Dokumenthantering på Studentportalen
Lokal webbredaktör, central webbredaktör och central lättredaktör har tillgång till Drupals dokumentbibliotek
Sidans innehåll
Om dokument
Om du har information som ska publiceras som ett dokument på webben ska du alltid först överväga om du kan publicera informationen som text istället. HTML-text är standardformat på webben och det bästa valet för användarens upplevelse, i och med att den är tillgänglig för alla besökare, oavsett om besökaren använder sig av mobiltelefon eller dator, har behov av att få webbens innehåll uppläst för sig eller behöver kunna zooma in och förstora texten.
Om dokumentet inte går att göra om till HTML-text kan du publicera det genom att skapa en innehållstyp som heter dokument och bädda in den på sidor i Studentportalen.
Riktlinjer
När ladda upp dokument:
Innehåll i dokumentet:
Ladda upp och publicera:
Förstå dokumenthantering i Studentportalen
I Studentportalen finns ett dokumentbibliotek som består av innehållstypen dokument. Innehållstypen dokument fungerar som en behållare för varje dokument som du laddar upp till dokumentbiblioteket; i denna laddar du upp dokumentfilen (PDF-, Word- och Excel) och anger vilken titel som ska synas för besökaren.
Innehållstypen dokument bäddar du sen in direkt i Studentportalens texteditor. Det inbäddade dokumentet kommer att fungera och se ut som en länk, med en dokumentikon framför länktexten och info om filtyp och storlek inom parentes. Länken öppnar ditt dokument direkt i webbläsaren.
Du kan alltid byta titel eller byta ut den uppladdade filen för innehållstypen dokument. Ändringarna slår igenom på alla sidor där du har publicerat innehållstypen dokument. Detta gör det möjligt att placera samma dokument på flera olika sidor, men att bara göra ändringar på en plats.
Skapa dokument (första gången en fil laddas upp)
Skapa bara ett nytt dokument om du ska ladda upp ett helt nytt dokument
Vi rekommenderar att du tar som vana att i första hand byta ut en fil i ett existerande dokument. Om inget passande dokument finn skapar du ett helt nytt dokument.
I redaktörsgränssnittets meny klickar du på 'Innehåll'.
Du ser nu ett antal flikar, välj den som heter ‘Dokumentbibliotek’.
Klicka på ‘+ Lägg till dokument'.
Nu öppnas en sida Lägg till Dokument med ett adminformulär där du skapar ditt dokument. Fyll i formuläret. Vid behov hittar du instruktioner längre ner på sidan.
Klicka på ‘Spara’.
Fylla i adminformuläret för dokument
När du vill skapa eller redigera ett studentmeddelande gör du det genom ett adminformulär för studentmeddelandet.
Titel = Den länktext som syns för besökaren.
Det ska tydligt framgå vilket dokument som öppnas, exempelvis Sahlgrenska Akademins prioriteringsordning vid VFU.Fil = Ladda upp dem fil som öppnas / laddas ner när besökare klickar på dokument-länken.
Tänk på att namnge filen innan du laddar upp den, titel och version bör tydligt framgå (datum, diarienummer eller annan unik uppgift), exempelvis Regler för examination på grundnivå vid Göteborgs universitet_Dnr GU 2020:1632. Namnet på filen syns inte på webbsidan, men blir namnet på filen om den laddas ner av besökaren.Sammandrag = Behöver inte fyllas i
Syns inte när dokumentet bäddas in via texteditorn.Försättsbild = Behöver inte laddas upp
Syns inte när dokumentet bäddas in via texteditorn.
Publicera dokument på relevanta sidor
Du använder dig av texteditorn för att bädda in ett dokumen. På sidor med layutfunktion kan du även använda komponenten dokument, men detta rekommenderas inte.
Gör så här i texteditorn:
Klicka på ikonen med ett dokument.
Nu öppnas dialogrutan Välj mediaobjekt att bädda in. Sök efter det dokument du ska bädda in genom att skriva en sökfras i sökrutan.
(Du kan även välja att skapa ett nytt dokument. Klicka då på ‘Ladda upp dokument’ och följ instruktionerna ovan för att skapa dokument.Klicka i ditt dokument och klicka därefter på knappen ‘Välj dokument’ längst ner.
Nu öppnas en dialogruta Bädda in mediaobjekt. Klicka på ‘Klar’.
Dokumentet är nu inbäddat i texteditorn. Kom ihåg att spara texten i editorn.
Byt ut fil i dokument
Kom ihåg att döpa den nya filen med ett namn som visar på innehåll och version, exempelvis genom datum eller diarienummer.
I redaktörsgränssnittets meny klickar du på 'Innehåll'.
Du ser nu ett antal flikar, välj den som heter ‘Dokumentbibliotek’.
Sök efter ditt dokument genom att skriva in titeln under ‘Titelsök’ och klicka på ‘Filtrera’.
Klicka på ‘Redigera’ på raden för ditt dokument.
Nu öppnas sidan Redigera Dokument upp. Direkt under Fil klickar du på ‘Ta bort’.
Nu kan du ladda upp en ny fil genom att klicka på ‘Choose File’.
Klicka på ‘Spara’.
Språkhantering
Det är inte möjligt att översätta innehållstypen dokument. Om du har ett dokument som finns i både svensk och engelsk version behöver du skapa två separata dokument i dokumentbiblioteken