Skip to end of metadata
Go to start of metadata

You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 9 Next »

I korthet

Studentportalen är våra studenters primära webbplats för information om studierna och studielivet, såsom studieadministration, stöd, support för olika digitala verktyg och aktuellt i form av nyheter och evenemang. Arbetet leds av en huvudredaktör placerad vid Kommunikationsenheten och alla fakulteter, institutioner och motsvarande samt vissa centrala enheter publicerar innehåll.

Adress

https://studentportal.gu.se

System

Studentportalen är byggd i webbplattformen Drupal.

Ansvariga

Produktägare är Tobias Karlsson på Kommunkationsenheten

Huvudredaktör är Frida Rudebo på Kommunikationsenheten.

Sidans innehåll

Studentportalen – studenternas Medarbetarportal

Studentportalen riktar sig till dem som är (eller snart är) studenter vid Göteborgs universitet. På sätt och vis går det att säga att Studentportalen är studenternas motsvarighet till Medarbetarportalen. Studentportalen ska ge studenterna hjälp till självhjälp i att hantera studierna och universitetslivet, på samma sätt som du som medarbetare besöker Medarbetarportalen om du behöver hjälp i ditt arbete eller kring din anställning.

I Studentportalen hittar studenterna bland annat:

  • Information som hjälper dem att administrera sina studier.

  • Information kring tenta, examen och olika studieregler.

  • Support i olika system och digitala verktyg som används av studenter vid universitetet.

  • Stöd i allt från studieteknik till hur de kan få hjälp med sin hälsa och sitt välmående under studierna.

Ett stöd för dig som möter studenter

Studentportalen fungerar även som ett stöd för dig som möter studenter. Du kan:

 Länka eller hänvisa studenter till olika sidor i Studentportalen

När du vet att studenter behöver information om en viss fråga kan du länka till en informationssida i Studentportalen, snarare än att själv skriva ut informationen på kursrummet i Canvas, i mail eller annan kommunikation till studenter.

Informationen på Studentportalen ses regelbundet över för att säkerställa att den är aktuell och korrekt och du kan vara säker på att dina studenter alltid får korrekt information på Studentportalen.

Länka rätt i Studentportalen

 Skicka ett studentmeddelande (kort meddelande) till alla studenter vid ett program

I Studentportalen finns en funktion som kallas studentmeddelanden. Detta är korta notismeddelanden som syns på den inloggade studentens Min sida, liknande funktionen anslag i Canvas.

Studentmeddelanden kan publiceras mot alla studenter på ett program, eller endast en specifik årskull av ett program (ett programtillfälle).

Studentmeddelande

 Skicka en nyhet (längre meddelande) till alla studenter vid fakultet, institution eller program

Nyheter är en sidtyd i Studentportalen (till skillnad mot Studentmeddelanden som är en notis som syns på sidan Min sida) som ger möjlighet att skriva längre texter, med rubriker och länkar. Nyheter syns på Min sida, aktuella organisationssidor och är sökbara i Studentportalens sökfunktion.

Nyheter kan publiceras mot alla studenter vid en fakultet, institution, program eller endast en specifik årskull av ett program (ett programtillfälle).

Nyheter på Studentportalen

Koncept för innehåll

Innehållet är tillgängligt för alla

Alla sidor och all information på Studentportalen är tillgänglig för alla besökare. Detta beror på att studenter behöver ha tillgång till information på portalen innan de kan aktivera sitt studentkonto, och ibland även efter studierna när studentkontot är avslutat. Det beror också på att stöd- och kommunikationsroller behöver ha tillgång till samma information som studenterna för att kunna vägleda studenterna rätt om de har frågor.

Gemensam meny och innehållsstruktur

Studentportalens innehållsstruktur har tagits fram med utgångspunkt i studentens perspektiv. Meny och navigation är utformad på ett sätt som är logiskt för studenter, snarare än hur universitet är uppbyggt rent organisatoriskt.

Med det menar vi att menyn inte är grupperad utifrån fakultet och institutioner, utan från vilken fråga studenterna vill läsa mer om. I nya Studentportalen finns det därför bara en gemensam meny, som studenterna alltid kan hitta sin information i oavsett vilken utbildning de läser.

Sidor med universitetsgemensam + fakulteters och institutioners info

Den gemensamma menyn bygger på att det finns informationssidor som alla redaktörer i Studentportalen gemensamt har hand om. Dessa sidor består av universitetsgemensam information som kompletteras med information specifikt för studenter vid en specifik fakultet, institution eller motsvarande. Vi kallar dessa informationssidor för dynamiska, då innehållet på sidan anpassar sig utefter val av fakulteter och institutioner.

