Skip to end of metadata
Go to start of metadata

You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

Version 1 Next »

Innehållsförteckning


Genomförandefasen vid nya lösningar

image-20240627-140954.png

Om portföljledningen (PFLD) eller verksamhetsområdet (VO) inom Digitaliseringsportföljen beslutar (G3), att man skall realisera den föreslagna lösningen, utses en tilltänkt systemägare som får ansvaret att realisera lösningen. Systemägaren kan driva arbetet själv eller delegera det till någon annan. Verksamhetsansvarig ansvarar för att nödvändiga verksamhetsförändringar genomförs så att verksamheten är redo att börja använda den framtagna lösningen och få ut full nytta av den. 

Genomförandefasen vid befintligt system

image-20240627-140954.png

Under genomförandefasen, realiseras lösningen. Arbetet sker iterativt, och kan utföras i “sprintar” och med en prioriterad backlog.

Om behovet och lösningens art och omfattning ligger utanför utvecklings- och förvaltningsorganisationens (dvs de som har det operativa ansvaret för utveckling- och förvaltning av systemet, så som teamets, systemförvaltarens eller produktägarens) ramar i form av tex tillgängliga resurser och avtal, lyfts frågan om man skall utföra arbetet först till systemägare eller tex verksamhetsansvarig för vidare beredning och tex senare som ett behov till digitaliseringsportföljen. 

Steg som kan ingå i genomförandefasen

Om genomförandet innebär ändringar i systemet så kan hantering, beställning och utförandet behöva hanteras på olika sätt beroende på vilken typ av system man har och hur driftsformen ser ut. Här är några steg som kan ingå i denna fas:

Steg 1 - Utveckla

Detta innebär att man börjar bygga eller utveckla lösningen baserat på de detaljerade kraven och lösningen. Detta kan innebära att man skriver kod för en programvara eller implementerar en ny process. 

Steg 2 - Förändra

Under systemets livscykel kan det bli nödvändigt att göra ändringar i lösningen baserat på nya insikter, feedback, eller utmaningar som uppstår. Detta kan innebära att man justerar designen, lägger till eller tar bort funktioner, eller gör andra ändringar för att förbättra lösningen.

Steg 3 - Avveckla

I vissa fall kan det bli nödvändigt att avveckla vissa delar av lösningen. Detta kan innebära att man tar bort funktioner som inte fungerar eller ersätter gamla system med nya. Vid avveckling behöver bevarandeperspektivet beaktas.

Steg 4 - Testa

När lösningen har utvecklats och förändrats tillräckligt, testas den för att säkerställa att den fungerar som den ska och uppfyller de fastställda kraven. Detta kan innebära att man genomför systemtester, användartester, prestandatester, säkerhetstester, och så vidare.

Steg 5 - Releasa

När lösningen har testats och validerats, släpps den eller implementeras i den avsedda miljön. Detta kan innebära att man lanserar en ny produkt i organisationen, implementerar en ny tjänst inom organisationen eller inför en ny process i den aktuella verksamheten.

Steg 6 - Informera

När lösningen har släppts, informeras relevanta intressenter om den. Detta kan innebära att man informerar målgrupper, anställda, ledning eller andra som kan påverkas av lösningen.

Steg 7 - Utbilda

För att säkerställa att lösningen används korrekt och effektivt, kan det vara nödvändigt att utbilda användarna. Detta kan innebära att man tillhandahåller utbildningsmaterial, genomför utbildningssessioner, eller erbjuder support och vägledning för användarna.

  1. Användningsfasen: När VA beslutat (G4) att lösningen kan tas i drift, sätts systemet i drift. Beroende på driftsform samt storlek och komplexitet i lösningen kan det förvaltnings- och eventuellt utvecklingsarbete utföras av systemägaren själv, eller med hjälp av tex systemförvaltare eller produktägare och/ eller team.  

  • No labels