Aktuellt - Studentportalen

Sidans innehåll

Kommunikation

Redaktörsbrev

Redaktörsbrev publiceras i kanal Teamet Webbredaktion Drupal under kanal Info Studentportal. Här informerar huvudredaktörer ansvariga webbredaktörer om sådant som är relevant för innehållsarbetet. Sker 3–6 gånger per termin, men oftare om det sker mycket kopplat till innehållsarbetet.

Relevanta delar bör spridas vidare av ansvarig webbredaktör inom den egna organisationen om behov finns.

Hej!

Här kommer en uppdatering med information som är bra att veta om innehållet för ert arbete i Studentportalen. Sprid gärna vidare relevant information till webbredaktörer inom er organisation.

Innehåll:

  • Ta bort/se över lokal info om nytt tillvägagångssätt för tillgodoräknande

  • Tidiga åtgärder efter analys av enkätundersökning

  • Meny utvärderas och uppdateras i december

  • Kommande kvalitetsarbete

Ta bort/se över lokal info om nytt tillvägagångssätt för tillgodoräknande

I april i år övergick vi till att hantera alla ansökningar om tillgodoräknande på grundnivå och avancerad nivå i Ladok. När denna förändring infördes, bad vi er att uppdatera ert lokala innehåll på sidan för Tillgodoräknande.

Nu när den nya rutinen har varit på plats en längre tid är det dags att se över ert lokala innehåll på sidan igen. Vi rekommenderar att ni tar bort den gamla texten, den behöver inte ersättas av någon annan text eftersom den universitetsgemensamma informationen nu gäller för alla.

Tidiga åtgärder efter analys av enkätundersökning

Som ni vet finns det just nu en enkätundersökning på Studentportalen, där besökare kan svara på om de hittar det de letar efter och hur enkelt/svårt det var. Undersökningen kommer att ligga kvar som minst året ut, exakt hur längre beror på antalet svar.

När enkäten avpubliceras kommer vi att göra en grundlig analys och ta fram en plan för vad som behöver utvecklas – både tekniskt med Drupal-lösningen och innehållsmässigt. Vi tittar dock redan nu på inkomna svar för att avgöra om det finns åtgärder som vi bedömer behöver genomföras direkt. Vi meddelar i god tid innan eventuella ändringar genomförs.

Åtgärder som kan göras redan nu:

  • Skapa nya sidor / dela upp sidor i fler sidor

  • Göra det enklare att söka fram sidor

  • Ändringar i meny (se nedan rubrik)

Meny utvärderas och uppdateras i december

Under Studentportalsprojektet togs en helt ny meny fram. Ett år efter lansering påbörjar vi nu en första utvärdering av menyn. Målet är att se till att menyn är ännu enklare för Studentportalens målgrupper att navigera i, och vår utvärdering kommer troligen leda till vissa ändringar i menyn.

Vi utgår både från önskemål och tankar om ändringsbehov som har kommit in från redaktörer, studieadministratörer, studentsupport och andra medarbetare vid universitet efter lanseringen förra året. Dessutom utgår vi från de svar som hittills har kommit in från enkätundersökningen på Studentportalen.

Mer info publiceras under kanalen Samordning av innehåll, men ett datum att anteckna är den 15 november. Då kommer ett förslag som ni har möjlighet att ge feedback på fram till 29 november.

Kommande kvalitetsarbete

Efter utvärdering av meny och navigation planerar vi att fokusera på kvalitetssäkring av innehållet, framförallt lokalt innehåll, programsidor och organisationssidor. Kvalitetssäkringen sker utifrån flera olika perspektiv, att innehåll är korrekt och aktuellt, att texten har hög läsbarhet och att länkar är korrekta. Mer om detta publiceras längre fram i kanalen Samordning av innehåll.

Hej!

 

Nu har vi kommit några dagar in i höstterminen, och det är dags för höstens första uppdatering om innehållet på Studentportalen.

