Här kan du läsa om var på Studentportalen du publicerar information om våra campus och byggnader. Det gör du framförallt på sidan Hitta på universitetet. Sidan består av en översikt med universitetsgemensam information om campus och byggnader (inklusive studieplatser och service) som ger alla studenter en överblick. Lokala tillägg ger mer detaljerad information.
Innehåll på sidan
Sammanfattning
Nästan all information om campus/byggnader och studieplatser placeras på sidan Hitta på universitetet. Info från institution, fakultet eller motsvarande publicerar du som ett lokalt tillägg på sidan. Det finns exempel på vilken information ni bör ha med när ni skriver om ert campus eller byggnader.
Om ni har grupprum eller andra studieplatser som INTE bokas via TimeEdit rekommenderas ni ge information om andra metoder för bokning på sidan Boka grupprum och andra studieplatser.
Länka till sidan Hitta på universitetet där det behövs (exempelvis på programsida, institutionssida, fakultetssida).
Hitta på universitetet (informationssida som samlar all info)
Sidan Hitta på universitetet är en samlingssida där studenter kan hitta all information de behöver för att navigera på universitetets campus och i dess byggnader.
Det finns behov att erbjuda en universitetsgemensam vy om universitetets olika campus och byggnader, såatt alla studenter enkelt kan hitta studieplatser i universitetets lokaler. Utmaningen på Studentportalen är att samla och presentera denna information på ett enhetligt sätt, även om den normalt hanteras av olika institutioner och fakulteter.
Sidans struktur:
Den universitetsgemensamma informationen visar vart universitetets campus och byggnader är belägna, och och ger en översikt av deras innehåll.
Varje fakultet, institution och motsvarande publicerar detaljer information om sina lokaler (adress, öppettider, access, platser där student kan sitta och plugga, stilla rum etc) i lokala tillägg.
Denna struktur gör det möjligt för institutioner, fakultet och motsvarande att enkelt uppdatera information om sina lokaler och rikta den till sina egna studenter. En nackdel är att studenter behöver anpassa sina filterinställningar för att se all information om campus och byggnader som inte är kopplade till deras egna utbildningar. Framöver planerar vi att utvärdera denna struktur genom användartester med studenter.
Universitetsgemensam information
Så är den universitetsgemensamma informationen upplagd:
Info om universitetets närvaro i och utanför Göteborg.
Möjlighet att använda studieplatser överallt.
Campus och byggnader listas A-Ö i expanderbara fält.
För varje campus/byggnad ges information av mer statisk karaktär, inklusive verksamhet, studieplatser, mat och service.
Studentportalens huvudredaktör ansvarar för detta och välkomnar input om texterna.
Information från institution, fakultet eller motsvarande i lokala tillägg
Publicera information om era campus/byggnader som lokala tillägg på sidan "Hitta på universitetet" om du representerar en institution, fakultet eller motsvarande.
Samordna informationsansvar mellan fakulteten och institutionen. Bestäm vem som ansvarar för vilken information. Det kan vara så att fakulteten delar information om campus och institutionen om specifika byggnader inom campus, eller så kan ni välja att fakulteten eller institutionen ansvarar för all information.
Förslag på information och upplägg om campus och byggnader
Följande är exempel på information som är bra att ha med, använd den som ett stöd.
Kort översikt
I byggnad X bedrivs undervisning för dig som läser… Byggnaden inrymmer administration, Servicecenter, studentkåren, studievägledning och studieadministration, stilla rum, café, bibliotek samt studieplatser och föreläsningssalar.
Hitta hit och tillträde
Adress
Öppettider
Tillgänglighet (ev info om rullstolsramp, andra ingångar etc)
Krävs speciell behörighet för tillträde?
