1. Inloggning
För att redigera i produktionsmiljön till Studentportalen behöver du logga du in med ditt x-konto. Din redaktörsbehörighet läggs på manuellt efter att du loggat in i miljön första gången.
Direktlänk till inloggningssidan finner du här: https://student-prod.apps.k8s.gu.se/login
Observera att när du loggar in kommer du mötas av vad som ser ut att vara ett felmeddelande, “Du har inte behörighet till denna sida”. Det som avses är administratörs-startsidan, som inte lokala redaktörer har behörighet till. Du kan fortfarande navigera runt på sidan och kommer åt allt ditt innehåll genom knappen “Innehåll” längst upp till vänster i verktygsraden.
2. Organisatorisk tillhörighet
Lokala redaktörer tilldelas en (eller flera) organisatorisk(a) tillhörighet(er) för att snabbt kunna hitta och redigera innehåll som är knutet till den fakultet eller institution som lokal redaktör ska arbeta med. Som lokal redaktör kan du ha tillgång till hur många organisationers innehåll som helst, så länge ditt arbete kräver detta.
För lokala redaktörer som endast ska arbeta med innehåll för en institution krävs just nu att vi också tilldelar behörighet till institutionens ovanliggande fakultet. Detta innebär att du som lokal redaktör kommer att se både fakultetens och institutionens lokala innehåll och organisationssidor. Om du som institutions-redaktör inte ska arbeta med fakultetens innehåll ombeds du därför att helt enkelt bortse från det innehåll som tillhör fakulteten.
Ser du inget innehåll alls? Då har vi troligtvis missat att ge dig behörighet till din institutions överliggande fakultet. Kontakta studentportal@gu.se så hjälper vi dig med din behörighet.
3. Behörigheter
3.1. Webb och lättredaktör
Uppdelning av webbredaktör och lättredaktör är viktig för den interna ansvarsfördelnigen, men rent tekniskt finns det inga skillnader i behörigheterna i produktionsmiljön. Både webb- och lättredaktör kan:
Redigera, publicera och avpublicera “lokalt innehåll” som ägs av din organisation.
Redigera, publicera och avpublicera innehåll på organisationssidorna som du ansvarar för.
Skapa, redigera, publicera och avpublicera nyheter och evenemang.
3.2. Nyhet- och evenemangsredaktör
Framöver kommer det även finnas en redaktörsroll som heter nyhet- och evenemangsredaktör. Redaktörsrollen kan innehas av såväl undervisande och forskande personal som administrativ personal. Dessa kan skapa och redigera nyheter och evenemang som taggas för studenter på ett visst program eller programtillfälle.