Skip to end of metadata
Go to start of metadata

You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 47 Next »

Sidans innehåll

Kommunikation

Redaktörsbrev

Redaktörsbrev publiceras i kanal Teamet Webbredaktion Drupal under kanal Info Studentportal. Här informerar huvudredaktörer ansvariga webbredaktörer om sådant som är relevant för innehållsarbetet. Sker 3–6 gånger per termin, men oftare om det sker mycket kopplat till innehållsarbetet.

Relevanta delar bör spridas vidare av ansvarig webbredaktör inom den egna organisationen om behov finns.

 Redaktörsbrev Studentportalen - september 2024

Hej!

 

Nu har vi kommit några dagar in i höstterminen, och det är dags för höstens första uppdatering om innehållet på Studentportalen.

 

Innehåll:

  • Huvudredaktör föräldraledig från januari 2025 – annons ute nu

  • Sida Kursplan och litteraturlista uppdateras och byter namn

  • Användarundersökning Studentportal

  • Höstens uppdatering av Studentportalen

  • Behov av informationssidor?

 

Huvudredaktör föräldraledig från januari 2025 – annons ute nu

Runt mitten av januari kommer jag att gå på föräldraledighet och blir borta runt nio månader. Rekrytering av vikarie pågår och ansökan är öppen fram till 25 september. Annons: Kommunikatör – inriktning webb och studentkommunikation. När vi har kommit längre i processen kommer ni få mer info.

 

Sida Kursplan och litteraturlista uppdateras och byter namn

Kursplan och litteraturlista på Studentportalen ses nu över så att innehållet bättre matchar det uppdaterade söket på http://gu.se , Hitta kursplan, utbildningsplan och litteraturlista.

 

Detta händer:

  • Sidan byter namn till Litteratur, kursplan och utbildningsplan

  • Information om utbildningsplaner läggs till och innehållet ses över så att det är korrekt och lätt att läsa.

  • Publicering av nytt namn och innehåll sker fredag 13 september

 

Så påverkar det dig som redaktör:

De flesta av er bör inte påverkas av ändringen, men om ni har unik information om utbildningsplaner kan ni publicera den informationen i det lokala innehållet på sidan. Exempelvis kan ni informera om att utbildningsplaner finns tillgängliga på annan plats än söket, såsom programsidan.

Användarundersökning Studentportal

Under hösten kommer en enkätundersökning att publiceras på Studentportalen, liknande de undersökningar som tidigare har funnits på http://gu.se . Efter att besöket har pågått x minuter kommer en ruta dyka upp som frågar om besökaren vill svara på några frågor. 

Syftet är att få en överblick över användarnas behov och om de hittar den information de söker på Studentportalen. Vi kommer att använda insamlade data för att analysera vilket behov av utveckling som finns för innehållet på Studentportalen. Efter denna allmänna undersökning vill vi även publicera mer specifika undersökningar för delar av webbplatsen.

Nu väntar vi på att scriptet för enkätverktyget ska installeras på Studentportalen. Så fort som det är gjort publiceras undersökningen, ni informeras när detta är gjort.

Höstens Drupal-uppdatering av Studentportalen

Det planeras för en uppdatering av Studentportalens Drupal-lösning. Information om denna och release notes skickas ut via mail inom kort.

Release notes publiceras även i Studentportalens manual: https://jiragu.atlassian.net/wiki/spaces/RD/pages/3269132289/Aktuellt+-+Studentportalen#Release-notes-(uppdateringar-av-Drupal-l%C3%B6sningen) .

Behov av informationssidor?

Sen lanseringen av Studentportalen har det från flera håll funnits önskemål om informationssidor för fakulteter, institutioner  och motsvarande. Det kan till exempel bero på att informationen inte passar in i någon sida på menyn, att den behöver vara sökbar (internt eller av Google) eller att innehållet är så pass omfattande att texten behöver kunna presenteras med hjälp av dragspel och faktarutor.

Om ni har behov av en informationssida vill jag gärna att ni skickar detta till webbredaktion@gu.se. Dels för att vi tillsammans ska kunna kika på hur vi bäst löser ert behov, dels för att vi vill få en uppfattning om hur omfattande behovet är.

 Redaktörsbrev Studentportalen – Idag publiceras Ny student och uppdaterad sida om diskriminering och trakasserier

Detta är ett informationsutskick som skickas till dig som är ansvarig webbredaktör eller biträdande ansvarig webbredaktör i Studentportalen.

Hej!

Ville bara påminna om att vi idag kommer att publicera den nya sektionen Ny student. Dessutom publiceras idag en uppdaterad version av sidan Diskriminering och trakasserier.

 

Ny student

Påminnelse om den nya strukturen:

  • Ny student (genomgångssida med puffar)

    • Checklista inför studiestart (en ny version av dagens checklista på Ny student, med tydligare fokus på saker som måste göras innan studierna startar)

    • Introduktions- och välkomstaktiviteter (ny sida, här kan ni skriva om de aktiviteter som sker vid studiestarten)

    • Introduktion till digitala tjänster (ny sida, som ska göra det enklare att förstå och komma igång med våra olika system)

    • Om studier på Göteborgs universitet

Kom ihåg att publicera lokala tillägg:
Bra att veta är att lokala tillägg aldrig publiceras automatiskt när vi publicerar sidor på Studentportalen. Ni måste därför själva publicera eventuella nya tillägg.

Om introduktionsaktiviteter för internationella studenter:
Vi vet att många av er har information om introduktionsdagar för internationella studenter på gu.se, tillgängligt på sidan gu.se/en/study-in-gothenburg/when-you-are-here/introduction-days .

Tänk så här med lokala tillägg på den här sidan:

  • Om ni har utförlig info på gu.se räcker det med att ni i ert lokala tillägg publicerar en länk till sidan på gu.se .

  • Om ni har information på en program-, institutions- eller fakultetssidan i Studentportalen kan den informationen med fördel flyttas över hit.

  • Om ni har information som ni publicerat som ett eller flera evenemang kan ni använda det lokala tillägget för att förklara att ni har en/flera aktiviteter vid terminsstart och länka till evenemanget/en.

Det pågår även ett större omtag kring var information till den internationella målgruppen ska publiceras, samt när antagen internationell student ska “flyttas över” till Studentportalen.

 

Uppdatering av sida Diskriminering och trakasserier

Vi kommer idag att publicera en uppdaterad version av sidan Diskriminering och trakasserier. Troligtvis kommer ni inte att behöva uppdatera eventuella lokala tillägg, då de ändringar vi har gjort framförallt handlar om förtydliganden och en översikt över tonalitet och hur innehållet strukturerats.

Vad är nytt på sidan?

  • Sidan kommer nu heta Diskriminering, trakasserier och kränkningar

  • Texten och strukturen har setts över generellt

  • Det finns nu info om vad som gäller vid VFU, praktik och liknande

  • Det finns nu info om vilket stöd som finns tillgängligt

  • Det finns nu info om kränkningar

 

Kort uppdatering om redaktion för fakulteter, institutioner och liknande

I och med att även gu.se har skickat ut frågor kring hur en redaktion kan se ut inväntar vi tankar på det förslaget. Vi vill synka oss så att vi arbetar så lika som möjligt, och för att säkerställa att webbredaktörer som ansvarar för båda webbplatserna kan delta i båda redaktionerna.

