Instruktioner för dig som träffar/kommunicerar med studenter

Instruktionerna i den här sektionen vänder sig till dig som inte är redaktör, men använder dig av Studentportalen i arbetet för att stötta studenterna i deras studievardag eller med deras studier. Du kanske är lärare, administratör, studievägledare, kårrepresentant, servicecentermedarbetare, handledare eller annan roll som har kontakt med studenter.

Besök Studentportalen: I november 2023 lanserades nya Studentportalen, den går att nå på samma adress som tidigare studentportal.gu.se


Innehåll på sidan


Studentportalen – studenternas Medarbetarportal

Det finns några huvudsakliga vägar vi informerar om/länkar till Studentportalen:

Studentportalen – ett stöd för dig som möter studenter

Studentportalen är även ett stöd för dig som möter studenter. Du kan:

  1. Länka eller hänvisa studenter till olika sidor i Studentportalen när de behöver information om en viss fråga. Genom att länka till Studentportalen, snarare än att själv skriva ut informationen i meddelanden till studenter eller på kursrummet i Canvas, sparar du tid. Informationen på Studentportalen ses regelbundet över för att säkerställa att den är aktuell och korrekt. Genom att länka till hit kan du därför även vara säker på att dina studenter alltid får korrekt information.

  2. Skicka ut korta meddelanden till alla studenter vid ett program.

Hitta till information på Studentportalen

Studentportalen når du via adressen studentportal.gu.se. All information på webbplatsen är sökbar och det sker ett aktivt arbete med att göra söket så enkelt och effektivt som möjligt. Det är där för oftast enklast att söka efter det du letar efter, men du kan även navigera via menyn.

Exempel på innehåll som många söker efter:

  1. Organisationssidor – informationssida för fakultet eller institution: Alla fakulteter, institutioner och motsvarande har en (1) sida på Studentportalen, där de samlar kontaktuppgifter och annan viktig information om den egna verksamheten. Du kan enkelt söka fram sidan för din kurs fakultet eller institution på Studentportalen sökfunktion. Sök efter fakultet eller institution

  2. Programsidan – information till programstudenter från programmet: Alla studenter som läser ett program har en (1) sida där programmet samlar kontaktuppgifter och annan information för programmets studenter. Du kan enkelt söka fram programsidor på Studentportalens sökfunktion. Sök efter programsida på Studentportalen

  3. Informationssidor om studieadministration, examination, service och stöd: Merparten av studentportalen består av informationssidor, sidor som ger information om en specifik fråga eller uppgift.

Exempel på informationssidor och hur du kan länka till dem:

Du har gett information om att studenterna ska ha en salstentamen i de gemensamma skrivsalarna ett visst datum. På Canvas finns kursmaterial och instruktioner om vad tentan kommer handla om. Du kan även länka till Studentportalen för att studenterna ska kunna förbereda sig om hur det kommer gå till på tentadagen:

Du har gett information om en examinerande hemuppgift, där studenterna ska svara på några frågor i en längre analyserande text. På Canvas ger du instruktioner om inlämningsuppgiften, men vill även att studenterna ska få hjälp kring referenser och att de förstår vad det innebär att plagiera. Du länkar till två sidor på Studentportalen:

En student skriver till dig på Canvas och undrar hur hen gör för att se resultatet när hela kursen har blivit godkänd. Du kan berätta för studenten att instruktioner om detta finns på sidan Registrering, resultat och intyg på Studentportalen.

En student behöver ta ett uppehåll från studierna och frågar dig hur hen ska gå tillväga. Även här finns informationen på Studentportalen: Studieuppehåll och studiestrategier

Förutom exemplen ovan innehåller Studentportalen den mesta informationen som behövs för att studenterna ska kunna administrera sina egna studier. Därför kan du i de flesta fall hitta en sida på Studentportalen som du kan hänvisa studenterna till för information under sektionen Dina studier.

Saknar du innehåll? Kontakta studentportal@gu.se så kan vi antingen guida dig rätt, eller utreda om vi behöver publicera nytt innehåll.

Länka till informationssida med lokala tillägg

På Studentportalen finns en gemensam meny, som samlar all information till studenter från universitetsgemensamma funktioner, och från fakulteter, institutioner och motsvarande. Sidorna i menyn är dynamiska, vilket innebär att informationen på sidan anpassar sig efter den utbildning studenten läser och vilken fakultet och institution som utbildningen hör till.

