Så förbättrar du dina utbildningssidor
Under våren 2025 har Kommunikationsenheten genomfört en översyn av innehållet i vår kurs- och programkatalog på gu.se, baserat framförallt på tillgänglighetskrav, myndighetskrav och Göteborgs universitet språk- och bildpolicy, samt ifall det saknas nödvändig information på utbildningssidan. Översynen har resulterat i ett antal konkreta förbättringspunkter som kan bidra till att ytterligare höja kvaliteten på katalogsidorna.
Skriv tydliga och informativa beskrivningstexter
Många av kurspresentationerna i katalogen håller hög kvalitet, men en del utbildningar saknar beskrivande text.
Säkerställ att samtliga kurser och program du ansvarar för har en fullständig presentation. Avsnittet “Om utbildningen” kräver minst 5-6 meningar.
Om utbildningen är sökbar för nationella studenter, trots att undervisningsspråket är engelska och riktar sig framförallt till internationella presumtiva studenter, ska det finnas en presentation på svenska.
Använd rutan "Kort om kursen/programmet/kurspaketet" för att ge en kort och kärnfull sammanfattning av utbildningen. Håll texten koncis och fokuserad. Utgå gärna från följande frågor: Vem riktar sig utbildningen till? Vad får man göra eller lära sig under kursens gång?
Rätt språk på rätt plats
När vi skriver löpande text i en svensk kontext på webben är det viktigt att vi konsekvent håller oss till det svenska språket. Vi erbjuder många utbildningar med engelska som undervisningsspråk, främst riktade till internationella studenter. Om utbildningen även är sökbar för nationella studenter ska informationen finnas på svenska och översättas till engelska för att presenteras i den internationella katalogen.
Vi har noterat att engelska texter förekommer framför allt under avsnitten “Om utbildningen” samt “Behörighet och urval”.
Säkerställ att all löpande text är på svenska, på den svenska webben.
Om behörighetstexten är på engelska på en svensk katalogsida behöver detta justeras till svenska i Ladok.
Formatera rätt för webben
Vid inklistring av text i Akeneo kan formateringen ibland bli felaktig. För att undvika detta, rensa alltid texten från tidigare formatering innan du klistrar in den i Akeneo.
Använd Akeneos egna verktyg för att formatera texten. När du har sparat ändringarna, kontrollera hur texten ser ut på webbsidan på gu.se.
Tänk också på att ta bort onödiga radbrytningar i Akeneo – de kan annars orsaka för stora mellanrum mellan rubrikerna på kurssidan.
Lägg till kontaktkort på varje utbildning
Just nu saknar cirka 250 utbildningar i kurs- och programkatalogen unika kontaktkort. Vi rekommenderar starkt att varje utbildning har en tydlig kontaktperson – till exempel en studievägledare, utbildningsansvarig eller en funktionsadress – kopplad till sig.
Om en utbildning saknar kontaktkort visas en generell text:
”Universitetets studievägledare finns för att hjälpa dig med svar på dina frågor. Hitta studievägledare.”
Denna generella hänvisning är inte tillräcklig. Besökaren ska få rätt kontakt direkt, utan att själv behöva leta vidare. En tydlig kontaktperson ökar både tillgängligheten och förtroendet för utbildningen.
Välj bilder enligt GU’s bildpolicy
Vid val av bilder följer vi Göteborgs universitets bildpolicy och säkerställer att bilderna är anpassade för webbpublicering. Tänk särskilt på följande:
Headerbilden ska ha rätt mått och upplösning.
Använd en bild som header – undvik kollage eller flera sammanslagna bilder.
Undvik text i bild, eftersom det försämrar tillgängligheten.
Bilden måste ha ett syfte och bidra till att förklara eller förstärka innehållet.
Bilder som används på webben ska hålla hög estetisk och teknisk kvalitet.