Vi har dock sammanställt era tankar kring vårt förslag. Några röda trådar är att de flesta vill ses 4 gånger per år och att många vill ha en gemensam Teams-yta. Mer info kommer inom kort.

 Redaktörsbrev Studentportalen – Inför terminsstart HT24 och nytt innehåll i maj

Detta är ett informationsutskick som skickas till dig som är ansvarig webbredaktör eller biträdande ansvarig webbredaktör i Studentportalen.

 

Hej!

 

Här kommer en uppdatering om ändringar av innehåll på Studentportalen. Sidor som vänder sig till nya studenter, bör ni se över lokala tillägg på.

 

Uppdateringar inför terminsstarten HT24

 

Startsida

Som vanligt kommer Studentportalens startsida att uppdateras inför den nya terminen. Fokus ligger på att lyfta:

 

  • Ny student

  • Sommaraktiviteter från fakultet och institutioner (skicka gärna in om ni har något som bör lyftas)

  • Summer school

  • Öppettider

  • Pedagogiskt stöd

  • Wifi (puff, ev till checklista)

  • Hitta på campus

 

Ny sektion: Ny student (ni bör se över ert innehåll)

Idag finns information till nya studenter under sektionen Dina studier. Informationen som vänder sig till nya studenter kommer istället att lyftas upp som en egen sektion i huvudmenyn med några nya tillhörande sidor.

 

Viktiga datum:

  • De nya sidorna (som beskrivs nedan) kommer finnas tillgängliga som utkast i Studentportalens redaktörsgränssnitt eftermiddagen den 17 maj.

  • De nya sidorna publiceras eftermiddagen den 31 maj.

 

Struktur:

Ny student (genomgångssida)

  • Checklista inför studiestart (en ny version av dagens checklista med tydligare fokus på saker som måste göras innan studierna startar)

  • Introduktion och välkomstaktiviteter (ny sida, här kan ni skriva om de aktiviteter som sker vid studiestarten)

  • Introduktion till digitala tjänster (ny sida, som ska göra det enklare att förstå och komma igång med våra olika system)

  • Om studier på Göteborgs universitet

 

I vår testmiljö kan ni se visuellt hur den nya strukturen kommer se ut, innehållet är dock inte klart. Du behöver vara uppkopplad på Eduroam eller VPN för att kunna se testmiljön: https://student-stage.apps.k8s.gu.se/ny-student

 

Feedback:

Om ni har tankar kring den nya sektionen eller önskemål om ytterligare sidor skickar ni som vanligt ett mail till webbredaktion@gu.se.

 

 

Övrigt

 

Nyhets- och evenemangskategorier

Vi har nya kategorier att välja för evenemang och nyheter:

  • Ny kategori för evenemang – Händer på campus

  • Nya kategorier för nyheter – Fakulteten informerar och Institutionen informerar

 

Ny sida om kontoanmälan

Ny sida Kontoanmälan för studenter som arbetar för universitetet är publicerad, då vi inte längre kan länka till informationen på Medarbetarportalen.

 

Redaktion för kärnverksamheten

Vi skickade för en tid sen ut ett mail med förfrågan om hur ni ser att en redaktion för kärnverksamheten bör se ut. Vi håller nu på att sammanställa svaren och inom kort skickas ett separat mail ut om detta.

 Redaktion för kärnverksamheten på Studentportalen – era tankar

Du får det här mailet för att du är ansvarig webbredaktör eller biträdande ansvarig webbredaktör för en fakultet, institution eller motsvarande i Studentportalen.

 

 

Hej!

 

I arbetet med innehåll i Studentportalen är det viktigt att ha ett forum där representanter från kärnverksamheten kan samlas, för att lyfta behov, diskutera och ge feedback på lösningsförslag samt utbyta erfarenheter. Därför vill jag skapa en redaktion för kärnverksamheten. Vilka som bör delta, hur samarbetet ska gå till och när och hur vi ska ses skulle jag vilja ha er feedback på.

 

Jag har tagit fram ett första förslag på syfte, effektmål, vilka som ska ingå, möten och arbetsformer (scrolla ner för att läsa detta). Är tacksam om ni vill diskutera förslaget inom er organisation och sen svara på några frågor, gärna innan 6 maj. Är ni flera webbredaktörer som samarbetar kan ni självklart skicka in ett gemensamt svar.

 

Efter att ni svarat bjuder jag in aktuella medlemmar till ett första möte, så får vi helt enkelt utveckla arbetet därifrån.

 

 

 Att svara på:

 

Vilka vill ni ska ingå i redaktionen?

  • Ansvarig webbredaktör från fakultet som representerar fakultet och institutioner

  • En mix av ansvariga webbredaktörer från fakulteter och från vissa institutioner

  • Ansvariga webbredaktör från alla fakulteter och alla institutioner

  • Annat önskemål, nämligen:

  • Hur ofta vill ni mötas?

  • 4 gånger per år

  • 2 gånger per år

  • Annat önskemål, nämligen:

  • Hur vill ni mötas?

  • Digitalt via Teams

  • På plats

  • Annat önskemål, nämligen:

  • Hur vill ni samarbeta mellan möten?

  • Enbart via mail

  • En chatt i Microsoft Teams

  • Ett Team med tillhörande chatt i Microsoft Teams

  • Annat önskemål, nämligen:

  • Övriga tankar?

 

 

Förslag:

 

Syfte

Redaktionen för kärnverksamheten skapar ett forum för samarbete och erfarenhetsutbyte mellan webbredaktörer som publicerar information för fakulteter, institutioner och motsvarande på Studentportalen. Redaktionen ska säkerställa att struktur och innehåll på Studentportalen möter studenter och kärnverksamhetens behov, att informationen är kvalitetssäkrad (korrekt, möter lagkrav, lätt att läsa och ta till sig för webbplatsens målgrupper) och bidra till en samsyn om var information ska publiceras.

 

Effektmål

  • Behov som kärnverksamheten ser blir till faktiska lösningar i Studentportalen.

  • Studenter som läser utbildningar där de byter institution och/eller fakultet kan hitta likvärdig information på samma plats i Studentportalen, oavsett utbildning. (Begränsning: det är inte allt som fungerar likadant i kärnverksamheten, och det går inte alltid att hitta en “one size fits them all”).

 

Medlemmar

Redaktionen leds av Studentportalens huvudredaktör. I redaktionen ska alla fakulteter, institutioner och motsvarande representeras, genom något av alternativen:

  1. Ansvarig webbredaktör från fakultet representerar fakultet och institutioner

  2. En mix av ansvariga webbredaktörer från fakulteter och från vissa institutioner

  3. Ansvariga webbredaktör från alla fakulteter och alla institutioner

 

Gemensamt arbete

Det gemensamma redaktionella arbetet består bland annat i att:

  • Ta fram gemensamma riktlinjer för utformning av innehåll, för att bidra till en likvärdig upplevelse för alla studenter.

  • Lyfta innehåll som behöver utvecklas, skapas eller raderas samt visas på startsida.

