Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Information om uppdateringar i Akeneo och katalogen på gu.se

Expand
title19e september 2024

Kursplaner och litteraturlistor

Ta gärna informationen vidare till utbildningshandläggare i Ladok eller annan ansvarig medarbetare för kursplaner och litteraturlistor.

Vi plockar gärna bort äldre kursplaner och litteraturlistor (pdfer) från gu.se ifall det finns en ny version inlagd i Ladok utbildningsplanering, som visas på ⁠Hitta kursplan på gu.se. Detta ifall ni anser att pdfen inte fyller något syfte för målgruppen (inkl befintliga studenter). Lägg ett ärende på detta via ⁠webbsuportens formulär på medarbetarportalen så löser vi det.

Alla kursplaner, litteraturlistor och utbildningsplaner går att hitta här:
https://gunet.sharepoint.com/sites/gubas-planer-och-litteraturlistor

 

Expand
title21a augusti 2024

Arbetet med innehållsvideo dröjer

I maj i år informerade vi om att arbete för att få in innehållsvideo på våra utbildningar i katalogen pågår. På grund av arbetet med att bygga en ny lösning för att visa våra kursplaner på gu.se har arbetsgruppen inte haft tid att prioritera innehållsvideon. Detta gör att vi inte kommer ha möjlighet att få in den nu innan kommande ansökningsperiod.

Expand
title12e juni 2024

Övergång från Akeneo Enterprise edition till
Akeneo Community edition

Under en period har det på GU förts diskussioner kring att gå över till en egen version av Akeneo PIM, där vi själv bestämmer om utvecklingen framåt, och inte är tvungna att följa licensversionens utveckling av Akeneo. Under 2023 togs ett beslut om att vi går över till en så kallad Open sourceversion av Akeneo och detta arbete har pågått från och med förra sommaren. Nu är alla anpassningar gjorda och vi är redo att byta version helt enkelt. Planen är att flytten påbörjas den 11/6 klockan 16 och pågår hela dagen den 12/6.  Under denna period går det inte att arbeta i Akeneo, vi öppnar upp för er användare igen från och med den 13/6. Vi meddelar via mejl om tiden för flytten behöver ändras.

Här nedan följer de nyheter som finns i det vi kallar Akeneo CE.

Lägga in bilder
I den nya versionen finns ingen så kallad Asset manager där vi tidigare laddat upp våra bilder och videos. Nu hanteras bilderna på själva produkten som ett attribut som alla andra. Under attributgruppen ”Bilder och video” lägger man all information kopplat till bilden. (För utbyteskurser gör man detta under attributgruppen ”Ersättning för utbyteskurser”)

Som ni fått information om tidigare så har vi plockat bort möjlighet att ladda upp video vid huvudbilden eftersom vi ersätter det med att vi framåt kan lägga upp videon i innehållet i stället. Detta arbete pågår under sommaren och planeras vara klart till höstens ansökningsperiod. När detta är på plats fungerar ”Lägga in video” på samma sätt som bilder, dvs på själva produkten. Mer information om detta kommer efter semestrarna.

Spara/publicera-knappen
I den nya versionen har vi plockat bort det extra steget vi har för att publicera en justering som görs på en produkt. Nu sparar och publicerar ni med ett steg (publish this version finns inte längre under de tre punkterna).

Länk till visning av utbildning i den internationella katalogen
I menyn med de tre punkterna hittar vi nu även en länk till den engelska versionen av utbildningen i den internationella katalogen.

Ny Redaktörsmanual
En stor nyhet är uppdatering av handboken som nu heter Akeneo PIM – Redaktörsmanual. Denna hittar ni genom länken Akeneo PIM - Redaktörsmanual. Denna manual gäller från och med 13/6.

Att tänka på!

Kursplaner och litteraturlistor till utbyteskurser

Det är framåt viktigt att ni ser över att det finns en översättning av kursplanen när vi märker ett befintligt tillfälle som utbyteskurs, och därmed skapar en sida för kursen i utbyteskatalogen. Om tillfället i fråga inte har en översatt kursplan eller litteraturlista knuten till sig i Ladok kommer utbyteskursen inte ha någon kursplan/litteraturlista alls.

