- Created by Elin Lindeberg , last modified on Jan 30, 2025
You are viewing an old version of this page. View the current version.
Compare with Current View Version History
« Previous Version 2 Current »
Sidans innehåll
Redaktörsbrevet är information från huvudredaktör med fokus på redaktionellt innehåll. Information om teknisk utveckling kan också förekomma. Förutom att publiceras här i redaktörsmanualen publiceras brevet också i teamsytan Webbredaktion Drupal. Redaktörsbrevet skickas ut två gånger per termin till ansvarig webbredaktör för alla webbytor på gu.se
8 oktober 2024
Vi har sett i Siteimprove att många utbildningssidor har trasiga länkar till utbildningar i katalogen. Eftersom katalogen är levande och utbildningar byts ut så vill vi påminna er om att gå genom era utbildningssidor för att rensa trasiga länkar.
Utbildningssidor är ju speciella i och med att ni skapar dem på era egna ytor men de automatiskt hamnar under "hitta utbildning" i menystrukturen på universitetsgemensamma http://gu.se . I gruppen "studera" i Siteimprove kan ni se 301 sidor med trasiga länkar där ni bland annat kan se utbildningssidor som finns. Gå genom listan och rätta de sidor som tillhör er.
För ungefär ett år sedan skickade jag ut en lista till varje fakultet med vilka ytor som den fakulteten hade med frågan om vem som var ansvarig webbredaktör för respektive yta. Nu behöver dokumentet uppdateras och jag tar gärna hjälp av er!
Dokumentet ligger i den här kanalen under filer och heter Ansvarig webbredaktör ytor gu.se. Där ser du varje yta som finns på http://gu.se , ansvarig webbredaktör, biträdande webbredaktör, typ av verksamhet samt vilken fakultet som ytan tillhör. Det jag vill att du gör är att:
Kolla så att du står som ansvarig webbredaktör för de ytor som du ansvarar för.
Har du någon biträdande webbredaktör? Skriv in det.
Vet du med dig att en kollega har slutat, kolla genom de ytor som din fakultet har och fyll i namnet på personen som nu är ansvarig webbredaktör.
Jag har fyllt i typ av verksamhet utifrån den information jag har - men många har inte något ifyllt där. Har din yta en tom ruta under typ av verksamhet? Fyll i vilken typ av verksamhet det är.
Lägg till datum när du har uppdaterat informationen under kolumnen "Senast uppdaterad".
Har du någon kommentar till själva ytan? Skriv det i kommentarsfältet.
Just nu genomför jag en kvalitetssäkring av forskning och forskarutbildning på universitetsgemensamma http://gu.se . Tillsammans med sidansvarig och innehållsansvarig har vi tagit fram förslag utifrån statistik och besökarnas beteenden. Vi är i slutfasen med att uppdatera sidorna.
Det här är ett förarbete inför den arbetsgrupp Forskning som jag kommer vilja skapa tillsammans med er. Mer information och intressekoll om arbetsgruppen kommer.
Webbplatsundersökning
Just nu har vi en webbplatsundersökning på Studerawebben. Utöver att dyka upp på universitetsgemensamma http://gu.se , så syns den på era sidor som har ”Studera hos oss” i url:en, till exempel på alla sidor som börjar med https://www.gu.se/statsvetenskap/studera-hos-oss Ni kommer såklart få tillgång till resultatet för era sidor. Eftersom vi bara har licens på svenska delen av webben syns den tyvärr inte på internationella webben.
På universitetsgemensamma studerawebben kommer vi använda resultatet för att kvalitetssäkra studerawebben. Jag kommer arbeta med sidansvariga för att förbättra och utveckla den delen av http://gu.se . Vi kommer också använda resultatet för att skapa en arbetsgrupp som tittar närmre på innehållstrategier för "Studera". Mer information och intressekoll om arbetsgruppen kommer.
Nästa vecka kommer jag och Ingrid att åka och hälsa på våra kollegor på Malmö universitet och Lunds universitet. Vi kommer ha erfarenhetsutbyte kring bland annat redaktörsorganisation, mål och kvalitetssäkring, utbildning och allmänt kring hur de arbetar med innehåll på sina webbplatser. Med Lund kommer vi prata om Akeneo då de själva är på väg att införa Akeneo som lösning.