  • Diskutera möjliga lösningar och planera för genomförande av dessa.

  • Stötta varandra och diskutera kring olika redaktionella utmaningar.

 

Mötesformer och samarbete

  • Redaktionen möts 2 eller 4 gånger per år, via Teams eller fysiskt

  • Medlemmar i redaktionen samarbetar främst via :

  • Mail mellan möten. Huvudredaktör skickar ut information från webbredaktion@gu.se, redaktörer kan kontakta huvudredaktör på samma adress samt kontakta varandra direkt via mail.

  • En gemensam Teams-chatt.

  • En Teams-grupp med tillhörande chatt.

 Studentportalen – nytt om innehåll mars 2024

Detta är ett informationsutskick som skickas till dig som är ansvarig webbredaktör eller biträdande ansvarig webbredaktör i Studentportalen. (Skickas även till dig som var projektkontakt i Studentportalsprojektet om ingen ansvarig webbredaktör angivits ännu). 

 

Hej! 

 

Här kommer en uppdatering med information som är bra att veta om innehåll på Studentportalen. 

Ny info på sida Tillgodoräknande (ni behöver se över ert lokala tillägg) 

Från den 1 april införs nya rutiner om tillgodoräknande, där alla ansökningar om tillgodoräknanden på grundnivå och avancerad nivå kommer göras via Ladok. Därför kommer informationen på sidan studentportal.gu.se/dina-studier/tillgodoraknande att uppdateras den 1 april. 

Vi har tagit fram en kort text om detta som ni kan använda i er information i de lokala tilläggen eller på andra platser där ni informerar om tillgodoräknande. Den sista meningen i texten använder ni enbart om ni vill informera om tillgodoräknande utanför de lokala tilläggen.  

Från den 1 april ansöker du om tillgodoräknande via Ladok 

Från och med 1 april 2024 görs alla ansökningar om tillgodoräknanden på grundnivå och avancerad nivå via Ladok.Det innebär att du inte längre ansöker till din institution för tillgodoräknanden motsvarande specifika kurser eller ämnen och inte längre till Sektionen för examen för tillgodoräknanden motsvarande valfria kurser. Du hittar mer information på webbsidan Tillgodoräknande i Studentportalen

Se över eventuella länkar till Medarbetarportalen 

Som ni vet lanseras en ny Medarbetarportalen den 8 april. I och med systembytet kommer det krävas inloggning med x-konto för att komma åt innehållet. 

För Studentportalen behöver ni se över om ni har: 

  • Länkar från Studentportalen till Medarbetarportalen. Idag finns ett fåtal länkar till Medarbetarportalen, så det är troligen inte många av er som gör detta. 

  • Behov av att vi publicerar ny information i Studentportalen. Som exempel tittar vi nu på behovet av en ny sida med info till studenter som ska arbeta för universitetet men inte kommer ha xkonto (studentambassadörer, mentorer, studentrepresentanter osv). 

 Uppdatering pågår av sidan Diskriminering och trakasserier  

Tillsammans med innehållsägare vid sektionen för juridik och informationssäkerhet och utbildningsenheten ser vi nu över sidan Diskriminering och trakasserier. 

Vi ser över att informationen är korrekt och heltäckande och att tonaliteten är god för den som har blivit utsatt och besöker sidan. När vi publicerar en uppdaterad version av sidan meddelar vi er via mail. 

Frågor 

Om du har frågor om Studentportalen kan du skicka ett mail till webbredaktion@gu.se, som bland annat bevakas av huvudredaktör och produktägare. 

Komplettering:

Hej!

Vi skickade nyss ut ett mail där vi bland annat informerade om uppdateringar på sidan Tillgodoräknande, inklusive en kort text som ni kan använda i kommunikation med studenter.Vi fick frågan om texten kommer på engelska, och självklart borde vi ha skickat ut en engelsk version det direkt.

Här kommer nu texten på både engelska och svenska:

From April 1st you apply for credit transfer via Ladok

Starting from April 1st 2024, all applications for credit transfer at first- and second cycle level are made via Ladok. This means that you no longer apply to your department for credit transfer corresponding to specific courses or subjects and no longer to the Section of Degrees for credit transfer corresponding to optional courses. From April 1st, you will find more information on the Credit transfer webpage in the Student Portal

Från den 1 april ansöker du om tillgodoräknande via Ladok 

Från och med 1 april 2024 görs alla ansökningar om tillgodoräknanden på grundnivå och avancerad nivå via Ladok. Det innebär att du inte längre ansöker till din institution för tillgodoräknanden motsvarande specifika kurser eller ämnen och inte längre till Sektionen för examen för tillgodoräknanden motsvarande valfria kurser. Du hittar mer information på webbsidan Tillgodoräknande i Studentportalen

 Studentportalen – lägesuppdatering från huvudredaktören januari 2024

Detta är ett informationsutskick som skickas till dig som är redaktör i Studentportalens redaktörsorganisation.

 

Hej! 

 

I november 2023 lanserade vi nya Studentportalen. Nu pågår ett arbete med att sätta formerna för hur det fortsatta arbetet med Studentportalen ska se ut i förvaltning, bland annat gällande roller och ansvar, samarbete, kvalitetssäkring och utveckling. Här vill jag dela med mig om aktuellt arbete med Studentportalen. 

Vi ser över vem hos er som är ansvarig webbredaktör 

Som en del av arbetet med att formalisera Studentportalens redaktörsorganisation ser vi nu över vem som är ansvarig och biträdande webbredaktör för fakulteter, institutioner och motsvarande. Inom kort kommer du som varit projektkontakt att kontaktas gällande detta, vissa av er har vi redan pratat med. 

Info om redaktörsorganisationen finns i Redaktörsmanualen 

Samarbetsformer ska formaliseras 

Studentportalens gemensamma meny och informationssidor innebär ett stort behov av samarbete mellan alla redaktörer. En grund i detta samarbete är en central och en lokal redaktion. 

Central redaktion: Redan under projektet fanns en central redaktion, bestående av redaktör som ansvarar för merparten av den universitetsgemensamma informationen. Efter lansering bildar flertalet av dessa redaktörer en permanent central redaktion.  

Lokal redaktion: Vi undersöker för tillfället möjligheten att sammanställa en lokal redaktion. Syftet är att skapa ett forum för att stötta varandra, lyfta innehåll som behöver utvecklas, skapas eller raderas samt för att ta fram gemensamma riktlinjer kring innehåll. Redaktionen kommer samlas 1 gång per termin (digitalt via Teams), och höras via mail däremellan om behov finns. 

Vilka som ska ingå i en lokal redaktion behöver nu beslutas. Förslag är att alla ansvariga webbredaktörer för respektive institution/fakultet/motsvarande ingår i en lokal redaktion. Vi kommer att skicka ut mer info om detta till ansvariga webbredaktörer, för feedback och tankar. Vi kommer även att göra ett utskick till funktionsbrevlådor för fakulteter, institutioner och gemensamma förvaltning.

Årshjul för översyn och utveckling av innehåll 

En viktig del i Studentportalens arbete med kvalitetssäkring av innehållet är att ta fram och arbeta utifrån ett årshjul. Arbetet med att ta fram ett årshjul pågår för tillfället och kommer att publiceras i Studentportalens manual på Confluence. Målet är att årshjulet publiceras i mitten av februari. 