Många utbyteskurser med samma huvudbild
Det är viktigt att ha unika och relevanta bilder för våra utbildningar i katalogen. För tillfället används en och samma bild på väldigt många utbyteskurser. Att använda samma bild för flera utbildningar kan skapa förvirring och inte ge en korrekt representation av varje kurs. För att förbättra användarupplevelsen är det bra att byta ut bilderna och se till att varje utbyteskurs har en unik bild som speglar dess innehåll.

 

Release notes kopplat till kurs- och programkatalogen

Expand
title4e juni11e juni 2024

Release notes för webbuppdatering 11/6,
ärenden kopplade till kurs- och programkatalogen.

I den här uppdateringen tillkommer ett nytt sätt att söka fram och presentera kursplaner, utbildningsplaner och litteraturlistor. Vi har också en ny design för utbildningspresentationerna i kurs- och programkatalogen, mer information om samtliga ändringar kopplat till kurs- och programkatalogen finns nedan.

EGIL, KULING och Ladok utbildningsplanering

EGIL

Under 2023 och 2024 har EGIL-projektet genomförts på GU. EGIL står för Ersätt Gubas och Implementera Ladok utbildningsplanering, och är en konsekvens av att Gubas, vårt gamla system för utbildningsdata (såsom tillfällesinformation, kursplaner och litteraturlistor), stängs ned under 2024. Att kursplaner, utbildningsplaner och litteraturlistor numera skapas i Ladok utbildningsplanering har krävt stora anpassningar av våra drupal-webbar för att vi fortsatt ska kunna visa upp dessa dokument.

KULING

Det visar sig att även webbutvecklare kan mynta käcka förkortningar. KULING (Kursplaner, Utbildningsplaner, Litteraturlistor Integrations-Gränssnitt) är vårt nya egenutvecklade system för att kunna ta emot data från Ladok utbildningsplanering och visa upp den, både på externwebben och Studentportalen, som ”riktiga” webbsidor. Vi kommer nu alltså att visa upp kursplaner, utbildningsplaner och litteraturlistor som webbsidor, inte pdf-dokument. Detta bidrar bland annat till ökad sökbarhet och framför allt, ökad tillgänglighet.

En mycket positiv nyhet är att vi nu också har stöd för multipla versioner av samma plan, vilket betyder att vi kan visa upp rätt planer och listor för både presumtiva studenter i kurs- och programkatalogen på gu.se, och äldre relevanta planer för befintliga studenter i Studentportalen.

Söket ”Hitta kursplan och litteraturlista”

Sökfunktionen för att hitta planer och listor har byggts om från grunden. Vi kan nu presentera sökresultat som visar flera olika versioner av samma plan, och sortera dessa utefter när de började gälla. På så vis kommer befintliga studenter (och alumner) att kunna hitta den kursplan eller litteraturlista som gällde för det tillfälle de själva studerade på.

En stor förbättring är också att sökfunktionen nu även inkluderar utbildningsplaner, vilket den tidigare inte har gjort. Utbildningsplaner skapas precis som kursplaner och litteraturlistor i Ladok utbildningsplanering och kommer via KULING ut på våra webbplatser. Detta innebär att redaktörer i Drupal och Akeneo inte längre manuellt behöver ladda upp pdf-dokument i Drupal och klistra in URL-länkar i Akeneo för att rätt information ska hänga ihop med rätt utbildningar. Det sker med automatik.

Hybridlösning

Under en övergångsperiod kommer vi i sökfunktionen, och även i kurs- och programkatalogen, att presentera både nya dokument som skapas i Ladok utbildningsplanering, och äldre (men fortfarande gällande) dokument som skapats i Gubas. Gubas-dokumenten kommer även fortsättningsvis att presenteras som pdf-dokument. Från och med våren 2024 kan inga nya uppdateringar av dokument göras i Gubas, så i takt med att dessa dokument revideras så går vi mer och mer över till att enbart använda Ladok utbildningsplanering.

Ny design på utbildningspresentationer i kurs- och programkatalogen

Utbildningssidorna har fått en välbehövlig uppfräschning med ett antal mindre designförändringar som dessutom löser en mängd designbuggar som vi brottats med under en längre tid. Detta gäller både den svenska och internationella katalogen, samt utbyteskatalogen.