De val som görs kommer automatiskt att uppdatera adressen till sidan, så att valen även följer med i adressen. Det är därför möjligt att länka direkt till en dynamisk informationssida med rätt val gjorda.

Exempel på dynamiska informationssidor och när det är bra att länka till dem:

 Salstentamen

Du har gett information om att studenterna ska ha en salstentamen i de gemensamma skrivsalarna ett visst datum. På Canvas finns kursmaterial och instruktioner om vad tentan kommer handla om. Du kan även länka till Studentportalen för att studenterna ska kunna förbereda sig om hur det kommer gå till på tentadagen:

 Hemtentamen

Du har gett information om en examinerande hemuppgift, där studenterna ska svara på några frågor i en längre analyserande text. På Canvas ger du instruktioner om inlämningsuppgiften, men vill även att studenterna ska få hjälp kring referenser och att de förstår vad det innebär att plagiera. Du länkar till två sidor på Studentportalen:

 Betyg och studieresultat

En student skriver till dig på Canvas och undrar hur hen gör för att se resultatet när hela kursen har blivit godkänd. Du kan berätta för studenten att instruktioner om detta finns på sidan Registrering, resultat och intyg på Studentportalen.

 Studieuppehåll

En student behöver ta ett uppehåll från studierna och frågar dig hur hen ska gå tillväga. Även här finns informationen på Studentportalen: Studieuppehåll och studiestrategier

 Studieadministration, generellt

Förutom exemplen ovan innehåller Studentportalen den mesta informationen som behövs för att studenterna ska kunna administrera sina egna studier. Därför kan du i de flesta fall hitta en sida på Studentportalen som du kan hänvisa studenterna till för information under sektionen Dina studier.

 Kontakt

Svaret på många av de frågor studenter kan ha som rör studielivet och studierna kan studenter hitta på Studentportalen, men ibland kan de självklart även vilja komma i kontakt med någon för att ställa en fråga. Kontakt för studenter på Studentportalenntakt

 Ny student på Göteborgs universitet

Som ny student hos oss är det ganska många saker som studenterna behöver göra för att komma igång med studierna. Den informationen finns samlad på sektionen Ny student.

 En student mår inte bra

En student berättar i förtroende för dig att hen inte mår bra. På Medarbetarportalen finns information som kan ge stöd och hjälp för dig att bemöta studenten på Studenter arbetsmiljö och hälsa.

Du kan även använda dig av Studentportalen för att se vilken information som studenter kan läsa sig till på egen hand:

Innehåll anpassar sig för inloggade studenter utifrån studiedeltagande

Studenter som läser vid universitetet kan logga in i Studentportalen med sitt studentkonto (gus******). Genom att logga in kan studenterna få en skräddarsydd upplevelse, då informationen på dynamiska informationssidor automatiskt uppdateras baserat på det egna studiedeltagandet. Dessutom kan de enkelt förstå vilken institution och fakultet som de tillhör.

  • En inloggad student har tillgång till Min sida, som samlar nyheter och evenemang riktade till studenten och information om de egna studierna och ansvarig fakultet och institution.

  • Det görs även en automatisk inställning av vilken/vilka institutioner, fakulteter eller motsvarandes lokala tillägg som studenten ska se på dynamiska informationssidor. Det går även att manuellt ändra vilken information som visas.

Sidtyper

 Min sida för inloggade studenter

Alla studenter som loggar in i Studentportalen kan besöka Min sid. Varje Mina sida är unik för respektive student, då den består av skräddarsydd information för studenten utifrån dess studiedeltagande:

  • Nyheter, anslag och evenemang från den fakultet och institution de tillhör, och (om de är programstudenter) från det program de läser.

  • Aktuella studiedeltaganden, kurser och program som studenten läser.

  • Länkar direkt till aktuella kursrum i Canvas

  • Länkar till sidor för fakulteter, institutioner och program (om studenten läser ett program).

Syftet med att visa upp aktuella studiedeltaganden på Min sida är inte att ersätta Ladok, utan att kunna länka vidare till kontextuellt relevant information baserat på studierna. Här får studenterna en förståelse för vilken institution och fakultet deras utbildning hör till.

Informationen om studentens aktuella studier hämtas från ladok. Det kan dock i förekommande fall finnas skillnader mellan vad studenten ser här och hur det ser ut i ladok. Om studenten har frågor kring detta eller upplever en oro över att det som visas på Min sida inte är “korrekt”, så hänvisa alltid till Ladok. Det som finns i Ladok för studenter är det som är rätt.

