Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Inkommit

Datum

Svar

Vad gör vi med det?

Antal ärenden på samma fråga

När jag har testat i utbildningsmiljön så ser dragspelet likadant ut, oavsett om jag lägger det som en H2, H3 eller H4. Ska det vara så?

2019-11-08

Det enkla svaret är ja. Och det är för att det ska se snyggt ut om du gör flera i följd, så att det ser enhetligt ut för användaren. Men rent tekniskt så beter sig de olika H:en precis som de ska.

Detta bör ingå i instruktioner. Också att H2:orna i dragspel inte kommer med i inpagenavigeringen.

Hur jobbar jag med metainfo i Drupal? Exempelvis sidtitel och nyckelord.

2019-11-08

Som det är nu har vi inget fält för att skriva i nyckelord. Ur ett databasmässigt sökperspektiv är det inget att rekommendera. Jag tror tanken ifrån GU är att sidtitlar och texter ska ha ett såpass bra innehåll att det ska fångas upp därifrån. Men ta gärna frågan med Peter när ni har era träffar, om du tycker att detta svar inte är tillräckligt.

Detta att vi ska plocka in “metamodulen” kan de ge mer svar åt denna fråga?

Också att i utbildningen trycka på hur viktigt det är att man tänker på hur man skriver rubriker och ingresser/sammanfattningar.

Jag ser bara produktionsmiljön i granskningsläge. Jag kan alltså inte se det redaktionella läget. Är det meningen? Känner mig lite trög...

2019-11-11

Jessica gjorde rätt men kom på något sätt utanför inloggningen...eller att den inte syntes. Nästa gång hon loggade in funkade det som det ska.

Vi får se om det är fler som får problem. Är det så får vi titta närmare på problemet.

Jag upplever att en punktlista i ingress kan i många fall vara ett effektivt sätt att sammanfatta en sida. Speciellt sett utifrån tillgänglighet på webb. Ett önskemål från min sida. :)

2019-11-12

Jag tar med mig denna önskan till produktägarna.

Inget som kommer att göras just nu.

Det verkar bugga i editor (när jag har lagt till en sektion, valt information och sedan editor). Så fort det behöver scrollas i editor-rutan försvinner verktygsfältet. Detta gör att jag inte kan tagga rubriker, punktlistor med mera. Se bifogad skärmdump.

2019-11-12

Detta är en bugg som har uppstått hos fler. Vi har ännu inte hittat exakt vad som händer för det funkar hos utvecklaren som testar. Men tre användare har samma fel, så något är det. Förhoppningsvis hittar vi felet och kan åtgärda det innan alla andra släpps på i miljöerna.

Detta gäller Mac ihop med Firefox.

Malin ska visa Henrik hur detta blir eftersom han inte kan få till denna bugg på sin dator.

Jag har därför samlat på mig fyra frågor som jag tänkte skicka över i samlad trupp (använder Chrome).

  1. I komponenten länklista går det inte att ta bort en tom rad – är det meningen?

  2. Det är fula avstavningar i brödtext på flera håll, men det ser annorlunda ut i redigeringsläge vilket gör det svårt att fixa själv. Går detta att lösa på något sätt?

  3. Varför går det inte att länka internt till opublicerade sidor? Jag har nu fått lägga alla mina info- och genomgångssidor som publicerade för att detta ska gå.

  4. Det känns som att det är lite dålig färgkontrast på punktlistor, för mycket radavstånd mellan punkterna samt att det saknas indrag. Ska det vara så?

2019-11-12

Här kommer svar på dina fyra frågor.

  1. Som vi skrev i mailen är det osnyggt för redaktören i vissa lägen, men det blir rätt på sidan. Men det ligger med som en förbättring i backloggen.

  2. Denna frågan är svår att åtgärda. Hur det ser ut beror t.ex. på vilken bildskärm man jobbar med, inställningar, browsers. Det kommer också att läggas i backloggen som ett förbättringsförslag, men är ett större jobb att åtgärda.

  3. Här ska vi göra en förändring. Man ska i vyn som kommer upp, när man väljer bland sidor i webben kunna välja opublicerade. Man ska också se att sidan man valt är opublicerad. Och om du gör en puff av den kommer det att stå att den är opublicerad, så som redaktör kommer du att se vad som inte är publicerat. Jag skulle tro att vi hinner med detta i år. Men just nu är det inga problem att du lägger allt publicerat eftersom vi inte går live än på ett tag.

  4. Punktlistan kommer att bli ändrad på. Inom snar framtid.

  • Fixa till detta i fråga 1?

  • Svår att fixa. Mycket tid och pengar. Se svaret.

  • På ett kravmöte tar vi upp fråga 3.

  • Skickad mail till Henrik och Joakim om fråga 4.