 

Innehåll:

  • Huvudredaktör föräldraledig från januari 2025 – annons ute nu

  • Sida Kursplan och litteraturlista uppdateras och byter namn

  • Användarundersökning Studentportal

  • Höstens uppdatering av Studentportalen

  • Behov av informationssidor?

 

Huvudredaktör föräldraledig från januari 2025 – annons ute nu

Runt mitten av januari kommer jag att gå på föräldraledighet och blir borta runt nio månader. Rekrytering av vikarie pågår och ansökan är öppen fram till 25 september. Annons: Kommunikatör – inriktning webb och studentkommunikation. När vi har kommit längre i processen kommer ni få mer info.

 

Sida Kursplan och litteraturlista uppdateras och byter namn

Kursplan och litteraturlista på Studentportalen ses nu över så att innehållet bättre matchar det uppdaterade söket på http://gu.se , Hitta kursplan, utbildningsplan och litteraturlista.

 

Detta händer:

  • Sidan byter namn till Litteratur, kursplan och utbildningsplan

  • Information om utbildningsplaner läggs till och innehållet ses över så att det är korrekt och lätt att läsa.

  • Publicering av nytt namn och innehåll sker fredag 13 september

 

Så påverkar det dig som redaktör:

De flesta av er bör inte påverkas av ändringen, men om ni har unik information om utbildningsplaner kan ni publicera den informationen i det lokala innehållet på sidan. Exempelvis kan ni informera om att utbildningsplaner finns tillgängliga på annan plats än söket, såsom programsidan.

 

Användarundersökning Studentportal

Under hösten kommer en enkätundersökning att publiceras på Studentportalen, liknande de undersökningar som tidigare har funnits på http://gu.se . Efter att besöket har pågått x minuter kommer en ruta dyka upp som frågar om besökaren vill svara på några frågor. 

Syftet är att få en överblick över användarnas behov och om de hittar den information de söker på Studentportalen. Vi kommer att använda insamlade data för att analysera vilket behov av utveckling som finns för innehållet på Studentportalen. Efter denna allmänna undersökning vill vi även publicera mer specifika undersökningar för delar av webbplatsen.

Nu väntar vi på att scriptet för enkätverktyget ska installeras på Studentportalen. Så fort som det är gjort publiceras undersökningen, ni informeras när detta är gjort.

 

Höstens Drupal-uppdatering av Studentportalen

Det planeras för en uppdatering av Studentportalens Drupal-lösning. Information om denna och release notes skickas ut via mail inom kort.

Release notes publiceras även i Studentportalens manual: Aktuellt - Studentportalen | Release notes (uppdateringar av Drupal lösningen) .

 

Behov av informationssidor?

Sen lanseringen av Studentportalen har det från flera håll funnits önskemål om informationssidor för fakulteter, institutioner  och motsvarande. Det kan till exempel bero på att informationen inte passar in i någon sida på menyn, att den behöver vara sökbar (internt eller av Google) eller att innehållet är så pass omfattande att texten behöver kunna presenteras med hjälp av dragspel och faktarutor.

Om ni har behov av en informationssida vill jag gärna att ni skickar detta till webbredaktion@gu.se. Dels för att vi tillsammans ska kunna kika på hur vi bäst löser ert behov, dels för att vi vill få en uppfattning om hur omfattande behovet är.

Detta är ett informationsutskick som skickas till dig som är ansvarig webbredaktör eller biträdande ansvarig webbredaktör i Studentportalen.

Hej!

Ville bara påminna om att vi idag kommer att publicera den nya sektionen Ny student. Dessutom publiceras idag en uppdaterad version av sidan Diskriminering och trakasserier.