Huvudbild men inte huvudfilm

Viktigt! På de nya utbildningssidorna går det inte längre att placera en video i huvud-området. Video kommer i stället att presenteras längre ner i själva innehållet på sidan (mellan Om utbildningen och Behörigheter och urval). Detta är dock inte på plats ännu då vi är mitt i övergången till en ny version av vårt PIM-system Akeneo och vi inväntar denna övergång innan vi gör de nödvändiga förändringarna som krävs för detta i Akeneo. Vår ambition är att funktionaliteten ska finnas på plats inför höstens antagningsomgång i mitten av september.

Eftersom videos inte går att visa under sommaren är det viktigt att ni ser över om ni har videos i huvudbilden, kontrollera om försättsbilderna fungerar som huvudbild eller om de behöver bytas ut.

H1-rubriker

För att lösa problemet med att långa ord i rubriker (exempelvis ”specialistsjuksköterskeprogrammet”) avstavas konstigt spänner nu rubriken över både mittspalten och högerspalten. En synergieffekt här blir också att det inte är lika lätt att missa information i högerspalten, eftersom rubriken ”fångar in” även högerspalten i stället för att rubriken ligger bredvid information i högerspalten. När ögat går från rubriken ner mot innehållet ser man nu innehåll i både mittspalt och högerspalt på ett mer naturligt sätt.

Utbildningens hemorganisationer

Under H1-rubriken visar vi nu automatiskt upp vilken institution och vilken fakultet en utbildning tillhör. Detta görs med länkar till respektive organisations startsida på http://gu.se .

Viktigt! Här behöver ni se över era kontaktkort (studievägledarfunktioner), ifall ni lagt in information om organisationstillhörighet. Detta behövs inte längre eftersom det nu presenteras tydligt under H1-rubriken.

Tillfällen presenteras terminsvis i dragspel i stället för flikar

Terminsflikarna är svåra att se i dagsläget, och vi har fått indikationer på att de av vissa besökare missas helt. Att presentera tillfällen i dragspel gör det tydligare vilka terminer som finns att välja på och vilka tillfällen som ges på respektive termin.

Uppdatering av ”Ansök”-knappen

Knappen är numera i fullbredd för innehållet i mittspalten. Knappen är rosa och ”klickbar” när ansökan är öppen. När tillfället inte är sökbart är knappen grå och inte klickbar. Den visar då information om när nästa ansökan kommer att öppna (när den informationen finns tillgänglig via Akeneo). Annars visas text om att ansökan är stängd eller kommer att öppna inom kort. Dessa texter finns sedan tidigare, men visades då som en liten informationstext i tillfällesrutan men står nu alltså i själva knappen.

Kursplaner och litteraturlistor

En konsekvens av EGIL-projektet är att vi nu kan presentera kursplaner, utbildningsplaner och litteraturlistor i direkt anslutning till respektive tillfälle. Detta är positivt då det förekommer att olika tillfällen använder sig av olika versioner av samma kursplan.

Ny placering av hållbarhetsmärkning

Hållbarhetsmärkningen flyttar från mittspalten till högerspalten. Texten uppdateras och en länk tillförs. Länken kommer att gå till en ny sida på http://gu.se som i mer detalj förklarar vad det innebär att en utbildning är hållbarhetsmärkt.

Ny förbättrad högerspalt

Utöver att hållbarhetsmärkningen flyttar in i högerspalten har två förbättringar genomförts. För det första omöjliggör vi för text och länkar att hamna utanför de grå boxarna i högerspalten. För det andra tar vi bort alla ”Visa mer” knappar och låter i stället allt innehåll synas redan från början.

Terminsfiltret i katalogen

I ”Hitta utbildning”-söket syns nu filtret för ”Välj termin” direkt utan att besökaren behöver klicka på ”Visa fler filter”.

Sökresultat

I samtliga sökfunktioner visar vi nu initialt ut 25 sökträffar. Knappen för att ”Visa fler” längst ned i listan har fått en ny tydligare design, detta därför att användartester har visat att många besökare missar att den knappen finns. Vi har i samband med detta tagit bort knappen för ”Ny sökning” då den sällan används.

Akeneo CE

I samband med den här uppdateringen av externwebben genomför vi också en större uppdatering av PIM-systemet Akeneo, som nu blir Akeneo CE (community edition). Mer information om detta skickas ut separat till er Akeneoredaktörer.