Genomförandefasen vid nya lösningar
Innehållsförteckning
Inledning
Om portföljledningen (PFLD) eller verksamhetsområdet (VO) inom Digitaliseringsportföljen beslutar (G3), att man skall realisera den föreslagna lösningen, utses en tilltänkt systemägare som får ansvaret att realisera lösningen. Systemägaren kan driva arbetet själv eller delegera det till någon annan. Verksamhetsansvarig ansvarar för att nödvändiga verksamhetsförändringar genomförs så att verksamheten är redo att börja använda den framtagna lösningen och få ut full nytta av den.
Aktiviteter som kan ingå i genomförandefasen
Beroende på om det är en lösning som skall utvecklas, en molntjänst osv så kan aktiviteterna i denna fas variera.
Här är några aktiviteter som kan ingå i denna fas:
Utveckla
Detta innebär att man börjar bygga eller utveckla lösningen baserat på de detaljerade kraven och lösningen. Detta kan innebära att man skriver kod för en programvara eller implementerar en ny process.
Testa
När lösningen har utvecklats tillräckligt, testas den för att säkerställa att den fungerar som den ska och uppfyller de fastställda kraven. Detta kan innebära att man genomför systemtester, användartester, prestandatester, säkerhetstester, och så vidare.
Releasa
När lösningen har testats och validerats, släpps den eller implementeras i den avsedda miljön. Detta kan innebära att man lanserar en ny produkt i organisationen, implementerar en ny tjänst inom organisationen eller inför en ny process i den aktuella verksamheten.
Informera
När lösningen har släppts, informeras relevanta intressenter om den. Detta kan innebära att man informerar målgrupper, anställda, ledning eller andra som kan påverkas av lösningen.
Utbilda
För att säkerställa att lösningen används korrekt och effektivt, kan det vara nödvändigt att utbilda användarna. Detta kan innebära att man tillhandahåller utbildningsmaterial, genomför utbildningssessioner, eller erbjuder support och vägledning för användarna.