2019-12-09 Nr. 4 är åtgärdad.

2019-12-16 Nr. 2 Detta med avstavningar är nu borttaget.

Jag, Martina och Pontus sitter just nu och bygger struktur på den nationella webben. Vi upptäckte att om man inte har markerat en sida så ser man inte om den har undersidor eller inte. Det är först när vi markerar en sida som "pilen" dyker upp.

2019-11-15

För att visa med en pil att det finns underliggande sidor får man just nu gå in under meny, klicka på uppdatera för den sida det gäller. Leta upp en ikryssruta som heter: Visa som utfälld (alla språk) Markera den och Spara.
Jag tar med mig frågan om det går att ha den ikryssad default.
Men när den är ifylld så kommer pilen upp om man hänger på sidor.

Marie kollar med teamet.

2019-12-09 Detta är åtgärdat nu med det nya sättet att lägga upp en sida i menyn.

Efter att ha lagt både en huvudfilm och en huvudbild ville jag ta bort huvudfilmen och då blev det problem. Trots att jag hade tagit bort filmen, så låg den kvar på sidan.Upptäckte då att den inte blev borttagen på riktigt utan låg kvar trots att jag klickat "remove". Det fortsatte så några gånger men tillslut gick det, men verkar vara något knas med det.

2019-11-18

2019-12-10

Jag ser vad felet är. När du väljer knappen Ta bort, stänger sig fönstret huvudfilm men det borde legat kvar som öppet eftersom det kommer en följdfråga...är du säker på att du vill ta bort. Och när man svarar radera på den frågan och sedan sparar sidan så försvinner filmen.

Buggen här är att filmfönstret stänger sig och användaren vet inte om att den måste svara "ja" en gång till, utan sparar sidan och tror att den är borta.
Tar det vidare till teamet!

Detta har att göra med att vi inte har ett filmbibliotek, så som vi har bild- och dokumentbibliotek.

Antingen rättar vi upp två buggar vi har eller så skapar vi ett filmbibliotek.

Hur ser det ut med användandet av filmer på GU?

2

jag har sju ankarlänkar på en sida men navigeringen krockar med ett inledande länkblock (se bifogad skärmdump). Är det här ett tecken på begränsning i layouten eller är det en bugg?

2019-11-25

2019-11-26

Detta är inte en bugg utan designen är gjord på detta sätt. Eftersom man kan använda sig av Layout på en informationssida och att komponenterna är över ett bredare fält än brödtexten, bestämdes det att den är lite genomskinlig. Så du kan alltid förnimma vad som finns under, eftersom det är sagt att inpagenavigeringen ska hela tiden följa med när man scrollar på sidan.

Detta tar vi upp på ett kravmöte. Nu ser vi hur redaktörerna använder infosida mot hur vi trodde att de skulle använda den.

https://webcontent.it.gu.se/studera/anmalan-och-antagning/fran-anmalan-till-antagning

2

I dragspelet, när jag gör en länk och vill sedan ta bort den, så går det inte att trycka på symbolen för ta bort länk. Den ser ut att vara klickbar, men det händer inget när jag klickar. Känns som att det i buggar. Detsamma gäller om jag ska lägga till en andra länk i dragspelet, då går det inte att klicka på den symbolen. Jag använder Chrome.

2019-11-27

Ja, något knäppt är det här. Man kommer runt felet med att spara dragspelet och sedan uppdatera det igen, då blir ikonerna aktiva igen...men självklart ska det inte vara så. Jag lägger in detta som en bugg. Men då vet du hur du kan göra tills detta är fixat.

BUGG!

2019-12-09 Åtgärdad.

jag kommer inte åt layouten på en specifik informationssida: "Från anmälan till antagning". Kommer åt layout på andra infosidor. Vad kan ha hänt?

2019-12-03

Felet med att en sida inte går att komma åt i LB är att man lagt in en puff med en bild, och sedan går och raderar bilden. Så även om du inte vill använda bilder så radera dem inte. Teamet arbetar med den buggen.

Bugg

2019-12-16 Åtgärdat. Mail skickat till Jessica och Martina.

2

Hej, undrar varför alt-text bara är obligatorisk i vissa komponenter, men inte andra?

2019-12-03

Det ska vara obligatoriskt på alla ställen. Jag lägger detta till teamet att fixa. Men vi måste försöka få koll på exakt vilka ställen det saknas. :-)

Bugg

hade velat göra en bild i mittenspalt länkbar, det vill säga när en klickar på bilden så kommer man vidare till en annan sida. Är detta möjligt?

2019-12-03

Det är inte förenligt med tillgänglighet. Att du ska kunna klicka på en bild som inte indikerar att den är länkad.
Du får istället göra en vanlig intern eller extern puff och gå in under Anpassa och lägga in bilden där. Och ändra rubrik och text till något minimalt. Så är Layout uppbyggt.

