Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.
Panel
bgColor#DEEBFF

I korthet
Hotellportalen är en lösning som gör det möjligt att skapa en egen extern webbplats för information och/eller målgrupper som inte kan publiceras på gu.se, Medarbetarportal eller Studentportalen.

System
Hotellportalen är byggd i webbplattformen Drupal

Ansvar
Produktägare är Tobias Karlsson på Kommunikationsenheten

Huvudredaktör är Katarina Wignell på Kommunikationsenheten

Sidans innehåll

Table of Contents
minLevel1
maxLevel1
outlinefalse
styledisc
typelist
printablefalse

...

Vad är hotellportalen?

Målet med hotellportalen är att verksamheter och samarbeten som inte platsar in på gu.se, Medarbetarportalen eller Studentportalen ska kunna ha egna webbplatser, och där vi som myndighet säkerställer att webbplatserna följer de lagkrav vi har på oss.

...

Vidare måste också ett av nedan grundläggande krav om behov för webbplats finnas: 

  • Verksamheten är ett samarbete med två eller fler

...

  • likvärdiga parter, där Göteborgs universitet är en part.

  • Verksamheten har en väldigt specifik målgrupp som inte har intresse av att besöka andra webbsidor på universitetets webbplats.

  • Verksamheten har ett separat varumärke och grafisk profil

...

  • .

Ansvar

Behörighetsrollen hotellsajtadministratör motsvarar rollen webbredaktör på externwebben. Hotellsajtadministratören har på uppdrag av sin närmaste chef det övergripande ansvaret för verksamhetens webbnärvaro. För att göra mandat och ansvar tydligt är rekommendationen att en person har denna roll.

Högst ansvarig för att en hotellsajt följer de lagar och regler som finns kring innehållet och upplägget av det är verksamhetschefen. Det är därför också verksamhetschefen står som sajtägare av hotellsajt.

Koncept och innehåll

Verksamheter som använder sig av en hotellsajt i Webbhotellet ska följa av rektor beslutad Policy för universitetets externa webbplats gu.se. Där står att ”Innehållet ska vara korrekt och aktuellt, ha en tydlig struktur, god sökbarhet och vara tillgänglighetsanpassat.”

Eftersom nuvarande webbpolicy fokuserar mest på universitetets externwebb ska de delar som kan tillämpas på en sajt i Hotellportalen gälla, framförallt följande rubriker:

Expand
titleLagar, regler och riktlinjer

Sedan policyn beslutades har lagkraven skärpts vad gäller digital tillgänglighet, personlig integritet och informationssäkerhet. De lagkrav som finns står över policyn och ska följas.

Expand
titleRedaktörsorganisation

Den redaktörsorganisation som ska följas liknar den som finns för gu.se, men med en ny roll: hotellsajtadministratör.

  • Hotellsajtadministratör motsvarar ansvarig webbredaktör och de ansvarsuppgifter som ligger på den rollen samt utökat ansvar.

  • Webbredaktör motsvarar biträdande webbredaktör och de ansvarsuppgifter som ligger på den rollen.

  • Lättredaktör har samma ansvar och befogenheter som en lättredaktör på gu.se

Detaljer kring vad som gäller för varje roll hittar du i manualen Redaktörsorganisation och behörigheter - Hotellportalen

Expand
titleWebbplatsens struktur

Enligt policyn ska användarens behov vara i centrum och innehållet ska presenteras så att det tillfredsställer målgrupperna. Hotellsajtens struktur ska vara grund.

Webbsidorna ska utformas:

  • på ett överskådligt sätt.

  • med synliga menyer.

  • med tillgänglig sökfunktion.

Sidtyper

Basfunktionaliteten kommer från start att vara densamma som på gu.se.:

  • genomgångssidor

  • informationssidor

  • nyheter

  • evenemang

  • eget sök

Detta ingår inte:

  • kurser och program

  • den fulla person- och organisationskatalogen

  • forskningsreportage och -porträtt

  • lediga anställningar

Viktigt om myndigheters webbplatser

Som statlig myndighet är Göteborgs universitet skyldigt att uppfylla en mängd lagkrav när det gäller publicering på webben. Det gäller bland annat lagkrav på hantering av GDPR, digital tillgänglighet, informationssäkerhet, e-plikt och IT-säkerhet.

Utöver detta tillkommer även interna krav på till exempel arkivering.

Krav på redaktionell utbildning 

Den redaktionella grundutbildningen är obligatorisk för alla som ska arbeta med webben, även för en webbplats i hotellportalen. Detta för att säkerställa en gemensam grund för webbpublicering vid universitetet. 

