...
Redaktörsbrev - utskick till ansvarig webbredaktör
Utskick 2024:
Expand | ||
---|---|---|
| ||
Hej! Nu är dagens uppdatering av Studentportalen färdig, och ni kan återigen arbeta och publicera innehåll i Studentportalen. Med vänlig hälsning, Produktägare Tobias Karlsson Huvudredaktör Frida Rudebo |
Expand | ||
---|---|---|
| ||
Detta är ett informationsutskick om uppdatering av Studentportalens Drupal-lösning idag, den 18 september 2024. Skickas till alla webbredaktörer med behörighet att publicera på Studentportalen (ansvariga webbredaktörer och lättredaktörer).
Innehåll: · Uppdatering idag den 18 sep · Urval: Nya funktioner som påverkar alla redaktörer · Urval: Nya funktioner för fakulteters och institutioners webbredaktörer · Urval: Nya funktioner för dig som publicerar universitetsgemensam information · Frågor/kontakt Uppdatering idag den 18 sep Idag är det dags för uppdatering av Studentportalens Drupal-miljö. Vi ber om ursäkt att vi informerar om detta med kort varsel, vissa tekniska aspekter har gjort det svårt för oss att kunna veta med säkerhet när det skulle vara möjligt att genomföra uppdateringen. Detta gäller: · Uppdateringen sker idag den 18 sep, med start från lunch. · Under tiden som uppdateringen sker kommer ni inte kunna redigera eller publicera innehåll i Studentportalen. · Vi skickar ett mail när uppdateringen är färdig. · I det här mailet kan du läsa ett urval av de funktioner som påverkar dig som redaktör mest. · I Studentportalens del av redaktörsmanualen för Drupal finns release notes, en detaljerad sammanfattning av de uppdateringar som genomförs.
Urval: Nya funktioner som påverkar alla redaktörer Nytt redaktörsgränssnitt Det redaktörsgränssnitt vi hittills har använt oss av i samtliga Drupal-portaler (temat Seven) är snart 15 år gammalt. I den här uppdateringen uppgraderar vi till ett nytt radaktörsgränssnitt som heter Gin. Studentportalen blir först ut att få detta nya tema, men under hösten kommer redaktörsgränssnittet även uppdateras för http://gu.se och Hotellportalen. För er webbredaktörer innebär uppdateringen framför allt ett helt nytt utseende. Vi har dock lagt mycket arbete på att försöka behålla struktur och funktionalitet i knappar, menyer och tabeller så att det ska gå att känna igen sig i var man är. Skärmdumpar i manualer och uppdateras löpande under hösten i takt med att vi även inför det nya redaktörstemat och Externwebben. Ny texteditor Vi kommer även att övergå till en nyare texteditor. Precis som med det nya redaktörstemat har vi arbetat för att utseende och funktionalitet ska skilja sig så lite som möjligt. Under huven finns dock många förbättringar, inte minst vad gäller digital tillgänglighet, prestanda och säkerhet. Kursplaner, utbildningsplaner och litteraturlistor på Min sida Efter uppdateringen kommer studenter kunna ta del av kursplaner, utbildningsplaner och litteraturlistor direkt på Min sida. Viktigt att veta är att det enbart är planer som är skapade i det nya Ladok utbildningsplanerings-systemet som visas upp på studentens Min sida. Äldre planer måste studenten fortsatt söka fram i Hitta kursplan, utbildningsplan och litteraturlista på gu.se. Detta görs redaktionellt för att studenten ska förstå detta: · Under en period publiceras en banner som enbart syns på Min sida som informerar om vad gäller. · Vi kommer även informera om vad som gäller på informationssidan för litteratur, kursplan och utbildningsplan på Studentportalen.
