Riktlinjer för publicering

Sidans innehåll

Skriva för webben

För att en text på webben ska bli läst måste den vara tydlig, enkel och ha information som är lätt för besökaren förstå. De flesta skannar av en webbsida snarare än läser den. Blicken hoppar mellan olika delar av texten på sidan i jakt på specifik information. Många läser inte mer än en femtedel av texten.

Om en besökare hittar något som är intressant på webben kan hen däremot välja att läsa längre texter än vad hen skulle ha gjort på papper. Därför är det extra viktigt att texter som ska skrivs för webben är lättöverskådliga och fångar besökaren.

Börja med den information som är viktigast och skriv ut det tydligt. Tänk på att många kommer direkt till webbsidor från en sökmotor.

Din text behöver kunna fungera självständigt och målgruppen för texten ska snabbt kunna förstå om innehållet är relevant för dem. 

Besökarens blick hoppar ofta mellan rubriker, lägg därför extra tid på att skriva informativa rubriker. Rubriken ska kunna fungera på egen hand och innehålla nyckelord som fångar besökarens intresse.

  • Lyft information både i huvudrubrik och mellanrubriker. Var tydlig då rubrikerna ska fånga in besökaren.

  • Mellanrubriker ska reflektera information i kommande stycken. Den som bara läser mellanrubrikerna ska kunna få en lightversion av texten.

  • Var kortfattad. Korta rubriker är mer lättlästa, framförallt när texten ska läsas på mobil.

  • Kom ihåg att använda rätt rubriknivå!

Ingressen ska låta besökaren få veta något bara genom att läsa ingressen, men också visa vad som beskrivs utförligare för hen som läser vidare. Ta därför bara med den viktigaste informationen i ingressen.

Håll dig till två eller tre meningar, om ingressen är för lång blir den svårtläst, framförallt i mobiltelefoner.

Dela upp längre texter i kortare stycken. Ett luftigt intryck underlättar läsningen och styckesindelning ger struktur till texten, vilket gör det enklare för besökaren att förstå hur texten ska läsas.

Det finns inga tydliga regler för när ett stycke ska påbörjas. Ett riktmärke är att påbörja ett nytt stycke då texten övergår i en ny tanke. Långa resonemang eller förklaringar kan delas upp i flera stycken som bygger på varandra. Om du påbörjar ett helt nytt ämne bör sätta en rubrik innan det nya stycket.

Punktlistor är ett bra sätt för att att hjälpa besökaren att snabbt hitta viktig information. Att lägga in en lista i en löpande text gör även texten mer lättläst.

  • En punktlista går snabbt att hitta och skapar luft i texten.

  • Punklistan kan vara numrerad eller onumrerad.

  • Använd bara numrerade listor om det finns en orsak att innehållet ska listas i en viss ordning.

  • Ha inte för många punkter, helst inte fler än fem till sju.

  • Varje punkt måste innehålla nya fakta.

Skrivregler

Som en offentlig myndighet är vi skyldiga att följa språklagen och använda klarspråk. Klarspråk är språk som är vårdat, enkelt och begripligt. Det allra viktigaste är att språket är anpassat efter mottagarens behov. Detta  gäller alla språk som används på webbplatsen, inte bara svenska.

Om du vill fördjupa dig kan du läsa Myndigheternas skrivregler, en vägledning för alla som skriver inom myndigheter, kommuner och annan offentlig verksamhet.

Myndigheternas skrivregler, hos isof.se

Språkversioner

Som innehållsansvarig vid Göteborgs universitet behöver du säkerställa att lagar och riktlinjer följs. Det innebär att när innehåll publiceras på svenska bör det åtminstone finnas en kortare summering på engelska. När ett innehåll publiceras på engelska måste det finnas en summering på svenska. Det finns enbart fördelar med att summera sitt innehåll på bägge språken eftersom man då uppfyller alla lagkrav samt når ut till en bredare målgrupp.

Som myndighet lyder Göteborgs universitet under dessa lagar och direktiv:

  • Språklagen (2009:600) anger att svenska är huvudspråk i Sverige och att myndigheter har ”ett särskilt ansvar för att svensk terminologi inom deras olika fackområden finns tillgänglig, används och utvecklas”.

  • Högskolelagen (1992:1434) anger att det i högskolornas uppgift ingår att samverka med det omgivande samhället och Göteborgs universitet ska därför sträva efter att förmedla forskning på klar och begriplig svenska, även inom de vetenskapsområden som domineras av engelska.

