Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Expand
titleSkriv klarspråk

Som en offentlig myndighet är vi skyldiga att följa språklagen och använda klarspråk. Klarspråk är språk som är vårdat, enkelt och begripligt. Det allra viktigaste är att språket är anpassat efter mottagarens behov. Detta  gäller alla språk som används på webbplatsen, inte bara svenska.

Expand
titleStavning

Svenska Akademiens ordlista (SAOL) är norm för hur ord stavas på universitetets webbplatser. Om flera stavningsformer anges, välj den form som ges först.

Expand
titleTonalitet och tilltal

Tonaliteten handlar om vad du säger (ord och begrepp) och hur du säger det (tilltal). Olika målgrupper kan ha olika behov och vi ska alltid anpassa ton och ordval så att det blir rätt för den tilltänka målgruppen för en text.

Använd du-tilltal när du vänder dig direkt till läsaren, till exempel med en instruktion. Undvik däremot att skriva vi som avsändare, skriv istället Göteborgs unviersitet eller universitetet.

Expand
titleFörkortningar

Skriv ut förkortningar: skriv eventuell inte ev. och från och med inte fr.o.m. De stör läsningen och kan vara svåra för andraspråkstalare eller personer som använder hjälpmedel.

Expand
titleSifferuttryck

Siffror eller text?

I löpande text skrivs tal upp till tolv med bokstäver, från talet 13 och uppåt används siffror.

Höga ordningstal skrivs med siffror: förbundets 44:e kongress, det 18:e mötet. Lägre ordningstal skrivs vanligen med bokstäver:
Den fjärde rapporten var mycket mer alarmerande än den tredje.

Undvika att blanda siffror och text i samma textavsnitt.

Siffergrupper

Använd mellanslag och gruppera med tre siffor bakifrån: 5 000 istället för 5000.

Expand
titleKlockslag och datum

För klockslag används siffrorna 0.00–24.00. Punkt sätts mellan tim- och minutsiffrorna, och tankstreck mellan klockslag: klockan 13.00–14.00.

I löpande text skrivs datum enligt mönstret: den 15 april 2019.

Skriv ut hela årtal. Inte 80-talet, utan 1980-talet alternativt ”på åttiotalet”. Undvik att skriva siffror först i en mening. Inled meningen med År 2019 hellre än bara 2019, eller vänd på meningen så att årtalet inte står i början av meningen. Inne i meningen är det onödigt att skriva år framför årtalet.

En tidsangivelse för datum har två alternativ: mellan 1 januari och 1 juni eller 1 januari–1 juni. För tidsrymd används tankstreck.

Expand
titleBindestreck och tankstreck

Bindestreck (-) och tankstreck (–) blandas ofta ihop, men har olika användsnongsområden.

Kort streck, bindestreck (-), används för att binda ihop ord och uttryck: Unesco-professur.

Långt streck, tankstreck (–), används för tidsrymder: 2013–2020 eller klockan 10–12.

Långt streck används också som pratminus. Undvik långt streck i den löpande texten. Tankstreck kan oftast bytas ut mot kommatecken.

Expand
titleCitattecken och kursiveringar

När någon säger något i rubrik eller mellanrubrik, använd citattecken. I brödtext används talstreck.

Använd bara citattecken när det handlar om något som kallas något som inte är ett riktigt namn.

Använd kursiv stil vid titlar på böcker, projekt och liknande.  Var i övrigt sparsam med att använda kursiv text, då det är svårare att läsa på skärm.

Expand
titleSnedstreck

Undvik snedstreck (/) i löpande text om det inte är helt nödvändigt som i exemplen: prefekt/motsvarande, institution/motsvarande.

Expand
titleKolon och semikolon

Kolon (:) används vid till exempel uppräkningar, exempel och förklaringar. Det kan inte bytas ut mot ett semikolon om inte följande mening är fullständig.

Semikolon (;) kan användas mellan två fullständiga meningar istället för punkt eller kommatecken. Semikolon markerar gränsen mellan satserna; samtidigt binder det ihop dem. Det används inte i en uppräkning.

Expand
titleProcent

Skriv ut ordet procent i texten, spara symbolen % till grafer och tabeller.

Expand
titleOrganisationsnamn och titlar

Göteborgs universitet skrivs med litet u i universitet och Sahlgrenska akademin med litet a i akademin. Skriv hela namnet, Göteborgs universitet, alternativt universitetet. Undvik att skriva förkortningen GU. Använd bara GU i till exempel tabeller där det är ont om plats.

Använd inte heller förkortningar eller andra interna eller familjära namn om interna organisationsdelar.