Vi kan redan nu flagga för att inget större arbete kring innehåll kommer att genomföras innan lanseringen av den nya Medarbetarportalen. Därefter kommer ett fokus ligga på organisations- och programsidor. Bland annat kommer vi då sammanställa goda exempel och erbjuda stöd till er som vill ha hjälp att utveckla innehållet på era sidor. 

Teknisk utveckling av Studentportalens Drupal-lösning 

En uppdatering av Studentportalen är planerad till vecka 5. Denna uppdatering löser ett antal mindre buggar som kvarstår sedan lanseringen, och tillför funktionalitet för att automatiskt visa upp en organisations evenemang på organisations-sidor. 

Preliminärt planeras ytterligare en uppdatering innan sommaren, runt vecka 24. Vad som kommer att ingå i den uppdateringen återstår att besluta. 

Redaktörsmanual är under uppdatering 

Under Studentportalsprojektet skapades en redaktörsmanual som uppdaterades kontinuerligt i takt med ny funktionalitet. Under kvartal 1 kommer vi att uppdatera redaktörsmanualen, för att säkerställa att den är enkel att använda sig av. Arbetet pågår tillsammans med ansvariga för övriga centrala webbplatser, med målsättningen att harmonisera respektive webbplats redaktörsmanual.  

Siteimprove och Studentportalen 

Siteimprove är ett verktyg för webbanalys och kvalitetssäkring av webbsidor. På Studentportalen kan du använda dig av grupper för att analysera merparten av ert innehåll, men möjligheterna skiljer sig åt mellan informationssidor, organisationssidor, programsidor, nyheter och evenemang. I Studentportalens redaktörsmanual finns information om vilka möjligheter som finns för Siteimprove på Studentportalen. 

Siteimprove på Studentportalen i Redaktörsmanualen 

Kommunikation under 2024 

Vi planerar att göra regelbundna utskick om Studentportalen under året: 

Roller och kontaktpersoner 

I förvaltning är rollerna mer eller mindre desamma som under Studentportalsprojektet: 

  • Produktägare är Tobias Karlsson. Tobias är produktägare för GU:s Drupal-webbplatser, vilka även inkluderar http://gu.se och Hotellportalen. Produktägaren ansvarar för att den tekniska lösningen möter de behov som finns genom att identifiera dessa behov och besluta om vilka funktioner som ska förbättras eller nyutvecklas. 

  • Huvudredaktör är Frida Rudebo. Huvudredaktören leder redaktörernas arbete, bland annat genom att ta fram årshjul gällande uppdatering och kvalitetssäkring, stötta alla redaktörer i deras arbete samt leda central och lokal redaktion. 

  • Ansvarig webbredaktör. Denne har det övergripande ansvaret för sin organisations innehåll i Studentportalen och är huvudsaklig kontaktperson för information och frågor om Studentportalen gällande den egna verksamheten. 

  • Support i Studentportalen ges av ett flertal medarbetare på Kommunikationsenheten. Huvudredaktören (nås via studentportal@gu.se) ger support i alla frågor rörande innehåll. Webbsupporten (nås via kontaktormulär på Medarbetarportalen) ger stöd i frågor kring hur publicering går till samt tilldelar och uppdaterar behörigheter. Huvudredaktör och webbsupport har ett nära samarbete, och alla medarbetare får självklart support oavsett kontaktväg.

Frågor 

Om du har frågor om Studentportalen kan du skicka ett mail till studentportal@gu.se, som bland annat bevakas av huvudredaktör och produktägare. 

Bästa hälsningar från Studentportalen via huvudredaktör Frida Rudebo 

Utskick om Drupal-uppdateringar

Utskick via e-post om Drupal-uppdateringar (uppdatering av Drupal-lösningen) sker till alla webbredaktörer i Studentportalen (alla som har behörighet att publicera) i samband med uppdatering. Uppdateringar sker normalt 2–3 gånger per år. Ansvarig är produktägare, i samråd med hubudredaktör.

 Studenportalen öppen för redaktörer – uppdatering 18 september 2024 klar

Hej! 

Nu är dagens uppdatering av Studentportalen färdig, och ni kan återigen arbeta och publicera innehåll i Studentportalen. 

 Med vänlig hälsning,

Produktägare Tobias Karlsson

Huvudredaktör Frida Rudebo

 Idag 18 sep 2024 - Uppdatering av Studentportalens Drupal-lösning

Detta är ett informationsutskick om uppdatering av Studentportalens Drupal-lösning idag, den 18 september 2024. Skickas till alla webbredaktörer med behörighet att publicera på Studentportalen (ansvariga webbredaktörer och lättredaktörer).

 

Innehåll:

·      Uppdatering idag den 18 sep

·      Urval: Nya funktioner som påverkar alla redaktörer

·      Urval: Nya funktioner för fakulteters och institutioners webbredaktörer

·      Urval: Nya funktioner för dig som publicerar universitetsgemensam information

·      Frågor/kontakt

Uppdatering idag den 18 sep

Idag är det dags för uppdatering av Studentportalens Drupal-miljö.

Vi ber om ursäkt att vi informerar om detta med kort varsel, vissa tekniska aspekter har gjort det svårt för oss att kunna veta med säkerhet när det skulle vara möjligt att genomföra uppdateringen.

Detta gäller:

·      Uppdateringen sker idag den 18 sep, med start från lunch.

·      Under tiden som uppdateringen sker kommer ni inte kunna redigera eller publicera innehåll i Studentportalen.

·      Vi skickar ett mail när uppdateringen är färdig.

·      I det här mailet kan du läsa ett urval av de funktioner som påverkar dig som redaktör mest.

·      I Studentportalens del av redaktörsmanualen för Drupal finns release notes, en detaljerad sammanfattning av de uppdateringar som genomförs.

 

Urval: Nya funktioner som påverkar alla redaktörer

Nytt redaktörsgränssnitt

Det redaktörsgränssnitt vi hittills har använt oss av i samtliga Drupal-portaler (temat Seven) är snart 15 år gammalt. I den här uppdateringen uppgraderar vi till ett nytt radaktörsgränssnitt som heter Gin. Studentportalen blir först ut att få detta nya tema, men under hösten kommer redaktörsgränssnittet även uppdateras för http://gu.se och Hotellportalen.

För er webbredaktörer innebär uppdateringen framför allt ett helt nytt utseende. Vi har dock lagt mycket arbete på att försöka behålla struktur och funktionalitet i knappar, menyer och tabeller så att det ska gå att känna igen sig i var man är.

Skärmdumpar i manualer och uppdateras löpande under hösten i takt med att vi även inför det nya redaktörstemat och Externwebben.

Ny texteditor

Vi kommer även att övergå till en nyare texteditor. Precis som med det nya redaktörstemat har vi arbetat för att utseende och funktionalitet ska skilja sig så lite som möjligt. Under huven finns dock många förbättringar, inte minst vad gäller digital tillgänglighet, prestanda och säkerhet.

Kursplaner, utbildningsplaner och litteraturlistor på Min sida

Efter uppdateringen kommer studenter kunna ta del av kursplaner, utbildningsplaner och litteraturlistor direkt på Min sida.

