Under uppbyggnad
Sidans innehåll
Om Drupal
Drupal är det CMS-system som används på de flesta av universitetets webbplatser. CMS är en förkortning av content management system (webbpubliceringsverktyg på svenska), och används för att skapa, redigera och hantera en webbplats utan tekniska kunskaper.
Just Drupal är ett Open Source system (eller öppen källkod), vilket innebär att Drupal är en fri programvara som kan användas utan kostnad för licenser. Hela källkoden finns tillgänglig online gratis. Den kan specialanpassas och utvecklas med funktionalitet utifrån varje webbplats behov.
Universitetets Drupallösning utgår från Drupals grundfunktionalitet, och utvecklare på IT-enheten ändrar och utvecklar denna utifrån universitetets olika webbplatsers behov.
Webbplatser som använder sig av Drupal:
Externa webbplatsen gu.se
Studentportalen
Hotellportalen (samling av webbplatser)
Grundfunktionalitet i en bottenplatta (plattform/profilen)
För att ha en grund att stå på har GU utvecklat en bottenplatta med grundläggande funktionalitet. Bottenplattan är ingen egen webbplats, utan består helt enkelt av kod som lyfts in i de olika webbplatserna, exempelvis grundläggande layout, typografi, vissa sidtyper och komponenter.
Unika funktioner utvecklas inom webbplatser
De webbplatser som använder sig av GU:s Drupal-lösning “plockar upp” funktionalitet från bottenplattan, men utvecklar även egen funktionalitet som krävs för webbplatsens koncept, syfte och effektmål. Som redaktör kommer du därför att känna igen dig i de olika redaktörsmiljöerna, men också uppleva att det finns skillnader i utseende och utförande.
Exempel på unik funktionalitet:
Ytor på gu.se
Lokala tillägg på Studentportalen
Sidtypen forskningsprojekt på gu.se
Organisationssidor på Studentportalen
Möjlighet att byta färgtema på webbplats i Hotellportalen
En inloggning per webbplats
Att varje Drupal-webbplats på universitetet har en egen lösning innebär att de har en egen inloggning, vilket i sin tur innebär att medarbetare som ska arbeta som webbredaktör i mer än en av webbplatserna kommer behöva få behörighet i respektive webbplats.
I och med att de olika webbplatserna har egna unika funktioner finns även olika utbildningar och egna redaktörsmanualer för respektive webbplats.