Länka rätt i Studentportalen

Webbredaktör och lättredaktör kan skapa.

Sidans innehåll

Om att länka till och inom Studentportalen

På Studentportalen finns ett antal olika sätt att länka till sidorna på webbplatsen. För att säkerställa att din länk är korrekt för besökaren och håller över tiden är det viktigt att du utformar den på rätt sätt.

För webbredaktörer är det bästa och enklaste sättet att använda sig av funktionen intern referens (söka fram sidan via texteditorn) då en sådan länk fungerar även om sidan byter namn och URL.

Om ni ska länka till Studentportalen från annan plats finns möjlighet att göra vissa inställningar på länken, som att ställa in fakultet och institutioner som är valda eller vilken rubrik (H2) som besökaren ska landa på på sidan.

Rekommendationer och riktlinjer

Länkar till samma webbplats, andra webbplatser och till dokument ska öppnas i samma fönster.

Länktexten ska göra det tydligt för besökaren vart hen hamnar om hen klickar på länken. Kom ihåg att besökare med uppläsande hjälpmedel navigerar på sidan med hjälp av länktexten. Det innebär att länktexten måste vara unik och självständig från innehållet. Länkar du till samma innehåll på flera ställen använder du samma länktext.

Länkar du till en sida utanför den webbplats du är på, ska det tydligt framgå av länktexten. Exempel på länktexter på http://gu.se :

Använd inte texten ”läs mer”, ”mer information” eller liknande som länktext, det är varken bra ur tillgänglighetsperspektiv eller ur sökmotoroptimering.

Om du har många länkar som du vill använda i samma stycke ska du helst samla länkarna under stycket. Om varannan fras består av en länk kan texten uppfattas som rörig och svårläst.

Rubriker används för att reflektera texten direkt under rubriken. Lägg istället länken under stycket. I rubriken syns det inte heller att det är länkar förrän muspekaren rörs över dem.

Lägg till länk i Studentportalen

Du lägger till länkar när du arbetar i textediteraren:

  1. Markera den text som du vill skapa en länk av.

  2. Klicka på länkknappen. Den har en ikon som ser ut som en kedja, mer info finns på sidan Texteditor på Studentportalen.

  3. Du kan nu välja mellan att:

    1. Söka fram en sida som finns i Studentportalen (intern referens). Redan när du börjar skriva titeln får du upp ett eller flera förslag på sidor inom Studentportalen. Klicka på den sida du ska länka till

    2. Klistra in en webbadress som du ska länka till (extern referens, länk som leder till sida på Studentportalen med organisationer valda eller ankarlänk).

  4. När du har angett korrekt länk klickar du på ‘Spara’.

  5. Kom ihåg att spara sidan när du är helt klar med texten.

Fler sätt att länka än i texteditor:

Du kan även skapa länkar genom att använda komponenterna:

Olika länkar

Intern länk (intern referens inom Studentportalen)

När webbredaktör uppdatera informationen på en sida i Studentportalen är det möjligt att göra en intern länkning, skapa en intern referens, när du bearbetar text i texteditorn.

En fördel med den här formen av länkning är att länken kommer fortsätta att fungera även om sidan byter titel (och därmed URL). Alla sidor i GU:s Drupallösning har nämnligen ett unikt nummer som inte byts.

Denna länkning fungerar enbart om du ska länka till en sida och inte behöver ha en eller flera organisationer förvalda.

Extern länk (extern referens)

En extern länk är en länk som leder ut ur webbplatsen.

Sida i Studentportalen med organisation/er förvalda

När en organisation klickas i under Visar information från: ändras sidans URL utifrån de val som görs. Detta innebär att det är möjligt att länka till en informationssida med en eller flera organisationer förvalda.

Gör så här:

  1. Gå till den sidan på Studentportalen som du ska länka till.

  2. Välj den eller de organisationer som ska vara förvalda i länken. URL:en till sidan ändras för varje organisation du lägger till eller tar bort.

  3. Kopiera länken som finns på sidans adressfält.

  4. Du kan nu klistra in länken där du ska publicera den.

Ankarlänk till lokalt innehåll

En ankarlänk är en länk som länkar till den del av en sida.

Du kan använda dig av en ankarlänk för att länka direkt till det lokala innehållet på en sida. Det innebär att din länk innehåller sidans adress och info om att länken ska leda till H2-rubriken Information från fakultet och institutioner. Enklaste sättet att länka till det lokala innehållet är att kopiera länken från sidans innehållsförteckning.

Gör så här:

  1. Gå till den sida som du ska länka till.

  2. Kontrollera att din fakultet och/eller institution är vald.

  3. Hoovra med muspekaren över innehållsförteckningen.

  4. Högerklicka på ‘Information från fakultet och institution’ och välj att kopiera länken.

  5. Du kan nu klistra in länken där du ska publicera den.

 

Ankarlänk tilll rubriknivå H2

En ankarlänk är en länk som länkar till den del av en sida. Det är möjligt att länka till att H2-rubriker på en sida på Studentportalen. Det gör du enklast genom att kopiera länken från sidans innehållsförteckning.

Gör så här:

  1. Gå till den sida som du ska länka till.

  2. Hoovra med muspekaren över innehållsförteckningen.

  3. Högerklicka på den rubrik du vill länka till och välj att kopiera länken.

  4. Du kan nu klistra in länken där du ska publicera den.