera” i Drupal.

I Steg 1 fyller du i den faktainformation som kommer att visas högst upp på sidan. Vissa fält är valbara, andra fält är obligatoriska. Fyller du inte i de obligatoriska fälten, så kommer du inte kunna publicera sidan.

Forskningens namn*

Detta fält är obligatoriskt. Här skriver du det svenska namnet på forskningsprojektet/forskningsgruppen om det finns ett sådant. Det går också bra att blanda svenska och engelska. Se exempel nedan.

Namnet ska gärna säga något om forskningens innehåll. Är namnet på forskningsprojektet/forskningsgruppen en förkortning, ska förkortningen – eller en förklaring av förkortningen – också skrivas ut så att beökaren enkelt förstår betydelsen. 

 

Exempel på forskningsgrupp: APEC – Beroendepsykologi

Exempel på forskningsgrupp: SPARC – Snow Patch Archaeological Research Cooperation
Exempel på forskningsprojekt: Kvinnliga svenska författare på export under 1800-talet

Exempel på forskningsprojekt: Promise of Monsters: Om vår tids monster och det monstruösa

Kort beskrivning*

Detta fält är obligatoriskt. Detta är en ruta för en kort populärvetenskaplig beskrivning av forskningsprojektet/forskargruppen. Max antal tecken, inklusive blanksteg, är 850.


Forskningstyp*

Detta fält är obligatoriskt. Här anger du om innehållet ska benämnas ”Forskargrupp” eller ”Forskningsprojekt”.

 

Status*

Detta fält är obligatoriskt. Här anger du om innehållet är ”Pågående forskning” för forskning som pågår, eller ”Avslutad forskning” för forskning som är avslutad men som fortfarande har ett innehåll som ska vara synligt och sökbart.

 

Område*

Detta fält är obligatoriskt. Här kan du välja en eller flera av de sex valbara populära områdena för målgruppen allmänhet. Dessa är: Hållbarhet & miljö, Hälsa & medicin, Kultur & språk, Naturvetenskap & IT, Samhälle & ekonomi, Utbildning & lärande. Dessa områden är inte relaterade till vilken fakultet forskningen bedrivs vid. Tänk på att projektet eller gruppen kan finnas inom flera områden.

Ämne*

Detta fält är obligatoriskt. Avser forskningsämnen. Här kan du välja en eller flera ämnen ur Standard för svensk indelning av forskningsämnen, 2016 års uppdatering. Separera med kommatecken. https://www.scb.se/contentassets/10054f2ef27c437884e8cde0d38b9cc4/standard-for-svensk-indelning--av-forskningsamnen-2011-uppdaterad-aug-2016.pdf

 

Projektets storlek**

Detta fält är valbart. Här skriver du hur stort anslaget är i SEK. Fyller du inte i något här kommer rubriken ”Projektets storlek" inte att visas.


Projekttid**

Detta fält är valbart. Anger hur länge projektet pågår. Fyller du inte i något här kommer rubriken ”Projekttid" inte att visas.


Organisationstillhörighet*

Detta fält är obligatoriskt. Här anges institution eller motsvarande.


Finansiär**

Detta fält är valbart. Här anges finansiär. Fyller du inte i något här kommer rubriken ”Finansiär" inte att visas.


Kontaktperson*

Detta fält är obligatoriskt. Det måste alltid måste finnas en kontaktperson kopplad till forskningen. Det kan till exempel vara en forskningsgruppsledare, en kommunikatör eller en koordinator. Kontaktuppgifter hämtas från personalsystemet.


Samarbetspartners**

Detta fält är valbart. Här kan du ange namn på samarbetspartner, samt länk till deras webbplats. Fyller du inte i något här kommer rubriken ”Samarbetspartners" inte att visas.


Webbplats**

Detta fält är valbart. Här skriver du en länkadress om projektet/gruppen har en egen webbplats. Det kan vara en extern webbplats, eller en webbplats inom www.gu.se. Fyller du inte i något här kommer rubriken ”Webbplats" inte att visas.

Huvudbild**

Detta fält är valbart. Foto eller illustration högst upp på webbsidan. Mått: 2460px bred och 768px hög för att inte kvaliteten ska bli för dålig. I rutan nedan kan du skriva fotografens/illustratörens namn. Bifogar du inte någon bild,  kommer det inte att visas någon bild här.


Bildtext**

Detta fält är valbart. Bildtexten visas i en grå ruta direkt under bilden. 256 tecken är maxlängd för bildtext. Skriver du inget här kommer enbart fotografens/illustratörens namn att visas, om du fyllt i det fältet.

 
Steg 2**

OBS! Redigering i Steg 2 sker under fliken ”Layout” i Drupal.

I layout sker redigeringen som i andra sidmallar där layout används: det består av valbara sektioner och funktionaliteter, är kreativt och fritt, och innehållet kan ändras efter behov.

Här kan du till exempel lägga till ett längre textunderlag som är en beskrivning av forskningsprojektet eller forskargruppen via funktionen Editor. Här finns möjlighet att skapa sektioner med relaterat innehåll, lägga till länkpuffar till innehåll på externa och interna webbsidor. Här finns också  möjlighet att ladda upp dokument, publikationer eller skrifter kopplade till projektet, lägga upp bilder och video, samt lägga till deltagare.

Inpage-navigering

Inpage-navigering skapas automatiskt om du använder minst fem H2-rubriker i sidmallen. Tänk på att H2-rubriker också används i ”Kort beskrivning”, samt i sektionsrubriker. Inpage-navigering ska hjälpa besökaren att hitta till en särskild del av sidan, eftersom sidorna kan bli väldigt långa. Inpage-navigeringen hamnar högst upp till vänster på sidan.


