Release notes
Sidans innehåll
Om release notes
Release notes är information från produktägare med fokus på teknisk utveckling. Informationen sprids via ansvariga webbredaktörer för alla webbytor på gu.se, ungefär en vecka innan releasen sker.
Vecka 6 2025
Uppdatering Drupal
Drupal uppdateras till version 10.3.11. Detta innebär inga större förändringar för dig som redaktör, men är en nödvändig uppdatering för att vi ska kunna dra nytta av Drupals senaste säkerhets- och prestandauppdateringar.
Nytt redaktörsgränssnitt – Gin
Det redaktörsgränssnitt vi hittills har använt oss av i samtliga Drupal-portaler kommer ursprungligen från Drupal 7 och är snart 15 år gammalt. I samband med att vi uppdaterade till Drupal 10 under 2024 påbörjades också arbetet med att migrera redaktörsgränssnittet till Drupal 10s nya tema, som heter Gin. Studentportalen var först ut med detta i september, Hotellportalen fick det i november och nu uppdateras även Externwebben.
För dig som redaktör innebär uppdateringen framför allt ett helt nytt utseende. Vi har dock lagt mycket arbete på att försöka behålla struktur och funktionalitet i knappar, menyer och tabeller så att det ska gå att känna igen sig i var man är. Skärmdumpar i manualer har uppdaterats för att reflektera hur vår skarpa miljö ser ut.
Sidansvarig och innehållsansvarig
Varje sida har nu två nya fält för sidansvarig och innehållsansvarig. båda dessa kommer bara synas internt.
Sidansvarig syftar till den redaktör som är ansvarig för att publicera innehållet på sidan samt hålla sidan uppdaterad och korrekt. Detta fält är obligatoriskt.
Innehållsansvarig syftar till att ange vem som är sakkunnig om ämnet som en sida handlar om, och är främst ett internt verktyg för att redaktörer ska veta vem de ska kontakta vid översyn eller frågor från allmänheten om ett visst innehåll. Detta fält är inte obligatoriskt då det inte är relevant för alla sidor.
Du kan redigera detta på varje sidtyp under “Redigera” och under fliken “Författarinformation”. Hur du gör detta finns beskrivet i varje sidtyps manual.
Mer enhetliga informationssidor
Från och med nu kommer det enbart vara möjligt att lägga till sektionen ”Information” på informationssidor. Vi har också sett över vilka komponenter som går att använda i denna sektion.
I tillägg till detta har vi också lagt till funktionalitet för ”Relaterat innehåll”. Funktionen hittas i Redigera-läget och möjliggör att man kan lägga till puffar till relaterat innehåll som hamnar längst ned på informationssidan.
Ny editor
Den text editor vi hittills använt oss av i GUs Drupal-portaler är CKEditor 4, som nu utgår och ersätts av den nya CKEditor 5. Precis som med det nya redaktörstemat har vi arbetat för att utseende och funktionalitet ska skilja sig så lite som möjligt. Under huven finns dock många förbättringar, inte minst vad gäller digital tillgänglighet, prestanda och säkerhet.
Ett antal text editorer i olika komponenter har också fått utökad funktionalitet:
Faktarutor har nu en knapp för att kunna bädda in en pdf-länk, i de fall man vill hänvisa till en sådan i en faktaruta.
Komponenten Editor på informationssidor har fått möjlighet till inbäddning av bild, video, ljud, kontaktkort och pdf-länk.
Dragspelskomponenten har fått samma funktionalitet som Editor, och med tillägget att fler rubrik-nivåer nu också kan användas.
Uppdateringar av typografi
Vi har gjort en översyn av rubriknivåerna H2, H3 och H4. H2or har blivit något fetare, och H3 och H4 är nu visuellt skilda storleksmässigt vilket de inte var tidigare.
Även citat har fått en ny modernare typografi med ett sans-serif typsnitt istället för gamla Times New Roman som vi haft hittills.
