Skip to end of metadata
Go to start of metadata

You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

Version 1 Next »

Innehållstypen Nyhet fungerar i mångt och mycket precis som den gör i drupal på externwebben. På den här sidan redogörs för de skillnader som finns.

För att bekanta dig med hur nyheter fungerar, läs här i redaktörsmanualen för externwebben Nyheter

I Studentportalen använder vi inte “ytor” för varje organisation. Vi arbetar heller inte med att placera ut nyhetsrullar på olika sidor redaktionellt. I stället finns det några fördefinierade ställen på Studentportalen där nyheter hittas. Vi ska nu gå igenom var detta är, samt hur du som redaktör kan se till att nyheten hamnar på rätt ställe.

Var hittar vi nyheter?

Globalsöket

I globalsöket finns en egen flik som heter “Nyheter”. Här listas alla publicerade nyheter i Studentportalen. Denna flik är att jämföra med det dedikerade nyhets-söket som finns under “Aktuellt” på externwebben. I Studentportalen har vi dock valt att samla alla sökfunktioner som egna flikar i det globala söket, som nås via förstoringsglas-ikonen längst upp till höger på webbplatsen.

Startsidan

På Studentportalens startsida finns en nyhetslista som visar de senaste nyheterna som är relevanta för “alla” studenter på Göteborgs universitet. Det är huvudredaktören som bedömer från fall till fall vilken nyhet som ska synas här.

Organisationssidorna

På varje organisationssida finns ett puffblock som automatiskt skapar upp puffar för de fem senaste nyheterna som är publicerade av organisationen.

Min Sida (unik för varje student)

På studenternas egen Min Sida finns två nyhetslistor.

Den översta visar ett skräddarsytt flöde av nyheter som är relevanta för studenten. Relevansen baseras på studentens organisatoriska hemvist(er) och aktuella studiedeltagande(n).

Den andra listan utgörs av ett puffblock som visar de fem senaste startside-nyheterna, och är alltså en spegling av vad som syns på startsidan.

Tagga en nyhet med organisation

För att vi redaktionellt ska kunna styra vilka nyheter som syns på vilka organisationssidor kan vi tagga en nyhet med en eller flera organisationer (fakulteter och institutioner). Studenter som via de kurser och program de läser “tillhör” dessa organisationer kommer då också se dessa taggade nyheter i sitt skräddarsydda nyhetsflöde.

För att tagga en nyhet med en organisation, fäll ut boxen med titeln “Tagga nyhet med organisation” och välj din organisation. Du väljer först fakultet (för att tagga med fakulteten behöver du inte göra något mer) och därefter väljer du institution (du har då valt enbart institutionen, inte den överliggande fakulteten).

I exemplet nedan har vi valt att tagga nyheten med Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori.

Vill vi även tagga nyheten med den överliggande fakulteten, trycker vi på “Lägg till ytterligare alternativ” och väljer Humanistiska fakulteten i listan. Institution låter vi vara tomt. Se nedan.

Det finns ingen teknisk begränsning kring hur många organisationer en nyhet kan vara taggad med.

Tagga en nyhet med ett program

För att tagga en nyhet med ett program fäller vi ut boxen “Tagga nyhet med program” och klickar på “Sök program”.

I dialogrutan som kommer upp kan vi söka antingen på programmets titel eller utbildningskod. I nedanstående exempel har vi sökt på läkarprogrammet. Eftersom två olika “versioner” av programmet existerar parallellt just nu på GU väljer vi att bocka i båda. Vi klickar sedan på “Välj”.

Vi har nu taggat nyheten med läkarprogrammet, och studenter på båda “varianterna” av programmet kommer att få nyheten presenterad i sitt skräddarsydda nyhetsflöde på “Min sida”.

Precis som med organisationstaggar finns här ingen teknisk begränsning i hur många program en nyhet kan vara taggad med.

Tagga en nyhet med ett programtillfälle

Att tagga en nyhet med ett programtillfälle fungerar på samma sätt som att tagga med ett program, men med den ökade spetsigheten i att nyheten nu når endast en specifik årskull inom ett program. Öppna rutan “Tagga nyhet med årskull (programtillfälle)” och tryck på “Sök programtillfälle”.

I dialogrutan som öppnas kan vi söka både på programmets titel, utbildningskod och tillfälleskod. Vi söker på läkarprogrammet. I sökresultatet ser vi även startår och startmånad för respektive tillfälle, vilket gör det enkelt att identifiera den årskull vi vill nå. I exemplet nedan har vi valt att tagga nyheten med det programtillfälle som i skrivande stund, hösten 2023, gör sin första termin på läkarprogrammet.

Klicka på välj för att stänga rutan och spara dina val. Nyheten är nu taggad med det programtillfälle vi valde, och detta visas med tillfälleskod samt startår och startmånad för tillfället.

Som med organisationer och program finns det ingen teknisk begränsning i hur många tillfällen en nyhet kan taggas med.

  • No labels