Längre beskrivning

I steg 2 presenterar du forskningen med en längre text. Texten har ingen begränsning i längd och läggs in i funktionalieten ”Editor”. Till exempel kan du använda H2-rubrikerna Bakgrund, Syfte, Mål, Resultat, Deltagare, Publikationer. Dessa rubriker kommer att synas i inpage-navigieringen, och besökaren kan klicka på dem för att komma direkt till den rubriken.

OBS! Tänk på att även sektioner har H2-rubriker som kommer att synas i inpage-navigeringen.


Bilder

Foton, filmer eller illustrationer till den längre texten.

Bildtext

Bildtexten visas i en grå ruta direkt under bilden. Bilden kan ha en beskrivande text som beskriver innehållet på bilden, 256 tecken är maxlängd för bildtext. Skriver du inget här kommer enbart fotografens/illustratörens namn att visas, om du fyllt i det fältet.

Deltagare

Anger interna deltagare från Göteborgs universitet (sådana som har x-konto) och och externa deltagare från andra partners. Deltagare med x-konto kommer att kunna länkas till personsidan i personalkatalogen.

Dokument

Här kan du ladda upp dokument i PDF-format, eller länka till publikationer eller böcker.

Exempel och mer information

Wordmallarna nedan kan användas av forskare för att fylla i information om forskningsprojekt/forskargupp.

Exempelskiss för forskningsprojekt/forskargrupp (Invision skissverktyg)

Länk till instruktioner för att skapa ett forskningsprojekt/forskargrupp
 

 Kontaktsida för verksamhet

Beskrivning

Tanken med kontaktsidan är att den ska fungera som en samlad kontaktfunktion för alla kontaktuppgifter som verksamheten har. Istället för att skapa flera sidor under länken “om oss” finns denna kontaktsida där redaktören har möjlighet att arbeta med dragspelsfunktionalitet.

Header (fältet där huvudbild vanligtvis visas)

På kontaktsidan går det inte att lägga in en bild i headern. I stället visas en blå banner med texten kontakt. Denna text kan inte redigeras av redaktören.

Rubrik H1

Denna text kommer automatiskt att vara namnet på webbytan, dvs. verksamhetens namn.

Gråa kontaktrutan

Informationen i denna ruta kommer på sikt att hämtas från personal- och organisationskatalogen.

Bild i högerkolumn

Möjlighet finns för redaktören att lägga upp en bild i högerkolumnen.

Karta

På sikt ska det vara möjligt att visa organisationens placering på en karta. Kartkoordinater för detta ska anges i person- och organisationskatalogen. OBS - ännu inte klart.

Dragspelsfunktionalitet

Överst i dragspelet kommer alla ha länken “Kontaktformulär” denna ska kopplas till webbytans funktionsadress. Övriga dragspel är valfria i antal och innehåll. Enskilda personers kontaktuppgifter kommer att kunna hämtas ur person och organisationskatalogen genom att ange ett id/xkonto.

Exempel och mer information

Länk till exempelskiss för kontaktsida (Invision skissverktyg)

 Nyhet

Beskrivning

Nyheterna skapas av webbytans redaktör och visas sedan under den gemensamma ingången gu.se/aktuellt. och gu.se/aktuellt/nyheter. Sidan för nyheter kommer att ha en sökfunktion där besökaren kommer att se nyheterna i kronologisk ordning men med möjlighet att filtrera både på område och organisation. På webbytan kan redaktörer lyfta upp nyheter i puffar eller lägga till en nyhetslistning.

Huvudbild/huvudfilm

Överst på nyheten har du möjlighet att lägga till en huvudbild eller huvudfilm. Tänk på att formatet inte tillåter att det ligger porträtt på forskare osv i denna yta. Bilder kan också läggas till i brödtexten där det går att välja olika format för bilder.

Rubrik

Rubriken på nyheten blir också H1 för sidan.

Publicerad:

Datum för publicering

Vid:

Webbytan där nyheten skapades.

Skribent

Namnet på den som skapat nyheten (om inga ändringar görs kommer detta vara den som är inloggad i Drupal). Det går också att lägga till fler kontakter i högerkolumn, till exempel till ansvarig forskare.

Brödtext

I fältet för den långa texten har du som redaktör möjlighet att arbeta med text, bild, film och ljud. Tänk på att arbeta med rätt rubriknivåer. Porträttbilder ska alltid sparas som porträtt vilket innebär att bilden lägger sig i högerkolumnen.

Faktaruta

Det är möjligt att lägga till en faktaruta på alla nyheter. I faktarutan ska endast text finnas.

Dokument

Om det finns dokument som ska bifogas till en nyhet görs det under fliken dokument.

Bildpuffar

Genom att lägga till puffar till annat innehåll kan vi arbeta med relaterat innehåll. Puffa till en annan nyhet på samma ämne, en forskargrupp eller forskarsida.

Exempel och mer information:

Exempelskiss för nyhet (Skiss i Invision)

Instruktioner för att skapa en nyhet

 Forskningsreportage/forskningsporträtt

Forskningsreportage/forskningsporträtt bygger på samma sidmall som nyheter, vilket innebär att förfarandet för att skapa denna innehållstyp är samma som när du skapar nyhet. Genom att du skapar ett innehåll med denna sidmall kommer det att hittas under gu.se/forskning/hittaforskning. Sidmallen är tänkt att användas för populärvetenskapliga reportage och porträtt.

Exempel och mer information:

Se exempelskiss för nyhet (Invision skissverktyg)

  • No labels