Skip to end of metadata
Go to start of metadata

You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 21 Next »

Om denna sida

På denna sida listas de vanliga frågor (och svar på dessa) som kommer in till POP-supporten från POP-administratörer.

Logga in

 Varför kan jag inte logga in i POP?

Detta kan bero på att personen som försöker logga in inte har ett aktivt x-konto.

 Det går inte att logga in i POP när jag arbetar på distans

För att kunna logga in i POP när du arbetar på distans behöver du vara uppkopplad till universitetets nätverk via VPN (Cisco AnyConnect). Information om hur du kopplar upp dig via VPN finns på sidan Arbeta på distans - VPN.

Frågor om anknytningar

 Vad är en anknytning?

Anknytningar visar vilka anställningar och uppdrag en person har inom universitetet.

Exempel: En persons primära anknytning kan till exempel vara administratör på ett fakultetskansli. Personen kan även vara utlånad 30% som handläggare på en annan del av universitetet. Därutöver kan personen ha ett uppdrag som forskare. Alla dessa tre anknytningar går att lägga in i POP, tillsammans med de kontaktuppgifter som hör till respektive anknytning.

För de flesta anknytningar för GU-anställd personal kommer uppgifterna under anknytningsbenämning och organisation från Primula och kan inte redigeras i POP.

 Vem kan skapa eller ändra en anknytning?

Det är den lokala POP-administratören som har behörighet att lägga till nya anknytningar och göra justeringar i anknytningar.

Som POP-administratör kan du redigera anknytningar för ej anställda personer som du administrerar samt de anknytningar som är tillagda i POP.

För de flesta anknytningar för GU-anställd personal kommer uppgifterna under anknytningsbenämning och organisation från Primula och kan inte redigeras i POP.

 Hur tar jag bort en felaktigt inlagd anknytning?

Anknytningar tas inte bort i POP, utan de behöver få ett riktigt avslut. Se information på sidan ​

 Hur avslutar jag en anknytning?

Man avslutar en anknytning genom att lägga till ett tom-datum som avslutar personens anknytning till universitetet. Se sidan ​ .

Anknytningar i POP avslutas automatiskt det datum som står på raden "Giltigt t.o.m." Om anknytningen är en tillsvidaretjänst står inget datum på raden. Anknytningen avslutas då automatiskt i samband med att tjänsten avslutas i Primula.

 Hur tar jag bort en felaktigt inlagd anknyting?

Om du råkar lägga in en felaktig anknytning på en person kan den tas bort genom att skriva in samma datum på raden "Giltig fr.o.m." och "Giltig t.om." Använd då ett datum som redan har passerat. Se sidan ​.

 Hur hittar jag avslutade (förfallna anknytingar)?

Anknytningar som är avslutade finns kvar i POP, men du kan behöva klicka i rutan "Förfallna" för att kunna se dem. Se mer om hur du hittar dem på sidan ​ .

 Vad används primär anknytning till?

Man kan markera i POP vilken anknytning som anses vara den “primära” för personen - se sidan ​

  • Om personen har flera anknytningar så är det den anknytning som är satt som primär som visas överst i listan över anknytingar på personsidan på gu.se.

  • Det är också den primära anknytningens organisationsenhet som visas på personen när man söker personer i sökfältet inne i POP.

 <********> Hur gör jag så att en person som just nu är anknuten till en annan institution, får en anknytning till min institution?

Frågor om e-postadresser

 Vilka epostadresser får man visas med på GU:s webb?

Alla personer i POP kan visas på www.gu.se med e-postadresser som slutar på *gu.se, *ituniv.se, *chalmers.se

Utöver ovanstående, kan man som ej anställd också få visas på webben med en “region” adress enligt nedan: *regionblekinge.se, *regiondalarna.se, *gotland.se, *regiongavleborg.se, *regionhalland.se, *regionjh.se, *rjl.se, *regionkalmar.se, *kronoberg.se, *norrbotten.se, *skane.se, *sll.se, *regionsormland.se, *regionuppsala.se, *regionvarmland.se, *regionvasterbotten.se, *rvn.se, *regionvastmanland.se, *regionorebrolan.se, *regionostergotland.se, *vgregion.se

Frågor om telefonnummer

 Varför syns inte personens telefonnummer?