1. Ställ in rätt fakultet/er och institution/er

Alla dynamiska sidor har en inledande sektion med universitetsgemensam information följt av en sektion med information från fakulteter och institutioner. Genom att logga in i Studentportalen ser studenter automatiskt rätt lokala information baserat på studenternas organisatoriska hemvist, men det går även att göra val manuellt.

Vi rekommenderar att du har din fakultet och institution valda. Det valet sparas och följer med till övriga informationssidor, tills dess att du själv väljer att göra ändringar. (Mer om konceptet för studentportalen längre ner på sidan.)

2. Sidans URL ändras utifrån valda fakulteter och institutioner

De val du gör kommer automatiskt att uppdatera adressen till sidan, så att valen även följer med i adressen. I bilden nedan är vi på sidan Ny student och har valt att visa infomration från Institutionen för kemi och molekylärbiologi. När vi gjort detta uppdateras adressen i adressfältet automatiskt med tIllägen i_keb=1.

3. Länka till en informationssida med studentens fakultet och institution inställda

I och med att alla sidors URL ändas utifrån valda fakultet och institutioner, kan du alltid länka studenter till en informationssida med rätt lokala information.

Skicka ett kort meddelade till alla studenter vid ett program

Studentportalen har en funktion som heter studentmeddelande. Denna funktion gör det möjligt att publicera ett anslag till studenter inom ett program (alla studenter som läser ett program, eller en årskull inom programmet), liknande de anslag som går att publicera på Canvas. Studentmeddelande på Studentportalen syns för inloggade studenter på deras Min sida.

Instruktioner: Publicera studentmeddelande

Studentportalen och andra system/webbplatser

Canvas och Studentportalen

Studentportalen och http://gu.se

Studentportalen och övriga system

Förutom Canvas och Studentportalen finns det en mängd olika system och digitala verktyg som studenterna kommer att använda sig av under sin tid på Göteborgs universitet. Studentportalen fungerar som en källa för information och support kring dessa system.

Studentportalens koncept och innehåll

Gemensam meny

På gamla Studentportalen var informationen uppdelad utifrån organisation. Under menyvalen “Mina studier” hade institutioner, fakulteter eller motsvarande egna menyer, och under övriga menyval hade gemensamma förvaltningen/motsvarande sin information.

I nya Studentportalen finns det istället bara en gemensam meny som studenterna alltid kan hitta sin information i.

Sidor med universitetsgemensam + fakulteters och institutioners info

I den gemensamma menyn finns sidor som alla redaktörer i Studentportalen gemensamt har hand om. Vi kallar dessa dynamiska informationssidor, eftersom de ändrar innehåll dynamiskt utefter val av fakulteter och institutioner.

Överst på dessa sidor finns alltid universitetsgemensam information som gäller för alla studenter på Göteborgs universitet. Därefter visas tilläggsinformation och förtydliganden från just de fakulteter och institutioner som är valda.

Skräddarsydda val utifrån studenternas studiedeltagande

Studenterna kan logga in i Studentportalen. När de är inloggade så ställs sidan automatiskt in så den visar aktuell information för de utbildningar som pågår just nu för studenten. Det går även att manuellt ändra vilken information som visas (se bild nedan), vilket är bra för dig som vill kunna se samma information som dina studenter.

Min sida för inloggade studenter

Inloggade studenter kan även besöka Mina sida. Den består av skräddarsydd information för studenten:

  • Nyheter, anslag och evenemang från den fakultet och institution de tillhör, och (om de är programstudenter) från det program de läser.

  • Aktuella studiedeltaganden, kurser och program som studenten läser.

  • Länkar direkt till aktuella kursrum i Canvas

  • Länkar till sidor för fakulteter, institutioner och program (om studenten läser ett program).

Syftet med att visa upp aktuella studiedeltaganden på Min sida är inte att ersätta Ladok, utan att kunna länka vidare till kontextuellt relevant information baserat på studierna. Här får studenterna en förståelse för vilken institution och fakultet deras utbildning hör till.

Informationen om studentens aktuella studier hämtas från ladok. Det kan dock i förekommande fall finnas skillnader mellan vad studenten ser här och hur det ser ut i ladok. Om studenten har frågor kring detta eller upplever en oro över att det som visas på Min sida inte är “korrekt”, så hänvisa alltid till Ladok. Det som finns i Ladok för studenter är det som är rätt.

Designskiss Min sida

Du kan endast komma åt Min sida om du är inloggad med ett aktivt studentkonto. Ingen annan än den enskilde studenten kan se vilken information som finns på den egna Min sidan.

För att du ska kunna hjälpa studenten att hitta rätt finns det därför en designskiss här nedan som visar hur Min sida ser ut.