 

Ny student

Påminnelse om den nya strukturen:

  • Ny student (genomgångssida med puffar)

    • Checklista inför studiestart (en ny version av dagens checklista på Ny student, med tydligare fokus på saker som måste göras innan studierna startar)

    • Introduktions- och välkomstaktiviteter (ny sida, här kan ni skriva om de aktiviteter som sker vid studiestarten)

    • Introduktion till digitala tjänster (ny sida, som ska göra det enklare att förstå och komma igång med våra olika system)

    • Om studier på Göteborgs universitet

Kom ihåg att publicera lokala tillägg:
Bra att veta är att lokala tillägg aldrig publiceras automatiskt när vi publicerar sidor på Studentportalen. Ni måste därför själva publicera eventuella nya tillägg.

Om introduktionsaktiviteter för internationella studenter:
Vi vet att många av er har information om introduktionsdagar för internationella studenter på gu.se, tillgängligt på sidan gu.se/en/study-in-gothenburg/when-you-are-here/introduction-days .

Tänk så här med lokala tillägg på den här sidan:

  • Om ni har utförlig info på gu.se räcker det med att ni i ert lokala tillägg publicerar en länk till sidan på gu.se .

  • Om ni har information på en program-, institutions- eller fakultetssidan i Studentportalen kan den informationen med fördel flyttas över hit.

  • Om ni har information som ni publicerat som ett eller flera evenemang kan ni använda det lokala tillägget för att förklara att ni har en/flera aktiviteter vid terminsstart och länka till evenemanget/en.

Det pågår även ett större omtag kring var information till den internationella målgruppen ska publiceras, samt när antagen internationell student ska “flyttas över” till Studentportalen.

 

Uppdatering av sida Diskriminering och trakasserier

Vi kommer idag att publicera en uppdaterad version av sidan Diskriminering och trakasserier. Troligtvis kommer ni inte att behöva uppdatera eventuella lokala tillägg, då de ändringar vi har gjort framförallt handlar om förtydliganden och en översikt över tonalitet och hur innehållet strukturerats.

Vad är nytt på sidan?

  • Sidan kommer nu heta Diskriminering, trakasserier och kränkningar

  • Texten och strukturen har setts över generellt

  • Det finns nu info om vad som gäller vid VFU, praktik och liknande

  • Det finns nu info om vilket stöd som finns tillgängligt

  • Det finns nu info om kränkningar

 

Kort uppdatering om redaktion för fakulteter, institutioner och liknande

I och med att även gu.se har skickat ut frågor kring hur en redaktion kan se ut inväntar vi tankar på det förslaget. Vi vill synka oss så att vi arbetar så lika som möjligt, och för att säkerställa att webbredaktörer som ansvarar för båda webbplatserna kan delta i båda redaktionerna.

Vi har dock sammanställt era tankar kring vårt förslag. Några röda trådar är att de flesta vill ses 4 gånger per år och att många vill ha en gemensam Teams-yta. Mer info kommer inom kort.

Detta är ett informationsutskick som skickas till dig som är ansvarig webbredaktör eller biträdande ansvarig webbredaktör i Studentportalen.

 

Hej!

 

Här kommer en uppdatering om ändringar av innehåll på Studentportalen. Sidor som vänder sig till nya studenter, bör ni se över lokala tillägg på.

 

Uppdateringar inför terminsstarten HT24

 

Startsida

Som vanligt kommer Studentportalens startsida att uppdateras inför den nya terminen. Fokus ligger på att lyfta:

 

  • Ny student

  • Sommaraktiviteter från fakultet och institutioner (skicka gärna in om ni har något som bör lyftas)

  • Summer school

  • Öppettider

  • Pedagogiskt stöd

  • Wifi (puff, ev till checklista)

  • Hitta på campus

 

Ny sektion: Ny student (ni bör se över ert innehåll)

Idag finns information till nya studenter under sektionen Dina studier. Informationen som vänder sig till nya studenter kommer istället att lyftas upp som en egen sektion i huvudmenyn med några nya tillhörande sidor.

 

Viktiga datum:

  • De nya sidorna (som beskrivs nedan) kommer finnas tillgängliga som utkast i Studentportalens redaktörsgränssnitt eftermiddagen den 17 maj.

