Genomgångssida på Studentportalen

Under uppbyggnad

Central webbredaktör kan skapa och redigera.

Enbart huvudredaktör ska skapa och redigera.

Sidans innehåll

Om genomgångssida

Key points

Vad: Sidtyp som samlar och länkar till underliggande sidor genom puffar

När: Används enbart i menyn för att samla underliggande sidor

Språkhantering: Ska alltid ha en svensk och engelsk version

Genomgångssidor är sidor vars syfte enbart är att leda besökaren vidare till andra sidor. På Studentportalen används de enbart i menyn, för att samla underliggande sidor. Alla sidor i menyn på nivå 1 (direkt under startsida) är genomgångssidor. Det finns ett fåtal genomgångssidor längre ner i menystrukturen.

På genomgångssidorna används sektion tre-spalt (33-33-33) för att presentera underliggande i sidor med interna pluggar som leder besökaren vidare. För att säkerställa konsekvent utseende är det huvudredaktör som redigerar genomgånssidorna.

Riktlinjer

Sidtiteln ska vara beskrivande för att tydliggöra vad genomgångssidan handlar om. Det är också viktigt att sidtiteln är unik för att undvika konkurrerande val för besökaren och sökmotorer. Titeln ska dessutom innehålla det ord som du vet att din målgrupp använder för att söka på ditt innehåll.

Ingressen ska på ett kort och koncist sätt tala om vad besökaren kan hitta på genomgångssidan. För att hjälpa sökmotorerna ska ingressen också tydligt, på egen hand, förklara vad genomgångssidan handlar om.

Utgångspunkten är att använda huvudbild med eftertanke:

  • Använd bara huvudbild om det bidrar till att snabbt och tydligt ge en förståelse för vilken information som finns samlad på undersidorna.

  • Väljer du att ha en huvudbild ska den följa Göteborgs Universitets bildmanér.

  • När du valt bild måste du ange en alternativ text som beskriver vad bilden föreställer. Du kan välja att lägga till en bildtext för att tillföra mer än det man ser direkt i bilden.

När det kommer till huvudfilm är rekommendationen att undvika detta:

  • Dels kan en sida ta lång tid att ladda på grund av videon vilket i sin tur påverkar sökmotorer negativt.

  • Dels kan det distrahera och konkurrera från navigeringen på genomgångssidan.

En genomgångssida ska inte ha något informationsvärde. Syftet är enbart att leda besökaren vidare, besökaren är helt enkelt på snabb genomgång är. Därför ska ingen unik information publiceras på sidtypen.

I och med att sidan ska länka vidare används främst puffar på sidan. Dessa samlar underliggande sidor.

Antalet puffar i en sektion bör inte överstiga sex stycken. Fler puffar än så bör separeras i flera efter varandra följande sektioner, där varje sektion ges en tydlig sammanfattande rubrik som ger besökaren en fingervisning om vilka puffar som hittas i sektionen.

Genom att använda samma sorts sektion på alla eller merparten av sektionerna på genomgångssidan är det enkelt för besökarens öga att hoppa mellan puffar på ett förutsägbart sätt.

Under puffinställningar har du möjlighet att påverka hur sidan presenteras i en puff. Rekommendationen är att inte ändra dessa. När du skapar en puff till en informationssida kommer puffen automatiskt visa upp sidtiteln och eventuell bild. Ändrar du detta kan det påverka besökarens navigering eftersom bild och titel inte stämmer överens med sidan som besökaren kommer till.

Om det finns behov att lyfta info eller puff extra mycket går det att tillfälligt ha en “aktuellt-sektion” längst upp på sidan. Vid terminsstart kan det exempelvis finnas värde i att hälsa nya studenter extra välkomna, och om vi har en kampanj inom studenthälsa kan det vara bra att lyfta studenthälsan extra mycket på genomgångssidan för Service och stöd.

Då används med fördel en annan sektion än tre-spalt, framförallt två-spalt 66_33.

Skapa en genomgångssida

Redigera en genomgångssida

Radera en genomgångssida