Viktigt att veta är att det enbart är planer som är skapade i det nya Ladok utbildningsplanerings-systemet som visas upp på studentens Min sida. Äldre planer måste studenten fortsatt söka fram i Hitta kursplan, utbildningsplan och litteraturlista på gu.se.

Detta görs redaktionellt för att studenten ska förstå detta:

·      Under en period publiceras en banner som enbart syns på Min sida som informerar om vad gäller.

·      Vi kommer även informera om vad som gäller på informationssidan för litteratur, kursplan och utbildningsplan på Studentportalen.

 

Siteimprove-modul i Studentportalen

Vi har installerat analysverktyget Siteimproves drupalmodul i Studentportalen. Denna fungerar på samma sätt som motsvarande modul i Externwebben, och möjliggör viss analys och kvalitetskontroll av en sida direkt i Drupal utan att redaktören behöver lämna sidan och logga in i Siteimprove.

Urval: Nya funktioner för fakulteters och institutioners webbredaktörer

Nyhets- och evenemangslistning på organisationssida och Min sida

Vi har sett över designen av nyhets- och evenemangslistor på organisationssidorna och Min sida. Dels har vi med typografiska ändringar tydliggjort aspekter som rubrik, datum och etiketter, dels har vi också säkerställt att vi kan visa fler poster i listorna på samma skärmyta som tidigare.

Tabell i texteditor

Texteditorn som används för lokalt innehåll, organisationssidor och programsidor har utökats med möjlighet till tabeller.

Organisationstaggar på nyhet och evenemang följer med vid översättning

Det har tidigare varit möjligt att sätta olika organisationstaggar på svenska och engelska för Nyheter och Evenemang. Vi har nu ändrat detta så att de taggar som sätts på originalsidan automatiskt också sätts när en översättning skapas. Detta fungerar redan sedan tidigare för program-taggar, och fungerar nu alltså på samma sätt vad gäller organisations-taggar.

Urval: Nya funktioner för dig som publicerar universitetsgemensam information

Ny texteditor för dragspel på informationssidor

Efter uppdateringen kommer nya möjligheter för att formatera text i dragspel på informationssidor.

Exempel på vad du nu kan göra:

·      Numrerad lista

·      Bädda in bild

·      Bädda in dokument

·      Tabell

Frågor/Kontakt

Om du har frågor kring uppdateringen går det bra att svara på det här mailet, eller skicka ett separat meddelande till webbredaktion@gu.se.

 

 

Med vänlig hälsning,

Produktägare Tobias Karlsson

Huvudredaktör Frida Rudebo

 Den 13 februari sker uppdatering av Studentportalen

Detta är ett informationsutskick som skickas till dig alla redaktörer i Studentportalens redaktörsorganisation – både ansvarig webbredaktör och lättredaktörer.

 

Hej!

Imorgon förmiddag, tisdag den 13 februari, kommer en uppdatering att ske av Studentportalens Drupal-lösning. Under tiden som uppdateringen pågår bör du inte arbeta i Studentportalens redaktörsmiljö. På eftermiddagen går det bra att logga in igen.

På sidan Aktuellt för dig som är redaktör i Studentportalen i redaktörsmanualen publicerar vi så kallade release notes –  en sammanfattning av de uppdateringar som genomförs. Om du har några frågor kan du svara på det här mailet, eller skicka ett separat mail till studentportal@gu.se.

Studentportalen via huvudredaktör Frida Rudebo

Utskick till funktionsadresser

Utskick till fakultetskansli_alla@gu.se; institutionsadministration_alla@gu.se; ledningsgrupp-ud@gu.se; nationellaenheter_alla@gu.se; kommunikatorer_alla@gu.se med generell info görs 1–4 gånger per år.

 Studentportalen – lägesuppdatering från redaktionen februari 2024

Detta är ett informationsutskick om vad som är aktuellt för Studentportalen. Till funktionsadresser för institutioner och fakulteters ledningsgrupp samt enhetschefer på gemensamma förvaltningen, för vidarebefordran till berörda funktioner.

För kännedom till dig som är redaktör i Studentportalen, nationella enheter och kommunikatörslistan.

 

Hej!

I slutet av 2023 lanserade vi nya Studentportalen. Nu pågår ett arbete med att sätta formerna för hur det fortsatta arbetet med Studentportalen ska se ut i förvaltning, bland annat gällande roller och ansvar, samarbete, kvalitetssäkring och utveckling. Här vill jag dela med mig om aktuellt arbete med Studentportalen.

Information i utskicket som är extra viktig för dig med personalansvar:

  • Vi sammanställer nu vem som är ansvarig webbredaktör för alla verksamheter. Detta är ett viktigt led i arbetet med att upprätta en fungerande redaktörsorganisation för samarbete, och för att säkerställa att innehållet på Studentportalen är aktuellt och korrekt.

  • Vi undersöker möjligheterna att skapa en lokal redaktion, där ansvarig webbredaktör från institution, fakultet eller motsvarande deltar. Syftet är att ha ett forum för samarbete kring innehåll, insamling av behov och stöttning i innehållsarbete.

Aktuellt om Studentportalen

Vi ser över vem som är ansvarig webbredaktör

Vi har nyligen kontaktat projektkontakter via e-post med frågan om vem som nu är ansvarig webbredaktör samt eventuell biträdande ansvarig webbredaktör. Detta är en del av arbetet med att formalisera Studentportalens redaktörsorganisation.

Kort om ansvarig webbredaktör: Alla verksamheter som har innehåll på Studentportalen ska ha en ansvarig webbredaktör. Denne har ett övergripande ansvar för innehållet, men arbetet sker självklart tillsammans med övriga redaktörer och med stöttning från Studentportalens huvudredaktör. Vid frånvaro agerar eventuell biträdande ansvarig webbredaktör back up för publicering på Studentportalen.

Ansvarig webbredaktör agerar även som kontaktperson gällande Studentportalen. Ibland kommer vi att skicka ut information för spridning inom den egna webborganisationen, det kan även förekomma att vi ber om input kring innehåll eller annat som rör Studentportalen.

Hur mycket tid ansvarig webbredaktör behöver avsätta beror framför allt på hur ni organiserar er kring ert arbete med innehåll i Studentportalen. Svar på frågor och utskick från oss görs i den mån det finns tid och intresse.

Samarbetsformer formaliseras

Studentportalens gemensamma meny och informationssidor innebär ett stort behov av samarbete mellan alla redaktörer. En grund i detta samarbete är en central och en lokal redaktion. 

Central redaktion: Redan under projektet fanns en central redaktion, bestående av redaktör som ansvarar för merparten av den universitetsgemensamma informationen. Efter lansering bildar flertalet av dessa redaktörer en permanent central redaktion. 

Lokal redaktion: Vi undersöker för tillfället möjligheten att sammanställa en lokal redaktion. Syftet är att skapa ett forum för att stötta varandra, lyfta innehåll som behöver utvecklas, skapas eller raderas samt för att ta fram gemensamma riktlinjer kring innehåll. Redaktionen kommer samlas 1 gång per termin (digitalt via Teams), och höras via mail däremellan om behov finns.

