/
Release notes

Release notes

Sidans innehåll

Om release notes

Release notes är information från produktägare med fokus på teknisk utveckling. Informationen sprids via ansvariga webbredaktörer för alla webbytor på gu.se, ungefär en vecka innan releasen sker.

Vecka 6 2025

Uppdatering Drupal

Drupal uppdateras till version 10.3.11. Detta innebär inga större förändringar för dig som redaktör, men är en nödvändig uppdatering för att vi ska kunna dra nytta av Drupals senaste säkerhets- och prestandauppdateringar.

Nytt redaktörsgränssnitt – Gin

Det redaktörsgränssnitt vi hittills har använt oss av i samtliga Drupal-portaler kommer ursprungligen från Drupal 7 och är snart 15 år gammalt. I samband med att vi uppdaterade till Drupal 10 under 2024 påbörjades också arbetet med att migrera redaktörsgränssnittet till Drupal 10s nya tema, som heter Gin. Studentportalen var först ut med detta i september, Hotellportalen fick det i november och nu uppdateras även Externwebben.

För dig som redaktör innebär uppdateringen framför allt ett helt nytt utseende. Vi har dock lagt mycket arbete på att försöka behålla struktur och funktionalitet i knappar, menyer och tabeller så att det ska gå att känna igen sig i var man är. Skärmdumpar i manualer har uppdaterats för att reflektera hur vår skarpa miljö ser ut.

Sidansvarig och innehållsansvarig

Varje sida har nu två nya fält för sidansvarig och innehållsansvarig. båda dessa kommer bara synas internt.

  • Sidansvarig syftar till den redaktör som är ansvarig för att publicera innehållet på sidan samt hålla sidan uppdaterad och korrekt. Detta fält är obligatoriskt.

  • Innehållsansvarig syftar till att ange vem som är sakkunnig om ämnet som en sida handlar om, och är främst ett internt verktyg för att redaktörer ska veta vem de ska kontakta vid översyn eller frågor från allmänheten om ett visst innehåll. Detta fält är inte obligatoriskt då det inte är relevant för alla sidor.

Du kan redigera detta på varje sidtyp under “Redigera” och under fliken “Författarinformation”. Hur du gör detta finns beskrivet i varje sidtyps manual.

Mer enhetliga informationssidor

Från och med nu kommer det enbart vara möjligt att lägga till sektionen ”Information” på informationssidor. Vi har också sett över vilka komponenter som går att använda i denna sektion.

I tillägg till detta har vi också lagt till funktionalitet för ”Relaterat innehåll”. Funktionen hittas i Redigera-läget och möjliggör att man kan lägga till puffar till relaterat innehåll som hamnar längst ned på informationssidan.

Ny editor

Den text editor vi hittills använt oss av i GUs Drupal-portaler är CKEditor 4, som nu utgår och ersätts av den nya CKEditor 5. Precis som med det nya redaktörstemat har vi arbetat för att utseende och funktionalitet ska skilja sig så lite som möjligt. Under huven finns dock många förbättringar, inte minst vad gäller digital tillgänglighet, prestanda och säkerhet.

Ett antal text editorer i olika komponenter har också fått utökad funktionalitet:

  • Faktarutor har nu en knapp för att kunna bädda in en pdf-länk, i de fall man vill hänvisa till en sådan i en faktaruta.

  • Komponenten Editor på informationssidor har fått möjlighet till inbäddning av bild, video, ljud, kontaktkort och pdf-länk.

  • Dragspelskomponenten har fått samma funktionalitet som Editor, och med tillägget att fler rubrik-nivåer nu också kan användas.

Uppdateringar av typografi

Vi har gjort en översyn av rubriknivåerna H2, H3 och H4. H2or har blivit något fetare, och H3 och H4 är nu visuellt skilda storleksmässigt vilket de inte var tidigare.

Även citat har fått en ny modernare typografi med ett sans-serif typsnitt istället för gamla Times New Roman som vi haft hittills.

image-20250129-140949.png

Kontaktkort blir layout komponent

Kontaktkort kan nu placeras mer fritt på informationssidor och genomgångssidor genom att de kan läggas till som komponent i antingen högerspalt eller mittspalt.