Har du några tankar eller frågor som du vill att jag tar med mig till Malmö eller Lunds universitet? Skriv en kommentar eller hör av dig till mig så tar jag med mig det!
Innan årsskiftet kommer följande att lanseras till http://gu.se :
Drupal 10.2
http://Gu.se kommer att uppgraderas till Drupal 10.2.
Nytt redaktörsgränssnitt
Det redaktörsgränssnitt vi hittills har använt oss av i samtliga drupal-portaler kommer ursprungligen från Drupal 7 och är snart 15 år gammalt. I samband med att vi uppdaterade till Drupal 10 i början av året påbörjades också arbetet med att migrera redaktörsgränssnittet till Drupal 10s nya tema, som heter Gin. Studentportalen har redan fått redaktörsgränssnittet.
För dig som redaktör innebär uppdateringen framför allt ett helt nytt utseende. Vi har dock lagt mycket arbete på att försöka behålla struktur och funktionalitet i knappar, menyer och tabeller så att det ska gå att känna igen sig i var man är. Skärmdumpar i manualer och liknande kommer att uppdateras under hösten.
Ny texteditor
Den text editor vi hittills använt oss av i GUs Drupal-portaler är CKEditor 4, som nu utgår och ersätts av den nya CKEditor 5. Bland annat kommer vi kunna skapa länkar till pdf i dokumentbiblioteket samt skapa kontaktkort i editorn. Precis som med det nya redaktörstemat har vi arbetat för att utseende och funktionalitet ska skilja sig så lite som möjligt. Under huven finns dock många förbättringar, inte minst vad gäller digital tillgänglighet, prestanda och säkerhet.
Formulär
Under våren och sommaren har ett arbete gjorts för att möjliggöra för formulär i våra drupalwebbar. Det som nu ska färdigställas är en infrastruktur som säkerställer en acceptabel nivå av datasäkerhet och transaktionssäkerhet när vi förflyttar inkommande svar i olika formulär till olika mottagande system. Denna infrastruktur säkerställer också att vi har möjlighet att lagra och arkivera inkommande svar, i de fall då de blir offentlig handling.
Bara sektionstypen "information" på informationssida
Idag finns det möjlighet att lägga in vilken sektionstyp som helst på en informationssida. Utgångspunkten är dock att vi bara ska använda sektionstypen "information" eftersom en informationssida ska vara textbaserade med fokus på själva informationen, kontaktuppgifter samt relaterad information. Med anledning av detta kommer vi ta bort möjligheten att lägga in andra sektionstyper än sektionstypen "information".
Detta kommer göra att:
Våra informationssidor uppfyller sitt syfte med att ge besökaren den information som är anledningen till besöket samt få tips på vidare läsning inom liknande ämnen.
Vi kommer kunna ha en innehållsförteckning som följer med när besökaren scrollar ned på sidan, eftersom sektionstypen "information" bara har innehåll i mittenspalten av sidan.
Längst ner på sidan kommer det vara möjligt att lägga "relaterad information" med puffar till sidor som besökaren kan besöka vidare. Detta kommer du kunna redigera via "Redigera" och inte "Layout".
Våra informationssidor kommer likna varandra mer, vilket bidrar till att vi kommunicerar mer som ett sammanhållet universitet.
Har du informationssidor där du använder andra sektionstyper kommer inget hända med dem. Men ska du skapa en ny sektion på en befintlig informationssida, eller skapa en helt ny informationssida så kommer du alltså inte ha möjlighet att lägga till andra sektionstyper än "Information". Målet är dock att vi ska arbeta bort andra sektionstyper allt eftersom för att ha informationssidor som efterliknar varandra där vi presenterar information och inte bara leder besökaren vidare med puffar, länklistor osv.
Vill du ha hjälp med hur du kan tänka? Inför den här förändringen kommer jag bjuda in till arbetsstugor där vi tillsammans kan kolla på lösningar för hur ni kan bygga upp era informationssidor.
