/
Programsida

Programsida

Administratör (huvudredaktör och webbsupport) kan skapa, redigera och avpublicera.

Lokal webbredaktör (med samma organisatoriska tillhörighet som programmet) kan redigera och publicera. Rätt organisatoriska tillhörighet krävs.

Sidans innehåll

Vad är en programsida?

I korthet

Målgrupp: Studenter som läser vid ett visst program.

Syfte: At ha en utpekad plats för infomration som är programspecifik. Här kan ni samla viktig info som enbart gäller programstudenterna, exempelvis kontaktuppgifter, programinnehåll, viktiga dokument och länkar till bra info i Studentportalen och programinnehåll.

Språk: Bör finnas på både svenska och engelska, men behöver vara finnas readktionellt innehåll på det språk som programmet ges på. (Språkversion utan redaktionellt innehåll ska informera om detta och peka mot den andra språkversionen).

Huvudansvar för innehåll: Ansvarig webbredaktör på fakultet, institution, motsvarande

Varje program och kurspaket en (1) programsida. Här har ansvariga för programmet möjlighet att samla information som är riktad till antagna studenter vid programmet, på en utpekad plats på Studentportalen. Fristående kurser och programinriktningar har inte egna sidor i Studentportalen.

Besökare och redaktörer kan navigera till programsidan på flera sätt.

  • Alla kan söka efter programsidan.

  • Programstudenter kan logga in och besöka Min Sida, här finns en direktlänk till det egna programmets sida. Länken genereras automatiskt.

  • Redaktörer kan logga in och söka fram organisationssidan i redaktörsgränssnittet genom att klicka på Innehåll > Organisationssida.

  • På sidan Fakulteter och institutioner finns länkar till respektive organisationssida.

Riktlinjer

Det finns ingen teknisk lösning som automatiskt skapar upp programsidor på Studentportalen, men det är starkt rekommenderat att ni ska ha en programsida.

Orsaker:

Vissa har svårt att komma på vilken information som ska finnas på programsidan, för tips se information längre ner på sidan.

Vår rekommendation är att ni alltid ska ha kontaktuppgifter till exempelvis studievägledning och studieadministration.

Orsaker:

  • Kontaktvägar är en av de vanligaste orsakerna att studenter besöker Studentportalen.

  • När kontaktvägar är utskrivna på programsidan underlättar det för stödfunktioner, som Servicecenter, att hjälpa studenter att hitta rätt.

Studenter och andra målgrupper på studentportalen ska kunna söka efter våra organisationer på båda Studentportalens språkversioner.

Program med flera utbildningskoder = flera programsidor

När programsidor skapas i Studentportalen anges en (1) utbildningskod. På så vis kan vi säkerställa att det finns enbart en programsida per program. Det är också genom programkoden som länk till programsidan med automatik visas på Min sida för studenter som är antagna till programmet.

Utbildningskoder för program uppdateras ibland i samband med att programinnehållet ändras och utvecklas. Om ett program får en ny programkod kan olika årskullar läsa programmet samtidigt, men tillhöra olika utbildningskoder. Programsidor kan enbart knutas till en (1) utbildningskod. Därför måste under en period flera olika programsidor existera parallellt, en för respektive utbildningskod.

Ni behöver då ta ett beslut om hur ni vill lägga upp informationen på de olika programsidorna. Vill ni ge olika information till studenter med olika koder, eller vill ni ge samma information till alla studenter?

Om ni vill ge samma information till alla studenter kan ni välja mellan två alternativ:

  1. Publicera exakt samma information på båda programsidorna.
    eller

  2. Enbart publicera på en programsida, och länka hit från övriga programsidor.

Det finns för- och nackdelar med båda alternativen. För webbredaktören är det enklare att enbart uppdatera en sida, men för studenten innebär det ett extra klick om ni länkar från en programsida till en annan. Om ni vill ha stöd rekommenderar vi att ni bokar in en kort avstämning med huvudredaktören.

Tips! Diskutera gärna upplägg för program med multipla utbildingskoder med huvudredaktören. Kontakta webbredaktion@gu.se när ni vet att ni kommer få en ny utbildningskod för program.

Organisatorisk tillhörighet programsida (behörighet)

Alla programsidor har redaktionellt en organisatorisk tillhörighet till en institution – den institution som står som ansvarig för utbildningen. Programsidor i Studentportalen har samma organisationstillhörighet som programmet har i Akeneo (det är alltså Akeneo som är källan till den här informationen).