Formulär

Vi arbetar vidare mot det långsiktiga målet att möjliggöra för formulär i våra Drupal-webbar. I denna release ingår att vi aktiverar funktionaliteten i form av modulen Drupal Webforms. Vårt första skarpa formulär som våra besökare möter blir sök-formuläret som i dagsläget finns längst ned på våra sökresultatsidor via en extern leverantör, men som nu byts ut mot ett egenbyggt formulär.

Du kommer också se att ”Webform” nu har dykt upp som en valbar komponent i layout-läget på vissa sidor. Detta för att möjliggöra att formulär i framtiden ska kunna placeras på valfri plats på en sida som är byggd i layout-läget. Däremot kommer du inte kunna använda den här komponent eftersom det finns delar med formulär som vi fortfarande inväntar.

Mer information om vilka möjligheter som erbjuds kring formulär kommer att komma längre fram.

Dölj etikett på puffar

Puffar till informationssidor som har en menylänk får automatiskt en etikett i form av ovanliggande meny-ingång. Detta är inte alltid önskvärt. Vi har därför tillfört en knapp på puffar som, om den aktiveras, helt döljer etiketten.

Ny språkväljare

Vi har bytt ut etiketten på vår språkväljare från ”Internation website” till ”English” för att göra det tydligare för våra besökare att vi bara har sidtitlar på svenska och engelska.

Om man klickar på ikonen för att byta språk, och den aktuella sidan inte finns översatt till det motsatta språket, möts man nu av en pop up-ruta som meddelar att översättning saknas. Man får då valet att antingen stanna kvar på sidan på aktuellt språk, eller gå till det motsatta språkets startsida.

image-20250129-131253.png

Permantent borttagning av uppladdade dokument

Vi har tidigare haft en del problem med att dokument (exempelvis pdf-filer) som laddats upp i Drupal finns kvar och kan hittas via Google-sökningar, trots att alla länkar till dokumentet tagits bort eller avpublicerats från våra webbar. Vi har nu en lösning på detta där webbsupporten kan gå in och permanent radera filen. Det går därför bra att från och med nu beställa borttagning av filer direkt till webbsupporten via webbsupportens kontaktformulär på Medarbetarportalen.

Video-bibliotek (och fix av en gammal bugg)

När du nu ska lägga till en video-komponent i layout-läget får du upp ett videobibliotek, på liknande sätt som när du ska lägga till en bild. Du kan antingen bläddra bland befintliga videor eller lägga till en ny video. Metadata om videon, som titel, längd och omslagsbild, följer med videon i biblioteket och behöver inte anges på nytt varje gång en video ska användas.

Detta löser också det gamla problemet med att titel och längd inte kunde redigeras utan att omslagsbilden först togs bort (och sedan lades till igen).

Readspeaker avaktiveras

Vi har valt att inte förnya avtalet med Readspeaker som tidigare tillhandahållit en uppläsningsfunktion på våra webbplatser. Tjänsten används inte i någon större utsträckning, och personer med synnedsättning som är beroende av ”text to speech”-funktionalitet har i den absoluta majoriteten av fall en egen sådan programvara i sin dator eller telefon. Vi ser det därför inte som nödvändigt att behålla denna funktionalitet.

Buggar och övriga förbättringar

I tillägg till allt ovanstående har en mängd mindre buggar rättats, och många förbättringar har gjorts som förenklar både för besökare och redaktörer. Om du har frågor om specifika funktioner, kontakta gärna webbsupporten via deras kontaktformulär på Medarbetarportalen - så berättar vi mer!

Nya funktioner i Akeneo

Vi planerar också att släppa nya funktioner till Akeneo. Ingrid kommer informera er som är redaktörer i Akeneo om detta under nästa vecka.

Vecka 22 2024

I den här uppdateringen tillkommer ett nytt sätt att söka fram och presentera kursplaner, utbildningsplaner och litteraturlistor. Vi har också en ny design för utbildningspresentationerna i kurs- och programkatalogen, en ny knapp-komponent i layout builder och en uppdaterad cookie-banner. Mer information om samtliga ändringar finns nedan.