  • Enligt lagen om tillgänglighet (EN 9.3.1.1, WCAG 3.1.1 (A) måste webbsidans huvudsakliga språk vara angivet på ett maskinläsbart sätt, för att personer som använder skärmläsare ska få innehållet korrekt presenterat. Därför ska man inte blanda svenska och engelska på samma sida utan skapa olika språkversioner.

  • Den nordiska språkkonventionen (1987) garanterar att nordiska medborgare ska kunna använda sitt eget lands språk vid såväl muntlig som skriftlig kontakt med myndigheter och andra offentliga organ i ett annat nordiskt land. 

  • Göteborgs universitets vision Ett universitet för världen innebär bland annat att vi strävar efter att vara ett internationellt lärosäte vilket innebär att vår kommunikation ofta behöver ske på andra språk än svenska, framför allt engelska.

  • Göteborgs universitets språkpolicy slår fast att ”Det officiella kommunikationsspråket vid Göteborgs universitet är svenska men internationalisering innebär att engelska ofta används parallellt.”

 

 

 

Tillgänglighetskrav

Under uppbyggnad.

För information om tillgängliga dokument, läs mer under avsnittet Dokument.

Bilder

Bilder kan tydliggöra informationen på en webbsida och göra det enklare för en besökare att ta till sig informationen. Vid innehåll där bilder har ett eget syfte, till exempel om vi vill visa för presumtiva studenter hur det är att studera på Göteborgs universitet eller visa forskning, kan det vara aktuellt med bilder på en webbsida. Men innehåll där informationen är i fokus behöver vi inte ha bilder eftersom det kan dra fokus från själva informationen.

Ställ dig alltid frågan om bilden faktiskt bidrar till att tydliggöra informationen innan du publicerar en bild.

Video

Video kan förtydliga information som finns på en webbsida. Däremot ska vi använda video med eftertanke eftersom information i video inte är tillgänglig för alla. En video kan också distrahera konkurrera från informationen på sidan samt göra att sidan tar lång tid att ladda, vilket i sin tur påverkar sökmotorer negativt.

Dokument

Utgångspunkten är att vi ska undvika dokument på våra webbplatser. Besökare föredrar att läsa innehåll direkt på en webbsida istället för att ladda ner eller öppna en pdf. Det är också svårt att skapa tillgängliga dokument, vilket gör att vi i många fall inte följer lagen om tillgänglighet.

Dokument försämrar alltså användarvänligheten och det är därför vi i första hand ska undvika dokument och istället skriva direkt på webben.

Länkar

Med länkar kan vi hjälpa besökaren att hitta den information som hen letar efter, men också vägleda besökaren till att hitta ny information. Gemensamt för alla länkar är att de på ett tydligt sätt ska förklara var besökaren hamnar när en klickar på den.

Tabell

Tabeller används restriktivt. Tillfällen när det kan passa att använda en tabell är för att undvika att ladda upp Excel-dokument eller för att presentera strukturerad data.

För att tabellen ska möta krav på tillgänglighet är det viktigt att du formaterar den korrekt:

Kvalitetssäkring

Innan du publicerar ditt innehåll är det viktigt att du gör en kvalitetssäkring av ditt innehåll. Kolla alltid följande:

  • Stavning

  • Länkar

  • Alt-text på bilder

  • Rätt rubriknivåer

  • Kolla hur sidan ser ut i mobilen

När innehåll har publicerats kan du göra kvalitetssäkring via Siteimprove. Via verktyget Quality Assurance kan du hitta felstavningar och brutna länkar i innehållet på webbplatser på Göteborgs universitet. Verktyget är kopplat till redaktörsmiljöerna i Drupal och InfoGlue så att redaktören kan gå direkt in i verktyget och åtgärda felen.

Help center, hos Siteimprove har manualer, startguider och utbildningar.

Banners

En banner, även kallad sitewide alert, är ett meddelande som visas i sidhuvudet på webbplatsens alla sidor. Alla centrala webbplatser på Göteborgs universitet har banners. Funktionen används när det är extra viktigt att information om en händelse syns tydligt för många eller merparten av universitetets studenter, medarbetare eller externa kontakter.

Vanliga orsaker att publicera banner

  • Ett IT-system krånglar eller har ett planerat arbete som kan påverka slutanvändaren. (Vid incidenter gör IT en bedömning utifrån dess art, omfattning och påverkansgrad.)

  • Problem att komma i kontakt med universitetet.

  • Aktuellt om något som sker i våra lokaler (allt från ändrade öppettider över jul till större incidenter).

  • En pågående händelse som räknas som en kris (enligt Regler för krisberedskap).

Rutiner vid publicering av banners

Utformning

Textunderlag

Textunderlag fylls på och uppdateras kontinuerligt.