Det är enbart redaktörer som har behörighet Lokal webbredaktör OCH samma organisatoriska tillhörighet som programmet som har tillgång att redigera och publicera ändringar för programsidan.

Rekommenderat redaktionellt innehåll

Behovet av redaktionellt innehåll riktat till programstudenter är olika från program till program, men vi rekommenderar att alla publicerar kontaktuppgifter och översikt över programmets innehåll (studieplan, studiegång eller liknande).

OBS! Delar av information som gäller programmet hör ofta bäst hemma som lokalt innehåll på någon av informationssidorna i den gemensamma menyn. Då rekommenderar vi att använda programsidan för att länka till dessa sidor. Dubbelpublicera inte information på programsidan om denna finns att hitta någon annanstans på Studentportalen, länka då hellre till den sidan.

Bra info på programsidor (i denna ordningen):

Rubrik (H2)

Beskrivning

Rubrik (H2)

Beskrivning

Kontakt / Contact

Kontaktuppgifter till viktiga funktioner inom programmet som programansvarig, studievägledare, studieadministratör osv.

Sidor på Studentportalen som många besöker Popular pages on the Student Portal

Gör en punktlista med sidor på Studentportalen som är extra viktiga för programmets studenter.

Studiegång / Programme overview

Beskriv i text eller tabellform de kurser som studenterna kommer att läsa under programmet.

Här kan ni även publicera en länk till utbildningsplanen, exempel:

Utbildningsplan Juristprogrammet S2JUR (pdf)

Dokument för nedladdning / Document for download

Samla viktiga dokument som rör programmet på en plats.

Programråd

Information om programråd (inklusive kontaktuppgift till studentrepresentant) eller annat forum dit studenter har möjlighet att vända sig för att utöva inflytande över programmet.

Information om programsidans huvudspråk

Om ni väljer att enbart publicera redaktionellt på svenska eller engelska (enbart publicerar information på en språkversion) är det viktigt att ni informerar om detta.

Exempel på hur ni kan skriva:

  • Engelska: “On the Swedish version of this page, we provide information and contact details for you as a student of <programmets namn>. Click on "Swedish" in the header to access the page.”

  • Svenska: “På den engelska versionen av den här sidan hittar du information och kontaktuppgifter för dig som student vid <programmets namn>. Klicka på “English” in the header to access the page.”

Instruktioner för publicering:

Beställa programsida

Programsidor skapas inte automatiskt. De skapas av en Drupal-administratör som manuellt knyter sidan till programmets utbildningskod. Det är detta som gör det möjligt för oss att presentera en direktlänk till programsidan för varje student som läser programmet. Denna länk syns på studentens Min Sida.

För att beställa en programsida, skicka ett mejl till webbredaktion@gu.se och ange titel och utbildningskod för programmet du vill skapa en sida för.

Instruktioner för webbsupport: Skapa programsida

Redigera programsida

  1. Navigera till programsidan du vill redigera och gå till programsidans redigeraingsvy. Det kan du göra på två sätt:

    1. Navigera som besökare: Sök efter programmet på Studentportalen. När du besöker sidan som inloggad redaktör finns det en redigeringsmeny längst upp på sidan. Klicka på ‘Redigera’.

      Screenshot 2024-09-18 at 22.13.41.png
    2. Navigera dig fram i redaktörsmenyn: Klicka på Innehåll > Programsida och sök sen fram din programsida. Klicka på ‘Redigera’ långt till höger om titeln för programsidan.

      Screenshot 2024-09-18 at 22.14.57.png
  2. Programsidor edigeras i ett adminformulär som består av ett antal fält där du kan redigera huvudbild. Gör ändringar i rätt fält. Vid behov hittar du instruktioner längre ner på sidan.

  3. När du är klar med dina ändringar klickar du på ‘Spara’.

Ändra huvudbild

  1. Navigera till redigeringsläge (Redigera) för den programsida du vill redigera.

  2. Klicka på 'Huvudbild / Film' (finns långt ner på sidan)

  3. Klicka på ‘Huvudbild’.

  4. Nu kan du lägga till, redigera och radera huvudbild:

    • Om det inte finns någon huvudbild klickar du på ‘Öppna bildbibliotek’. Klicka i den bild du vill visa på sidan och klicka på ‘Välj bild’

    • Radera nuvarande huvudbild genom att klicka på ikonen med en papperskorg. (Obs! Bilden raderas direkt, du får ingen fråga om du vill radera den.)