25 april 2024
Gemensamt arbete för Drupal
Redaktörsmanual – pågående arbete
Vi har en ny redaktörsmanual för Drupal där du som jobbar med http://gu.se , Studentportalen eller Hotellportalen hittar introduktion till webbkanalen, riktlinjer och A till Ö-instruktioner. Målet är att den här manualen ska underlätta ditt arbete oavsett vilken kanal i Drupal som du jobbar med. Arbetet med att färdigställa manualen är i full gång men nu vill vi ha din feedback på strukturen för manualen - underlättar strukturen ditt arbete? Du får gärna återkoppla med vändande mejl med din feedback på strukturen.
Huvudredaktörerna för http://gu.se och Studentportalen kommer också att kontakta några av er för att få mer konkret stöd i själva innehållet i manualen.
Redaktörsorganisation – pågående arbete
Både http://gu.se och Studentportalen undersöker för tillfället möjligheten att sammanställa en redaktion med representanter från kärnverksamheten. Redaktionen leds av huvudredaktören, men vilka som ska ingå samt när, var och hur möten och samarbete kan ske behöver beslutas.
Huvudredaktören för Studentportalen har tagit fram ett förslag som har skickats till alla ansvariga webbredaktörer i Studentportalens redaktörsorganisation för feedback. Därefter kommer huvudredaktören att ta fram ett slutligt förslag och kalla till ett första möte.
Huvudredaktören för http://gu.se kommer inom de närmsta veckorna att göra ett utskick till ansvariga webbredaktörer.
Utbildningar – under hösten
Med anledning av våra nya manualer ser vi ett behov av att göra om våra utbildningar, både grundutbildning och kompetenshöjande utbildningar. Huvudredaktörerna kommer påbörja detta arbete under höstterminen och olika samarbeten med ansvariga webbredaktörer kommer ske.
Kvalitetssäkring – under hösten
Efter nya manualer och nya utbildningar ser vi ett behov av att ta fram en rutin för kvalitetssäkring av våra webbplatser. Arbetet kommer ledas av huvudredaktörer men ansvariga webbredaktörer kommer att blandas in.
Teknisk utveckling Drupal
Vi har två planerade uppdateringar av våra drupal-sajter innan sommarsemestrarna. Externwebben uppdateras preliminärt under vecka 22 och Studentportalen vecka 25.
Externwebben
På http://gu.se har stort fokus legat på anpassningar för att möta slutresultatet av EGIL-projektet. I och med detta projekt stängs GUBAS-databasen som håller alla kursplaner och litteraturlistor ner, och ersätts av nya Ladok utbildningsplanering. Nya planer och litteraturlistor kommer att presenteras som webbsidor medan äldre planer och litteraturlistor under en övergångsperiod fortsatt presenteras som nedladdningsbara pdf-dokument.
Vi har byggt om stora delar av sökfunktionen för utbildningsplaner, kursplaner och litteraturlistor. Vi har nu också möjlighet att knyta dessa till utbildningstillfällen i stället för till utbildningar, vilket betyder att det i framtiden blir enklare att hitta vilken information som var relevant för vilken årskull av studenter.
Vi har också givit utbildningspresentationerna i Kurs- och programkatalogen en välbehövlig uppfräschning. Huvudrubriken har designats om för att undvika olyckliga avstavningar på utbildningar med långa namn, tillfällen presenteras mer överskådligt grupperade terminsvis i dragspelsboxar i stället för i flikar och alla knappar till ansökningen är större. Länkar till kursplaner och litteraturlistor hittas nu direkt vid respektive tillfälle som de tillhör.
Utöver detta har vi arbetat med en rad olika nya funktioner, däribland en call-to-action knapp för layout builder och en ny text editor. En mer komplett lista kommer inför uppdateringen.
Studentportalen
Även Studentportalen påverkas av EGIL-projektet. Vi har nu möjlighet att presentera länkar till utbildningsplaner, kursplaner och litteraturlistor direkt på ”Min sida”, kopplad till respektive kurs / program som studenten läser. Detta kommer vara en stor förbättring då befintliga studenter i framtiden inte behöver förlita sig på sök-funktionen i externwebben alls.
Vi har också gjort några mindre designförbättringar på olika typer av listor, det gäller framförallt nyhets- och evenemangslistor som finns på bland annat ”Min sida” och organisationssidor. Vi fortsätter dessutom att rätta buggar som rapporterats in av redaktörer sedan lanseringen. Vi återkommer med en mer detaljerad lista över förbättringar och ändringar senare inpå denna uppdatering.
