Önskemål ifrån verksamheten

Beskrivning

Här samlas alla de önskemål som kommer in ifrån verksamheten på adressen  webbprojektet@gu.se


InkommetFrånÖnskemålÅterkopplat
180129Olof.siverbo@gu.se

Jag önskar mig en funktion som filtrerar innehåll på en enskild sida. Exempel: https://pil.gu.se/publicerat/texter
På den sidan listas länkar till en massa skrifter. I anslutning till varje titel/länk anges en eller flera kategoribeteckningar.
Min tanke är att sidan ska inledas med en lista över dessa kategorier, där varje kategori är en länk.
Om jag t ex klickar på kategorin ”Undervisningsformer” visas enbart de titlar som är märkta med denna kategori.

Jag tror att det skulle vara en mycket användbar funktion. Webbsidorna i den kommande webben lär ju bli långa ibland,
och då kan filtrering vara ett bra sätt för användarna att snabbare hitta det de söker.

  • 180129
180125Lars.borin@gu.se
Hej!
Vi använder Drupal sedan flera år bl.a. för Språkbankens sidor
<https://spraakbanken.gu.se>. En funktion som vi finner omistlig är att kunna inkludera innehåll t.ex. från ett svn-repositorium. Se skärmbilden
som visar hur min egen presentationssida är kodad <https://spraakbanken.gu.se/swe/personal/lars>
En annan viktig sak är att man kan konfigurera hur publikationsdata som
kommer ur GUP ska visas upp på webbsidorna, både som människoläsbar
referens och som BibTeX-post.
  • 180125
180130Olof.siverbo@gu.se
  1. Vissa webbsidor existerar mest av strukturella skäl, som samlingsplats för ett antal undersidor. Vissa webbredaktörer lämnar dessa sidor nästan tomma. Jag föredrar att lista undersidornas titlar tillsammans med en mening eller två om undersidans innehåll (plus en länk förstås). Denna mening eller två brukar vara ingressen från resp undersida. Exempel: https://pil.gu.se/aktiviteter/workshoppar

    Enda nackdelen med det här upplägget, tycker jag, är att jag måste komma ihåg att ändra på ytterligare ett ställe när en ingress ändras. Mitt förslag är att man ska kunna länka in samma textparti på mer än en sida. (Inne i huvudartiklarna, alltså.) Då behöver man bara ändra en gång. (Helst skulle jag vilja kunna formatera textpartiet i fetstil på en sida och normalstil på en annan, men det är överkurs!)
  2. Ett annat exempel på när en sådan funktion vore användbar: På PIL:s webbplats återkommer ofta samma formulering på många webbsidor. Det kan t ex handla om antagningsregler eller när nästa termins kurser öppnas för ansökningar. Det handlar inte om långa texter, bara en eller ett par meningar. Även i dessa fall hade det varit utmärkt att kunna länka in samma textstycke på flera sidor, eftersom dessa formuleringar ändras ibland. Exempel: ”Höstens kurser öppnar för ansökningar onsdagen den 18 april, preliminärt cirka kl 08:00.” på https://pil.gu.se
  • 180201
180205lena.lehto@gu.se

Angående publikationslistor för medarbetarna på GU:s hemsidor.När man hämtar in publikations-ID från GUP ser publikationslistan olika ut på olika hemsidor, se inskannat exempel. Jag har sökt på Jovanna Dahlgren och första exemplet är från GUP, det andra är från avdelning för pediatriks hemsida och det tredje exemplet är från vår hemsida GP-GRC.

För att få snygga publikationslistor och kunna kopiera dessa om man behöver hade jag önskat att publikationslistorna är skrivna med Vancouver style som när man använder EndNote, se exempel nedan. Författare. Titel på artikeln. Namn på tidskrift, årtal; volym och sidnummer.

“Vancouver style” från EndNote:

Beamish AJ, Gronowitz E, Olbers T, Flodmark CE, Marcus C, Dahlgren J. Body composition and bone health in adolescents after Roux-en-Y gastric bypass for severe obesity. Pediatric obesity. 2017;12(3):239-46.


Med vänlig hälsning

Lena Lehto

  • 180205
180207annika.andersson@sprak.gu.se

Kommer vi att kunna få med oss alla formulär när vi går över till Drupal? Vi använder formulärverktyget flitigt, så jag hoppas att jag inte är tvungen att göra om allihop.