Uppgift om telefonnummer kommer från telefonisystemet CMG/telefoni. Kontakta telefonväxeln: vaxeln@gu.se.

 Hur ändrar jag en persons telefonnummer?

Telefonnummer så som fax, mobilnummer och fast anknytning, kommer till POP från källsystemet CMG/telefoni och kan inte ändras i POP.

För att ändra uppgift om en persons telefonnummer får man ta kontakt med telefonväxeln: vaxeln@gu.se.

Detta kan medarbetaren göra själv och behöver inte ske via POP-administratör

Frågor kring behörighet till POP

 Hur får man behörighet som POP-administratör?

Om du blivit utsedd till POP-administratör behöver du ansöka om administrationsbehörighet till systemet genom att fylla i blanketten Ansökan om administrationsbehörighet i POP och OrgDB. Blanketten finns på följande sida: medarbetarportalen.gu.se/blanketter/personal

Därefter skickas den ifyllda blanketten in som bifogad fil via formuläret längst ned på följande sida:
medarbetarportalen.gu.se/service-stod/for-arbetsgivare/hrsupport

 Vilka behörigheter finns att få i POP?

I POP finns följande behörigheter:

  1. Grundbehörighet för alla medarbetare - alla personer som finns i POP som en person och som har ett aktivt xkonto kan logga in i POP. Dessa kan enbart se sin egen profilsida i POP.

  2. POP-administratör - kan administrera alla personer för en eller flera organisationsenheter. Detta omfattar funktionalitet så som att skapa nya ej anställda personer, ändra person, samt ändra och lägga till anknytingar.

  3. Objektspecialist - samma behörighet som POP-administratör, med tillägg att kunna utföra systemadministration. Tilldelas i regel till personer som arbetar med daglig drift och förvaltning av systemet.

Frågor om hantering av ej anställda medarbetare

 Hur förlänger jag en ej anställd?

Leta upp personen i POP - se Sök person

Gå in på den eller de anknytningar som skall förlängas Ändra en anknytning och justera anknytningens tom-datum.

 Hur skapar jag ett xkonto för en ej anställd medarbetare?

Man kan skapa xkonto på en ej anställd:

  • När man skapar en ny person i POP - se Skapa person

  • Efter att personen är skapad, genom att gå in på personens profilsida och ange att man vill att konto skall skapas - se Ändra en person

 Hur skapar jag en gu-epostadress för en ej anställd medarbetare?

Man kan skapa en gu-epostadress på en ej anställd:

  • När man skapar en ny person i POP - se Skapa person

  • Efter att personen är skapad, genom att gå in på personens profilsida och ange att man vill att konto och epost skall skapas - se Ändra en person

 Hur gör jag så att en inaktiv ej anställd medarbetare, blir aktiv?

Detta kan ske på två sätt:

  1. Om personen har ett uppdrag vid universitetet som skall förlängas, leta upp den förfallna anknytningen som det rör för personen och förläng giltighetstiden på denna (tom-datum) se Ändra en anknytning .

  2. Om personens aktiva roll inte knyter direkt an till tidigare förfallna anknytningar på personen, så skapar man upp en helt ny anknytning för personen - se Lägg till anknytning

 Hur tar man (inaktiverar) bort ett xkonto på en ej anställd medarbetare?

Detta sker i Aida och utförs av en behörighetsadministratör.

 Har tar man bort så att en ej anställd medarbetare inte längre har en gu-epostadress?

Detta sker i Aida och utförs av en behörighetsadministratör.

Frågor kring vad som visas om personer på webben

 Jag finns med i POP men inte på gu.se

För att en person som finns med i POP ska synas på gu.se behöver följande vara uppfyllt i POP:

  1. Att personen har en aktiv anknytning i POP. Det innebär att datumet som står under Giltigt fr.o.m. ska vara före dagens datum. Under Giltigt t.o.m. ska det vara tomt eller stå ett datum efter dagens datum.

  2. Att rutan “Visas på webben” är markerad i anknytningen.

  3. Att personen inte är markerad som skyddsvärd.

 Varför syns inte all personal som hör till min organisation på gu.se?

Sökfunktionen "Hitta organisation" på gu.se visar varje enhet separat, och listorna över personal innefattar bara de som har sin anställning vid varje specifik enhet. Du kan alltså behöva gå in på sidor för flera olika enheter för att se alla som arbetar på din organisation.

