Drupal, instruktioner för redaktörer

Skip to end of metadata
Go to start of metadata

You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

Version 1 Next »

Beskrivning

I Drupal finns två behörigheter, webbredaktör och lättredaktör. Webbredaktören har ett utökat ansvar för sin lokala webbyta (fakultet/institution/centrumbildning), i såväl analys, support och samordning. Lättredaktören arbetar i huvudsak med innehåll på webben. För att få behörighet att arbeta i Drupal behöver du som redaktör genomföra både en redaktionell utbildning och en teknisk utbildning i verktyget. Den redaktionella utbildningen är 4 halvdagar för webbredaktörer  och 2 halvdagar för lättredaktörer. Den tekniska utbildningen är digital och utförs i universitetets lärplattform Drupal. 




Webbredaktörens ansvarsområden och arbetsuppgifter

Webbredaktören har på uppdrag av sin närmaste chef, det övergripande ansvaret för fakultetens/institutionens/motsvarande webbnärvaro. För att göra mandat och ansvar tydligt är rekommendationen att en person har denna roll. Det är sannolikt att det på de flesta håll finns behov av rollen biträdande webbredaktör i varje verksamhet. Biträdande webbredaktören, med samma kompetens och behörigheter som webbredaktören, ska kunna träda in i webbredaktörens ställe som back up samt stötta och avlasta webbredaktören. För rollen biträdande webbredaktör gäller samma krav på genomgången utbildning som för redaktör.

  • I samråd med biträdande webbredaktör (samma behörighet som webbredaktören) ansvara för struktur och utveckling av sin verksamhets närvaro på webben.
  • Samordna lättredaktörer och webbarbetet på institutionen/fakultetsnivån/motsvarande.
  • Ansvara för grundläggande support till sin verksamhets lättredaktörer. Exempelvis svara på enklare användarfrågor och ge råd kring innehåll.
  • Skriva, redigera och publicera innehåll på webben.
  • Anpassa och ta bort publicerat material och struktur/informationsflöden för institutionens/fakultetsnivån/motsvarandes webbsidor, i enlighet med riktlinjer för universitets digitala närvaro.
  • Arbeta löpande med webbanalys, uppföljning av nyckeltal, sökmotoroptimering och rapportering i verktygen Google Analytics och SiteImprove.

Lättredaktörens ansvarsområden och arbetsuppgifter

Varje institution/fakultet/motsvarande kan förutom webbredaktör ha behov av en eller flera lättredaktörer. Lättredaktören arbetar i huvudsak med att granska fakta och uppdatera redan befintligt innehåll.

  • ansvara för att publicera innehåll på en begränsad del av institutionens/fakultetsnivåns/motsvarandes webbsidor.
  • bedöma och anpassa publicerat material för en begränsad del av institutionens/fakultetsnivåns/motsvarandes webbsidor
  • skriva, redigera och publicera sidor, nyheter och kalenderhändelser på begränsad del av institutionens/fakultetsnivåns/motsvarandes webbsidor (till exempel en sektion eller forskargrupp). 

Byte av webbredaktör

Om er verksamhet behöver byta webbredaktör ska ansvarig chef kontakta webbsupporten via supportformuläret.

Tänk på att den nya webbredaktören måste gå både den obligatoriska redaktionella och tekniska utbildningen innan behörighet kan tilldelas i systemet. Det är därför viktigt att ni planerar bytet av webbredaktör i god tid.

För frågor om behörigheter, vänligen kontakta supporten


Nya webbredaktörer/lättredaktörer

För att lägga till fler redaktörer på en webbyta måste alltid ansvarig chef meddela detta via suppportformuläret. Ansvarig webbredaktör ska alltid informeras om förändrad bemanning.

Webbsupport

Webbsupporten är till för webbredaktörer. Lättredaktörer ska alltid vända sig till sin webbredaktör, om webbredaktörern behöver ta ärendet vidare kontaktar hen supporten. Webbsupporten tar hand om frågor gällande behörigheter och ger både tekniskt och redaktionellt stöd i frågor som rör webbarbete.

Till supportformuläret


  • No labels