Bilder

Expand
titleBilder och tillgänglighet

Det är inte alla som kan se de bilder som du har valt ut till en webbsida. De som använder sig av verktyg som skärmläsare eller punktdisplay behöver därför få en textbeskrivning av bilden.

Beskrivning ska enbart ges om bilden är informationsbärande, inte om den enbart är dekorativ. En dekorativ bild tillför inte någon information till sidan, utan är bara till för att "vila ögonen på", eller lätta upp textinnehållet.

För att ge bilden en beskrivning används textalternativ, ofta kallat alt-text. Håll texten kort och förmedla den information som är viktig. Undvik onödig text som "Bild av ..." eller kompletterande info. Bildtexten (som syns under en bild) har som syfte att komplettera bilden, med exempelvis upphovsrätt eller förklaring hur bilden knyter an till sidan.

Läs gärna DIGG:s text om textalternativ på webbriktlinjer.se

Expand
titleUpphovsrätt och GDPR

När du använder bilder måste du vara medveten om att det finns lagar och regler som tydligt reglerar vem som har rättigheterna. För oss som arbetar på en myndighet är det extra viktigt att vi respekterar samtycke och upphovsrätt när det gäller bilder.

Precis som med tryckt material gäller upphovsrätt på bilder och foton på internet. Det är därför olagligt att använda bilder utan tillstånd. Säkerställ alltid att du har tillstånd att använda bilden.

Använda bilder - lagar, rättigheter och rekommendationer

Expand
titleBildbanker

Göteborgs universitet har en egen bildbank med bilder som fritt får användas för att illustrera verksamheten.

Det finns även flera gratis bildbanker med bilder som fritt får användas. Var försiktig med använda bilder med identifierbara personer när du använder dessa tjänster, eftersom du inte kan bevisa att du har samtycke från de avbildade personerna ifråga.

Hitta bilder - GU:s bildbank och externa bildbanker

Video

Dokument

Länkar

Expand
titleLänkar

...

Länkarna ska placeras efter ett stycke. Det är vanligt att ögat fäster sig vid länkar, så ränk på att skriva tydliga länktexter. Länkar ska även utformas så att det tydligt framgår var länken leder

ska öppnas i samma fönster

Länkar till samma webbplats, andra webbplatser och till dokument ska  öppnas i samma fönster.

Expand
titleSkriv vad länken leder till

Var noga med länktiteln och skriv länkarna så att läsaren förstår vart länken leder. Använd gärna den länkade sidans titel.

Använd inte texten ”läs mer”, ”mer information” eller liknande som länktext, det är varken bra ur tillgänglighetsperspektiv eller ur sökmotoroptimering.

Expand
titleLänka ord som säger vart länken leder

Läsaren ska förstå vart länken leder även om den står på egen hand. Detta är viktigt ur ett tillgänglighetsperspektiv. Synskadade får ofta länktexterna upplästa separat, då blir "Läs mer här" obegripligt.

Undvik: Det finns information om webbpublicering på Medarbetarportalen. Läs mer här.

Skriv hellre: Läs om webbpublicering på Medarbetarportalen

Expand
titleBerätta när länken leder till en annan webbplats

När du länkar till en sajt som är utanför den sajt besökaren befinner sig på (alltså mellan exempelvis Studentportalen och Medarbetarportalen, eller Medarbetarportalen och http://antagning.se ) beskriv då i länktexten vart besökaren ska hamna.

Exempel: "Information om akademiska högtider på Medarbetarportalen" eller "Ansökan till kursen görs på http://antagning.se ".

Expand
titleSamla många länkar i en länklista

Om du har många länkar som du vill använda i samma stycke ska du helst samla länkarna under stycket. Om varannan fras består av en länk kan texten uppfattas som rörig och svårläst.

Expand
titleSpecialformatera inte länkarna

Använd ingen specialformatering på länkarna, de är redan anpassade för att vara korrekta på universitetets webbplatser.

Expand
titleGör inte om rubriker och ingress till länkar

Rubriker används för att reflektera texten direkt under rubriken. Lägg istället länken under stycket. I rubriken syns det inte heller att det är länkar förrän muspekaren rörs över dem.

  • Skrivregler (klarspråk, stavning, regler kring siffror, klockslag etc)

  • Bilder

  • Video

  • Dokument

  • Länkar

  • Lättläst text

  • Målgruppsanpassad text/Tonalitet

  • Sidstruktur, logisk läsordning, responsiv webb

  • Kvalitetssäkring, stavning, korrekta länkar (siteimprove)