  • De nya sidorna publiceras eftermiddagen den 31 maj.

 

Struktur:

Ny student (genomgångssida)

  • Checklista inför studiestart (en ny version av dagens checklista med tydligare fokus på saker som måste göras innan studierna startar)

  • Introduktion och välkomstaktiviteter (ny sida, här kan ni skriva om de aktiviteter som sker vid studiestarten)

  • Introduktion till digitala tjänster (ny sida, som ska göra det enklare att förstå och komma igång med våra olika system)

  • Om studier på Göteborgs universitet

 

I vår testmiljö kan ni se visuellt hur den nya strukturen kommer se ut, innehållet är dock inte klart. Du behöver vara uppkopplad på Eduroam eller VPN för att kunna se testmiljön: https://student-stage.apps.k8s.gu.se/ny-student

 

Feedback:

Om ni har tankar kring den nya sektionen eller önskemål om ytterligare sidor skickar ni som vanligt ett mail till webbredaktion@gu.se.

 

 

Övrigt

 

Nyhets- och evenemangskategorier

Vi har nya kategorier att välja för evenemang och nyheter:

  • Ny kategori för evenemang – Händer på campus

  • Nya kategorier för nyheter – Fakulteten informerar och Institutionen informerar

 

Ny sida om kontoanmälan

Ny sida Kontoanmälan för studenter som arbetar för universitetet är publicerad, då vi inte längre kan länka till informationen på Medarbetarportalen.

 

Redaktion för kärnverksamheten

Vi skickade för en tid sen ut ett mail med förfrågan om hur ni ser att en redaktion för kärnverksamheten bör se ut. Vi håller nu på att sammanställa svaren och inom kort skickas ett separat mail ut om detta.

Du får det här mailet för att du är ansvarig webbredaktör eller biträdande ansvarig webbredaktör för en fakultet, institution eller motsvarande i Studentportalen.

 

 

Hej!

 

I arbetet med innehåll i Studentportalen är det viktigt att ha ett forum där representanter från kärnverksamheten kan samlas, för att lyfta behov, diskutera och ge feedback på lösningsförslag samt utbyta erfarenheter. Därför vill jag skapa en redaktion för kärnverksamheten. Vilka som bör delta, hur samarbetet ska gå till och när och hur vi ska ses skulle jag vilja ha er feedback på.

 

Jag har tagit fram ett första förslag på syfte, effektmål, vilka som ska ingå, möten och arbetsformer (scrolla ner för att läsa detta). Är tacksam om ni vill diskutera förslaget inom er organisation och sen svara på några frågor, gärna innan 6 maj. Är ni flera webbredaktörer som samarbetar kan ni självklart skicka in ett gemensamt svar.

 

Efter att ni svarat bjuder jag in aktuella medlemmar till ett första möte, så får vi helt enkelt utveckla arbetet därifrån.

 

 

 Att svara på:

 

Vilka vill ni ska ingå i redaktionen?

  • Ansvarig webbredaktör från fakultet som representerar fakultet och institutioner

  • En mix av ansvariga webbredaktörer från fakulteter och från vissa institutioner

  • Ansvariga webbredaktör från alla fakulteter och alla institutioner

  • Annat önskemål, nämligen:

  • Hur ofta vill ni mötas?

  • 4 gånger per år

  • 2 gånger per år

  • Annat önskemål, nämligen:

  • Hur vill ni mötas?

  • Digitalt via Teams

  • På plats

  • Annat önskemål, nämligen:

  • Hur vill ni samarbeta mellan möten?

  • Enbart via mail

  • En chatt i Microsoft Teams

  • Ett Team med tillhörande chatt i Microsoft Teams

  • Annat önskemål, nämligen:

  • Övriga tankar?

