Målgruppen på gu.se är primärt extern vilket påverkar vilka nyheter du ska publicera. Det finns några generella regler för vad en nyhet faktiskt är, tänk på att allt nytt inte är nyheter. Fundera på om en eller följande punkter är uppfyllda (ju fler desto ”bättre” som nyhet betraktat):
Aktuell, alltså någonting nytt.
Berör och intresserar många – påverka människor för att vara en nyhet.
Något överraskande eller ovanligt – är det utanför det normala är det en nyhet.
Närhet i tid och rum – som många kan relatera till i sin vardag.
Unikt eller udda – först, störst, snabbast, endast i världen, exotiskt, roligt, udda och så vidare.
Andra saker som har betydelse:
Nytt och angeläget perspektiv på aktuell debatt.
Färgstark personlighet, kändisvärde eller offentlig person.
Det finns bra bilder/film till nyheten.
Ämnen vi skriver nyheter om vid Göteborgs universitet kan delas in i några olika kategorier. Där många kan bli bra nyheter om de skrivs rätt.
Forskningsresultat
Nya forskningsresultat är den viktigaste och vanligaste typen av nyhet från den egna verksamheten, och att som kommunikatör/pressansvarig försöka fånga upp sådana resultat är en viktig del i nyhetsarbetet. Här är pressmeddelandet, både som nyhet på gu.se och som utskick till media, de givna kanalerna.
Ofta är forskningsresultaten intressanta för externa målgrupper, om de presenteras på rätt sätt. Ibland handlar det om publiceringar i vetenskapliga tidskrifter som vi kan fånga upp, och de tyngsta, som Nature och Science, innebär ett nyhetsvärde i kraft av sin status.
Pågående forskning
Att skriva om ett pågående forskningsprojekt är en typ av nyhet som ofta fungerar bra på webben. Det kan till exempel handla om en arkeologisk utgrävning, återplantering av ålgräs eller någonting annat som ger ett bra tillfälle att berätta om angelägen forskning. Finns material sedan tidigare, exempelvis forskningsprojektsidor personen är med i eller driver, så länka till dessa.
Forskningsmedel
Nya anslag eller projekt kan fungera bra som nyhet på gu.se. Här behöver du som redaktör skriva så att en bredare publik förstår projektet eller gruppen som fått forskningsmedel. Som att förklara vad projektet/forskaren vill undersöka, vad man hoppas uppnå, och varför det är viktigt.
Om det rör sig om väldigt stora projekt kopplade till mycket pengar, som till exempel gemensamma satsningar med tunga aktörer som innebär rekrytering av nya forskare och/eller att nya centrum bildas, kan detta vara intressant för media och värt att tipsa om.
Finns material sedan tidigare, exempelvis forskningsprojektsida, så länka till dessa.
Utmärkelser och utnämningar
Nya utnämningar (exempelvis professorer) och utmärkelser fungerar som en nyhet på webben. Skriver du en sådan, så tänk på att förklara sammanhanget. Det kan handla om något så enkelt som att bifoga en faktaruta om vem personen är, vad hen ska göra, vilken forskning det handlar om och så vidare.
Tänkt på att det kan komma läsare som inte känner till personen eller sammanhanget, ge även dessa möjligheten att förstå nyheten. Finns material sedan tidigare, exempelvis forskningsprojekt personen är med i eller driver, så länka till dessa.
Nya böcker
Nya böcker skrivna av forskare lämpar sig ofta för en nyhetstext på webben. Det går också att använda sig av modellen ”Tre frågor till…” med ett enkel fråga/svar-upplägg.
Interna och externa evenemang
Arrangemang är en del av den dagliga verksamheten, och oftast inte intressanta att i förväg lyfta i en nyhet. För det ska mallen för evenemang användas. Däremot kan det vara intressant att i efterhand i en webbnyhet berätta om arrangemanget, vilka ämnen som togs upp och vilka rön som presenterades.
Studentprojekt och andra studentrelaterade nyheter
Nya utbildningar kan också vara värda att uppmärksamma, det beror på hur unika de är. Media kan vara intresserade av uppsatser som innehåller nya vinklar på aktuella ämnen.