Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Expand
titleExempel på programsida

Nedan visas en designskiss på hur en “färdig” programsida kan se ut. Innehållet i skissen baseras på skarpt innehåll från den tidigare Studentportalen i InfoGlue och ger en fingervisning om vilken typ av innehåll som kan finnas på en programsida.

Image Removed

Riktlinjer

Expand
titleRekommenderat inneåll på programsidan

Behovet av redaktionellt innehåll riktat till programstudenter är olika från program till program, men vi rekommenderar att alla publicerar kontaktuppgifter och översikt över programmets innehåll (studieplan, studiegång eller liknande).

Bra info på programsidor:

  • Kontaktuppgifter till viktiga funktioner inom programmet, så som programansvarig, studievägledare, studieadministratör osv.

  • Utbildningsplan, studiegång eller annan likvärdig översikt över programmet.

  • Samla viktiga dokument för programstudenterna på en plats.

  • Länkar till extra relevanta sidor i Studentportalen.

  • Information om programråd (inklusive kontaktuppgift till studentrepresentant) eller annat forum dit studenter har möjlighet att vända sig för att utöva inflytande över programmet.

  • Särskild information som gäller för just detta programmet angående valbara kurser, praktik, fältstudier, labbar och liknande.

  • OBS! Delar av information som gäller programmet hör ofta bäst hemma som lokalt innehåll på någon av informationssidorna i den gemensamma menyn. Då rekommenderar vi att använda programsidan för att länka till dessa sidor. Dubbelpublicera ingen information på programsidan som också finns att hitta någon annanstans på Studentportalen.

Beställa

...

programsida

Programsidor skapas inte automatiskt, de . De skapas av en Drupal-administratör som manuellt knyter sidan till programmets utbildningskod. Det är detta som gör det möjligt för oss att presentera en direktlänk till programsidan för varje student som läser programmet. Denna länk syns på studentens Min Sida.

För att beställa en programsida, skicka ett mejl till studentportal@gu webbredaktion@gu.se och ange titel och utbildningskod för programmet du vill skapa en sida för.

Redigera programsida

  1. Navigera

...

  1. till programsidan du vill redigera och gå till programsidans redigeraingsvy. Det kan du göra på två sätt:

    1. Navigera som besökare genom att söka efter programmet på Studentportalen. När du besöker sidan som inloggad redaktör finns det en redigeringsmeny längst upp på sidan. Klicka på ‘Redigera’.

      Screenshot 2024-01-30 at 09.56.42.pngImage Added
    2. Navigera dig fram i redaktörsmenyn: Klicka på Hantera> Innehåll > Programsida och sök sen fram din

...

Gå till programsidans redigeringsvy

...

    1. programsida

...

    1. . Klicka på

...

    1. ‘Redigera’ långt till höger om titeln för programsidan.

...

    1. Screenshot 2024-06-24 at 14.51.18.pngImage Added

...

  1. Programsidor redigeras genom att du fyller i och uppdaterar information i ett formulär:

    1. Titel: Sidans titel går att ändra, men ska vara samma som programmets titel.

    2. Manuell extern programlänk: Du kan publicera en länk till en annan sida än den automatiska länken till katalogsidan på http://gu.se . Detta gör du om (1) den automatiska länken inte leder rätt eller (2) om du vill hänvisa till en annan sida, exempelvis en samlingssida istället för programmets sida i katalogen.

    3. Sammanfattning: Programsidans fetmarkerade ingress. Många väljer att skriva en mening eller två om vad studenten kan hitta på sidan “Här finns information till dig som är antagen till eller studerar vid programmet X.”

    4. Brödtext: Du skapar med merparten av innehållet på din programsida i Studentportalens texteditor.

    5. Huvudbild / film. Här finns möjlighet att placera ett omslagsfoto för programsidan.

Spara och publicera programsidan

  1. När du är klar med dina ändringar

...

  1. väljer du

...

  1. status Publicerad och

...

  1. klicka på ‘Spara’.

Översätta programsidor

Info

När en programsida skapas så anges språket till antingen svenska eller engelska. Om beställaren av sidan inte har angett vilket språk som programsidan ska ha avgör Drupal-administratören som skapar sidan vilket språk den ska ha, baserat på programmets titel. Lokal redaktör kan sen skapa en språkspegling av sidan så att den finns på både svenska och engelska.

För att skapa en språkspegling, följ dessa steg:

  1. Navigera till programsidan.

  2. Klicka på Översätt i redaktörsmenyn.

    Screenshot 2024-01-30 at 09.59.39.png
  3. En ny vy visar nu vilket språk som sidan har. Om en språkspegling finns kommer båda knapparna i höger-kolumnen att visa Redigera. Om det saknas en språkspegling kommer det språk som inte finns (i det här fallet Engelska) istället att visa en “Lägg till”-knapp.

    Screenshot 2024-01-30 at 10.02.15.pngImage Removed
  4. Klicka på Lägg till. Det skapas nu en språkspegling av programsidan där du kan publicera översättningar av programsidans titel, sammanfattning och brödtext. Övriga fält, exempelvis programreferensen (utbildningskoden), är dolda från översättningen för att denna ska vara samma oavsett vilket språk sidan visas på.

  5. När du är klar med din översättning Du kommer nu till en ny sida som listar de översättningar som finns, och vilka som kan skapas. Studentportalen har bara stöd svenska och engelska, så det är dessa två som listas. Klicka på ‘Lägg till’ för att skapa en översättning.

    Screenshot 2024-01-30 at 10.02.15.pngImage Added
  6. Nu öppnas en vy där du arbetar med innehållet i din översatta sida.

  7. När du är klar sparar du som vanligt genom att skrolla längst ner på sidan och välja spara, men på . På engelska sidor är alternativen på engelska. Välj Published och Save (this translation).

...