Hitta i lokalerna
Karta över byggnaden
Servicekontor, ex. reception, servicecenter, studieexpedition, studieadministration
Platser för studier (Grupprum, studieplatser, andra platser för självstudier
Möjlighet att äta, ex. café, restaurang, mikrovågsugnar
Vila och återhämtning, ex. stilla rum
Övrigt
Kvarglömt / hittegods
Felanmälan
Andra sidor om lokaler på Studentportalen
Boka grupprum och andra studieplatser (sida i menyn)
Sidan boka grupprum och andra studieplatser ger information om HUR bokning går till. Den universitetsgemensamma informationen beskriver i korthet att de flesta bokningarna görs i TimeEdit, men att det finns vissa bokningar som inte görs i TimeEdit.
Lokala tillägg rekommenderas om ni har studieplatser som bokas på annat vis än i TimeEdit.
Organisationssidan (Fakultets- och institutionssidor)
Syftet med fakultets- och institutionssidan är att publicera information som är unik för er, där den primära målgruppen är de studenter som rent organisatoriskt tillhör fakulteten eller institutionen. Ursprungligen var tanken att den information som finns i de lokala tilläggen på sidan Hitta på universitetet skulle publiceras här, därför finns en faktaruta med rubriken ‘Våra lokaler och övrig information’.
Ni ska inte dubbelpublicera informationen som finns på sidan Hitta på universitetet, men vi rekommenderar att ni skriver en mening eller två om er lokaler. Exempelvis “Institution X finns på Campus X, och den mesta av din undervisning kommer att ske här. Läs mer om på sidan Hitta på universitetet”.
Programsida
På nya Studentportalen har varje program och kurspaket en (1) programsida. Denna ger möjlighet att presentera information där målgruppen enbart är de studenter som läser programmet.
Om ni önskar ge programmets studenter information om var de kommer att ha sin utbildning rekommenderar vi att ni skriver en mening eller två om detta, och länkar till sidan Hitta på universitetet.
Schema (sida i menyn)
Sidan Schema handlar visserligen om hur student kan hitta sitt schema, men på studentens schema står ofta en lokal för undervisning. Därför kan studenten eventuellt besöka den här sidan för att få svaret på frågan “Var sker min undervisning”.
Lokala tillägg rekommenderas om ni inte använder er av TimeEdit eller om det finns andra avvikelser från informationen kring schema.
Information på Studentportalen kontra gu.se
Det finns information om universitets campus och byggnader på både Studentportalen och http://gu.se. Skillnaden i hur informationen utformas är målgruppens behov. En presumtiv student behöver förstå att universitetet har lokaler över Göteborg anpassade för respektive utbildnings behov, och en student vid universitetet behöver få information som hjälper hen att hitta rätt.
Information på Studentportal | Information på http://gu.se |
---|---|
Hitta på universitetet | |
|
|
|
|
|
|
|
|
Kort om utmaningar i kommunikation kring lokaler
Vi vill att det ska vara enkelt för studenter vid universitetet att få en korrekt bild av universitetets lokaler, både för att studenterna ska kunna hitta till de lokaler där undervisning sker och till platser där de kan plugga mellan den lärarledda undervisningen. Det finns även ett rektorsbeslut gällande enhetlig webbinformation om universitetets studieplatser och var inom universitets lokaler de finns, som nya Studentportalen behöver förhålla sig till.
Det finns ett behov av ett universitetsgemensamt perspektiv kring våra lokaler, något som Lokalförsörjningsplan 2024-2026 tar upp som en utmaning inom lokalförsörjningen. Information om lokaler är nästan helt universitetsgemensam (riktar sig till alla studenter på GU), men hanteras vanligen av fakulteter, institutioner och motsvarande.
Förutsättningarna att ge korrekt information om universitetets lokaler på Studentportalen innebär därför mer gemensamt arbete mellan webbredaktörerna än för övrig information på Studentportalen.
Utdrag ut rektorsbeslutet Uppdrag gällande studieplatser och gemensamma utrymmen vid Göteborgs universitet
“Beslutas att ge kommunikationsenheten i uppdrag att skapa enhetlig webbinformation om universitetets studieplatser. Informationen bör innehålla uppgifter om var de olika platserna för studier finns inom universitetets lokaler, vilka typer av platser som finns var, eventuella tidsbegränsningar (öppettider, möjlighet att boka, etc.).”