Drupal, instruktioner för redaktörer

Vad är en informationssida?

En informationssida är den sidmall som innehåller detaljinformation rörande ett specifikt ämne eller område. Dessa sidor kan vara långa men ska alltid fokusera kring  ett ämne. Dessa sidor kan även innehålla puffar och relaterad information men detta skall då placeras efter huvudinnehållet. 

En informationssida som innehåller fler än fem rubriker får med automatik en så kallad “sid-navigering” (In-page navigering) till vänster om texten. Denna ger läsaren en överblick över sidans innehåll. Besökaren kan enkelt hoppa mellan de olika avsnitten/rubrikerna, då rubrikerna fungerar som ankarlänkar. 

En informationssidas huvudinnehåll skall ligga i den breda mittenspalten. Utrymmet i högerspalten kan användas för mindre bilder, kortare faktarutor eller listor som är tillhör huvudinnehållet.

Om sidan innehåller mycket text bör den delas upp i kortare avsnitt med underrubriker. Sidan bör också berikas med bilder med mera, om detta finns, för att göra sidan attraktivare och läsningen enklare.

 

Pauser

För att göra en sida mer attraktiv och enklare att läsa är det viktigt att skapa pauser i sidans huvudinnehåll. Detta är speciellt viktigt då sidan innehåller mycket information. Pauser gör att sidan upplevs intressanta och lättare att läsa. Du kan skapa pauser genom att bryta av med bild, film, punktlistor. Variera storleken på dina bilder för att skapa en intressant och dynamisk sida. 

 

Layout med hjälp av sektioner

Du kan dela upp sidan i olika sektioner. Varje sektion kan ha sin egen mitten- och högerspalt. Du kan på detta sätt göra sidan mer dynamisk genom att placera texter, bilder, filmer, dragspel i mittenspalten och faktarutor, kortare listor och porträtt i högerspalten.

 

Från befintlig till ny webb

Innehåll som på er gamla webbplats visades på flera olika sidor kan istället kombineras till  en lång informationssida. En informationssida blir som ett ”informationspaket”. 

Tanken är att besökaren utan att surfa runt på många sidor skall få en samlad bild av ett ämne på en och samma sida. Vi får då också en enklare webbplats att hitta runt i då det finns färre sidor.