Vilka som ska ingå i en lokal redaktion behöver nu beslutas. Förslag är att alla ansvariga webbredaktörer för respektive institution/fakultet/motsvarande ingår i en lokal redaktion. Längre fram under vårterminen kommer vi att skicka ut mer info om detta till ansvariga webbredaktörer, för feedback och tankar. Vi kommer då även att göra ett utskick till funktionsbrevlådor för fakulteter, institutioner och gemensamma förvaltningen.

Årshjul för översyn och utveckling av innehåll

En viktig del i Studentportalens arbete med kvalitetssäkring av innehållet är att ta fram och arbeta utifrån ett årshjul. Arbetet med att ta fram ett årshjul pågår för tillfället och kommer att publiceras i Studentportalens manual på Confluence. Målet är att årshjulet publiceras i mitten av februari.

Redaktörsmanual är under uppdatering

Under Studentportalsprojektet skapades en redaktörsmanual som uppdaterades kontinuerligt i takt med ny funktionalitet. Under kvartal 1 kommer vi att uppdatera redaktörsmanualen, för att säkerställa att den är enkel att använda sig av. Arbetet pågår tillsammans med ansvariga för övriga centrala webbplatser, med målsättningen att harmonisera respektive webbplats redaktörsmanual.

Vår kommunikation under 2024

Vi planerar att göra regelbundna utskick om Studentportalen under året: 

Roller och kontaktpersoner

I förvaltning är rollerna mer eller mindre desamma som under Studentportalsprojektet: 

  • Produktägare är Tobias Karlsson. Tobias är produktägare för GU:s Drupal-webbplatser, vilka även inkluderar gu.se och Hotellportalen. Produktägaren ansvarar för att den tekniska lösningen möter de behov som finns genom att identifiera dessa behov och besluta om vilka funktioner som ska förbättras eller nyutvecklas. 

  • Huvudredaktör är Frida Rudebo. Huvudredaktören leder redaktörernas arbete, bland annat genom att ta fram årshjul gällande uppdatering och kvalitetssäkring, stötta alla redaktörer i deras arbete samt leda central och lokal redaktion. 

  • Ansvarig webbredaktör. Denne har det övergripande ansvaret för sin organisations innehåll i Studentportalen och är huvudsaklig kontaktperson för information och frågor om Studentportalen gällande den egna verksamheten. 

  • Support i Studentportalen ges av ett flertal medarbetare på Kommunikationsenheten. Huvudredaktören (nås via studentportal@gu.se) ger support i alla frågor rörande innehåll. Webbsupporten (nås via kontaktormulär på Medarbetarportalen) ger stöd i frågor kring hur publicering går till samt tilldelar och uppdaterar behörigheter. Huvudredaktör och webbsupport har ett nära samarbete, och alla medarbetare får självklart support oavsett kontaktväg.

Frågor

Om du har frågor om Studentportalen kan du skicka ett mail studentportal@gu.se, som bland annat bevakas av huvudredaktör och produktägare.

Bästa hälsningar från Studentportalen via huvudredaktör Frida Rudebo

Teknik

Release notes

Med jämna mellanrum görs uppdateringar av Studentportalens Drupal-lösning. Här publicerar vi så kallade release notes – en sammanfattning av de uppdateringar som genomförs. Ansvarig är produktägare.

 Uppdatering september 2024 (Studentportalen 1.1.0 release notes)

Höstens uppdatering av Studentportalen innehåller en rad nyheter, där den största och för redaktörer mest märkbara är en helt ny redaktörsupplevelse.

Drupal 10.2

Vi har uppdaterat Studentportalen till Drupal 10.2. Detta innebär inga större förändringar för redaktörer, men är en nödvändig uppdatering för att vi ska kunna dra nytta av Drupals senaste säkerhets- och prestandauppdateringar.

Nytt redaktörsgränssnitt

Det redaktörsgränssnitt vi hittills har använt oss av i samtliga drupal-portaler kommer ursprungligen från Drupal 7 och är snart 15 år gammalt. I samband med att vi uppdaterade till Drupal 10 i början av året påbörjades också arbetet med att migrera redaktörsgränssnittet till Drupal 10s nya tema, som heter Gin. Studentportalen blir nu först med att få detta redaktörsgränssnitt. 

För redaktörer innebär uppdateringen framför allt ett helt nytt utseende. Vi har dock lagt mycket arbete på att försöka behålla struktur och funktionalitet i knappar, menyer och tabeller så att det ska gå att känna igen sig i var man är. Skärmdumpar i manualer och liknande kommer att uppdateras under hösten i takt med att vi även inför det nya redaktörstemat i Hotellportalen och Externwebben.

1 Exempel på hur det nya temat visuellt skiljer sig från det gamla.

CKEditor 5

Den text editor vi hittills använt oss av i GUs Drupal-portaler är CKEditor 4, som nu utgår och ersätts av den nya CKEditor 5. Precis som med det nya redaktörstemat har vi arbetat för att utseende och funktionalitet ska skilja sig så lite som möjligt. Under huven finns dock många förbättringar, inte minst vad gäller digital tillgänglighet, prestanda och säkerhet. 

Kursplaner, utbildningsplaner och litteraturlistor på Min sida

Under Studentportalsprojektet haltades arbetet med att tillgängliggöra relevanta planer och listor för studenter på Min sida, eftersom EGIL-projektet snart skulle dra igång och ersätta det gamla GUBAS-systemet med det nya Ladok utbildningsplanering.

Nu när EGIL-projektet är klart har vi haft möjlighet att plocka upp den här bollen igen. Kursplaner, utbildningsplaner och litteraturlistor som är skapade i det nya Ladok utbildningsplanering-systemet visas nu upp direkt på studentens Min sida. Studenten får en länk till respektive information direkt under respektive kurs eller program som informationen hör till. På sikt, när samtliga planer och listor finns i Ladok, innebär detta en stor fördel för studenter som inte längre behöver använda det gamla kursplansöket på http://gu.se alls för att hitta informationen, den serveras direkt för respektive student på Min sida.

Organisationstaggar på Nyheter och Evenemang

Det har tidigare varit möjligt att sätta olika organisationstaggar på svenska och engelska för Nyheter och Evenemang. Vi har nu ändrat detta så att de taggar som sätts på originalsidan automatiskt också sätts när en översättning skapas. Detta fungerar redan sedan tidigare för program-taggar, och fungerar nu alltså på samma sätt vad gäller organisations-taggar.

Nytt textformat för dragspel på informationssidor

Dragspel på informationssidor har nu tillgång till samma textformat som lokala redaktörer har för lokalt innehåll. Fördelen med detta är att vi harmoniserar typografi och innehåll för besökare på sidorna, eftersom dragspel nu kan innehålla samma typ av innehåll som lokalt innehåll, som också visuellt visas upp i dragspel.

Ny GU play-spelare

I våras fick Externwebben den nya GU play-spelaren. Denna lanseras nu också på Studentportalen. Alla befintliga videor migreras automatiskt över till den nya spelaren, så inget innehåll behöver uppdateras manuellt.