EGIL, KULING och Ladok utbildningsplanering

EGIL

Under 2023 och 2024 har EGIL-projektet genomförts på GU. EGIL står för Ersätt Gubas och Implementera Ladok utbildningsplanering, och är en konsekvens av att Gubas, vårt gamla system för utbildningsdata (såsom tillfällesinformation, kursplaner och litteraturlistor), stängs ned under 2024. Att kursplaner, utbildningsplaner och litteraturlistor numera skapas i Ladok utbildningsplanering har krävt stora anpassningar av våra drupal-webbar för att vi fortsatt ska kunna visa upp dessa dokument.

KULING

Det visar sig att även webbutvecklare kan mynta käcka förkortningar. KULING (Kursplaner, Utbildningsplaner, Litteraturlistor Integrations-Gränssnitt) är vårt nya egenutvecklade system för att kunna ta emot data från Ladok utbildningsplanering och visa upp den, både på externwebben och Studentportalen, som ”riktiga” webbsidor. Vi kommer nu alltså att visa upp kursplaner, utbildningsplaner och litteraturlistor som webbsidor, inte pdf-dokument. Detta bidrar bland annat till ökad sökbarhet och framförallt, ökad tillgänglighet.

En mycket positiv nyhet är att vi nu också har stöd för multipla versioner av samma plan, vilket betyder att vi kan visa upp rätt planer och listor för både presumtiva studenter i kurs- och programkatalogen på gu.se, och äldre relevanta planer för befintliga studenter i Studentportalen.

Söket ”Hitta kursplan och litteraturlista”

Sökfunktionen för att hitta planer och listor har byggts om från grunden. Vi kan nu presentera sökresultat som visar flera olika versioner av samma plan, och sortera dessa utefter när de började gälla. På så vis kommer befintliga studenter (och alumner) att kunna hitta den kursplan eller litteraturlista som gällde för det tillfälle de själva studerade på.

En stor förbättring är också att sökfunktionen nu även inkluderar utbildningsplaner, vilket den tidigare inte har gjort. Utbildningsplaner skapas precis som kursplaner och litteraturlistor i Ladok utbildningsplanering och kommer via KULING ut på våra webbplatser. Detta innebär att redaktörer i Drupal och Akeneo inte längre manuellt behöver ladda upp pdf-dokument i Drupal och klistra in URL-länkar i Akeneo för att rätt information ska hänga ihop med rätt utbildningar. Det sker med automatik.

Hybridlösning

Under en övergångsperiod kommer vi i sökfunktionen, och även i kurs- och programkatalogen, att presentera både nya dokument som skapas i Ladok utbildningsplanering, och äldre (men fortfarande gällande) dokument som skapats i Gubas. Gubas-dokumenten kommer även fortsättningsvis att presenteras som pdf-dokument. Från och med våren 2024 kan inga nya uppdateringar av dokument göras i Gubas, så i takt med att dessa dokument revideras så går vi mer och mer över till att enbart använda Ladok utbildningsplanering.

Ny design på utbildningspresentationer i kurs- och programkatalogen

Utbildningssidorna har fått en välbehövlig uppfräschning med ett antal mindre designförändringar som dessutom löser en mängd designbuggar som vi brottats med under en längre tid. Detta gäller både den svenska och internationella katalogen, samt utbyteskatalogen.

Huvudbild men inte huvudfilm

På de nya utbildningssidorna går det inte längre att placera en video i huvud-området. Video kommer istället att presenteras längre ner i själva innehållet på sidan. Detta är dock inte på plats ännu då vi är mitt i övergången till en ny version av vårt PIM-system Akeneo och vi inväntar denna övergång innan vi gör de nödvändiga förändringarna som krävs för detta i Akeneo. Vår ambition är att funktionaliteten ska finnas på plats inför höstens antagningsomgång i mitten av september.

H1-rubriker

För att lösa problemet med att långa ord i rubriker (exempelvis ”specialistsjuksköterskeprogrammet”) avstavas konstigt spänner nu rubriken över både mittspalten och högerspalten. En synergieffekt här blir också att det inte är lika lätt att missa information i högerspalten, eftersom rubriken ”fångar in” även högerspalten istället för att rubriken ligger bredvid information i högerspalten. När ögat går från rubriken ner mot innehållet ser man nu innehåll i både mittspalt och högerspalt på ett mer naturligt sätt.

