I Drupal finns möjlighet att skapa kort-länkar. Enligt Webbriktlinjer gäller följande:
”Om adressen till en sida ska spridas, till exempel i annonser eller tryckt material, så skapa en kort och tydlig webbadress.”
https://webbriktlinjer.se/riktlinjer/99-skapa-kortadresser-for-sidor-som-ska-spridas/
Kortlänkar ska alltså inte skapas enbart för att en verksamhet vill utan för att det finns ett tydligt syfte med det. En diskussion behöver tas med verksamheten varje gång det kommer in önskemål.
Vem får skapa kortlänkar
Alla administratörer har möjlighet att skapa kortlänkar, förutsatt att kraven uppfylls.
Supportansvarig, huvudredaktör och produktägare är de tre som i slutändan enskilt kan ta beslut om att skapa kortlänkar åt verksamheter.
Den 210510 är det Åsa Bini, Peter Sundberg Åbrandt och Roger Norling.
Krav för kortlänk
Ska finnas ett tydligt syfte som motiverar en kortlänk
Vad ska den användas till?
Ska finnas en målgrupp
Det får inte finnas krockar med annat innehåll på webben
Kontrollera alltid om det finns liknande innehåll, namn, på sidor innan kortlänk skapas. För att det ska vara klart för besökaren vart de hamnar.
De övergripande namnen/områdena ska inte användas för specifika ändamål
Exempelvis kan en konferens på en centrumbildning om hållbarhet inte få kortlänken gu.se/hallbarhet.
Den sortens kort-länkar är avsedda för övergripande, universitetsgemensamma, ingångar.
Vilka kortlänkar finns
Under Konfiguration --> Sök- och metadata --> URL Redirects finns en lista med alla kortlänkar som finns i Drupal. Utöver dessa finns ett stort antal andra redirects från InfoGlue-externwebben till Drupal-webben.
https://www.gu.se/admin/config/search/redirect
Skapa kortlänk
Gå till https://www.gu.se/admin/config/search/redirect och klicka på ”+ Lägg till omdirigering” för att hamna på målsidan:
https://www.gu.se/admin/config/search/redirect/add
Sökväg
Skriv in den önskade kortlänken. Dessa länkar ska naturligtvis följa hur en url ska se ut för att följa WCAG. Att de ska vara utformade med omsorg så besökaren förstår vart de ska hamna när de landar på sidan. Här kan förkortningar vara helt okej, om det är specifikt till exempelvis en konferens där alla konferensdeltagare förstår vad förkortningen är.
https://webbriktlinjer.se/riktlinjer/100-utforma-webbadresser-med-omsorg/
Till
Här får du leta upp vilken sida du ska kortlänka till. Sidan måste vara publicerad.
Om du är osäker på vilken sida som du ska länka till, om det finns flera med samma namn, står node-id inom parantes i namnet. Du kan få fram nod-id för en sida genom att gå till sidan och välja redigera. Då syns den i url:en.
Redirect status
Låt vara på 301 Moved Permanently
Språk
Välj språket som avses.
Du kan inte kortlänka från svenska till internationella webben och vice versa. En kortlänk till internationella webben kommer alltså alltid börja med “gu.se/en”.
Har du problem att få till kortlänken är ett tips att gå in i admin-delen på det språk du ska lägga till. Alltså gå in på internationella webben om du ska göra en kortlänk på engelska.