Siteimprove-modul i Drupal

Vi har installerat analysverktyget Siteimproves drupalmodul i Studentportalen. Denna fungerar på samma sätt som motsvarande modul i Externwebben, och möjliggör viss analys och kvalitetskontroll av en sida direkt i Drupal utan att redaktören behöver lämna sidan och logga in i Siteimprove.

Relaterat innehåll på Nyheter

Vi har tidigare haft problem med att lokala redaktörer inte kan välja puffar till vissa typer av sidor i blocket ”Relaterat innehåll” på Nyheter. Detta är nu åtgärdat så att lokala redaktörer kan puffa till vilket publicerat innehåll som helst.

Uppdaterad design av nyhets- och evenemangslistor

I våras lanserades uppdateringar av nyhets- och evenemangslistor på genomgångssidor i Externwebben. Dessa designändringar lanseras nu även på Studentportalen. I tillägg till detta har vi sett över designen av dessa listor både på Min sida och på organisationssidor. Dels har vi med typografiska ändringar tydliggjort aspekter som rubrik, datum och etiketter, dels har vi också säkerställt att vi kan visa fler poster i listorna på samma skärmyta som tidigare.

Förbättrade inloggningsflöden för studenter

Vi har genomfört en rad förbättringar i användarupplevelsen för studenter som loggar in i Studentportalen. Bland annat kan man nu klicka på ”Logga in” från vilken sida som helst i Studentportalen, och efter inloggning återvänder man till den sida man befann sig på när man klickade. Vi har också gjort det möjligt för en student som inte är inloggad att klicka på en länk som leder till Min sida, det som då händer är att studenten först kommer till inloggningsskärmen och därefter direkt till Min sida.

Tabeller i lokalt innehåll

Textformatet som används i lokalt innehåll, organisationssidor och programsidor har utökats med möjlighet till tabeller, i de fall innehåll behöver presenteras i tabellform.

Utökade behörigheter för centrala lättredaktörer

Centrala lättredaktörer har fått ett antal nya befogenheter i Studentportalen. Dessa inkluderar att de numera kan:

  • Skapa och radera nyheter

  • Skapa och radera evenemang

  • Avpublicera nyheter

  • Avpublicera evenemang

  • Schemalägga nyheter 

I tillägg till detta har vi också rättat en bugg som tidigare gjorde att centrala lättredaktörer inte kunde se något innehåll i innehållsvyn som visar informationssidor i redaktörsgränssnittet.

Buggrättningar och allmäna förbättringar av prestanda

Slutligen innehåller denna uppdatering också ett antal rättningar av buggar och förbättringar av tekniska lösningar som bidrar till en mer välfungerande sajt både för redaktörer och besökare. Dessa är, i urval:

  • Rättning av ett antal buggar som ibland ställde till problem med versionshantering av organisationssidor. 

  • Studentmeddelanden som tappat alla möjligheter till formatering av texten (kursivering, fetstilt, länkar osv) har återfått dessa.

  • Ett problem har lösts som orsakade att vissa videor från YouTube och ljudfiler från Soundcloud inte kunde spelas upp.

  • Ett antal tillgänglighetsbuggar som identifierats via kontinuerliga kontroller med hjälp av Siteimprove har fixats. Det handlar bland annat om knappar där knappfärgen inte kontrasterar tillräckligt väl mot bakgrunden och vissa maskinläsbara etiketter som inte var korrekt satta.

  • Vi har korrigerat knapparna i sidhuvudet när Studentportalen besöks från en mobiltelefon så att man av misstag inte ska trycka på fel knapp.

  • Vi har tagit bort en koppling till POP för organisationer som använder lokalt innehåll i Studentportalen för att enklare kunna hantera vilka organisationer som är aktuella för Studentportalen själva i stället.

 Uppdatering 13 februari 2024 (Studentportalen version 1.0.13 13/2 2024)

Lokala evenemang på organisationssidor

Nu visas automatiskt en lista över kommande evenemang som är taggade med en organisation på den organisationens egen sida.

Lokala nyheter på organisationssidor

En tidigare bugg gjorde att nyheter som var taggade med en organisation inte syntes på organisationssidan. Denna bugg har rättats till. En separat bugg gjorde så att nyhetsbilder inte kunde visas i nyhetspuffarna, detta har också rättats till.

Om en organisation har fler än fem publicerade nyheter finns nu en knapp under puff-blocket på organisationssidan som leder till samtliga publicerade nyheter.

Missade översättningar i redaktörsgränssnittet

Vissa benämningar saknade engelska översättningar i redaktörsgränssnittet och visades därmed på svenska även om sajten var inställd på att visa engelska som språk. Detta har åtgärdats.

Tillgänglighet

Vi har fixat en tillgänglighetsbugg som gjorde att två olika element på sajten hade samma element-ID, vilket inte är tillåtet enligt tillgänglighetsdirektivet.

Vi har åtgärdat ett fel som gjorde att det inte gick att gå direkt till sökfunktionen från den så kallade tabbmenyn, alltså den meny som används när man enbart navigerar med tangentbord och inte mus.

”Play”-knappen på videopuffar saknade tidigare en så kallad ”alt-text” som kan läsas av skärmläsare. Detta är nu åtgärdat med automatik för samtliga video-puffar.

Studentmeddelanden

Tidigare när en student klickade på ”stäng studentmeddelande” på Min sida så stängdes alla meddelanden (om studenten hade flera). Det är åtgärdat så endast det meddelande man klickar på stängs.

En tidigare bugg gjorde att vi fick dubbletter i redaktörsgränssnittet som visar studentmeddelanden för de studentmeddelanden som var taggade med ett programtillfälle. Denna bugg har åtgärdats, nu visas inga dubbletter.

Fel länktext-färger

På vissa mobilwebbläsare blev länktexter blåa som inte skulle blivit det (exempelvis ”Meny”). Detta är åtgärdat så att rätt färger används.

Bugg vid redigering av layout komponent

Ett tidigare problem med att det inte går att spara ändringar i layout komponenter har åtgärdats.

Sidhuvud

Vi har gjort förbättringar i designen av var Göteborgs universitet-logotypen placeras i sidhuvudet i mobila webbläsare.

Vi har åtgärdat ett tidigare problem som gjorde att man ibland fick upp dubbletter av språkväljar-ikonen i sidhuvudet, alltså både ”English” och ”Svenska”.

Min sida

För studenter med många olika kurser på Min sida kunde status-etiketterna för dessa hamna lite för långt åt vänster eller höger. Vi har korrigerat designen så att alla etiketter linjerar mot högerkanten av utbildnings-dashboarden.

Övrigt

Utöver det som nämns ovan görs kontinuerligt förbättringar och uppdateringar av kod och drupal-moduler som syftar till att förbättra den allmänna prestandan och stabiliteten i Studentportalen.

Kända buggar

Här publiceras kända buggar för Studentportalen. Listan uppdateras kontinuerligt, buggarna informeras även om på aktuell sida under Instruktioner publicera A-Ö.

En bugg är ett fel, ett misstag eller en brist i CMS:ets tekniska lösning (Drupal) som gör att det beter sig oväntat eller felaktigt.

