Drupal, instruktioner för redaktörer

Skip to end of metadata
Go to start of metadata

You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 29 Next »

BeskrivningHär beskrivs hur du laddar upp en egen bild till bildbiblioteket. Du behöver inte ändra bildstorlekar, då de autogenereras beroende på hur de ska användas. Tänk på att om du vill ha samma bild som redan finns men som ska användas på annat sätt eller annan typ av puff, måste du ladda upp samma bild igen.

Film: Lägga till en bild i Drupal

Så här gör du

  1. För att ladda upp eller söka efter bilder går du till länken "Innehåll" längst upp till vänster.



  2. Bildbiblioteket
    Klicka på fliken "Bildbibliotek".
    1. Du kan välja mellan att använda en befintlig bild från "Ytans bildbibliotek" eller från universitets gemensamma bildbibliotek, "Delat bildbibliotek".



    2. I det här exemplet väljer vi att ladda upp en egen bild.
  3. Klicka på knappen "+ Lägg till bild" för att skapa ett nytt bildobjekt.
  4. Titel
    Skriv in en titel för bilden i fältet "Titel" (obligatoriskt). Tänk på att skriva en bra titel. Det är inget som syns utåt för besökaren, men för att det ska bli lättare att söka efter bilden inne i systemet, så är en bra titel avgörande.
  5. Bild
    Klicka på "Bläddra..." i fältet "Fil" för att ladda upp din bildfil och markera den (obligatoriskt). Det går att markera endast en fil per uppladdning. Högsta bildstorlek är 50 MB och tillåtna filtyper är jpeg/jpg, gif och png. Det är bara användaren som laddar upp bild som kan göra detta.
  6. Fokuspunkt
    Klicka på fokussymbolen för att sätta fokuspunkt på bilden. Fokuspunkt som ändras slår igenom på alla versioner av bilden. Om du exempelvis har en bild på en person, så är det viktigt att se till att fokuspunkten är satt till personens ansikte. Om fokuspunkten skulle ligga på personens mage, skulle alla puffar fokusera på att ha magen i centrum. Fokuspunkt är bara något som du kan sätta på din egna bild, inte någon annans. Tänk också på att om du väljer att ändra fokuspunkt vid senare tillfälle, så kommer det att slå igenom för alla puffar där andra redaktörer har använt sig av bilden.

  7. Förhandsgranska
    Du kan se hur bilden kommer att visas i olika format och olika bildstorlekar med olika fokuspunkter genom att klicka på länken "Förhandsgranska" (öppnas i nytt fönster).

  8. Fotograf
    Ange fotografens namn i fältet "Fotograf" (fylls i vid de tillfällen en fotograf finns). Om det är en grafisk bild, behöver fältet inte fyllas i. Fotografens namn kommer att synas under eller på bilden på den eller de sidor bilden ligger på, detta gäller numera alla bilder förutom i puffar. 
  9. Nyckelord
    Fältet "Nyckelord" är till för att underlätta framsökning av bilden i systemet. Om du har flera nyckelord separerar du dem med kommatecken och mellanslag.
  10. Kategorier
    Ange en eller flera förvalda kategorier i fältet "Kategorier" (obligatoriskt). Även kategorierna är till för dig som redaktör för att kunna söka efter bilden i systemet.



  11. Klicka på knappen "Spara" för att lägga till bilden i mediebiblioteket.


  • No labels