Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Expand
titleSidtyp bestämmer användning av puff

Beroende på vilken sidtyp du har finns det rekommendationer för hur du använder en puff.

Genomgångssida

Puff används för att leda besökaren vidare i navigeringen. Genomgångssidan består till största del av puffar. Rekommendationen är att undvika puffar till sidor utanför gu.se på genomgångssidor, eftersom syftet med dessa sidor är att leda besökaren vidare i navigeringen.

Informationssida

Puff används för relaterad information till den rena faktan som finns på informationssidan. Antingen läggs Du lägger då puffen längst ner på sidan med rubriken Relaterad information, alternativt används den för att bryta olika sektioner och då är rekommendationen att undvika rubrik.

Utbildningssida

Puff används för relaterad information till den rena faktan som finns på utbildningssidan. Antingen läggs puffen längst ner på sidan med rubriken Relaterad information, alternativt används den för att bryta olika sektioner och då är rekommendationen att undvika rubrik.

Nyheter

Puff används för relaterad information och hamnar automatiskt längst ner på sidan. Rubriken är Relaterat innehåll och går inte att ändra.

Forskningsprojekt/grupp

Puff används för relaterad information och läggs längst ner på sidan med rubriken Relaterad information.

Forskningsreportage/porträtt

Puff används för relaterad information och hamnar automatiskt längst ner på sidan. Rubriken är Relaterat innehåll och går inte att ändra.

Expand
titlePuffar som leder till sidor utanför gu.se

Rekommendationen är att länka vidare till sådant innehåll som Göteborgs universitet inte äger. Vi ska alltså inte skriva om innehåll som inte är vårt, utan istället länka vidare. Däremot är det viktigt att vi länkar till bekräftade och säkra webbsidor.

Vi länkar också till relevant innehåll, vilket innebär att du inte bara ska länka till startsidan på en webbplats utan till själva sidan där informationen som du vill att besökaren ska ta del av finns.

Titeln i själva puffen ska vara samma som sidans titel. Under Etikett/kategori är rekommendationen att du skriver vilken webbplats du länkar till. Undvik också att använda ingress och bild i en puff som går till sida utanför gu.se, till exempel:

Expand
titlePuffar som leder till hitta-sidor

Du har möjlighet att anpassa puffen beroende på placering. Det finns rekommendationer för hur du ska anpassa puffen.

  • Rekommendationen är att titeln börjar med Hitta… till exempel Hitta sommarkurser, Hitta masterprogram.

  • Använd inte etikett/kategori

  • Använd ingress om det tydliggör vad länken leder till. Annars kan vara bra att undvika ingress för att puffen inte ska kännas rörig.

  • Om bild används i puffen, se till så att bilden inte är för stökigt samt att den inte innehåller någon text. Då syns länktexten som lägger sig över fotot bättre och besökaren har lättare att uppfatta vart puffen leder.

...

Skapa puff - extern (länk)

  1. Gå till Layout fliken “Layout” i redaktörsmenynoch Skapa din sektion. Välj sektionstyp, du kan skapa puff - extern (länk) i samtliga sektionstyper.

  2. Klicka på Lägg “Lägg till komponent komponent” och välj Puff “Puff - extern (länk).

  3. Fyll i fälten utifrån riktlinjerna.

  4. Klicka på Lägg “Lägg till komponentkomponent”. Klart

Redigera puff - extern (länk)

...

  1. Ta tag i puffen och dra den till den sektion du vill flytta puffen till.

  2. Välja Flytta “Flytta”under redigeringspennan. Väl där kan du sedan välja vilken sektion “sektion” samt region “region” dit du vill flytta innehållet. Gör ditt val och klicka sedan på Flytta“Flytta”.

Radera komponent

Ska du ta bort en puff väljer du Radera komponent“Radera komponent”. En raderad puff går inte att återställa.

...