När jag kodar rubriker H2 så ser jag ingen in page-navigering på informationssidan.

2019-12-09

Det är först när du har fem H2:or som inpagenavigeringen kommer med. Om du har gjort minst 5 så kan anledningen vara, att du sitter med en mindre skärm. Då ser du den inte just nu. Men innan lansering så kommer den att dyka upp även på mindre enheter. Se Diskussionsforum på utbildningen. Där har man pratat om det.

När man står på den internationella versionen av hemsidan i Drupal så står det upp till vänster (Göteborgs Universitet samt "min" hemsidas startsida på svenska. Det bör väl vara på engelska... (i varje fall för centrats del i detta fall)

2019-12-10

Absolut ska det stå på engelska överallt när man är i den internationella webben. Detta kommer att vara åtgärdat innan vi går live. Det kan jag lova dej. När det gäller menyn så är den redan åtgärdad. Det kommer uppdateringar med jämna mellanrum.

Finns ett Jira på detta.

1. Är det möjligt att jag kan få den internationella startsidan som startsida i Drupal (gäller CARe). 2. Jag behöver tillgång som webbredaktör till Segerstedtinstitutet. 3. När jag laddar upp en bild så skär Dropal av sidorna så att bara mitten på bilden visas... Har för mig att man inte behövde anpassa formatet på bilder.. Eller?

2019-12-10

1: Alla ytor har startsida på både sv och eng. Just nu står det lite mycket svenska på den engelska sidan men det kommer att rättas upp. Hur du sedan fyller på dessa två startsidor är upp till dej. De måste inte vara identiska, när det gäller innehållet, men du ska helst hålla dig till de två olika språken i möjligaste mån.

2: I prod.miljön har du nu ytan för Segerstedtinstitutet.

3: När det gäller att foton anpassar sig utifrån var du använder dem, så stämmer det. Men det är i förhållande till vilken typ av bild du laddar ner. Är den bredare än vad stället du vill placera den är, så kommer den att beskära. När du lägger till en bild och satt focuspunkten där du vill ha den så kan du gå på länken Förhandsgranska (hittar du under bilden) och där kan du se hur bilden kommer att skäras i olika format.

Funktionen/designen på in page-navigeringen ser konstig ut, eftersom text från ovanliggande textfält syns och "stör". H2-rubriken hamnar alltså inte högst upp på sidan och besökaren vet inte riktigt vilken textrad den ska läsa. På denna sida hamnar en länk till annan webbsida överst (fast jag har inte lagt till den, därför är det bara text, inte länk). På en annan sida hamnar bildtexten från ovanliggande bild överst.

2019-12-13

Jag tar med denna fråga till Henrik, vår frontendare.

Henrik har ett Jira på detta, men det är inte prioriterat nu.

Var uppger jag vem som är sidansvarig för en sida?

2019-12-18

Allt som har med person och organisation kommer senare, när POP-projektet är klara med sina delar. Det betyder att alla behöver gå in och sätta sidansvarig och kontaktkort på alla sidor.

Jag har en fråga som jag inte hittar något svar på. Jag sitter och bygger upp vår nya webb och ska försöka skapa en sådan här sida: https://lir.gu.se/utbildning/forskarniva/kursplaner i Drupal. Dock går det ju bara att ladda upp PDF:er på nyhetssidor och forskningsgrupper, och de två lämpar sig inte (eller går inte, märker jag med nyhetssidorna i alla fall) att lägga till som en flik på samma sätt som tex en informationssida. Tänkte höra hur ni tycker att jag bäst skapar en liknande sida som den jag har? Den behöver vara extern eftersom blivande doktorander behöver kunna kolla kursplanerna.

2020-01-03

När det gäller informationssidor, så kan man även där lägga upp dokument. Det gör du genom att gå till Layout-fliken. Där ska du välja en sektion som heter Information. Där kan du välja Dokument som komponent, både i höger och vänsterspalten. Utseendet kommer att se olika ut, beroende i vilket fält du lägger det. Men du kan "drag and drop" mellan de olika fälten för att se vilket du tycker blir bäst.

639011 - Tillgängliggörande av PDF:er i Drupal

  1. jag efterfrågar en komponent/funktion som låter mig på ett snyggt och användarvänligt sätt överskådligt lista många pdf-filer på en informationssida.

2. I relation till detta behöver jag möjlighet att på ett snyggt sätt kunna dölja/kollapsa tidigare år.

3. Som en bonus vore det förträffligt om jag kunde utföra massuppladdningar av dokument i pdf-form.
URL: www.som.gu.se/publicerat/rapporter

2020-02-25

641767 - Fakulteten behöver synas på forskningsprojekt

Beskrivning: I ytan för forskningsprojekt/grupper kommer värdinstitutionen att synas, men inte fakulteten. Detta har vi på Handelshögskolan starka önskemål om att ni ändrar. Det är väldigt viktigt att även fakulteten framgår. För våra ackrediteringar är det också viktigt att kunna visa upp fakultetens samlade forskning.