 

 

Förslag:

 

Syfte

Redaktionen för kärnverksamheten skapar ett forum för samarbete och erfarenhetsutbyte mellan webbredaktörer som publicerar information för fakulteter, institutioner och motsvarande på Studentportalen. Redaktionen ska säkerställa att struktur och innehåll på Studentportalen möter studenter och kärnverksamhetens behov, att informationen är kvalitetssäkrad (korrekt, möter lagkrav, lätt att läsa och ta till sig för webbplatsens målgrupper) och bidra till en samsyn om var information ska publiceras.

 

Effektmål

  • Behov som kärnverksamheten ser blir till faktiska lösningar i Studentportalen.

  • Studenter som läser utbildningar där de byter institution och/eller fakultet kan hitta likvärdig information på samma plats i Studentportalen, oavsett utbildning. (Begränsning: det är inte allt som fungerar likadant i kärnverksamheten, och det går inte alltid att hitta en “one size fits them all”).

 

Medlemmar

Redaktionen leds av Studentportalens huvudredaktör. I redaktionen ska alla fakulteter, institutioner och motsvarande representeras, genom något av alternativen:

  1. Ansvarig webbredaktör från fakultet representerar fakultet och institutioner

  2. En mix av ansvariga webbredaktörer från fakulteter och från vissa institutioner

  3. Ansvariga webbredaktör från alla fakulteter och alla institutioner

 

Gemensamt arbete

Det gemensamma redaktionella arbetet består bland annat i att:

  • Ta fram gemensamma riktlinjer för utformning av innehåll, för att bidra till en likvärdig upplevelse för alla studenter.

  • Lyfta innehåll som behöver utvecklas, skapas eller raderas samt visas på startsida.

  • Diskutera möjliga lösningar och planera för genomförande av dessa.

  • Stötta varandra och diskutera kring olika redaktionella utmaningar.

 

Mötesformer och samarbete

  • Redaktionen möts 2 eller 4 gånger per år, via Teams eller fysiskt

  • Medlemmar i redaktionen samarbetar främst via :

  • Mail mellan möten. Huvudredaktör skickar ut information från webbredaktion@gu.se, redaktörer kan kontakta huvudredaktör på samma adress samt kontakta varandra direkt via mail.

  • En gemensam Teams-chatt.

  • En Teams-grupp med tillhörande chatt.

Utskick om Drupal-uppdateringar

Utskick via e-post om Drupal-uppdateringar (uppdatering av Drupal-lösningen) sker till alla webbredaktörer i Studentportalen (alla som har behörighet att publicera) i samband med uppdatering. Uppdateringar sker normalt 2–3 gånger per år. Ansvarig är produktägare, i samråd med hubudredaktör.

Utskick till funktionsadresser

Utskick till fakultetskansli_alla@gu.se; institutionsadministration_alla@gu.se; ledningsgrupp-ud@gu.se; nationellaenheter_alla@gu.se; kommunikatorer_alla@gu.se med generell info görs 1–4 gånger per år.

Teknik

Release notes

Med jämna mellanrum görs uppdateringar av Studentportalens Drupal-lösning. Här publicerar vi så kallade release notes – en sammanfattning av de uppdateringar som genomförs. Ansvarig är produktägare.

Kända buggar

Här publiceras kända buggar för Studentportalen. Listan uppdateras kontinuerligt, buggarna informeras även om på aktuell sida under Instruktioner publicera A-Ö.

En bugg är ett fel, ett misstag eller en brist i CMS:ets tekniska lösning (Drupal) som gör att det beter sig oväntat eller felaktigt.

  • Gul = pågår

  • Grön = löst

  • Röd = löses ej inom rimlig framtid

  • Grå = ingen egentlig bugg, men “brist” som många påpekar

Bugg: Äldre datum i evenemangssök

Om besökare klickar på Sök och därefter väljer Evenemang kommer äldre, redan passerade, evenemang att visas överst i söklistningen.

Status: Lösning är under utredning.

Tid innan nyheter syns på startsidans listning

Det kan ta lång tid innan nyheter syns på Studentportalens startsida efter att webbredaktör publicerat nyheten, ibland flera timmar. (Obs! Kontrollera alltid att du har ställt in nyheten att visas på startsidan).

