(sv) Mahara Eportfolio. Manual för studenter och lärare.

Kom igång

Ett antal guider som visar hur du ställer in Mahara Eportfolio så det ser ut och fungerar på det sätt du önskar.

Mahara Eportfolio är Göteborgs universitets verktyg för e-portföljer. 

En e-portfölj är ett system där studenter kan samla och presentera "bevis på lärande" - såsom uppsatser, rapporter, reflekterande kommentarer, uppgiftslistor, video, ljud eller konstverk. I princip allting som kan produceras och lagras digitalt. Dessa digitala föremål kallas artefakter i Mahara Eportfolio. 

Mahara Eportfolio är mer än bara en plats att lagra filer och presentera dem. I verktyget finns också flera sätt att interagera med sina lärare och studiekamrater. I Mahara Eportfolio kan du också blogga/göra loggboksinlägg (genom Journals) och bygga ditt CV (genom Résumé). 

Din e-portfölj kan användas för personlig reflektion och utveckling och för att ge underlag till bedömning för din kurs. Du bestämmer vad du delar med dina lärare, studiekamrater och vänner. Du kan också göra din portfölj, eller delar av den, offentlig så att även personer utanför Göteborgs universitet kan komma åt innehållet. Du kan sedan visa upp din utveckling och prestationer för till exempel arbetsgivare. 

Namnet Mahara visas på olika ställen i verktyget. Det är namnet på tjänsten, som vi kallar Mahara Eportfolio på Göteborgs universitet. Eftersom Mahara utvecklades i Nya Zeeland valdes ett maoriord för verktyget.

Exempel på portfölj i Eportfolio

Mahara Eportfolio vid Göteborgs universitet kan nås på två sätt:

  • Gå till Mahara Eportfolio direkt via adressen https://eportfolio.gu.se 

  • Gå till Mahara Eportfolio via Studentportalen https://studentportal.gu.se. Välj Verktyg och Mahara Eportfolio. Där hittar du även information om uppdateringar etc, så det kan vara bra att titta där regelbundet. 

Klicka på knappen Göteborg universitet Login och använd dina vanliga inloggningsuppgifter från universitetet. 

 

Under Profile kan du lägga till dina kontaktuppgifter och personlig information. Vart och ett av fälten under din profil kan betraktas som separata artefakter som du kan lägga till din profilsida eller vilken portföljsida som helst. Med andra ord kan du på varje portfölj du skapat välja hur mycket eller hur lite av din profilinformation du ska visa.

Din profilsida är offentlig, i den meningen att den som standard kan ses av alla som är inloggade i Mahara Eportfolio vid Göteborgs universitet. 

Var uppmärksam på din integritet. Var mycket vaksam med din privata information. Tänk på det som att ge information på ett visitkort. Hur mycket eller lite skulle du vilja visa där? Behöver du till exempel lämna ut ditt telefonnummer och hemadress? Om inte, fyll inte i den informationen. 

Fyll i formulärfälten med den information du vill lägga till och se till att klicka på Spara.

 

Bilderna du vill använda måste vara mellan 16×16 och 1024×1024 pixlar i storlek. Helst ska dina profilbilder vara fyrkantiga.  

Profilbilderna som du vill ladda upp till Mahara Eportfolio finnas tillgängliga på din dator eller telefon/surfplatta. Du kan också ge profilbilden en titel. 

Användarmeny > Profile pictures 

 

Startsidan/Dashboard är den första sidan du ser när du loggar in på Mahara Eportfolio. Du kan flytta, radera och lägga till objekten på sidan så att de passar det arbetssätt du önskar. Du vill kanske till exempel se din inkorg eller senaste foruminlägg. 

Klicka på Edit Dashboard för att ordna sidan som du vill. 

Se nedan för olika sätt att redigera Dashboard. 

 

Förstå Mahara Eportfolio

Mahara Eportfolio är inte som andra verktyg för undervisning och lärande som du kan ha använt (t.ex. Canvas) så det är viktigt att förstå skillnaderna. 

Skapa portföljinnehåll i Mahara Eportfolio

Din e-portfölj formas genom att du skapar sidor och samlingar (som består av sidor). Varje sida kan redigeras för att innehålla det innehåll du önskar, inklusive uppladdning eller inbäddning av filer av olika typer (t.ex. text, bild, media, webbresurser). 

Dela din portfölj med andra

 

Lämna in din eportfölj i Canvas för bedömning 

Denna manual, "Mahara Eportfolio. Manual för studenter och lärare", är en bearbetning av "How to use Mahara for students" av University of Bath, under licensen Commons Attribution-ShareAlike 3.0 unported (CC BY-SA 3.0). "Mahara Eportfolio. Manual för studenter och lärare" är licenserad under CC BY-SA 3.0 av Gustav Öberg.