...
På nya Studentportalen har varje program och kurspaket en (1) egen programsida, för att samla viktig info och dokument om program och programinnehåll till antagna studenter. Detta utgår från programkod. Om samma program har multipla programkoder kommer det finnas flera programsidor under den period som respektive program har studenter (instruktioner längre ner på sidan). Fristående kurser och programinriktningar har inte egna sidor i Studentportalen.
Syftet med programsidan är att ansvariga för programmet ska kunna samla information om programmet som är riktad till antagna studenter på en utpekad plats på Studentportalen. Här kan ni samla viktig info som enbart gäller programstudenterna, exempelvis kontaktuppgifter, viktiga dokument, länkar till bra info i Studentportalen och programinnehåll.
Så hittar studenterna programsidan:
...
För att beställa en programsida, skicka ett mejl till webbredaktion@gu.se och ange titel och utbildningskod för programmet du vill skapa en sida för.
...
title | Instruktioner administratör: Skapa programsida |
---|
...
I redaktörsmenyn hovrar du över ‘Innehåll’ > ‘Skapa’ > ‘Programsida’.
...
Klicka på ‘Programsida’.
...
Under ‘Programreferens’ fyller du i programkoden, varpå en sökning påbörjas automatiskt. I söklistningen syns enbart program som ännu inte har en programsida.
...
Välj det program som du ska skapa en programsida för.
...
Ange titel, det vill säga programmets namn.
...
Instruktioner för webbsupport: Skapa programsida
Redigera programsida
Navigera till programsidan du vill redigera och gå till programsidans redigeraingsvy. Det kan du göra på två sätt:
Navigera som besökare: Sök efter programmet på Studentportalen. När du besöker sidan som inloggad redaktör finns det en redigeringsmeny längst upp på sidan. Klicka på ‘Redigera’.
Navigera dig fram i redaktörsmenyn: Klicka på Hantera> Innehåll > Programsida och sök sen fram din programsida. Klicka på ‘Redigera’ långt till höger om titeln för programsidan.
Programsidor redigeras genom att du fyller i och uppdaterar information i ett adminformulär för programsidan. Fyll i formuläret. Vid behov hittar du instruktioner längre ner på sidan.
När du är klar med dina ändringar klickar du på ‘Spara’.
...
Manuell extern programlänk: Du kan publicera en länk till en annan sida än den automatiska länken till katalogsidan på http://gu.se . Detta gör du om:
(1) den automatiska länken inte leder rätt eller
(2) du vill hänvisa till en annan sida, exempelvis en samlingssida istället för programmets sida i katalogen.
Sammanfattning: Programsidans fetmarkerade ingress. Många väljer att skriva en mening eller två om vad studenten kan hitta på sidan “Här finns information till dig som är antagen till eller studerar vid programmet X.”
Brödtext: Du skapar med merparten av innehållet på din programsida i Studentportalens texteditor.
Huvudbild / film. Här finns möjlighet att placera ett omslagsfoto för programsidan.
...
Ändra länken till programsida på gu.se
Det finns tillfällen där en automatiska programlänken på programsidan leder till en sida som inte existerar. Då kan webbredaktören uppdatera länken. Detta görs på adminformuläret på programsidan, under rubrik Manuell extern programlänk.
Länka till utbildningsplan
Många väljer att publicera programmets utbildningsplan/er på programsidan. Vi rekommenderar då att ni länkar direkt till HTML-sidan för utbildnignsplanen, snarare än att ladda upp PDF med utbildnignsplaner.
Gör så här för att skapa en länk:
Gå till Hitta kursplan, utbildning och litteraturlista på gu.se om du söker efter en svensk version, eller Find syllabus and reading list för engelsk version.
Sök efter aktuell utbildning.
Klicka på den utbildningsplan du vill hänvisa till.
Nu öppnas en HTML-sida upp för aktuell plan eller lista.
Kopiera adressen i adressfältet.
Länken du precis har kopierat kan användas för att publicera planen på programsidan.
Översätta programsidor
Info |
---|
När en programsida skapas så anges språket till antingen svenska eller engelska. Om beställaren av sidan inte har angett vilket språk som programsidan ska ha avgör Drupal-administratören som skapar sidan vilket språk den ska ha, baserat på programmets titel. Lokal redaktör kan sen skapa en språkspegling av sidan så att den finns på både svenska och engelska. |
...
Navigera till programsidan.
Klicka på ‘Översätt’ i redaktörsmenyn.
Du kommer nu till en ny sida som listar de översättningar som finns, och vilka som kan skapas. Studentportalen har bara stöd svenska och engelska, så det är dessa två som listas. Klicka på ‘Lägg till’ för att skapa en översättning.
Nu öppnas en vy där du arbetar med innehållet i din översatta sida.
När du är klar sparar du som vanligt genom att skrolla längst ner på sidan och välja spara. På engelska sidor är alternativen på engelska. Välj Published och Save (this translation).
...
Samma program – multipla utbildningskoder
Info |
---|
Tips! Diskutera gärna upplägg för program med multipla utbildingskoder med huvudredaktören. Kontakta webbredaktion@gu.se när ni vet att ni kommer få en ny utbildningskod för program. |
Utbildningskoder för program uppdateras ibland i samband med att programinnehållet ändras och utvecklas. Vi hamnar då i situationer där flera olika årskullar läser parallellt med varandra på samma program, men tillhör Om ett program får en ny programkod kan olika årskullar läsa programmet samtidigt, men tillhöra olika utbildningskoder.
Eftersom programsidor i dagsläget endast kan vara knutna Programsidor kan enbart knutas till en (1) utbildningskod, . Därför måste flera olika programsidor existera parallellt, en för respektive utbildningskod.
Om innehållet på dessa sidor programsidor ska vara identiskt för alla studenter på programmet måste innehållet publiceras separat på de olika sidorna. För att göra detta så enkelt och felfritt som möjligt, gör allt redaktionellt arbete på den ena programsidan.
När du är färdig, gör följande:
...
I text editorn, sätt markören var som helst och tryck Ctrl A (PC) alternativt Command A (Mac) för att markera allt.
...
Tryck därefter Ctrl C (Command C för Mac) för att kopiera.
...
Gå till den programsida som ska ha identiskt innehåll.
...
Välj redigera-fliken.
...
Ställ markören i text editorn.
...
Tryck Ctrl V (Command V för Mac)
...
Om huvudbild används, lägg in samma huvudbild på denna sida via den utfällbara boxen märkt “Huvudbild / film”.
...
kan ni välja att:
Publicera exakt samma information på båda programsidorna.
ellerEnbart publicera på enbart en programsida, och länka hit från övriga programsidor.
Det finns för- och nackdelar med båda alternativen. För webbredaktören är det enklare att enbart uppdatera en sida, men för studenten innebär det ett extra klick om ni länkar från en programsida till en annan. Om ni vill ha stöd rekommenderar vi att ni bokar in en kort avstämning med huvudredaktören.