Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Table of Contents
stylenone

...

Inledning

image-20240627-142329.png

Excerpt

nameKonceptfas vid ny lösning
image-20240627-142436.pngImage RemovedNär verksamhetsansvarig (VA) beslutat (G4) att lösningen kan tas i drift, sätts systemet i drift. Beroende på driftsform samt storlek och komplexitet i lösningen kan det förvaltnings- och eventuellt utvecklingsarbete utföras av systemägaren själv, eller med hjälp av tex systemförvaltare eller produktägare och/ eller team.  

Excerpt
hiddentrue
nameInformation om sidans innehåll
Info

Denna information syns enbart när man redigerar sidan!

Innehållet nedan hämtas in från en annan sida Användandefasen vid befintligt system

Excerpt

...

Informationen i lösningen behöver arkiveras på ett säkert och organiserat sätt. Detta kan innebära att man sparar viktig data, dokumentation och annan information för framtida referens. Hur arkiveringen ska ske har redan planerats i tidigare faser.

-include
Användandefasen vid befintligt system
Användandefasen vid befintligt system

...

image-20240627-142436.pngImage Removed

Under denna fas - används systemet i verksamheten. Det sket ett kontinuerligt arbete med att underhålla lösningen (drift, registervård mm), samt tex support, eventuell utbildning, årliga planer mm pågår. Beroende på driftsform samt storlek och komplexitet i lösningen kan det förvaltnings- och eventuellt utvecklingsarbete utföras av systemägaren själv, eller med hjälp av tex systemförvaltare eller produktägare och/ eller team.  

Aktiviteter som kan ingå i användandefasen

Använda innebär att man tar den implementerade lösningen och börjar faktiskt använda den i den avsedda miljön. Här är några aktiviteter som kan ingå i denna fas:

Planera

Detta innebär att man skapar en detaljerad plan för hur lösningen ska användas. Planen bör inkludera specifika mål, tidslinjer, resurser som behövs och ansvarsområden. Planer kan omfatta förvaltningsplaner, roadmaps, och tex sprintplanering av backlog.

Utbilda

För att säkerställa att lösningen används korrekt och effektivt, kan det vara nödvändigt att utbilda användarna. Detta kan innebära att man tillhandahåller utbildningsmaterial, genomför utbildningssessioner, eller erbjuder support och vägledning för användarna.

Hantera behörigheter

Detta innebär att man hanterar vem som har tillgång till lösningen och vilka åtgärder de kan utföra. Detta kan innebära att man skapar användarkonton, tilldelar roller och behörigheter samt hanterar åtkomstkontroll.

Supporta

Detta innebär att man tillhandahåller support och hjälp till användarna. Detta kan innebära att man svarar på frågor, löser problem, eller hjälper användarna att använda lösningen effektivt.

Incidenthantering

Detta innebär att man hanterar eventuella incidenter eller problem som uppstår med lösningen. Detta kan innebära att man identifierar och analyserar problem, vidtar åtgärder för att lösa dem och implementerar förbättringar för att förhindra att de uppstår igen.

Gallra

Detta innebär att man regelbundet rensar bort oönskad eller oanvänd data eller funktionalitet från lösningen. Detta kan bidra till att hålla lösningen effektiv och lätt att använda.

Underhålla

Detta innebär att man regelbundet uppdaterar och förbättrar lösningen (drift) för att säkerställa att den fortsätter att fungera effektivt och uppfylla användarnas behov. Exempel på detta kan vara patchningar, olika körningar samt registerunderhåll.

Omvärldsbevaka

Detta innebär att man regelbundet övervakar och utvärderar lösningen och dess omgivning för att identifiera eventuella förändringar eller trender som kan påverka lösningen. Detta omfattar också om det inkommer ändrade behov och krav från aktuell verksamhet, eller ändrade interna styrdokument, policys och riktlinjer.

Arkivera

nameDetaljer
nopaneltrue

...

Filter by label (Content by label)
showLabelsfalse
maxCheckboxfalse
showSpacefalse
reversefalse
titleRelaterat innehåll
cqllabel = "faser" and space = currentSpace ( )