    • Redigera nuvarande huvudbild genom att klicka på ikonen med en penna. Nu kan du redigera titel på bilden, byta ut den bild som finns i bildbehållaren (detta slår igenom på alla sidor där bilden är publicerad). Klicka på ‘Spara’ när du är färdig, alternativt klicka på ikonen med ett kryss i övre hörnet om du inte vill spara dina ändringar.

  5. Alt-text: Du behöver även fylla i fältet alt-text. Normalt skriver du <none> då huvudbilder sällan är meningsbärande, utan enbart dekorativa.

  6. Klicka på ‘Spara’ när du är färdig.

Ändra titel

Det är viktigt att titel för programsidan är programmets titel. Ibland kan det dock finnas behov att förtydliga vilket program det gäller, då rekommenderas att lägga till mer information som en (parentes) efter den officiella titeln.

  1. Navigera till redigeringsläge (Redigera) för den programsida du vill redigera.

  2. Titel går att ändra under fältet ‘Titel*’.

  3. Klicka på ‘Spara’.

Ändra länken till programsida på gu.se

Du kan publicera en länk till en annan sida än den automatiska länken till katalogsidan på http://gu.se . Detta gör du om:

  • Den automatiska länken inte leder rätt / leder till en sida som inte existerar
    eller

  • Du vill hänvisa till en annan sida, exempelvis en samlingssida istället för programmets sida utanför katalogen.

Gör så här:

  1. Navigera till redigeringsläge (Redigera) för den programsida du vill redigera.

  2. Under rubriken 'Manuell extern programlänk” anger du:

    1. URL = Den sida som länken ska peka till

    2. Länktext = Den text som kommer att synas på sidan.

  3. Klicka på ‘Spara’.

Ingress (sammanfattning)

  1. Navigera till redigeringsläge (Redigera) för den programsida du vill redigera.

  2. Under rubriken ‘Sammanfattning’ redigerar du sidans fetmarkerade ingress. (Många väljer att skriva en mening eller två om vad studenten kan hitta på sidan “Här finns information till dig som är antagen till eller studerar vid programmet X.”)

  3. Klicka på ‘Spara’.

Huvudinnehållet (text, bilder, kontaktkort osv.)

  1. Navigera till redigeringsläge (Redigera) för den programsida du vill redigera.

  2. I textfältet 'Brödtext' kan du arbeta med sidans innehåll genom Studentportalens textediterare. I denna kan du bland annat formatera text och lägga till bilder och faktarutor. Instruktioner för detta finns på sidan Texteditor på Studentportalen.

  3. Klicka på ‘Spara’ när du är färdig, för att ändringarna ska slå igenom på organisationssidan.

Länka till utbildningsplan

Många väljer att publicera programmets utbildningsplan/er på programsidan. Vi rekommenderar då att ni länkar direkt till HTML-sidan för utbildnignsplanen, snarare än att ladda upp PDF med utbildningsplaner.

Gör så här för att skapa en länk:

  1. Gå till Hitta kursplan, utbildning och litteraturlista på gu.se om du söker efter en svensk version, eller Find syllabus and reading list för engelsk version.

  2. Sök efter aktuell utbildning.

  3. Klicka på den utbildningsplan du vill hänvisa till.

  4. Nu öppnas en HTML-sida upp för aktuell plan eller lista.

  5. Kopiera adressen i adressfältet.

  6. Länken du precis har kopierat kan användas för att publicera planen på programsidan.

Översätta programsida

När en programsida skapas av administratör (normalt huvudredaktör, ibland webbsupport) så skapas alltid en svensk och engelsk språkversion. Ni väljer själva om ni vill ha redaktionellt innehåll på båda språkversionerna. Om ni enbart publicerar redaktionell information på ett språk är det viktigt att ni informerar om detta, se information om programsidans huvudspråk längre upp på sidan.

Radera programsida

En programsida raderas enbart i de fall där programmet avvecklas. Kontakta webbredaktion@gu.se i god tid, så kan vi gemensamt skapa en plan för avveckling av innehållet på Studentportalen.

Bra att tänka på inför radering:

  • Studenter har tillgång till Min sida 12 månader efter att de avslutat studierna på GU, kommer de att sakna programsidan?

  • Finns det dokument eller information som studenter behöver ha fortsatt tillgång till?