2020-03-03

Kommentar: Säkerställ att flerval finns med i backloggen för sök. Genom att klick i samtliga institutioner kan fakulteten få fram en lista.

648463 - Ämnesord/kategori marin

Jag jobbar med den tvärvetenskapliga ingången gu.se/hav. Jag skulle vilja ha en kategori/tagg som heter marin (sv) och marine (eng) för att kunna göra sidor som listar:

  • Marina forskningsprojekt

  • Marina forskargrupper

  • Marina utbildningar

  • Marina evenemang

  • Marina nyheter

  • Porträtt på marina forskare.

Bra om det här kan komma med i de projekt som berörs. Det är viktigt för mig att få till dessa taggar/kategorier för att kunna arbeta med en fråga som rör alla fakulteter på GU.

2020-03-

647759 - Evenemangssida/projektsida - Behov av att utöka kategorier

Beskrivning: Evenemangssida: Hantverkslaboratorietr ger korta kurser för yrkesverksamma som vi vill ska komma upp i kalendariet. Vi vill därför att kategorierna utökas med Kurser. Vi ger även seminarier och workshops och dessa finns som egna kategorier. Evenemangssida/projektsida: Vad gäller Ämnesområde behövs Kulturvård & Hantverk eller liknande som kategori. Vi ser inte hur vi ska kunna kategorisera våra evenemang och projekt inom nuvarande ämnesområden.

2020-03-17

Tack för dina synpunkter. Vi lägger till kurs som evenemangstyp. Däremot är områdena för forskningsprojekt (som evenemangsområdena bygger på) förankrade i forskningsnämnden och vi kommer inte att ändra dessa inför lansering. Områdena är breda och populärvetenskapliga och tänkta till målgruppen allmänhet. Om det är svårt att välja ett område går det bra att klicka i flera. På er webbyta kommer ni ju kunna visa just era evenemang.

649724 - forskningsprojekt/grupp

Jag har ett önskemål om att kunna ställa in sökfunktionen när man söker på ett forskningsprojekt eller grupp så att man kan sortera efter antingen forskningsprojekt eller forskningsgrupp. För oss är det två olika saker och det vore därför väldigt bra om man kunde sortera dem så att inte både projekt och grupper visas vid en sökning.

Tack så mycket för att ni tar detta i beaktande!

2020-03-20

Tack för din synpunkt. Jag noterar ditt önskemål till vår backlogg för framtida utveckling.

Det är tyvärr inte möjligt i nuläget eftersom det är en och samma innehållstyp. Bakgrunden till detta är att innehållstypen ska kunna användas för hela universitetet. Till exempel så används forskargrupper mycket inom medicin, medan humaniora oftare pratar om projekt. När vi tittat på innehållet på projektbeskrivningar och forskargruppsbeskrivningar på dagens webbplats så är det ofta väldigt liknande innehåll. Så besökaren är det inte självklart vad som är vad.

653396 - Utsökning av forskning/organisationstillhörighet

På Statsvetenskapliga institutionen har vi flera stora forskningsmiljöer som har egna ytor i Drupal. Inom dessa registreras deras forskningsprojekt/grupper.

Projektägare för samtliga projekt är dock Statsvetenskapliga institutionen oavsett från vilken yta dessa registreras.

Men när man söker ut organisation i Hitta forskning är det ju inte så det visas. Det vore önskvärt om det gick att få till en koppling så att tex QoG-institutets forskning, mfl hos oss, fastnar vid en utsökning av Statsvetenskapliga institutionen. Att projektägarskapet styr, så att institutioner kan visa upp sin bredd i forskningen.

Att söka på ämnet statsvetenskap hjälper ju inte heller så bra.

Tack för din synpunkt. Jag har lagt till ditt ärende som önskemål för vidareutveckling.

Eftersom forskningsprojekten presenteras som egna webbytor och inte som en del av institutionen kan de inte heller visas vid en filtrering på institutionen.

Genom att ni redaktörer på statsvetenskap ser till att lägga till statsvetenskap som ämne ska du få upp alla projekt som är märkta med det vid en fritextsökning.

I vår lista över önskemål på utveckling har vi fått synpunkter på att man vill kunna gör flerval vid filtrering. Det innebär att ni då kan få ett sökresultat som visar en sammanslagning av de webbytor som ni har valt att filtrera på. Det går då att göra en puff till “Våra forskningsprojekt”.

När en sådan lösning kan finnas vet jag tyvärr inte i nuläget.