Kommande arbete
Vi tittar just nu på tre större punkter som vi kommer att arbeta vidare med under hösten. Det gäller
Formulär i Drupal. Detta har efterfrågats länge och vi jobbar för att hitta en lösning som möter de krav vi har på oss vad gäller bland annat datasäkerhet och GDPR.
Filhantering. Vi har en stor mängd inaktuella filer publicerade, framförallt pdf-dokument, som fortfarande går att hitta via exempelvis Google. Dessa ska gallras och en hållbar lösning för gallring i framtiden ska tas fram så att inaktuell information tas bort och tas om hand.
Arkivering av drupal-webbplatserna. I ett första skede ska vi ta hand om en mycket stor mängd gamla revisioner av enskilda sidor på framförallt externwebben, så att dessa inte längre ligger kvar på våra servrar och tar upp plats. Parallellt med detta ska vi också få till en lösning som framgent arkiverar våra sajter med jämna mellanrum.
Redaktionellt för http://gu.se
Resultat och samtal om webbplatsundersökning Forskning
I början av året avslutade vi en webbplatsundersökning för forskningssidorna på den gemensamma webben. Den 6 maj klockan 13-15 är du som är intresserad inbjuden till presentation och samtal om resultatet hos Kommunikationsenheten. Är du intresserad av att delta? Anmäl dig via forms. Beroende på antal anmälda kan fler tillfällen tillkomma.
Jobba hos oss-sidorna
Under våren har vi gjort om våra "Jobba hos oss"-sidor. Tillsammans med arbetsgruppen för strategisk kompetensförsörjning har innehållet gjorts om med målet att skapa en mer inbjudande och överskådlig ingång för presumtiva medarbetare. Medarbetarporträtt har också tagits fram i samråd med HR-personer på fakulteter eller institutioner. Tanken är att dessa kommer bytas ut regelbundet för att visa upp flera anställningar och hela universitetet.
22 januari 2024
Förbättringar som kommer med release 23 januari
Innan årsskiftet fick du information om att Drupal 10 kommer lanseras. Drupal 10 är snabbare och har bättre prestanda samt ger oss bättre förutsättningar för att hålla webben aktuell. Uppdateringen är också förberedande för en del åtgärder som vi vill göra längre fram, bland annat ett nytt modernare och användarvänligare redaktörsgränssnitt.
I samma release kommer också andra förbättringar och förändringar. Releasen kommer att ske imorgon 23 januari klockan 10 och förhoppningsvis vara klar vid lunch. Så planera gärna ditt jobb till efter lunch imorgon 23 januari.
Schemaläggning av nyheter
Du kommer nu kunna schemalägga dina nyheter, både när de ska publiceras men också när de ska avpubliceras.
Så här skapar du en schemalagd nyhet
Skapa en nyhet och fyll alla obligatoriska fält med valfri text.
Välj “Alternativ för schemaläggning” i den högra dropdown menyn.
Fyll i datum och tid för publicering samt välj publish state "publicerad".
Fyll i datum och tid för avpublicering samt välj publish state "avpublicerad"
Spara nyheten som "Utkast".
Du hittar hela instruktionen för nyheter i Redaktörsmanualen
Click-log i sök
Nu kommer det bli lättare att spåra hur besökare klickar i vårt interna sök. Detta ger oss bättre möjligheter att visa relevanta sökträffar högre upp. Vill du veta mer om detta kan du kontakta Mikael Stoltz.
Alternativ text på Playknapp
När du lägger in en video i en puff kommer playknappen nu automatiskt att ha en alt-text. Detta kommer förbättra tillgängligheten på hela http://gu.se
Ett kontaktkort i utbyteskatalogen
Tidigare har det visats dubblett av kontaktkort i utbyteskatalogen, både Study counsellor och Programme coordinator. Detta är nu åtgärdat så att bara Study counsellor syns.
Nytt tillvägagångssätt för integrationer
Våra integrationer med till exempel POP och Akeneo kommer att få bättre prestanda eftersom vi har ett nytt tillvägagångssätt för integrationer (MQ).