Status: Beror på Drupals cache-lösning, kommer ej åtgärdas.

Bugg: Texteditor i Studentmeddelanden låst ibland

För vissa äldre studentmeddelanden är textfältet låst med meddelande “Det här fältet har inaktiverats för att du inte har nödvändiga behörigheter att redigera det.” Detta beror på att texteditorn uppdaterades vid den senaste Drupal-release. Kontakta webbredaktion@gu.se så låser vi upp editorn.

Status: Gäller enbart äldre studentmeddelanden - löses i takt med att dessa raderas

Innehållsarbete

2024 års planering publicering

En översikt över viktiga datum. tematiska inriktningar och innehåll som ska lyftas för alla besökare. Innehåll handlar framförallt om Studentportalens startsida, men ibland även om relaterat innehåll, Sitewide alert (banner), nyheter eller evenemang.

Månad

Viktiga datum

Tema i fokus

Innehåll på SP att lyfta

Månad

Viktiga datum

Tema i fokus

Innehåll på SP att lyfta

November

5/11: Kvartil 3

Studera utomlands

 

 

  • Generativ AI - föreläsningar

  • Utbytesstudier

  • Tenta i de gemensamma salarna

  • Banner - öppettider i december

  • Terminstider (internationella) och schema för att kunna planera - kolla ditt schema

  • Röda dagar (för internationella)

December

6/12: Kvartil 4

10/12: Antagningsbesked 1 VT

10/12: Ansökan utbytesstudier öppnar

16/12: Sista svarsdag VT

19/12: Antagningsbesked 2 VT

Studera utomlands

I slutet av studierna

  • Examen

  • Utbytesstudier

  • Praktisera utomlands

  •  

Roadmap 2024–2025

Översiktlig planering kontinuerlig kvalitetssäkring (årshjul universitetsgemensamt innehåll) samt utveckling av innehållsstrategier, nya sidor, innehåll på sidor och manualer/utbildningar. Plnaeringen kan ändras i takt med att förutsättningar och behov ändras.

Detaljer om respektive utvecklingsarbete finns i redaktionernas samarbetsytor i Teams.

Oct2024NovDecJan2025FebMarAprMayJunJulAugSepVi är här
QA
Användarundersökning
Innehållsstrategier
Nytt innehåll
Ändringar innehåll
Manualer och utbildning

Ny termin

Admin under termin

Ny termin

Tenta

Rättigheter och skyldigheter

I slutet av studierna

I slutet av studierna

Examen

Service och stöd

Digitala verktyg

Utbytesstudier

Kontinuerlig kvalitetssäkring av länkar och stavfel görs i slutet av varje månad, meny årligen-ish

Praktik och jobb

Kontinuerlig kvalitetssäkring av sök-funktion (elevates, synonymer och quick links)

Allmän enkätundersökning

Enkät utbytesstudier

Undersök student-referensgrupp

Campus-info

Sidmall Digitala verktyg

Meny - struktur updpaterad

Lokala tillägg - gå igenom allt innehåll, tydligare riktlinjer om relation till uni-gemensamt innehå

Organisationssida – struktur, relation till lokalt innehåll

Programsida - sidans struktur, relation till lokalt innehåll

Aktuellt (nyheter, event, porträtt etc) på gu.se och SP

Utbytesstudier - utvärdering av strategi och koncept

Studie- och karriärvägledning

Strategi QA Digitala verktyg

Målgruppsanalys

Studentportalen i relation till Studera (gu.se)

Ev. nya sidor tlll följd av användarunderskning

Studieadministratör

Föreläsningsformer

Dela upp litteratur och planer

Komplettera studier i kurs

Examensarbete

Examensceremoni

Introduktion int student

Studieteknik och studiestöd

Digitala verktyg enligt ny mall

Drupal-manual SP uppdaterad

Nya utbildningar för redaktörer - koncept, struktur och innehåll