Skip to end of metadata
Go to start of metadata

You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

Version 1 Current »

Sidans innehåll

Bilder kan tydliggöra informationen på en webbsida och göra det enklare för en besökare att ta till sig informationen. Vid innehåll där bilder har ett eget syfte, till exempel om vi vill visa för presumtiva studenter hur det är att studera på Göteborgs universitet eller visa forskning, kan det vara aktuellt med bilder på en webbsida. Men innehåll där informationen är i fokus behöver vi inte ha bilder eftersom det kan göra sidor röriga och svårnavigerade. Ställ dig därför alltid frågan om bilden faktiskt bidrar till att tydliggöra informationen innan du publicerar en bild.

Du ska alltid följa den grafiska profilen: Göteborgs universitets grafiska profil på medarbetarportalen.

Alternativ text (alt-text)

Det är inte alla som kan se de bilder som du har valt ut till en webbsida. De som använder sig av verktyg som skärmläsare eller punktdisplay behöver därför få en textbeskrivning av bilden.

Beskrivning ska enbart ges om bilden är informationsbärande, inte om den bara är dekorativ. En dekorativ bild tillför inte någon information till sidan, utan är bara till för att "vila ögonen på", eller lätta upp textinnehållet. Det kan vara svårt att veta när en bild är informationsbärande eller dekorativ. Ett tips är att om du skulle beskriva innehållet på sidan för någon och du helt hoppar över bilden så är den troligen dekorativ.

För att ge bilden en beskrivning används textalternativ, ofta kallat alt-text. Håll texten kort och förmedla den information som är viktig. Undvik onödig text som "Bild av ..." eller kompletterande info. När en bild är dekorativ ska alt-texten vara: <none>

Tips på hur du beskriver innehåll som inte är text med text på DIGGs hemsida

Ha inte text i bilden

Text i bild gör det svårare för besökare att ta del av innehållet, till exempel kan text i bild inte läsas upp av en skärmläsare vilket gör att besökare som använder det inte får tillgång till texten i bilden. Ett annat exempel är att text i bild blir svårläst i mobiltelefon och kan lätt bli pixlig om du zoomar in.

Använd text, inte bilder av text, för att visa text, DIGGs hemsida

Upphovsrätt och GDPR

När du använder bilder måste du vara medveten om att det finns lagar och regler som tydligt reglerar vem som har rättigheterna. För oss som arbetar på en myndighet är det extra viktigt att vi respekterar samtycke och upphovsrätt när det gäller bilder.

Precis som med tryckt material gäller upphovsrätt på bilder och foton på internet. Det är därför olagligt att använda bilder utan tillstånd. Säkerställ alltid att du har tillstånd att använda bilden.

Lagar, rättigheter och rekommendationer för bilder på Medarbetarportalen

AI-bilder

Enligt styrdokumentet Göteborgs universitets regler för visuell identitet är universitetets bildspråk dokumentärt. Profilerande bilder ska skildra verkligheten på universitetet där människan ska vara i centrum och mångfald ska eftersträvas i bildmaterialet.

På grund av detta ska vi inte använda AI-bilder på våra webbplatser .

Bildbank

Göteborgs universitet har en egen bildbank med bilder som fritt får användas för att illustrera verksamheten. Vi rekommenderar dig att använda bilder från den

Göteborgs universitets bildbank

  • No labels