Skip to end of metadata
Go to start of metadata

You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 2 Next »

På nya Studentportalen finns ett antal olika sätt att länka till andra sidor på portalen, och länkarna går att manipulera så att vi som redaktörer säkerställer att besökaren som klickar på länken hamnar rätt. På den här sidan hittar du information om hur du skapar länkar på olika sätt och för olika ändamål.

 

Länkar via text editor

I text editorn som vi använder för att skriva brödtext finns en knapp med en ikon föreställande en länk (från en kedja). Detta är knappen som används för att infoga en länk till en annan sida.

Om vi trycker på den här knappen får vi upp ett nytt fönster med ett textfält.

Om sidan vi ska länka till är en “intern” sida, alltså en annan sida på Studentportalen, behöver vi inte klistra in en exakt URL i den här sidan. Det räcker att vi börjar skriva titeln på sidan så får vi upp förslag på sidor i Studentportalen som matchar sökningen. Vi testar att söka efter Utbytesstudier.

Genast får vi upp en lista med alla relevanta sökträffar i Studentportalen. Vi behöver nu bara klicka på rätt sida för att länken ska skapas. Det vi nu har gjort kallas för en intern referens. Fördelen med att göra så här kontra att skriva in den exakta adressen till sidan är att länken nu är dynamisk. Skulle sidan vi länkar till i framtiden byta namn, eller få en annan placering i menyträdet, kommer länken fortfarande att fungera. Det hade den däremot inte gjort om vi klistrade in en exakt URL.

Vi tittar på hur det istället ser ut om vi klistrar in en exakt URL.

Listan visar nu enbart den länk vi klistrade in, och säger “Inget resultat”. Vi kan fortfarande klicka på den adress vi klistrade in, men fönstret varnar för att “This URL Will be used as is”. Alltså, den tar ingen hänsyn till om målsidan byter namn eller plats i framtiden.

Slutsatsen här är alltså att om det är en sida på Studentportalen som vi vill länka till, så ska vi med hjälp av det här fönstret säkerställa att vi har skapat en intern referens till sidan vi länkar till. Om vi istället ska länka till en extern sida som inte finns på Studentportalen så behöver vi använda den faktiska URL:en för att skapa länken. 

Länk till lokalt innehåll (ankarlänkar)

Eftersom de allra flesta informationssidorna på Studentportalen är gemensamma, alltså att central information kan kompletteras med lokala tillägg på dessa sidor, så räcker det i de flesta fall att vi länkar till informationssidan för att studenten ska hitta rätt.

Ibland vill vi dock hänvisa studenten direkt ner till det lokala innehållet på en informationssida. För att göra detta behöver vi bara gå till informationssidan i fråga och högerklicka på “Information från fakultet och institution” i sidans innehållsförteckning, och klicka på “Kopiera länk”.

Vi kan nu använda länken vi har fått för att skicka besökaren direkt ner till det lokala innehållet på sidan. Detta kan göras med vilken som helst av rubrikerna i innehållsförteckningen, inte bara den rubrik som leder till lokala tillägg.

För att säkerställa att länken vi har faktiskt är en ankarlänk kan vi titta på hur den ser ut.

studentportal.gu.se/terminstider#information-fran-fakultet-och-institution

studentportal.gu.se” är “grund-adressen”. “/terminstider” Leder direkt till sidan om terminstider. “#information…” är själva ankaret, som letar upp H2 rubriken på sidan och skickar besökaren direkt ner till den.

Observera att du inte kan länka direkt till det lokala innehållets “egen sida” så som du som redaktör ser den i redaktörsgränssnittet (se bild nedan). Denna vy är låst till redaktörer, studenter som klickar på en länk som leder hit kommer att få ett så kallat 403-fel, “access denied”.

Länkar som aktiverar lokalt innehåll

I Studentportalen kan lokalt innehåll på en informationssida döljas eller visas genom att besökaren kryssar i kryssrutor för respektive organisation. För inloggade studenter är vissa rutor redan förifyllda baserat på studenternas organisatoriska hemvist. För icke-inloggade besökare är alla rutorna tomma första gången de besöker en informationssida.

Vi kan dock med hjälp av länkar säkerställa att vissa organisationers lokala innehåll är aktiverade redan när besökaren klickar på länken. Detta görs genom att vi häktar på en så kallad “sök-query” på länkadressen. Detta görs automatiskt och i realtid allteftersom kryssrutor bockas i och bockas ur i den utfällbara rutan som finns längst upp på alla informationssidor som har lokala tillägg.

I exemplet nedan är vi på sidan Ny student och har fällt ut rutan där vi väljer vilket lokalt innehåll som ska visas, och bockat i Institutionen för kemi och molekylärbiologi.

När vi gjort detta uppdateras adressen i adressfältet automatiskt.

Vi ser här att efter /ny-student i slutet av adressen har vi fått ?i_keb=1. Detta är den så kallade “queryn”. “i_keb” är ladok-ID:t för Institutionen för kemi och molekylärbiologi och “=1” betyder att ja, den ska synas. Om vi bockar i flera organisationer så häktas dessa på en efter en i adressen. Vill vi dubbelkolla att vi verkligen fått med våra organisationer i länkadressen är det alltså denna (eller dessa) textsträng(ar) i slutet på adressen vi ska titta efter.

Kombinationslänkar

Givet de två olika möjligheterna vi har att manipulera länkar för specifika ändamål enligt ovan, går det då att kombinera dem så att vi både aktiverar lokala innehåll på en informationssida, och skickar besökaren direkt ner till detta innehåll? Svaret är ja. För att få med både aktivering av lokalt innehåll och ankarlänken som skickar besökaren direkt ner till det lokala innehållet, behöver vi bara först bocka i vilka organisationers information vi vill se, och därefter högerklicka i sidans innehållsförteckning för att kopiera adressen. Den ser då ut så här:

studentportal.gu.se/dina-studier/ny-student?i_keb=1#information-fran-fakultet-och-institution

Texten i svart här ovan är den “vanliga” adressen till sidan “Ny student”, den gröna strängen aktiverar Institutionen för kemi och molekylärbiologi och den röda textsträngen (“ankaret”) skickar besökaren direkt ner till det lokala innehållet.

Puff och CTA knapp

  • No labels