Min sida (för inloggad student)

 Genomgångssidor

Sidor vars enda syfta är att agera som en innehållsförteckning över underliggande sidor.

Genomgångssida på Studentportalen

 Informationssidor (statiska eller dynamiska)

Merparten av sidorna på Studentportalen är informationssidor, sidor som ger information om en specifik fråga. En informationssida kan antingen vara statiskt eller dynamisk:

  • Statiska informationssidor bestå av enbart universitetsgemensam information och ser alltid likadana ut.

  • Dynamiska informationssidor består av universitetsgemensam information och lokala tillägg med information från institution, fakultet eller motsvarande. Hur sidan ser ut ändras dynamiskt beroende på val av fakultet och institutioner som görs på Studentportalen.

Detta upplägg ställer vissa krav på kärnverksamhetens redaktörer, eftersom innehåll som publiceras behöver harmoniseras med både den universitetsgemensamma informationen och kompletterande tillägg från fakultet.

Informationssida på Studentportalen

Lokalt innehåll på informationssida

 Organisationssidor för fakultet och institutioner

Varje institution, fakultet eller motsvarande har en presentationssida, där de kan presentera relevant information som inte hittas någon annanstans i menyn. Här återfinns framförallt kontaktuppgifter och fakta om organisationen.

Organisationssida för fakultet, institution och motsvarande

 Programsidor

Varje program och kurspaket har en (1) egen programsida. Fristående kurser och programinriktningar har inte egna sidor i Studentportalen, då deras information bor i Canvas. Programsidor är mallade för att ge ett likvärdigt intryck och göra det enkelt för studenter att orientera sig på Studentportalen.

Programsidor

 Nyheter

Nyheter som publiceras på Studentportalen kan taggas med fakultet, institution, program och programtillfälle, de syns då på studentens Min sida och för fakultet och institution på organisationssida. Det är även möjligt för huvudredaktör att visa nyheter i flödet på startsidan.

Nyheter på Studentportalen

 Evenemang

Evenemang som publiceras på Studentportalen kan taggas med fakultet, institution, program och programtillfälle, de syns då på studentens Min sida och för fakultet och institution på organisationssida. Det är även möjligt för huvudredaktör att visa evenemang i flödet på startsidan.

Evenemang på Studentportalen

Studentportalen och Canvas

Kan vi inte bara använda Canvas är det många som frågar sig. Det korta svaret är nej, Studentportalen och Canvas har olika användningsområden och används av studenterna i olika syften där innehållet kompletterar snarare än konkurrerar.

Studentportalen

Canvas

  • Informationsportal.

  • Lärplattform (digitalt klassrum).

  • Används när den behövs.

  • Används dagligen.

  • Generell information som gäller under lång tid.

  • Tillfällig information som gäller för en viss kurs.

  • Kommunikation från program, institutioner, fakultet och universitetsgemensam info.

  • Kommunikation mellan lärare och studenter om den aktuella kursen.

  • Hjälp för studieadministration, undervisning, självstudier och examination, lokaler, campus.

  • Kursmaterial, instruktioner, länkar , inlämningsuppgifter, omdömen, kursvärdering.

Studentportalen är en webbsida med generell information, som riktar sig till alla studenter på Göteborgs universitet. Vem som helst kan besöka Studentportalen och ta del av alla information som finns här. Informationen som finns här gäller alla studenter och gäller under en lång tid.

Canvas är en lärplattform, och kan beskrivas som studenternas digitala klassrum. Kursrummen är låsta till de studenter som är registrerade på kursen, och innehåller information som behövs för att kunna genomföra kursen. För varje nytt kurstillfälle skapas ett nytt kursrum, och informationen i Canvas gäller för en kortare period.

Studentportalen och övriga system

Förutom Canvas och Studentportalen finns det en mängd olika system och digitala verktyg som studenterna kommer att använda sig av under sin tid på Göteborgs universitet. Studentportalen fungerar som en källa för information och support kring dessa system.

Studentportalen och gu.se

Innehållet på Studentportalen och universitetets externa webbplats gu.se har olika målgrupper, men det finns samtidigt vissa gemensamma informationspunkter, framförallt på Studera-sektionen på gu.se . Därför är det viktigt att redaktörer som publicerar på respektive plattform samarbetar, så att innehållet anpassas för rätt målgrupp. Samma information ska inte dubbelpubliceras på de två webbplatserna. Istället ska ett beslut tas om vilken den huvudsakliga målgruppen är och publicera på utpekad webbplats och länka mellan webbplatserna.

