Informationssidornas huvudsyfte är att tömma ett givet ämne på information. Denna sida ska kunna fungera som slutdestination för den besökare som ville hitta information om ett givet ämne. Informationssidor kan med fördel vara väldigt långa, vi bör inte dela upp information om samma ämne på flera olika sidor utan att det finns ett tydligt skäl till det. Om sidan blir väldigt lång ska den byggas med omsorg så den inte upplevs svårgenomtränglig (”wall of text”). Vi använder H2 rubriker korrekt både för att skapa en överskådlig ”in-page navigation” och för att besökaren enkelt ska kunna scrolla och scanna av sidan för att hitta den passage som behandlar just det som besökaren letar efter.
”Läs mer” och relaterade ämnen
Puffar som leder till vidare läsning på relaterade ämnen bör alltid placeras längst ned på en informationssida, efter allt väsentligt innehåll. Bryter man av en informationssida mitt i innehållet med ett puffblock riskerar många besökare att tolka detta som att sidan är slut. Klickar man sig då vidare missar man all information som finns under puffblocket. Tänk gärna efter en extra gång innan du lägger in en länk till vidare läsning, och fundera över varför den ska vara där.
Referensgrupper bestående av studenter har flera gånger belyst att man upplever att man blir runtskickad av ”läs mer”-hänvisningar fram och tillbaka mellan olika sidor, där ingen av sidorna besvarar studentens ursprungliga fråga. Informationssidor ska innehålla all information som ryms under en given ämnesrubrik, därför ska en ”läs mer” om samma ämne aldrig behövas. Tangerande ämnen som nämns i förbifarten på en given informationssida, och som har egna informationssidor, kan dock med fördel länkas till.
Användning av högerspalten i layout-läget
Användarstudier har visat att många användare missar information som finns i högerspalten. Historiskt beror detta på att många sajter använde högerspalten för annonser, varför vi som webbanvändare lärt oss att i någon mån bortse från innehåll som finns placerat där.
Vi kan dock konstatera att det ibland är rimligt att lägga visst innehåll i högerspalten, varför vi inte väljer att helt avstå från att använda den. Informationsrutor, kontaktkort och annat som läggs i högerspalten bör dock vara av icke-nödvändig natur. Allt väsentligt innehåll ska bo i mittspalten. Högerspalten kan användas till info-rutor, länklistor som samlar länkar som också återfinns i löptexten, dekorativa element som bilder och foton och liknande. Dvs, sådant som berikar innehållet och den övergripande estetiken på sidan, men som inte är en avgörande del av informationen som besökaren eventuellt letar efter.
Hyperlänkar i löpande text
Tumregeln är att vi undviker att göra enstaka ord till länkar mitt i en paragraf. Vi skriver hellre kortare paragrafer och placerar berörd länk som en egen rad under paragrafen.
En bra länk ser ut som följer: Förklara i en mening så utförligt som möjligt vart länken tar besökaren, och gör hela meningen till en länk. Detta är viktigt ur tillgänglighetssynpunkt, både för besökare som använder mobiltelefon som då får en större klickyta att träffa med sitt finger, och för besökare som använder skärmläsare och därmed är beroende av en utförlig länktext för att förstå vart länken leder.
Ska alla sidor bo någonstans i huvudmenyn?
Initialt bör vi sikta på att informationssidor har en menylänk och därmed återfinns i sitt naturliga sammanhang i informationsarkitekturen. Det är dock ingen regel att alla sidor måste finnas i menyn. Det finns tillfällen då det antingen inte är nödvändigt, eller skulle bidra till mer förvirring än om de inte fanns där. Vissa sidor är exempelvis endast relevanta för ett fåtal besökare som behöver ha tillskansat sig annan information innan de når sidan. Då är det bättre att placera länken till informationssidan i direkt närhet till den informationen istället för i menyn.
Viktigt att tänka på är att sidor som inte finns i menyn inte får någon ”brödsmula”, alltså en länk-stig som visar sidan ihop med eventuellt överliggande sidor i portalens övergripande struktur.
Läs mer om informationssidor
Under webbprojektet när nya http://gu.se byggdes så togs konceptet för informationssidor fram. Här kan du i mer detalj se hur man tänkte då.