GU’s bildpolicy: Göteborgs universitets bildspråk ska vara dokumentärt och autentiskt. Använd bilder som visar våra egna studenter, forskare och miljöer på ett naturligt sätt – det stärker trovärdigheten. Undvik därför bilder från externa bildbanker.
Bilderna ska förmedla öppenhet, mångfald och samhällsengagemang, med människan i fokus. Sträva efter inkludering, jämställdhet och variation i bildmaterialet.
Skapa relevanta och varaktiga puffar
När du skapar puffar i utbildningskatalogen är det viktigt att tänka på följande punkter för att säkerställa att innehållet är relevant, tydligt och hållbart över tid:
Skriv tydliga och informativa rubriker
Rubriken ska ge besökaren en klar bild av vad länken leder till. Undvik interna formuleringar som ”våra fristående kurser” eller ”Studera hos oss” – för en presumtiv student är det inte alltid självklart vem ”vi” är eller varför det är relevant. Anpassa rubriken efter besökarens perspektiv.Anpassa rubrikens längd till puffens format
Kontrollera att rubriken inte är för lång för den puffstorlek som används, så att den inte klipps av eller blir svårläst.Tänk efter innan du länkar utanför gu.se
Fundera på om det verkligen är nödvändigt att skicka besökaren till en extern webbplats. Det finns en risk att besökaren inte återvänder. Vad är det som presenteras utanför gu.se – kan det istället lyftas in i vårt eget innehåll, eller länkas vid ett senare skede?Var uppmärksam på nyhetslänkar
Nyheter har ofta kort livslängd. Om du länkar till en nyhet, sätt en påminnelse att ta bort puffen när nyheten blivit inaktuell. Överväg att omarbeta relevant innehåll till en mer tidlös informationssida i artikel- eller textform. Många puffar idag pekar till nyheter från 2018–2020, vilket kan upplevas som inaktuellt.Videopuffar
Det är nu möjligt att bädda in video direkt i innehållet under fliken ”Om utbildningen”. Använd den möjligheten i stället för att skapa separata puffar till videor.
Håll utbildningsinformationen aktuell
Vår kurs- och programkatalog ska alltid visa aktuella och sökbara utbildningar. Det är viktigt att besökaren enkelt kan se när en kurs eller ett program går att söka. Att visa utbildningar som för tillfället inte ges kan skapa förvirring, väcka besvikelse och även leda till att den presumtiva studenten vänder sig till ett annat lärosäte.
Att tänka på:
Skapa tillfällen i tid
Lägg in kurstillfällen så snart som möjligt i Ladok, det ökar utbildningens synlighet och ger fler möjligheter att fånga upp intresserade besökare. Vi visar upp utbildningsutbudet på utbildningsmässor, med start i november varje år. För att kunna marknadsföra de utbildningar som går att söka till i vårens stora ansökningsomgång (inför höstterminen) är det därför viktigt att katalogen på gu.se uppdateras i god tid.
Deadline: (Exempel) Tillfällena för höstterminen 2026 behöver skapas i Ladok i september 2025, publiceras senast 15e oktober. Då säkerställs att utbildningarna syns i katalogen på gu.se och kan presenteras på utbildningsmässorna i november.Var tydlig med periodiserade ansökningstillfällen
Om utbildningen bara ges en gång per år, beskriv det tydligt i texten under ”Om utbildningen”. Det hjälper besökare att förstå planeringen och hålla intresset uppe inför nästa ansökningstillfälle.Uppdatera vid kursrevideringar
Om en kurs revideras och får en ny kurskod, kontakta webbsupporten för att ta bort den gamla versionen. Dubletter med liknande innehåll skapar osäkerhet för besökaren – endast den aktuella kursen ska finnas kvar i katalogen.Rensa regelbundet
Gå igenom ert utbildningsutbud med jämna mellanrum. Säkerställ att kurser som lagts ned eller inte längre planeras att ges inte visas i katalogen. Kontakta webbsupporten för hjälp med att avpublicera sådana utbildningar.