Studetportalen

http://gu.se/studera (externwebben)

  • Används efter ett antagningsbesked

  • Används inför en ansökan

  • Information för antagna och registrerade studenter

  • Information till presumtiva studenter

  • Fokus på tydlig och enkel information

  • Inriktad på att lyfta upp universitet, så att presumtiv student väljer GU.

Innehållsstrategi

En innehållsstrategi sätter riktningen för vilket innehåll som ska finnas, var det ska placeras och hur det ska utformas utifrån specifika mål. Den kan definieras som en uppsättning riktlinjer som hjälper till att planera, skapa och hantera innehåll på en webbplats.

Syfte, effektmål och mätpunkter

Studentportalen ska fungera som utpekad kanal för information om studierna och studielivet för alla studenter vid Göteborgs universitet. Den ska ge förutsättningar för en väl fungerande studietid och studievardag för alla studenter, oavsett vad och var på universitetet de studerar.

Effektmål:

  • Studenter vid universitetet förstår på egen hand vad de ska/kan göra och hur de ska gå till väga.

    • Mätpunkt: Kvalitativa intervjuer, webbplatsundersökning via frågeformulär och statistik

  • Studenter vid universitetet upplever att de har en utpekad kanal för studiestöd, som ger lättillgänglig och likvärdig information om service, stöd och digitala tjänster.

    • Mätpunkt: Kvalitativa intervjuer, webbplatsundersökning via frågeformulär (löpande årlig uppföljning).

  • Studenters stödfunktioner kontaktas när detta behövs, inte för att studenter inte vet vad som gäller. (Ny 2024)

    • Mätpunkt: Statistik antal ärenden och intervuer med stödfunktioner.

Huvudsaklig målgrupp: Studenter

Studentportalens primära målgrupp är studenter vid Göteborgs universitet. Det innebär att allt innehåll publiceras med en student i åtanke, men även presumtiva studenter, medarbetare vid universitetet och allmänheten kan söka och ta del av information på Studentportalen.

Studenter delas in i fyra målgrupper:

 I studiestarten: "Jag har fått mitt antagningsbesked, men vet inte vad jag ska göra nu."

I studiestarten har fått ett antagningsbesked vid Göteborgs universitet, men har ännu inte aktiverat studentkonto, registrerat sig eller haft sitt första utbildningsmoment.

Personen är ny på GU, eller har studerat på GU tidigare (ex. tagit studieuppehåll eller läser ny utbildning) och har inte aktuell kunskap om hur studierna fungerar vid GU.

 Mitt i studierna: "Jag har varit I studiestarten och har kommit igång med mina studier, men när jag pluggar finns det ju massa saker som jag behöver hjälp och stöd med!"

Mitt i studierna är en antagen student som har aktiverat studentkonto och läser kurs vid Göteborgs universitet - antingen som del av program eller fristående.

Under sin tid på GU kommer många av studenterna att pendla mellan olika organisatoriska tillhörigheter, befinna sig i olika lokaler och campus och möta olika administratörer.

 Efter studierna: "Så småningom är jag klar med mina studier, men vad gör jag då?"

Livet efter studierna funderar på vad som händer när studierna är över och det är dags att hitta en ny sysselsättning - kanske jobb, vidare studier eller forskning?

Det kan vara en person som närmar sig slutet av studierna, som börjar fundera på examen och vidare arbetsmöjligheter.

Det kan även vara en student som har flera år kvar av studier, men som redan nu vill (1) planera och veta vilka aktiva val som kan göras under studierna (exempelvis praktik, extrajobb, exjobb) för att maxa möjligheten att få jobb efter studierna, (2) planera kurserna i sin examen för ökad möjlighet till jobb.

 In English, please! "I don't understand Swedish, but I still want to know everything that is important for my studies – just like Swedish-speaking students."

Den engelskspråkiga studenten är en internationell student, utbytesstudent eller från början boende i Sverige, men med låg/ingen kunskap i det svenska språket.

Utöver behovet att läsa samma information som svensktalande studenter, kan det finnas (exempelvis för utbytesstudent) behov att veta mer om livet i Sverige, personnummer, folkbokföring etc.

Sekundära målgrupper

Sekundära målgrupper är målgrupper som av olika orsaker har behov att ta del av information på Studentportalen, men inget innehåll utformas med en sekundär målgrupp i åtanke.

Delas in i två målgrupper:

 Presumtiva studenter: “Jag funderar på om jag vill börja studera/återvända till GU”

Den presumtiva studenten studerar inte vid GU ännu, utan kikar just nu runt på olika universitets hemsidor för att kunna göra ett studieval. Personen kan även ha studerat här tidigare, och funderar på om hen vill återuppta sina studier.

