Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Bilder kan tydliggöra informationen på en webbsida och göra det enklare för en besökare att ta till sig informationen. Beroende på innehåll ska vi använda bilder med eftertanke på våra webbplatser.

...

Vid innehåll där bilder har ett eget syfte, till exempel om vi vill visa för presumtiva studenter hur det är att studera på Göteborgs universitet

...

eller visa forskning, kan det vara aktuellt med bilder på en webbsida. Men innehåll där informationen är i fokus behöver vi inte ha bilder eftersom det kan dra fokus från själva informationen.

Ställ dig alltid frågan om bilden faktiskt bidrar till att tydliggöra informationen innan du publicerar en bild.

Expand
titleAlt-text

Det är inte alla som kan se de bilder som du har valt ut till en webbsida. De som använder sig av verktyg som skärmläsare eller punktdisplay behöver därför få en textbeskrivning av bilden.

Beskrivning ska enbart ges om bilden är informationsbärande, inte om den enbart är dekorativ. En dekorativ bild tillför inte någon information till sidan, utan är bara till för att "vila ögonen på", eller lätta upp textinnehållet.

För att ge bilden en beskrivning används textalternativ, ofta kallat alt-text. Håll texten kort och förmedla den information som är viktig. Undvik onödig text som "Bild av ..." eller kompletterande info. Bildtexten (som syns under en bild) har som syfte att komplettera bilden, med exempelvis upphovsrätt eller förklaring hur bilden knyter an till sidan.

Läs gärna DIGG:s text om textalternativ på webbriktlinjer.se

Expand
titleUpphovsrätt och GDPR

När du använder bilder måste du vara medveten om att det finns lagar och regler som tydligt reglerar vem som har rättigheterna. För oss som arbetar på en myndighet är det extra viktigt att vi respekterar samtycke och upphovsrätt när det gäller bilder.

Precis som med tryckt material gäller upphovsrätt på bilder och foton på internet. Det är därför olagligt att använda bilder utan tillstånd. Säkerställ alltid att du har tillstånd att använda bilden.

Använda bilder - lagar, rättigheter och rekommendationer

Expand
titleBildbanker

Göteborgs universitet har en egen bildbank med bilder som fritt får användas för att illustrera verksamheten.

Det finns även flera gratis bildbanker med bilder som fritt får användas. Var försiktig med använda bilder med identifierbara personer när du använder dessa tjänster, eftersom du inte kan bevisa att du har samtycke från de avbildade personerna ifråga.

Hitta bilder - GU:s bildbank och externa bildbanker

Expand
titleRedigeringsprogram

Om du saknar ett bildredigeringsprogram, som exempelvis Photoshop, finns det webbaserade verktyg som du kan redigera bilder i. En sådan tjänst är Pixlr Editor som är webbaserad och gratis.

Video

Dokument

Länkar

Video kan förtydliga information som finns på en webbsida. Däremot ska vi använda video med eftertanke eftersom information i video inte är tillgänglig för alla. En video kan också distrahera konkurrera från informationen på sidan samt göra att sidan tar lång tid att ladda, vilket i sin tur påverkar sökmotorer negativt.

Expand
titleTillgänglighet i video

Lagen om digital tillgänglighet ställer många krav på filmer; bland annat ska filmerna textas, vi ska erbjuda alternativ till ljud eller video och vi måste syntolka eller erbjuda alternativ (manus/transkribering) till videoinspelningar.

Texta ljuder i inspelade filmer, hos digg.se

Expand
titlePublicera GU-producerad video och länka till andras produktioner

Liksom text på våra webbplatser ska vara skrivna av medarbetare på Göteborgs universitet, måste filmer vara producerade av medarbetare vid Göteborgs universitet. I egna produktioner äger vi innehållet och kan dessutom garantera att informationen i filmerna stämmer.

Om du tycker en film från en extern aktör innehåller bra info ska du istället länka till den plats där den externa aktören har publicerat filmen.

Dokument

Utgångspunkten är att vi ska undvika dokument på våra webbplatser. Besökare föredrar att läsa innehåll direkt på en webbsida istället för att ladda ner eller öppna en pdf. Det är också svårt att skapa tillgängliga dokument, vilket gör att vi i många fall inte följer lagen om tillgänglighet.

Dokument försämrar alltså användarvänligheten och det är därför vi i första hand ska undvika dokument och istället skriva direkt på webben.

Expand
titleTillgängliga pdf:er

Lagen om digital tillgänglighet ställer krav på oss att de dokument som finns på webben ska vara tillgängliga. Som utgångspunkt är det bra att du använder universitetets mallar för pdf.

Vidare har DIGG - Myndigheten för digital förvaltning, tagit fram en guide för hur du skapar tillgängliga pdf-dokument. Dock säkerställer inte guiden att pdf-dokumentet blir helt tillgängligt, vilket visar hur svårt det är att faktiskt skapa tillgängliga dokument.

Länkar

Med länkar kan vi hjälpa besökaren att hitta den information som hen letar efter, men också vägleda besökaren till att hitta ny information.

Expand
titleLänkar ska öppnas i samma fönster

Länkar till samma webbplats, andra webbplatser och till dokument ska  ska öppnas i samma fönster.

Expand
titleSkriv vad länken leder till

Var noga med länktiteln och skriv länkarna så att besökaren förstår vart länken leder. Använd gärna den länkade sidans titel.

Använd inte texten ”läs mer”, ”mer information” eller liknande som länktext, det är varken bra ur tillgänglighetsperspektiv eller ur sökmotoroptimering.

Expand
titleLänka ord som säger vart länken leder

Besökaren ska förstå vart länken leder även om den står på egen hand. Detta är viktigt ur ett tillgänglighetsperspektiv. Synskadade får ofta länktexterna upplästa separat, då blir "Läs mer här" obegripligt.

Undvik: Det finns information om webbpublicering på Medarbetarportalen. Läs mer här.

Skriv hellre: Läs om webbpublicering på Medarbetarportalen

Expand
titleBerätta när länken leder till en annan webbplats

När du länkar till en sajt som är utanför den sajt besökaren befinner sig på (alltså mellan exempelvis Studentportalen och Medarbetarportalen, eller Medarbetarportalen och http://antagning.se ) beskriv då i länktexten vart besökaren ska hamna.

Exempel: "Information om akademiska högtider på Medarbetarportalen" eller "Ansökan till kursen görs på http://antagning.se ".

Expand
titleSamla många länkar i en länklista

Om du har många länkar som du vill använda i samma stycke ska du helst samla länkarna under stycket. Om varannan fras består av en länk kan texten uppfattas som rörig och svårläst.

Expand
titleSpecialformatera inte länkarna

Använd ingen specialformatering på länkarna, de är redan anpassade för att vara korrekta på universitetets webbplatser.

Expand
titleGör inte om rubriker och ingress till länkar

Rubriker används för att reflektera texten direkt under rubriken. Lägg istället länken under stycket. I rubriken syns det inte heller att det är länkar förrän muspekaren rörs över dem.

  • Skrivregler (klarspråk, stavning, regler kring siffror, klockslag etc)

  • Bilder

  • Video

  • Dokument

  • Länkar

  • Lättläst text

  • Målgruppsanpassad text/Tonalitet

  • Sidstruktur, logisk läsordning, responsiv webb

  • Kvalitetssäkring, stavning, korrekta länkar (siteimprove)