/
Webbyta

Webbyta

Huvudredaktör kan hantera webbytor.

Sidans innehåll

Om webbyta

På gu.se finns det möjlighet för en verksamhet att ha en egen webbplats inom gu.se, något som kallas webbyta. En webbyta har en egen menystruktur, samtidigt som besökaren kan komma åt menystrukturen för universitetsgemensamma gu.se.

Huvudredaktören har ett övergripande ansvar för samtliga webbytor. I sin tur har varje webbyta en ansvarig webbredaktör som har ett övergripande ansvar för innehållet på webbytan.

Kriterier för webbyta

Om din verksamhet funderar på att ha en egen webbyta börjar du med att kontakta huvudredaktören via webbredaktion@gu.se. Tillsammans med huvudredaktör pratar ni om möjliga vägar framåt för ert kommunikationsbehov.

Det är alltid viktigt att fundera över vem som är målgruppen och vad som är bästa presentationen och platsen för innehållet utifrån målgruppens behov. Det finns inget egenvärde i att skapa massa webbytor, utan tvärtom är det alltid viktigt att fundera över vad som är det rätta sammanhanget för informationen.

Kriterier för en webbyta är:

  1. En utpekad ansvarig webbredaktör som har genomgått utbildning i Drupal.

  2. Verksamheten har möjlighet att administrera en egen webbyta.

  3. Det finns ett kommunikativt behov från målgrupp eller verksamhet.

  4. Det är tillräckligt med innehåll för att driva en egen webbyta samt att innehållet är tydligt avgränsat. Kanske räcker det att ha innehåll på en befintlig webbyta, till exempel en fakultets eller en institutions webbyta?

Överväg alltid att arbeta med sidtypen “forskningsprojekt/grupp” för den här typen av innehåll. Webbyta kan vara motiverat för verksamheter med väldigt mycket innehåll.

Enskilda utbildningar ska aldrig ha egna webbytor då all utbildningsinformation ska samlas under ingången studera.

Avpublicera inaktuell webbyta

För att undvika att vi har ytor som inte uppdateras är det viktigt att vi avpublicerar webbytor som inte längre är aktuella. Detta kan gå till på två olika sätt:

  • Din verksamhet vet om att ni inte använder er webbyta längre. Mejla webbredaktion@gu.se om att ni vill avpublicera er webbyta.

  • Huvudredaktören ser över alla webbytor en gång per år, som en del i kvalitetssäkringen. Om en webbyta inte har uppdaterats det senaste året hör huvudredaktören av sig till den som är ansvarig webbredaktör för att se om webbytan fortfarande är aktuell.