Mer om den redaktionella grundutbildningen

...

Riktlinjer för webbinnehåll

Den som publicerar på en hotellsajt ska följa våra riktlinjer för webbinnehåll.

Observera att sajten måste ha en svensk och en engelsk språkversion och att defaultsidan alltid är på svenska, oavsett vilken målgrupp ni vänder er till. Det är dock tillåtet att ha en kortare version på bara det ena språket och hänvisa till den andra versionen.

Domäner - webbadress

Om du önskar en annan webbadress eller URL utan gu.se, för att visa att Göteborgs universitet inte är ensam huvudman, så är detta möjligt.

En sådandomän kan du beställa externt hos en Internet Service Provider (ISP) och be dem peka in den mot vårt webbhotell IP 130.241.39.203. Certifikatet (https) läggs in av GU och behöver inte beställas externt. 

Har du en webbplats sedan tidigare som du vill flytta in i Hotellportalen, kontaktar du ISP:n där du har köpt domänen och ber dem att peka om den till IP 130.241.39.203 när du publicerar ut den nya webbplatsen i Hotellportalen. Du ska dessutom kontakta webbsupporten på GU innan du publicerar.

Profilering - logotyper och färger

Eftersom webbplatserna i Hotellportalen i majoriteten av fallen är samarbeten mellan flera huvudmän finns det möjlighet att välja en annan logotyp än GU:s samt andra färger än dem som är inlagda som förval. Kontakta webbsupporten med dina önskemål så får du hjälp. Det går bra att kontakta någon av våra upphandlade reklambyråer för hjälp med logotyper och kombinationer av färger, men tänk på att du måste uppfylla tillgänglighetskraven för webbplatser.

Logotyper kan vara olika för sidhuvud och sidfot, men ska vara i svg-format. För att synliggöra samarbetspartners eller andra huvudmän så är det möjligt att lägga in deras logotyper ovanför sidfoten. För att lägga till logotyper behöver du ta hjälpa av supporten.

I de fall där webbplatserna har GU som ensam huvudman, ska samma färger samt logotyp användas som i externwebben.  

Beställning av webbplats Hotellportalen

Du beställer webbplatsen via webbsupportens kontaktformulär.

Ange följande:

  • Namn på webbplatsen, på svenska och engelska. Sajten måste ha en svensk och en internationell version, men allt innehåll behöver inte speglas på respektive version. Defaultsidan är alltid på svenska.

  • Kort beskrivning av webbplatsen, t ex vad den fyller för syfte och vilka samarbetspartners som ingår.

  • Organisation på GU som ansvarar för webbplatsen

  • Webbplatsägare (chef för den organisation som ansvarar för webbplatsen)

  • Namn på webbplatsadministratör (motsvarande webbredaktör på gu.se/Studentportalen)

  • Eventuellt önskemål om domän

  • Eventuellt giltighetstid, om det rör sig om en konferens t ex.

Observera att sajten måste ha en svensk och en engelsk språkversion och att defaultsidan alltid är på svenska. Man kan dock välja att ha en kortare version på det ena eller andra språket och hänvisa till den andra versionen. För mer information, se Riktlinjer för webbinnehåll.

Behörighet och utbildning

Har du gått en utbildning i och/eller arbetat i webbpubliceringsverktyget Drupal tidigare, behöver du ingen ytterligare utbildning. Hotellportalen fungerar på ungefär samma sätt som externwebben och Studentportalen. Har du inte arbetat i Drupal tidigare behöver du kontakta webbsupporten för att få utbildning och behörighet.

Om redaktörer för externa organisationer ska ha möjlighet att arbeta med sidorna måste de ha ett x-konto. Kontakta din organisations HR-stöd för att ordna ett x-konto och kontakta sedan webbsupporten för att få hjälp med deras behörigheter.

Under tiden du bygger upp din nya webbplats har den en tillfällig adress. Under denna period måste du vara uppkopplad på GU:s nät eller använda VPN för att kunna arbeta med sidorna. Det gäller både GU-anställda och externa redaktörer.

Publicering av webbplatsen

När sajten är färdigbyggd och du vill publicera den, kontakta webbsupporten på GU. Har du köpt en domän, kontakta ISP:n där du har köpt domänen och be dem att peka om den till IP 130.241.39.203. Du ska dessutom kontakta webbsupporten på GU innan du gör detta.

Avveckling av hotellsajt

Om ni inte längre har behov av er hotellsajt ska sajtägare meddela webbsupporten. Det är sajtägarens ansvar att säkerställa att eventuell arkivering och e-plikt följs innan en hotellsajt raderas.