I korthet
Studentportalen är våra studenters primära webbplats för information om studierna och studielivet, såsom studieadministration, stöd, support för olika digitala verktyg och aktuellt i form av nyheter och evenemang. Arbetet leds av en huvudredaktör placerad vid Kommunikationsenheten och alla fakulteter, institutioner och motsvarande samt vissa centrala enheter publicerar innehåll.
Adress
System
Studentportalen är byggd i webbplattformen Drupal.
Ansvariga
Produktägare är Tobias Karlsson på Kommunkationsenheten
Huvudredaktör är Frida Rudebo på Kommunikationsenheten.
Sidans innehåll
Studentportalen – studenternas Medarbetarportal
Studentportalen riktar sig till dem som är (eller snart är) studenter vid Göteborgs universitet. På sätt och vis går det att säga att Studentportalen är studenternas motsvarighet till Medarbetarportalen. Studentportalen ska ge studenterna hjälp till självhjälp i att hantera studierna och universitetslivet, på samma sätt som du som medarbetare besöker Medarbetarportalen om du behöver hjälp i ditt arbete eller kring din anställning.
I Studentportalen hittar studenterna bland annat:
Information som hjälper dem att administrera sina studier.
Information kring tenta, examen och olika studieregler.
Support i olika system och digitala verktyg som används av studenter vid universitetet.
Stöd i allt från studieteknik till hur de kan få hjälp med sin hälsa och sitt välmående under studierna.
Studentportalen även ett stöd för dig som möter studenter
Studentportalen fungerar även som ett stöd för dig som möter studenter. Du kan:
Länka eller hänvisa studenter till olika sidor i Studentportalen när studenter behöver information om en viss fråga. Genom att länka till Studentportalen, snarare än att själv skriva ut informationen i meddelanden till studenter eller på kursrummet i Canvas, sparar du tid. Informationen på Studentportalen ses regelbundet över för att säkerställa att den är aktuell och korrekt och du kan vara säker på att dina studenter alltid får korrekt information på Studentportalen.
Skicka ut korta meddelanden till alla studenter vid ett program.
Syfte och effektmål
Studentportalen ska fungera som utpekad kanal för information om studierna och studielivet för alla studenter vid Göteborgs universitet. Den ska ge förutsättningar för en väl fungerande studietid och studievardag för alla studenter, oavsett vad och var på universitetet de studerar.
Effektmål:
Studenter vid universitetet förstår på egen hand vad de ska/kan göra och hur de ska gå till väga.
Studenter vid universitetet upplever att de har en utpekad kanal med lättillgänglig information av likvärdig kvalitet, samt likvärdig tillgång till service, stöd och system.
Målgrupper
Studenter huvudsaklig målgrupp
Studentportalens primära målgrupp är studenter vid Göteborgs universitet. Det innebär att allt innehåll publiceras med en student i åtanke, men även presumtiva studenter, medarbetare vid universitetet och allmänheten kan söka och ta del av information på Studentportalen.
Studenter delas in i fyra målgrupper:
Sekundära målgrupper
Sekundära målgrupper är målgrupper som av olika orsaker har behov att ta del av information på Studentportalen, men inget innehåll utformas med en sekundär målgrupp i åtanke.
Delas in i två målgrupper:
Koncept för innehåll
Innehållet är tillgängligt för alla
Alla sidor och all information på Studentportalen är tillgänglig för alla besökare. Detta beror på att studenter behöver ha tillgång till information på portalen innan de kan aktivera sitt studentkonto, och ibland även efter studierna när studentkontot är avslutat. Det beror också på att stöd- och kommunikationsroller behöver ha tillgång till samma information som studenterna för att kunna vägleda studenterna rätt om de har frågor.
Gemensam meny och innehållsstruktur
Studentportalens innehållsstruktur har tagits fram med utgångspunkt i studentens perspektiv. Meny och navigation är utformad på ett sätt som är logiskt för studenter, snarare än hur universitet är uppbyggt rent organisatoriskt. Med det menar vi att menyn inte är grupperad utifrån fakultet och institutioner, utan från vilken fråga studenterna vill läsa mer om.
I nya Studentportalen finns det därför bara en gemensam meny, som studenterna alltid kan hitta sin information i oavsett vilken utbildning de läser. Den gemensamma menyn bygger på något som heter dynamiska informationssidor - sidor som både har universitets där universitetsgemensam information och information från institution/fakultet/motsvarande. Sidan är dynamisk på så vis att besökare kan välja vilka/vilken fakultet/er och institution/er som ska synas på sidan.
Innehåll anpassar sig automatiskt för inloggade studenter
Studenter som läser vid universitetet kan logga in i Studentportalen med sitt studentkonto (gus******). Genom att logga in kan studenterna få en skräddarsydd upplevelse baserat på det egna studiedeltagandet. Dessutom kan de enkelt förstå vilken institution och fakultet som de tillhör.
En inloggad student har tillgång till Min sida, som samlar nyheter och evenemang riktade till studenten och information om de egna studierna och ansvarig fakultet och institution.
Det görs även en automatisk inställning av vilken/vilka institutioner, fakulteter eller motsvarandes lokala tillägg som studenten ska se på dynamiska informationssidor. Det går även att manuellt ändra vilken information som visas.
Sidtyper
Studentportalen och Canvas
Kan vi inte bara använda Canvas är det många som frågar sig. Det korta svaret är nej, Studentportalen och Canvas har olika användningsområden och används av studenterna i olika syften där innehållet kompletterar snarare än konkurrerar.
Studentportalen | Canvas |
---|---|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Studentportalen är en webbsida med generell information, som riktar sig till alla studenter på Göteborgs universitet. Vem som helst kan besöka Studentportalen och ta del av alla information som finns här. Informationen som finns här gäller alla studenter och gäller under en lång tid.
Canvas är en lärplattform, och kan beskrivas som studenternas digitala klassrum. Kursrummen är låsta till de studenter som är registrerade på kursen, och innehåller information som behövs för att kunna genomföra kursen. För varje nytt kurstillfälle skapas ett nytt kursrum, och informationen i Canvas gäller för en kortare period.
Studentportalen och gu.se
Innehållet på Studentportalen och universitetets externa webbplats gu.se har olika målgrupper, men det finns samtidigt vissa gemensamma informationspunkter, framförallt på Studera-sektionen på gu.se . Därför är det viktigt att redaktörer som publicerar på respektive plattform samarbetar, så att innehållet anpassas för rätt målgrupp. Samma information ska inte dubbelpubliceras på de två webbplatserna. Istället ska ett beslut tas om vilken den huvudsakliga målgruppen är och publicera på utpekad webbplats och länka mellan webbplatserna.
Studetportalen | http://gu.se/studera (externwebben) |
---|---|
|
|
|
|
|
|
Strategi för innehållsarbete
Placering av innehåll
Under arbete
Gemensam meny med dynamiska informationssidor + lokalt innehåll enbart på fakultet, institution, program, nyhets och evenemangssidor.
Viktigt att definiera om innehåll är centralt eller lokalt. Förtydliga placering för olika sorters innehåll.
Utformning av innehåll (skriva text för Studentportalen)
Under arbete
Hur anpassar vi vår text så att den lämpar sig för studenter vid universitetet? Tonalitet, språknivå, SEO?
Ungdomligt tilltal? (Vad menar vi isåfall med detta?)
Tilltala besökaren direkt: du, dig, er osv.
Högskolenivå = publik med hög läsförståelse (behöver vi har viss text på ”enklare svenska”)