  • Gul = pågår

  • Grön = löst

  • Röd = löses ej inom rimlig framtid

  • Grå = ingen egentlig bugg, men “brist” som många påpekar

Bugg: Äldre datum i evenemangssök

Om besökare klickar på Sök och därefter väljer Evenemang kommer äldre, redan passerade, evenemang att visas överst i söklistningen.

Status: Lösning är under utredning.

Tid innan nyheter syns på startsidans listning

Det kan ta lång tid innan nyheter syns på Studentportalens startsida efter att webbredaktör publicerat nyheten, ibland flera timmar. (Obs! Kontrollera alltid att du har ställt in nyheten att visas på startsidan).

Status: Beror på Drupals cache-lösning, kommer ej åtgärdas.

Innehållsarbete

2024 års planering publicering

En översikt över viktiga datum. tematiska inriktningar och innehåll som ska lyftas för alla besökare. Innehåll handlar framförallt om Studentportalens startsida, men ibland även om relaterat innehåll, Sitewide alert (banner), nyheter eller evenemang.

Månad

Viktiga datum

Tema i fokus

Innehåll på SP att lyfta

November

5/11: Kvartil 3

Studera utomlands

  • Generativ AI - föreläsningar

  • Utbytesstudier

  • Tenta i de gemensamma salarna

  • Banner - öppettider i december

  • Terminstider (internationella) och schema för att kunna planera - kolla ditt schema

  • Röda dagar (för internationella)

December

6/12: Kvartil 4

10/12: Antagningsbesked 1 VT

10/12: Ansökan utbytesstudier öppnar

16/12: Sista svarsdag VT

19/12: Antagningsbesked 2 VT

Studera utomlands

I slutet av studierna

  • Examen

  • Utbytesstudier

  • Praktisera utomlands

 Tidigare månader

Månad

Viktiga datum

Tema i fokus

Innehåll på SP att lyfta

Januari

15/1: VT startar

Ny termin

I slutet av studierna

Februari

1/2: Sista dag ansökan utbytesstudier, ordinarie

16/2: Kvartil 2

19/2: Ansökan sommarkurser öppnar

Lyckas med studierna

Mars

15/3: Sista anmälningsdag sommarkurser

15/3: Ansökan HT öppnar

21/3: Kvartil 3

21/3: Admissions results published for Master's

Lyckas med examination

AI

April

11/4: Admissions results published for Bachelor's

15/4: Sista anmälningsdag HT

25/4: Antagningsbesked sommarkurser

26/4: Kvartil 4

Lyckas med studierna

Hälsa

Jobb

Maj

I slutet av studierna

  • Examen

  • Alumn

  • I slutet av studierna

    • Sök-ord i i3 (departure, before your departure, leaving Sweden)

    • Uppdatera the University and your career (Sara)

  • Evenemang:

    • International house-evenemang om karriär

    • UB har några event

Juni

2/6: VT slut

15/6: Pre-arrival international students

Sommarkurser

Summer school

  • Ny student

  • Sommaraktiviteter från fakultet och institutioner

  • Summer school

  • Blå banner om öppettider

  • Om welcome letter och FB-grupp för internationella studenter

Juli

11/7: Antagningsbesked 1 HT

19/7: Sista svarsdag HT

25/7: Antagningsbesked 2 HT

Antagen

  • Ny student

  • Pedagogiskt stöd

Augusti

Pre-arrivalbrev om introduction days

Ny termin

  • Ny student

  • Wifi (puff, ev till checklista)

  • Hitta på campus

  • Välkomstaktiviteter

  • Servicecenters öppettider (eng) - studentkontoaktivering

  • Service och stöd (puff)

  • Introduktion till studiesystem (ny sida)

September

2/9: HT start

16/9: Anmälan VT öppnar

Ny termin

Initialt samma som i augusti.

Därefter:

  • Stipendier

  • Ansökan öppnar

Oktober

3/10: Kvartil 2

15/10: Sista anmälningsdag VT

Engagera dig

Hälsa och mående

Lyckas med examination

Lyckas med examination

  • Tenta i de gemensamma salarna

  • ASK+UB inehåll

Pedagogiskt stöd:

  • Dyslexiveckan - Lässtrategi och lyssning med ASK

  • Studiesystem med talk

  • Programvaror för studenter med funktionsnedsättning

Engagera dig

  • Studentinflytande - infosida

  • Kårerna

Hälsa och mående:

  • Studenthälsa (pluggtips och studieteknik)

  • How to survive the winter in Sweden (23 okt)

  • Swedish health care system (16 okt)

November

5/11: Kvartil 3

Studera utomlands

  • Generativ AI - föreläsningar

  • Utbytesstudier

  • Tenta i de gemensamma salarna

  • Banner - öppettider i december

  • Terminstider (internationella) och schema för att kunna planera - kolla ditt schema

  • Röda dagar (för internationella)

December

6/12: Kvartil 4

10/12: Antagningsbesked 1 VT

10/12: Ansökan utbytesstudier öppnar

16/12: Sista svarsdag VT

19/12: Antagningsbesked 2 VT

Studera utomlands

I slutet av studierna

  • Examen

  • Utbytesstudier

  • Praktisera utomlands

Roadmap 2024–2025

Översiktlig planering kontinuerlig kvalitetssäkring (årshjul universitetsgemensamt innehåll) samt utveckling av innehållsstrategier, nya sidor, innehåll på sidor och manualer/utbildningar. Plnaeringen kan ändras i takt med att förutsättningar och behov ändras.

Detaljer om respektive utvecklingsarbete finns i redaktionernas samarbetsytor i Teams.

Oct2024NovDecJan2025FebMarAprMayJunJulAugSepVi är här
QA
Användarundersökning
Innehållsstrategier
Nytt innehåll
Ändringar innehåll
Manualer och utbildning

Ny termin

Admin under termin

Ny termin

Tenta

Rättigheter och skyldigheter

I slutet av studierna

I slutet av studierna

Examen

Service och stöd

Digitala verktyg

Utbytesstudier

Kontinuerlig kvalitetssäkring av länkar och stavfel görs i slutet av varje månad, meny årligen-ish

Praktik och jobb

Kontinuerlig kvalitetssäkring av sök-funktion (elevates och quick links)

Allmän enkätundersökning

Enkät utbytesstudier

Undersök student-referensgrupp

Campus-info

Sidmall Digitala verktyg

Meny - struktur updpaterad

Lokala tillägg - gå igenom allt innehåll, tydligare riktlinjer om relation till uni-gemensamt innehå

Organisationssida – struktur, relation till lokalt innehåll

Programsida - sidans struktur, relation till lokalt innehåll

Aktuellt (nyheter, event, porträtt etc) på gu.se och SP

Utbytesstudier - utvärdering av strategi och koncept

Studie- och karriärvägledning

Strategi QA Digitala verktyg

Målgruppsanalys

Studentportalen i relation till Studera (gu.se)

Ev. nya sidor tlll följd av användarunderskning

Studieadministratör

Föreläsningsformer

Dela upp litteratur och planer

Komplettera studier i kurs

Examensarbete

Examensceremoni

Introduktion int student

Studieteknik och studiestöd

Digitala verktyg enligt ny mall

Drupal-manual SP uppdaterad

Nya utbildningar för redaktörer - koncept, struktur och innehåll

  • No labels