Kontaktkort blir layout komponent
Kontaktkort kan nu placeras mer fritt på informationssidor och genomgångssidor genom att de kan läggas till som komponent i antingen högerspalt eller mittspalt.
Formulär
Vi arbetar vidare mot det långsiktiga målet att möjliggöra för formulär i våra Drupal-webbar. I denna release ingår att vi aktiverar funktionaliteten i form av modulen Drupal Webforms. Vårt första skarpa formulär som våra besökare möter blir sök-formuläret som i dagsläget finns längst ned på våra sökresultatsidor via en extern leverantör, men som nu byts ut mot ett egenbyggt formulär.
Du kommer också se att ”Webform” nu har dykt upp som en valbar komponent i layout-läget på vissa sidor. Detta för att möjliggöra att formulär i framtiden ska kunna placeras på valfri plats på en sida som är byggd i layout-läget. Däremot kommer du inte kunna använda den här komponent eftersom det finns delar med formulär som vi fortfarande inväntar.
Mer information om vilka möjligheter som erbjuds kring formulär kommer att komma längre fram.
Dölj etikett på puffar
Puffar till informationssidor som har en menylänk får automatiskt en etikett i form av ovanliggande meny-ingång. Detta är inte alltid önskvärt. Vi har därför tillfört en knapp på puffar som, om den aktiveras, helt döljer etiketten.
Ny språkväljare
Vi har bytt ut etiketten på vår språkväljare från ”Internation website” till ”English” för att göra det tydligare för våra besökare att vi bara har sidtitlar på svenska och engelska.
Om man klickar på ikonen för att byta språk, och den aktuella sidan inte finns översatt till det motsatta språket, möts man nu av en pop up-ruta som meddelar att översättning saknas. Man får då valet att antingen stanna kvar på sidan på aktuellt språk, eller gå till det motsatta språkets startsida.
Permantent borttagning av uppladdade dokument
Vi har tidigare haft en del problem med att dokument (exempelvis pdf-filer) som laddats upp i Drupal finns kvar och kan hittas via Google-sökningar, trots att alla länkar till dokumentet tagits bort eller avpublicerats från våra webbar. Vi har nu en lösning på detta där webbsupporten kan gå in och permanent radera filen. Det går därför bra att från och med nu beställa borttagning av filer direkt till webbsupporten via webbsupportens kontaktformulär på Medarbetarportalen.
Video-bibliotek (och fix av en gammal bugg)
När du nu ska lägga till en video-komponent i layout-läget får du upp ett videobibliotek, på liknande sätt som när du ska lägga till en bild. Du kan antingen bläddra bland befintliga videor eller lägga till en ny video. Metadata om videon, som titel, längd och omslagsbild, följer med videon i biblioteket och behöver inte anges på nytt varje gång en video ska användas.
Detta löser också det gamla problemet med att titel och längd inte kunde redigeras utan att omslagsbilden först togs bort (och sedan lades till igen).
Readspeaker avaktiveras
Vi har valt att inte förnya avtalet med Readspeaker som tidigare tillhandahållit en uppläsningsfunktion på våra webbplatser. Tjänsten används inte i någon större utsträckning, och personer med synnedsättning som är beroende av ”text to speech”-funktionalitet har i den absoluta majoriteten av fall en egen sådan programvara i sin dator eller telefon. Vi ser det därför inte som nödvändigt att behålla denna funktionalitet.
Buggar och övriga förbättringar
I tillägg till allt ovanstående har en mängd mindre buggar rättats, och många förbättringar har gjorts som förenklar både för besökare och redaktörer. Om du har frågor om specifika funktioner, kontakta gärna webbsupporten via deras kontaktformulär på Medarbetarportalen - så berättar vi mer!
Nya funktioner i Akeneo
Vi planerar också att släppa nya funktioner till Akeneo. Ingrid kommer informera er som är redaktörer i Akeneo om detta under nästa vecka.