Under uppbyggnad
Webbredaktör kan skapa. Webbredaktör och lättredaktör kan redigera.
Sidans innehåll
Nyheter
Syftet med sidtypen nyheter är att publicera aktuell information som är relevant för studenter vid Göteborgs universitet. Alla nyheter listas i nyhetssöket. Det går även att göra inställningar för varje nyhet så att den automatiskt visas på startsida, Min sida och organisationssidan.
Nyheter kan riktas till studenter vid:
Hela universitetet – visas på startsidan för Studentportalen och på Min sida
Fakultet – visas på organisationssidan och på Min sida (för student som läser utbildning här)
Institution – visas på organisationssidan och på Min sida (för student som läser utbildning här)
Program – visas på Min sida (för student som har ett aktuellt studiedeltagande vid programmet)
Programtillfälle – visas på Min sida (för student som har ett aktuellt studiedeltagande vid programtillfället)
Vad är en nyhet?
En nyhet berättar om något av intresse för studenter som har hänt, pågår eller händer inom kort. Exempel kan vara förändrade öppettider / utbud på en servicefunktion, driftstörning för ett system eller tips om lediga jobb eller praktikplatser. möjligheter till kompetensutveckling utanför ordinarie utbildning.
Gemensam nämnare för exemplen på nyheter är att de har ett slutdatum när de inte längre är aktuella. Om du ska informera om något som gäller över en lång tidsperiod bör du istället göra så på en informationssida. Finns det ingen lämplig informationssida? Kontakta huvudredaktören på webbredaktion@gu.se så ser vi över möjligheterna.
Riktlinjer
Om innehåll
Förstå sidtypen nyheten
Sidtypen nyheter skapa och redigerar du genom att du fyller i uppgifter i ett innehållsformulär.
Skapa en nyhet
OBS! Du måste tagga nyheten med din organisation om du publicerar för en fakultet, institution eller motsvarande när du skapar nyheten. Annars kan du inte hitta nyheten i admingränssnittet.
I redaktörsgränssnittets meny väljer du ‘Innehåll > Nyheter’.
Klicka på ‘+ Lägg till nyhet’.
Nu öppnas en sida ‘Skapa Nyhet’. Fyll i innehållsformuläret.
När du är färdig sparar du nyheten:
Välj ‘Spara som: Utkast’ om du vill se hur evenemangssida kommer att se ut innan du gör det publikt.
Välj ‘Spara som: Publicerad’ för att publicera evenemanget så att besökare kan se det.
Välj område för nyhet
När du skapar en nyhet behöver du välja ett område. Vilket område du har valt syns för tillfället i sökfunktionen för nyheter, men kan komma att användas för att skapa automatiska listor i framtiden. Om du tycker att vi borde lägga till ett område kontaktar du oss på webbredaktion@gu.se.
Tagga med fakultet, institution eller motsvarande
Du kan ställa in din nyhet så att den syns på din organisationssida och på Min sida för studenter som har ett aktuellt studiedeltagande på din organisation.
I nyhetens innehållsformuläret klickar du på ‘Tagga nyhet med organisation’. Du kan tagga nyheten med en eller flera institutioner:
Fakultet genom att välja din fakultet, men låt institution vara tom.
Institution genom att först välja din fakultet, och därefter din institution.
Fakultet och institution genom att skapa två alternativ. Välj först fakultet, men låt institution vara tom. Klicka därefter på ‘Lägg till ytterligare alternativ’ och välj din fakultet och därefter institution.
Flera olika organisationer. Det finns ingen teknisk begränsning för hur många organisationer en nyhet kan vara taggad med. Välj ‘Lägg till ytterligare alternativ’ och följ instruktionerna för fakultet eller institution.
Du sparar valda organisationer genom att spara nyheten.
Tagga med program eller programtillfälle
Du kan ställa in din nyhet så att den syns på Min sida för studenter med aktuellt studiedeltagande vid ett program eller programtillfälle.
Tagga med antingen program eller programtillfälle
Om du taggar med program vissas nyheten för alla studenter som läser programmet. Välj programtillfälle om din nyhet enbart är aktuell för studenter vid en viss “årskull”, exempelvis info om att det är dags att ansöka om examen, eller att det är dags att söka kommande termins valbara kurser.
Det finns ingen teknisk begränsning för hur många program eller programtillfällen du kan tagga en nyhet med. Tänk på att du kan välja att tagga nyheten med en institution om du vill nå alla studenter, snarare än att välja alla program.
Tagga med program:
I nyhetens innehållsformuläret klickar du på ‘Tagga nyhet med program’.
Klicka på ‘Sök program’.
I dialogrutan som öppnas kan du söka på programmets titel eller utbildningskod. Det är möjligt att välja flera program samtidigt. Bocka i det eller de program som är aktuella och klicka på ‘Välj’.
Du sparar valda program när du sparar nyheten.
Tagga med programtillfälle:
I nyhetens innehållsformuläret klickar du på ‘Tagga nyhet med årskull (programtillfälle)’.
Klicka på ‘Sök programtillfälle’.
I dialogrutan som öppnas kan du söka på programmets titel, utbildningskod eller tillfälleskod. Det är möjligt att välja flera programtillfällen samtidigt. Bocka i det eller de programtillfällen som är aktuella och klicka på ‘Välj’.
Du sparar valda programtillfällen när du sparar nyheten.
Redigera nyhet
Instruktioner kommer
Radera nyhet
Instruktioner kommer