Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Note

Utvecklingen av den nya Studentportalen pågår fortfarande. Detta innebär att vissa funktioner fortfarande saknas och att buggar kan förekomma.

Innehållsförteckning

Table of Contents
minLevel1
maxLevel3

1. Vad är programsidor?

På nya Studentportalen har varje program och kurspaket en (1) egen så kallad programsida. Fristående kurser och programinriktningar har inte egna sidor i Studentportalen.

Programsidor är mallade för att ge ett likvärdigt intryck och göra det enkelt för studenter orientera sig på Studentportalen.

Studenter som läser ett program kommer att ha en direktlänk till sin programsida från studentens utbildningsdashboard på Min Sida.

På programsidan arbetar redaktörer med Studentportalens text editor för att skapa redaktionellt innehåll. Mer om hur den fungerar kan du läsa under rubriken 2.3 Redigera programsida.

1.2 Vilken information ska finnas på programsidor?

Behovet av redaktionellt innehåll riktat till programstudenter är olika från program till program, men följande information är starkt rekommenderat att det finns på samtliga programsidor:

  • Kontaktuppgifter till viktiga funktioner inom programmet, så som programansvarig, studievägledare, studieadministratör osv.

  • Utbildningsplan, studiegång eller annan likvärdig översikt över programmet.

Övriga saker som lämpar sig väl för programsidor:

  • Information om programråd (inklusive kontaktuppgift till studentrepresentant )eller annat forum dit studenter har möjlighet att vända sig för att utöva inflytande över programmet.

  • Särskild information som gäller för just detta programmet angående valbara kurser, praktik, fältstudier, labbar och liknande.

Observera att delar av den information som gäller för programmet kanske hör bäst hemma i ett lokalt innehåll på någon av de informationssidor som finns i den gemensamma menyn, i dessa fall går det utmärkt att använda programsidan för att länka till dessa sidor. Programsidan kan därför också användas som en samlingspunkt för viktig information genom att med hjälp av en länklista skicka studenten vidare till relevanta sidor i menyn. Dubbelpublicera därför ingen information på programsidan som också finns att hitta någon annanstans på Studentportalen.

1.3 “Beställa” en programsida

Programsidor skapas i dagsläget inte upp automatiskt. De skapas av en drupal-administratör som knyter sidan till programmets utbildningskod. Det är detta som gör det möjligt för oss att presentera en direktlänk till programsidan för varje student som läser programmet. Denna länk syns på studentens egen Min Sida.

För att “beställa” en programsida, skicka ett mejl till studentportal@gu.se och ange titel och utbildningskod för programmet du vill skapa en sida för.

2. Arbeta med programsidor

2.1. Logga in

För att redigera i produktionsmiljön till Studentportalen behöver du logga du in med ditt x-konto. Din redaktörsbehörighet läggs på manuellt efter att du loggat in i miljön första gången.

Direktlänk till inloggningssidan finner du här: https://student-prod.apps.k8s.gu.se/login

2.2. Navigera till programsidor

För att hitta till Programsidor på portalen, följ dessa steg:

  1. Klicka på Hantera högst upp till vänster på sidan.

  2. Klicka på Innehåll precis under.

  3. Välj Programsida i menyn som visas.

...

2.3. Redigera programsida

Du har automatiskt behörighet till alla programsidor som tillhör program knutna till den institution som du har behörighet till i Studentportalen. Efter att ha klickat på Programsida ser du en lista med alla programsidor som finns på din institution. När du hittat den programsida du vill redigera, klicka på Redigera längst till höger under rubriken Funktioner.

...

Detta öppnar vyn för att redigera programsidan.

...

Följande fält i bilden ovan är möjliga att redigera:

  1. Titel. Denna bör i möjligaste mån vara samma som programmets titel.

  2. Sammanfattning. Programsidans ingress.

  3. Brödtext. Här arbetar vi med Studentportalens text editor för att skapa innehåll. Mer om den i nästa stycke.

  4. Huvudbild / film. Här finns möjlighet att placera ett omslagsfoto för programsidan.

2.4 Studentportalens text editor

Text editorn är nästan identisk med den som finns i komponenten Editor i Layout-builder på http://gu.se . Följande funktioner är samma:

  1. Rubriknivåer: Utöver (“normal”) brödtext så kan du arbeta med H2, H3 och H4-rubriker.

  2. Hyperlänk: Du kan bädda in externa länkar i text.

  3. Listor: Du kan göra punkt- och nummerlistor.

  4. Bild: Du kan ladda upp bilder.

...

De nya funktionerna i Studentportalens text editor är:

...

Kontaktkort: Du kan bädda in kontaktkort till en enskild medarbetare eller funktion, på samma sätt som kontaktkort bäddas in som komponent i Layout-builder på http://gu.se .

PDF-filer: Du kan ladda upp dokument i PDF-format direkt på sidan. Rekommendationen här är att inte överanvända funktionen då dokument är svårare att tillgänglighetsanpassa och lätta att missa när information behöver uppdateras. Instruktioner för hur du tillgänglighetsanpassar PDF-filer hittar du här: Publicera dokument i html och skapa tillgängliga pdf:er - Vägledning för webbutveckling

...

2.5 Spara och publicera programsidan

När du är klar med dina ändringar och vill publicera det redigerade innehållet väljer du alternativet Publicerad och sedan Spara.

Obs! Det finns en bugg som gör att det inte går att spara som utkast.

...

3 Multipla utbildningskoder för samma program

Utbildningskoder för program uppdateras ibland i samband med att programinnehållet ändras och utvecklas. Vi hamnar då i situationer där flera olika årskullar läser parallellt med varandra på samma program, men tillhör olika utbildningskoder.

Eftersom programsidor i dagsläget endast kan vara knutna till en (1) utbildningskod, måste flera olika programsidor existera parallellt, en för respektive utbildningskod.

Om innehållet på dessa sidor ska vara identiskt för alla studenter på programmet måste innehållet publiceras separat på de olika sidorna. För att göra detta så enkelt och felfritt som möjligt, gör allt redaktionellt arbete på den ena programsidan.

När du är färdig, gör följande:

  1. I text editorn, sätt markören var som helst och tryck Ctrl A (PC) alternativt Command A (Mac) för att markera allt.

  2. Tryck därefter Ctrl C (Command C för Mac) för att kopiera.

  3. Gå till den programsida som ska ha identiskt innehåll.

  4. Välj redigera-fliken.

  5. Ställ markören i text editorn.

  6. Tryck Ctrl V (Command V för Mac)

  7. Om huvudbild används, lägg in samma huvudbild på denna sida via den utfällbara boxen märkt “Huvudbild / film”.

  8. Spara

4 Exempel på programsidor

Nedan visas en designskiss på hur en “färdig” programsida kan se ut. Innehållet i skissen baseras på skarpt innehåll från dagens Studentportal i InfoGlue och ger en fingervisning om vilken typ av innehåll som kan finnas på en programsida.

...

Du kan läsa mer om programsidor i den nya manualen för Drupal: https://jiragu.atlassian.net/wiki/x/BgDMww