180221marie.andersson@economics.gu.se

En sak som är ett stort problem med nuvarande webben/Info Glue är att filer (pdfer) som laddats upp, t ex paper i samband med konferenser, är svåra att få bort. Trots att sidan avpublicerats finns filerna kvar på nätet när du googlar. Jag har just nu ett pågående problem. Kontaktat Rader fil på GU men vet inte om de lyckas. Detta måste ju finnas en lösning på, eller hur? Kanske inte ditt område men för gärna vidare till rätt person, tack!


  • 180221
180418olof.siverbo@gu.se

Ett önskemål för kommande externwebben: Att det alltid finns en URL som går till den svenska versionen av en sida, och en annan URL som går till den engelska.

Den nuvarande externwebben funkar ju lyckligtvis så. Men på Medarbetarportalen fanns det åtminstone tidigare inga länkar som garanterat tog användaren till den engelska respektive svenska sidan. Vilken språkversion som visas/visades avgjordes tydligen av inställningar i användarens webbläsare, alternativt vilken språkversion som användaren tidigare valt för sidor i Portalen.

Det är tänkbart att detta är löst i Medarbetarportalen nu (jag har inte frågat Supporten på länge). Men på UB-webben (som väl är byggd just i Drupal?) har båda språkversionerna samma URL, såvitt jag kan se. Om man går in på en UB-sida (t exhttp://www.ub.gu.se/bibliotek/ ) och byter till engelsk version så är URL:en fortfarande densamma.

Mitt önskemål är alltså att det ska finnas en URL som går specifikt till respektive språkversion. Sedan kan det förstås OCKSÅ finnas en URL som leder till den språkversion som användaren har förvalt i sin webbläsare. 

  • 180418
180611Cecilia Andreasson cecilia.andreasson@amm.gu.se


Vår avdelning skulle väldigt gärna vilja vara med i webbutvecklingsprojektet och bygga upp en ny sida för vår avdelning. Det har länge varit tal om att vi ska bilda School of Public Health och fungera som en mer fristående verksamhet.

Jag har därför fått i uppdrag av cheferna på avdelningen (Samhällsmedicin och folkhälsa, under inst. för Medicin) att kontakta er i webbutvecklingsprojektet för att få reda på mer om möjligheterna att delta så snart som möjligt och utveckla nya sidor för vår avdelning.

Ring mig jättegärna på 031-786 62 61!

  • Ringt (utan svar) och mejlat 180613
181030

Mia Jonsson Lindell mia.jonsson.lindell@gu.se

  • En funktion som gör det möjligt för användaren att beställa våra tryckta publikationer (en betallösning med direktbetalning är inte nödvändig, så länge det finns möjlighet att beställa mot faktura).
  • Funktion för vår statistikdatabas, helst bör det också gå att visualisera statistiken på ett tydligt sätt (http://www.nordicom.gu.se/sv/statistik-fakta/mediestatistik)
  • Funktion för vår konferenskalender (kalenderfunktion) (http://www.nordicom.gu.se/sv/aktuellt/konferenser)
  • Funktion för att publicera open access. Våra böcker och tidskrifter måsta gå att ladda ner i pdf-format på ett smidigt sätt från webbplatsen. För tidskrifterna krävs också att enskilda kapitel kan laddas ner separat (också i pdf-format), se till exemepel: http://www.nordicom.gu.se/sv/publikationer/nordicom-information/nordicom-information-40-1-2018-oppenhet-i-medier-och
  • Nedladdningsstatistik för våra PDF-publikationer + andra format.
  • Då Nordicom har två huvudmän, Göteborgs universitet och Nordiska ministerrådet är det viktigt att det går att ha två nivåer på loggor: nivå 1: Nordicoms logga, nivå 2: GU och Nordiska ministerrådet (dvs på jämbördig nivå).

Våra frågor kring flytten:

  • Kommer det vara möjligt att lägga till egna moduler (t. ex för att kunna visualisera statistik?) Om möjligt, hur kommer det fungera om vi behöver service för dessa?
  • Vi har sett att SCBs program för att presentera statistik (SCB PX-WIN) finns tillgängligt att använda hos GU. Kommer det programmet att kunna anpassas på ett snyggt sätt till den nya webben?
  • Kommer det finnas möjlighet att koppla nyhetsflödet till ett Nordicom-RSS?
  • Kommer det finnas en funktion för att tagga och söka i vårt nyhetsflöde?
  • När kan vi estimera att flytten kan ske?
  • Återkopplat 181212
181212Monica Havström, kommunikationen listning av publikationer på institutionsnivå
  • Type your task here, using "@" to assign to a user and "//" to select a due date
190111Anna SpyrouBloggfunktionlitet.
  • återkopplat