Utbildningens hemorganisationer

Under H1-rubriken visar vi nu automatiskt upp vilken institution och vilken fakultet en utbildning tillhör. Detta görs med länkar till respektive organisations startsida på http://gu.se .

Tillfällen presenteras terminsvis i dragspel istället för flikar

Terminsflikarna är svåra att se i dagsläget, och vi har fått indikationer på att de av vissa besökare missas helt. Att presentera tillfällen i dragspel gör det tydligare vilka terminer som finns att välja på och vilka tillfällen som ges på respektive termin.

Uppdatering av ”Ansök”-knappen

Knappen är numera i fullbredd för innehållet i mittspalten. Knappen är rosa och ”klickbar” när ansökan är öppen. När tillfället inte är sökbart är knappen grå och inte klickbar. Den visar då information om när nästa ansökan kommer att öppna (när den informationen finns tillgänglig via Akeneo). Annars visas text om att ansökan är stängd eller kommer att öppna inom kort. Dessa texter finns sedan tidigare, men visades då som en liten informationstext i tillfällesrutan men står nu alltså i själva knappen.

Kursplaner och litteraturlistor

En konsekvens av EGIL-projektet är att vi nu kan presentera kursplaner, utbildningsplaner och litteraturlistor i direkt anslutning till respektive tillfälle. Detta är positivt då det förekommer att olika tillfällen använder sig av olika versioner av samma kursplan.

Ny placering av hållbarhetsmärkning

Hållbarhetsmärkningen flyttar från mittspalten till högerspalten. Texten uppdateras och en länk tillförs. Länken kommer att gå till en ny sida på http://gu.se som i mer detalj förklarar vad det innebär att en utbildning är hållbarhetsmärkt.

Ny förbättrad högerspalt

Utöver att hållbarhetsmärkningen flyttar in i högerspalten har två förbättringar genomförts. För det första omöjliggör vi för text och länkar att hamna utanför de grå boxarna i högerspalten. För det andra tar vi bort alla ”Visa mer” knappar och låter istället allt innehåll synas redan från början.

Övriga nyheter

Utöver ovan nämnda större utvecklingsområden har en mängd andra saker fixats för externwebben.

Länkar till organisationers yt-startsida

I sökfunktionen ”Hitta organisation” på gu.se går det att hitta kontaktkort för organisationer. Vi har nu tillfört möjligheten för detta kontaktkort att presentera en länk till organisationens startsida på gu.se. Detta har varit efterfrågat sedan lanseringen av gu.se och vi kan nu lösa det genom att koppla en yta till dess motsvarande POP-organisation. Det är också denna funktion som möjliggör att vi automatiskt kan visa länkar till institution och fakultet som huserar en utbildning i kurs- och programkatalogen.

Observera att kopplingen mellan yta och POP-organisation görs manuellt. Så fort vi lanserat den här möjligheten kommer vi att påbörja arbetet med att koppla alla ytor.

Problem vid arbete med revisioner och publiceringsstatusar

Ett vanligt återkommande ärende till webbsupporten gäller felmeddelandet ”The content has either been modified by another user, or you have already submitted modifications. As a result, your changes cannot be saved.” Det kan uppstå (felaktigt) när man arbetar med flera olika versioner av en sida då en eller flera versioner är satta som ”utkast”. Denna bugg är nu löst.

”Call to action”-knapp i layout builder

Under Studentportalsprojektet tog vi fram en knapp som ett komplement till puffar. Denna knapp kommer nu även till gu.se där den kan användas på landningssidor, genomgångssidor och informationssidor. Knappen läggs in via layout-fliken och kan användas för att länka både till interna och externa sidor. Du hittar information om och hur du använder komponenten i manualen Knapp.

Bannerbuggen

Vi har löst en bugg som kunde orsaka att nyligen publicerade så kallade ”site wide alerts” (mer kända som ”gula bannern med driftinformation”) inte visades ut mot besökare förrän efter flera timmar. Vi har nu säkerställt att detta inte kan ske i framtiden.