Bugg med Course code
På sidan Find courses for exchange students har Course code tidigare visat vilken typ av utbildning. Detta är nu åtgärdat och istället kommer kurskoden att visas där.
Radavstånd
Vi har korrigerat radavståndet på ett antal texter som bland annat syns i sidfoten och därmed drabbar i princip alla sidor på http://gu.se . Detta ger en bättre tillgänglighetsgradering för hela http://gu.se .
Gråa linjer blir svarta
Vissa gråa linjer på sajten kommer att bli svarta, till exempel i länklistor. Detta för att öka kontrasten och på så sätt förbättra tillgängligheten.
Sidinnehållsförteckning (in-page navigation)
Sedan tidigare får alla informationssidor som har minst fem H2-rubriker automatiskt en innehållsförteckning med klickbara länkar ned till respektive rubrik på sidan. Vi har nu tagit bort gränsen som går vid fem rubriker. Nu räcker det att det finns en enda H2 rubrik på sidan för att innehållsförteckningen ska bli tillgänglig för besökaren.
Detta förbättrar tillgängligheten då liknande sidor nu beter sig mer på liknande sätt med större förutsägbarhet kring vilka komponenter som finns på sidan. Det underlättar också för besökare på sidor med långa stycken text under varje rubrik, men få rubriker.
Nytt länk-mönster för ankarlänkar
Ankarlänkar, alltså länkar till en specifik H2-rubrik på en sida, har tidigare innehållit svenska specialtecken (ÅÄÖ). Det har dock inte länkar som inte innehåller ett ankare. Vi har nu ett länkmönster som beter sig mer konsekvent.
Till exempel den här URL-länken https://www.gu.se/om-universitetet/vision-och-varderingar/vi-bygger-for-framtiden#konstn%C3%A4rliga-vid-n%C3%A4ckrosen där ordet ”varderingar” saknar ett ”ä”, men ordet ”konstnärliga” har med sitt ”ä”. I vår nya lösning följer hela länken samma mönster, och i den nya versionen av http://gu.se kommer därför denna länk att innehålla ordet ”konstnarliga” istället.
Alla länkar som finns i sidinnehållsförteckningarna (in-page navigation) kommer att uppdateras till det nya mönstret med automatik. Har du som redaktör manuellt lagt in ankarlänkar någonstans på http://gu.se måste du dock gå in och uppdatera dessa till det nya mönstret. Om du inte gör det kommer besökaren som klickar på en äldre länk att komma till toppen av sidan som du länkar till, istället för till den H2-rubrik som länken skulle ha lett till.
Ny produktägare Drupal
Från och med 1 januari har vi en ny produktägare för Drupal - Tobias Karlsson. I rollen som produktägare ansvarar han för förvaltning och teknisk utveckling av våra webbplatser som är byggda i webbpubliceringsverktyget Drupal: http://gu.se , Studentportalen samt Hotellportalen.
Hur samarbetet mellan produktägare och huvudredaktör ska se ut är något vi arbetar med just nu och vår förhoppning är att det ska bli tydligt för dig som webbredaktör under våren.
Webbplatsundersökning på forskningssidorna
Webbplatsundersökningen som har varit igång på sidor under "Forskning" på centrala http://gu.se är nu avslutad. Nu börjar ett arbete att sammanställa resultatet och ta fram förbättringsförslag för innehållet under den ingången. Förhoppningen är att resultatet kommer att presenteras under februari månad, inbjudan och mer information kommer då.
8 december 2023
Dags för helgstädning
Med ledighet på ingång kan det finnas tid för att städa i ditt innehåll. Detta är viktigt för att våra besökare ska hitta det de söker. Det kan finnas mycket innehåll som behöver städning men jag skulle rekommendera dig att fokusera på detta:
Evenemang som har inträffat
Enligt våra riktlinjer för gu.se ska evenemang avpubliceras när de har inträffat. Just nu har vi 6 953 evenemang som har passerat men som fortfarande är publicerade. Risken är att en besökare vill gå på ett evenemang som redan har varit och därför får fel information. Så här gör du för att enklast avpublicera evenemang:
Gå till din yta/ytor (Är du osäker på vilken yta eller ytor du ansvarar för - hör av dig till mig)
Välj Innehåll och sedan Evenemang
Fyll i Publiceringsdatum. Förslag är från 2018-12-08 till 2023-12-07 för att få med allt.