 Stöd - och kommunikationsroller: "Jag stöttar studenterna, och vill se vilken information de kan ta del av för att hjälpa/skicka till rätt sida"

Kan vara en lärare, administratör, kommunikatör, kårrepresentant, servicecentermedarbetare eller annan roll som har i uppgift att stötta studenterna i deras vardag eller med deras studier.

Vem gör vad - redaktörsorganisation

Alla som har behörighet att publicera innehåll på Studentportalen hör till Studentportalens redaktörsorganisation, vars syfte är att bidra till att alla redaktörer tillsammans arbetar mot Studentportalens effektmål och för att innehållsstrategin följs.

Utformning av innehåll (skriva text för Studentportalen)

Under arbete

Hur anpassar vi vår text så att den lämpar sig för studenter vid universitetet? Tonalitet, språknivå, SEO?

  • Ungdomligt tilltal? (Vad menar vi isåfall med detta?)

  • Tilltala besökaren direkt: du, dig, er osv.

  • Högskolenivå = publik med hög läsförståelse (behöver vi har viss text på ”enklare svenska”)

Tidigare framtagna riktlinjer:

 Tilltala besökaren som du - undvik ordet student

Ofta vill vi börja meningar med “Du som är student”, men i och med att det är en studentportal som vänder sig till studenter så framgår det redan från start att informationen vänder sig till student.

 Sidans engelska titel skrivs med små bokstäver - förutom om titeln även är ett namn på verksamhet / produkt

Som grundregel skriver vi ut en titeln för en sidas engelska språkversion med små bokstäver:

  • Study counselling

  • Study support for students with disabilities

  • Entry requirements and exemptions

Undantaget är om sidans titel även är namnet på en verksamhet, produkt, evenemang eller liknande:

  • The University Library (verksamhet)

  • The Search, Read and Write Guide (produkt)

  • Welcome Services (verksamhet)

  • Welcome Day (event)

 Publicera GU-producerade filmer - länka till andras produktioner

Liksom text på våra webbplatser ska vara skrivna av medarbetare på Göteborgs universitet, måste filmer vara producerade av medarbetare vid Göteborgs universitet. I egna produktioner äger vi innehållet och kan dessutom garantera att informationen i filmerna stämmer.

Om du tycker en film från en extern aktör innehåller bra info ska du istället länka till den plats där den externa aktören har publicerat filmen.

 Filmer är enbart ett alternativ för att ta till sig texten på informationssida

Filmer som produceras i syfte att publiceras på en informationssida ska utgå från och anpassas till sidans text och struktur. En film kan erbjuda besökaren ett alternativ för hur de kan ta till sig informationen på sidan, men ska inte vara enda källa till information. Detta på grund av att:

  • Våra informationssidor informerar i text om ett visst ämne och en besökare ska kunna läsa sig till all info om ämnet.

  • Lagen om digital tillgänglighet ställer många krav på filmer; bland annat ska filmerna textas, vi erbjuda alternativ till ljud eller video och vi måste syntolka eller erbjuda alternativ (manus/transkribering) till videoinspelningar.

 Skriv länkar så att texten flyter på

Det finns generella riktlinjer för länkar på Medarbetarportalen att utgå från. I övrigt gäller det på Studentportalen att anpassa länkarna så att texten får ett bra flyt. 

Det innebär att du avgör när du ska göra en länk direkt i brödtexten och när du ska samla länkarna under stycket. Ofta är det bästa att samla många länkar i en länklista, men ha en enskild länk direkt i text (som i stycken ovan). Om det är en extra viktig länk kan en call-to-action knapp vara att föredra. 

 Skriv namnet till en extern webbplats i namnen, inte i (parentes)

Skriv Kammarkollegiets information om utbytesstudier, inte Information om utbytesstudier (http://Kammarkollegiet.se ). 

Parentesen används istället för att informera om viktiga saker med sidan, exempelvis (Swedish only). 

 Undvik ankarlänkar

Det rekommenderas inte att använda sig av ankarlänkar i brödtext. Bearbeta i stället textens utformning så att den är överskådlig för besökaren, exempelvis: 

  • Presentera textens innehåll i en logisk ordning 

  • Dela in texten med tydliga H2-rubriker och kortare stycken 

  • Göm text med fördjupande information bakom dragspel (accordions) 

Placering och publicering av innehåll

Under arbete

Ska skrivas riktlinjer för:

  • Val av innehållstyp (sida, lokalt tillägg, del av informationssida osv)

Uppföljning

Under arbete

Ska skrivas mer om hur arbetet med att följa upp innehåll på Studentportalen går till.

  • No labels