Globalsök på mobil

En bugg har rättats som gjorde att man inte kunde välja flikar i det globala söket på mobiltelefon. Sökfunktionen på sajten fungerar nu som den ska både på dator och mobil.

Uppdaterad cookie-banner - del 1

Vi har tagit bort kryssrutan för ”Analys” i cookie-bannern som dyker upp längst ned på sidan för förstagångsbesökare. Detta därför att vårt mät- och analysverktyg SiteImprove numera begagnar sig av så kallad ”cookieless tracking” vilket innebär att vi inte behöver cookies för att kunna mäta och spåra våra besökares beteende på sajten. Längst vägen i detta arbete har vi jobbat nära juristerna på GU för att säkerställa att vi informerar om våra cookies på korrekt sätt, och dessa diskussioner har lett till ytterligare förslag om förbättringar som vi just nu jobbar med. Därav ”del 1”, fler uppdateringar av cookie-bannern kommer under hösten.

Ingen mer Cookie-information-flik

Att ”Cookie-information” lägger sig som en flik längst ned till vänster av sajten har länge varit ett irriterande problem, framförallt för användare på laptop där fliken ofta lägger sig rakt i vägen för vänstermenyn. I ovan nämnt arbete med cookie-informationen har vi därför valt att ta bort den här fliken helt. Vill man som besökare ändra sina val eller återkalla ett samtycke kan man istället göra det via informationssidan ”Information om cookies” som får en egen direktingång i länklistan i sidfoten.

Terminsfiltret i katalogen

I ”Hitta utbildning”-söket syns nu filtret för ”Välj termin” direkt utan att besökaren behöver klicka på ”Visa fler filter”.

Linje under byline på Nyheter

Vi har gjort några estetiska förbättringar av linjen under bylinen på Nyhets-sidor i mobilt läge, alltså strecket under informationen om när nyheten publicerades och av vilken organisation. Dessa förbättringar löser också en bugg som ibland gjorde att detta streck kunde se lite skevt ut i vissa webbläsare.

Personfoton i Hitta person

Vi har uppdaterat utseendet på personporträtt som syns i listan under ”Hitta person”-sökfunktionen. Under 2023 designade vi om samtliga kontaktkort och tog bort runda foton till förmån för rektangulära foton med rundade hörn. Nu är även fotona under ”Hitta person” rektangulära med rundade hörn.

Bakgrundsbild på puffar

I den senaste uppdateringen av externwebben i januari 2024 togs möjligheten att dölja bakgrundsbilden för interna puffar bort. Vi har nu återfört den möjligheten så att interna puffar kan visas antingen med en bakgrundsbild eller med en enfärgad platta i bakgrunden.

Uppdaterad design på nyhets- och evenemangslistor

Vi har gjort några mindre korrigeringar av hur nyhets- och evenemangslistor ser ut. Det gäller alltså komponenterna som vi kan lägga in på en sida via layout-fliken. Framförallt handlar det om att göra vissa text-element något mindre och rubrikerna något större så att ögat har lättare att navigera i listan.

I tillägg till detta har vi också bytt ut den lilla etikett-texten som står ovanför rubriken på evenemangs-listor. Tidigare angavs här ”Område” medan vi nu plockar etiketten från ”Evenemangskategori”, vilket gör det tydligare för besökaren vilken typ av evenemang som avses. Detta harmoniserar också med vilken etikett som används i evenemangspuffar, där det alltid varit ”Evenemangskategori” som skrivits ut som etikett.

Sökresultat

I samtliga sökfunktioner visar vi nu initialt ut 25 sökträffar. Knappen för att ”Visa fler” längst ned i listan har fått en ny tydligare design, detta därför att användartester har visat att många besökare missar att den knappen finns. Vi har i samband med detta tagit bort knappen för ”Ny sökning” då den sällan används.

Akeneo CE

I samband med den här uppdateringen av externwebben genomför vi också en större uppdatering av PIM-systemet Akeneo, som nu blir Akeneo CE (community edition). Mer information om detta skickas ut separat till berörda redaktörer.