Välj status Publicerad och klicka sedan på Filtrera.
Klicka på Redigera vid evenemanget och ändra status till Avpublicerad längst ner på sidan. Klicka på Spara.
Gör så med alla evenemang - även de som är översatta till engelska.
Klart!
Trasiga länkar
Vi vet alla hur irriterande det är att klicka på en trasig länk. Tyvärr har vi 4 008 trasiga länkar på http://gu.se som våra besökare riskerar att klicka på. Så här gör du för att laga trasiga länkar i Siteimprove:
Gå till Trasiga länkar under Quality Assurance i Siteimprove.
Välj rätt grupp
Börja laga trasiga länkar – kom ihåg sidorna på den internationella webben också.
Finns det länkar som du märker faktiskt funkar, testa först länken i en utloggad webbläsare - om länken fortfarande funkar - avvisa den tillfälligt.
Klart!
Behöver du stöd med att hitta var och hur du städar evenemang eller trasiga länkar, hör av dig till mig!
Drupal 10
Efter årsskiftet beräknas lansering av Drupal 10. Initialt kommer det inte innebära några större förändringar för dig som webbredaktör. Drupal 10 är snabbare och har bättre prestanda samt ger oss bättre förutsättningar för att hålla webben aktuell. Uppdateringen är också förberedande för en del åtgärder som vi vill göra längre fram, bland annat ett nytt modernare och användarvänligare redaktörsgränssnitt.
Inför lanseringen kommer du som webbredaktör få mer information kring eventuella övriga förändringar och förbättringar som vi får med i samma release.
Ny bildbank
I veckan kom information om att en ny bildbank ska lanseras efter årsskiftet. I mejlet fanns också information om att funktionaliteten kan integreras med Drupal. När en sådan integration skulle kunna ske eller vad det faktiskt kommer innebära för dig som webbredaktör kan vi tyvärr inte svara på just nu. Så fort vi har mer information kommer vi informera dig.
Under jul- och nyårshelgerna
Med några veckor kvar till ledighet är det dags att förbereda ditt innehåll på http://gu.se . Har ni särskilda öppettider är det bra att detta framgår på era kontaktsidor, och att ni lyfter det med en puff på er startsidan. Undvik att göra en nyhet om era särskilda öppettider, eftersom vi annars riskerar att ha flera nyheter om detta – vilket kan bli förvirrande. På centrala http://gu.se kommer vi lägga in särskilda öppettider på vår kontaktsida, så den får ni gärna också puffa till om ni inte har egna särskilda öppettider.
Fundera också om det finns något annat innehåll som passar att lyfta under den här perioden. Hör av dig om du vill lyfta något på de centrala sidorna av http://gu.se .
Under jul och nyår är webbsupporten bemannad, så har du frågor som rör webbpublicering ska du kontakta dem.
Redaktionellt 2024
Under 2024 hoppas jag ha landat mer i min roll som huvudredaktör. Övergripande redaktionella aktiviteter som jag kommer vilja fokusera på under 2024, tillsammans med er, är:
Förtydliga vår webborganisation: med fokus på roller, ansvar och samarbete.
Utbildningsinsatser: dels förbättra våra befintliga utbildningar, men även hålla kortare kompetenshöjande insatser med fokus på olika ämnen.
Förtydliga våra riktlinjer för http://gu.se : se över, förtydliga och i vissa fall skapa nya riktlinjer för hur vi ska jobba redaktionellt med externwebben.
Se över våra manualer: I samband med medarbetarportalsprojektet kommer våra manualer att jobbas om och förtydligas.
Förbättra forskningssidor: Just nu har vi en webbplatsundersökning ute om våra forskningssidor. Resultatet kommer vi presentera för er samt använda för att göra om innehållet på dessa sidor.
Ta fram ett redaktionellt årshjul och arbetssätt för att se över sitt innehåll
I många av dessa aktiviteter kommer jag samarbeta med huvudredaktör för Studentportalen och Medarbetarportalen, för att arbetet ska vara så likt som möjligt.
- No labels