 Hur lång tid tar det innan nya personer eller ändringar i POP syns på gu.se?

Det beror på hur mycket uppgifter som just då exporteras från POP, samt vilken belastning det är på gu.se. Det kan ta upp till nästkommande dag innan nya personer eller ändringar i POP syns på gu.se, men oftast går det betydligt fortare. Tänk på att klicka på "Spara person" efter att du har gjort ändringar i POP. Om de nya uppgifterna inte syns på gu.se senast nästkommande dag så kontakta din POP-administratör.

Webbläsarens cacheminne kan göra att uppdateringar inte syns
En orsak till att uppdateringar inte syns på gu.se kan vara att webbläsaren använder sitt cacheminne när den visar sidan. Då syns inte de senaste uppdateringarna. För att kringgå detta kan du prova att tömma webbläsarens cacheminne, och därefter uppdatera sidan på gu.se. Tömning av cacheminnet görs på olika sätt i olika webbläsare, om du inte hittar funktionen kan du göra en sökning på nätet efter instruktioner.

 Det står fel namn i adressfältet (url) på sidan med mina uppgifter på gu.se

Texten i adressfältet är kopplat till en e-postadress du har på universitetet. E-postadresserna finns i källsystemet Aida. Många har flera adresser, till exempel om man har bytt namn. Fel namn i adressfältet kan bero på att du har kvar en e-postadress som inte längre är aktuell. Om det är viktigt att namnet ändras kan du be din POP-administratör om hjälp att ta bort den inaktuella e-postadressen i Aida. Notera bara att eventuella mail som skickas till den e-postadress som tas bort då inte längre kommer att nå dig.

 Vilka uppgifter visas om personer på GU:s webb?

För de personer och anknytningar som är satta att få visas på www.gu.se i POP visas följande uppgifter:

  • Förnamn, efternamn, foto, CV, publikationer från GUP, personlig beskrivning

  • För respektive anknytning visas också, anknytningsbenämning, organisationsnamn, telefonummer (fas ankn, mobil och fax), epostadress, besöksadress (gata, postnr, ort), rumsummer och postadress (gata, postnr, ort).

Följande uppgifter i POP visas intewww.gu.se:

  • Personnummer, xkonto, medborgarskap, externa webbsidor och profiler, kompetens som är inlagd under personlig beskrivning,

  • samt följande uppgifter som finns på anknytningarna: arbetsbeskrivning, anknytningens from datum och tom datum.

 Hur väljer jag vilken anknytning på en person som skall visas på GU:s webb?

För att en anknytning skall visas på gu.se behöver rutan Visas på webben? vara ikryssad. Se mer om hur du ändrar en anknytning på Ändra en anknytning

Publikationer

 En persons publikationer syns inte på gu.se och/eller i POP

Publikationer i databasen Göteborgs universitets publikationer (GUP) ska skickas automatiskt från GUP till POP och därefter vidare för publicering på webben. Om något i denna kedja inte fungerar finns det några olika åtgärder man kan göra:

Publikationen syns i GUP och i POP, men inte på webben
Detta kan ofta åtgärdas genom att göra en mindre ändring i POP, till exempel i personlig beskrivning, och sedan spara. Då görs en ny export av alla uppgifter i POP till webben.

Publikationen syns under "Mina publikationer" i GUP, men inte i POP och inte på webben
Prova att spara om publikationerna i GUP. Då görs en uppdateringen från GUP till POP och vidare till webben.

Publikationen syns inte under "Mina publikationer" i GUP
Då kan ditt ID i GUP behöva knytas till personens x-konto. För att få detta åtgärdat kontakta GUP support via kontaktformuläret på universitetsbibliotekets kontaktsida, alternativt e-post gup@ub.gu.se eller telefon 031-786 6671.

Frågor om vad en enskild medarbetare kan göra själv

 Vad kan den enskilde medarbetaren själv sköta i POP?

Medarbetaren kan underhålla följande uppgifter om sig själv i POP: foto, CV, personlig beskrivning och kompetens.

En ej anställd person kan också ändra sitt förnamn och efternamn. Den anställde personen underhåller detta i Primulas egenrapportering.

  • No labels