Drupal, instruktioner för redaktörer

Skip to end of metadata
Go to start of metadata

You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

Version 1 Next »

Vad är en genomgångssida?

Anledningen till varför vi kallar dessa sidor för ”genomgångssidor” är att de inte innehåller en massa text och fakta som användaren stannar upp och läser, utan är egentligen en samling ”puffar” (vidarelänkningar) som skall leda användaren inåt till mer fokuserade sidor där besökaren stannar och läser. Man kan säga att dessa genomgångssidor ska ge en  överblick och inspiration till innehållet som finns längre ned i strukturen.

Genomgångssidan används både för en webbytas startsida som har många olika typer av användare med olika behov på webbytan. 

En del vill bara få kontakt med verksamheten, en annan vill veta vilka event som kommer upp medans en sista kanske bara vill förstå hur det är att studera där. Alla bör kunna hitta sin del på sidan och komma vidare in i webbplatsen.

Genomgångssida används också för att samla innehåll inom ett specifikt område, som till exempel studera hos oss, vår forskning. Syftet är då att presentera innehållet som finns längre ner  i strukturen eller till sidor som inte finns i strukturen (till exempel forskningsprojekt och nyheter). Sidmallen kan också användas för kampanjsidor och större evenemang. Sidmallen är alltså inte anpassad för att arbeta med mycket text, då ska istället informationssidan användas. Denna sidtyp kan endast skapas av webbredaktörer.

Vad är skillnaden på startsidan och underliggande genomgångsidor?

Startsidan kan vara första sidan till gu.se eller till din institution, fakultet, centrumsida eller samarbetsprojekt.  Startsidan är vanligtvis starten för din besökare, och bör fungera som en övergripande förklaring av vad din verksamhet eller projekt är för något samt locka till att klicka vidare för mer läsning. Startsidan ska leda besökaren vidare till de olika fokusområdena i strukturen.

De underliggande genomgångssidorna är en djupdykning i de sektioner på startsidan  som besökaren kom ifrån. Den underliggande genomgångssidan fungerar på liknande sätt som startsidan att du skapar sektioner av ämnet och ger en överblick av det, men nu då mer djupgående och enbart kring till exempel ”studera”.

Startsida

Här är en startsida med fyra sektioner. Första (0) är översikten, Huvudbilden med till exempel bild samt övergripande ingresstext. De restrerande tre är olika ingångar till din verksamhet, till exempel om oss (1), studera (2) och forska (3). 

Tänk på vad din användare behöver veta om din verksamhet. Vad börjar du visa? Är det allmänt om verksamheten, nyheter kring denna samt till exempel om lokalerna så börja med dessa som här i sektioner om oss, och lägg ut puffar kring studera i nästa sektion, och avsluta med till exempel forskning.

Vissa verksamheter kan stanna här och enbart använda sig av en sida som hjälper användaren vidare till rätt destination, som skulle kunna vara en kurssida, nyhetsartikel, personsida eller kanske bara mer information om verksamheten.

Men om det finns mycket information som inte känns som det får plats på en startsida, så använd dig av fler genomgånggsidor som då blir undersidor utöver själva startsidan.

Genomgångssidor

Här ser vi att undersidorna är också uppdelade i sektioner, men att dessa har enbart med undersidans fokusområde att göra. Studera (2) har tre sektioner som skulle kunna delas upp i nyheter+event, kurser+program samt om studenterna+skolan.

De andra undersidorna är då om oss och forskning som har liknande strukturer.

  • No labels