Drupal, instruktioner för redaktörer
Akutbanner - Sitewide alerts
Den här manualen används inte längre. Istället hittar du riktlinjer och instruktioner för hur du arbetar på gu.se, Studentportalen och Hotellportalen i Redaktörsmanual för Drupal.
Endast hotellsajtadministratören kan lägga till, ta bort och redigera en aktubanner på en hotellsajt. Akutbannern kallas Sitewide alerts i Drupal.
För att lägga till en sådan banner måste du hålla muspekaren över innehåll/content i menyn i redaktörsläget. Saknar du denna meny så saknar du behörighet att lägga in Sitewide alerts.
När bör bannern användas
När du publicerar en Sitewide alerts visas bannern på alla sidor på på hotellsajten. Sitewide alerts bör bara användas när något stort inträffar som påverkar verksamhetens besökare av sajten, till exempel om någon funktion på webbplatsen slutar fungera.
Ibland uppstår gränsfall om funktionen ska användas - då måste det avgöras från fall till fall.
Om det handlar om en allvarligare händelse och det finns andra sätt att kommunicera bör dessa i första hand användas istället för en Sitewide alerts eftersom den bara når de som besökare hotellsajten.
Det går att begränsa Sitewide alerts till enstaka webbsidor. Det är mer tidskrävande men kan vara ett alternativ om det är specifika funktioner som påverkas för just den eller de sidorna. För information om att publicera på enstaka sidor - se längst ner i den här manualen.
Lägg till Sitewide alerts
Sitewide alerts fungerar och redigeras på liknande sätt som övriga innehållsdelar i Drupal.
För muspekaren över Innehåll/Content.
Välj “+ Add new Sitewide Alert” för att skapa en ny.
Skapa ett meddelande
1. Namn
Obligatoriskt. Syns inte utåt utan handlar enbart om vad listen heter i systemet. Det har betydelse ifall fler än ett meddelande skulle vara aktuellt samtidigt. Namnge den efter vad den handlar om.
2. Alert style
Det finns tre sorters lister
Blå list – används för att lyfta information som har låg påverkan.
Gul list – används vid mindre allvarliga händelser som har medelstor påverkan
Röd list – används endast vid större allvarliga händelser.
3. Alert message
Här skriver du in meddelandet. Fungerar som en vanlig text-editor.
Du kan också textlänka.
Om det behövs en tidsmarkering i informationen måste det lägga in manuellt i editorn. Om listen ligger över flera dagar behöver du gå in dagligen och uppdatera tidsmarkeringen.
OBS! Håll texten så kort som möjligt. Ifall en längre text behövs, länka istället till exempelvis en nyhet alternativt en informationssida för mer information.
4. Språk
Välj bannerns ska vara på svenska eller engelska. Har egentligen ingen större effekt.
5. Spara och aktiv
Se till att Aktiv är ifylld. När du sparar publiceras listen och visas för webbplatsens besökare!
Du kan avpublicera ett meddelande genom att klicka ur Aktiv och spara. Då finns meddelandet kvar i listan över Sitewide alerts men visas inte för webbplatsens besökare.
6. Översätta
Ska bannern finnas på både svenska och internationella webben behöver den översättas. Det görs på samma sätt som annat innehåll.
Begränsa Sitewide alerts till utvalda sidor
Det går att lägga banner som bara visas på utvald/a sida/or, men dessa behöver då manuellt läggas till.
Om det är en begränsad del av webbplatsen som tidigare haft banner så kan du återanvända ett tidigare meddelade. Finns inget tidigare meddelande för de sidor du vill ska ha banner måste du ställa in det själv.
Så här gör du
Fyll i Limit by page.
I fältet Sidor (alla språk) lägger du till länkadress i formatet du ser på bilden nedan (ej med http://www.gu.se ). Tänk på att lägga in alla sidor, även de på internationella webben ifall meddelandet även ska publiceras där. OBS! Då måste urlen börja med /en/.
Negate for listed pages ska vara på Av. Ifall du väljer På, publiceras bannern på alla sidor förutom de länkadresser du har valt att lägga till.