Siteimprove-modul i Studentportalen Vi har installerat analysverktyget Siteimproves drupalmodul i Studentportalen. Denna fungerar på samma sätt som motsvarande modul i Externwebben, och möjliggör viss analys och kvalitetskontroll av en sida direkt i Drupal utan att redaktören behöver lämna sidan och logga in i Siteimprove. Urval: Nya funktioner för fakulteters och institutioners webbredaktörer Nyhets- och evenemangslistning på organisationssida och Min sida Vi har sett över designen av nyhets- och evenemangslistor på organisationssidorna och Min sida. Dels har vi med typografiska ändringar tydliggjort aspekter som rubrik, datum och etiketter, dels har vi också säkerställt att vi kan visa fler poster i listorna på samma skärmyta som tidigare. Tabell i texteditor Texteditorn som används för lokalt innehåll, organisationssidor och programsidor har utökats med möjlighet till tabeller. Organisationstaggar på nyhet och evenemang följer med vid översättning Det har tidigare varit möjligt att sätta olika organisationstaggar på svenska och engelska för Nyheter och Evenemang. Vi har nu ändrat detta så att de taggar som sätts på originalsidan automatiskt också sätts när en översättning skapas. Detta fungerar redan sedan tidigare för program-taggar, och fungerar nu alltså på samma sätt vad gäller organisations-taggar. Urval: Nya funktioner för dig som publicerar universitetsgemensam information Ny texteditor för dragspel på informationssidor Efter uppdateringen kommer nya möjligheter för att formatera text i dragspel på informationssidor. Exempel på vad du nu kan göra: · Numrerad lista · Bädda in bild · Bädda in dokument · Tabell Frågor/Kontakt Om du har frågor kring uppdateringen går det bra att svara på det här mailet, eller skicka ett separat meddelande till webbredaktion@gu.se.
Med vänlig hälsning, Produktägare Tobias Karlsson Huvudredaktör Frida Rudebo |
Expand | ||
---|---|---|
| ||
Hej!
Nu har vi kommit några dagar in i höstterminen, och det är dags för höstens första uppdatering om innehållet på Studentportalen.
Innehåll:
Huvudredaktör föräldraledig från januari 2025 – annons ute nu Runt mitten av januari kommer jag att gå på föräldraledighet och blir borta runt nio månader. Rekrytering av vikarie pågår och ansökan är öppen fram till 25 september. Annons: Kommunikatör – inriktning webb och studentkommunikation. När vi har kommit längre i processen kommer ni få mer info.
Sida Kursplan och litteraturlista uppdateras och byter namn Kursplan och litteraturlista på Studentportalen ses nu över så att innehållet bättre matchar det uppdaterade söket på http://gu.se , Hitta kursplan, utbildningsplan och litteraturlista.
Detta händer:
Så påverkar det dig som redaktör: De flesta av er bör inte påverkas av ändringen, men om ni har unik information om utbildningsplaner kan ni publicera den informationen i det lokala innehållet på sidan. Exempelvis kan ni informera om att utbildningsplaner finns tillgängliga på annan plats än söket, såsom programsidan. Användarundersökning Studentportal Under hösten kommer en enkätundersökning att publiceras på Studentportalen, liknande de undersökningar som tidigare har funnits på http://gu.se . Efter att besöket har pågått x minuter kommer en ruta dyka upp som frågar om besökaren vill svara på några frågor. Syftet är att få en överblick över användarnas behov och om de hittar den information de söker på Studentportalen. Vi kommer att använda insamlade data för att analysera vilket behov av utveckling som finns för innehållet på Studentportalen. Efter denna allmänna undersökning vill vi även publicera mer specifika undersökningar för delar av webbplatsen. Nu väntar vi på att scriptet för enkätverktyget ska installeras på Studentportalen. Så fort som det är gjort publiceras undersökningen, ni informeras när detta är gjort. Höstens Drupal-uppdatering av Studentportalen Det planeras för en uppdatering av Studentportalens Drupal-lösning. Information om denna och release notes skickas ut via mail inom kort. Release notes publiceras även i Studentportalens manual: https://jiragu.atlassian.net/wiki/spaces/RD/pages/3269132289/Aktuellt+-+Studentportalen#Release-notes-(uppdateringar-av-Drupal-l%C3%B6sningen) . Behov av informationssidor? Sen lanseringen av Studentportalen har det från flera håll funnits önskemål om informationssidor för fakulteter, institutioner och motsvarande. Det kan till exempel bero på att informationen inte passar in i någon sida på menyn, att den behöver vara sökbar (internt eller av Google) eller att innehållet är så pass omfattande att texten behöver kunna presenteras med hjälp av dragspel och faktarutor. Om ni har behov av en informationssida vill jag gärna att ni skickar detta till webbredaktion@gu.se. Dels för att vi tillsammans ska kunna kika på hur vi bäst löser ert behov, dels för att vi vill få en uppfattning om hur omfattande behovet är. |
...